Finpuss før finalen

Nervene er i høyspenn og finalistene er klare. Vi ble med på lydprøvene til Urørtfinalen 2013. Husk å stemme på din favoritt!

En tilsynelatende helt vanlig tirsdag er som lillejulaften på Samfundet i Trondheim. Det er dagen før Urørtfinalen 2013, og i hver krik og krok av det ikoniske, røde bygget er folk i sving med forberedelser. På backstageområdet gjør programlederne Mari Garås Monsson og Leo Ajkic siste finpuss på manuset til den direktesendte TV-sendinga de skal lede, mens kamerateam, inspillingsleder og lys- og lydmenn jobber på spreng i husets episenter, Storsalen.

Om et drøyt døgn fylles salen til randen av musikkhungrig publikum, og Norges viktigste musikkonkurranse sendes direkte fra salen. Nå er det ledninger og kasser med utstyr overalt i rommet, mens de fem finalistene spiller den samme låta om og om igjen for å få alt til å se og høres perfekt ut. I løpet av noen få minutter på TV skal de overbevise både publikum og fagjuryen, bestående av Marit Larsen, Chirag Patel og Mats Borch Bugge om at de er det mest lovende undergrunnsnorge har å by på.

Les: Marit og Chirags dommerdebut.

Selv om både Synne Sanden, Phil T. Rich, Ekkolodd, Bits Between og Intertwine understreker at det er en seier bare å få være med i Urørtfinalen, må det være lov å anta at de alle håper å vinne. Allikevel backer de hverandre opp, jubler og danser under hverandres lydprøver.

Husk å stemme på din favoritt!

– Det er jo fryktelig høyt nivå på de andre banda, sier Kim Morgan Morken, vokalist i Ekkolodd, mens resten av bandet nikker anerkjennende.

– Det høres sikkert ut som noe piss alle sier, men vi blir sjokkerte hvis vi vinner, fortsetter Danielt Reichelt, som spiller piano og sampler.

Ekkolodd (Foto: Erlend Lånke Solbu, NRK P3)
Ekkolodd under lydprøvene på Samfundet tirsdag (Foto: Erlend Lånke Solbu, NRK P3)

Bergensbandet omtaler seg selv som et svært introvert band, og tror det blir både spennende og skummelt å spille på en så stor scene i et direktesendt TV-show. Nervene er allerede på plass.

– Vi var veldig nervøse i går. I dag er det litt roligere. Jeg tør ikke tenke på hvor høy pulsen min kommer til å være når vi går på scenen i morgen. Burde hatt med pulsklokke, fortsetter Kim.

Bli bedre kjent med Ekkolodd.

Sjangerbredde

De fem finalistene speiler et vidt spekter av det som rører seg i den norske undergrunnen, og representerer hver sin sjanger under Urørtfinalen. Nettopp fordi de er så forskjellige, er det vanskelig å stille dem opp mot hverandre. Rapperen Arif Salum, som er med i finalen med artistnavnet Phil T. Rich, er glade for å møte andre musikere som driver med en annen type musikk enn han.

– Jeg har veldig mye respekt for de andre finalistene. De er dødsflinke – kan sikkert noter og alt mulig, mens jeg bare rapper.

– Det er veldig gøy å prate musikk med noen som ikke holder på med det samme som meg, sier han.

Phil T. Rich (Foto: Erlend Lånke Solbu, NRK P3)
Phil T. Rich med BAWS-band og manager Ali på Samfundet(Foto: Erlend Lånke Solbu, NRK P3)

Phil T. Rich stiller med fullt liveband under finalen, og selv om det har krevd mye å jobbe fram det riktige uttrykket er ikke nervene i høyspenn enda.

– Det er veldig rart, men jeg pleier ikke bli nervøs. Jeg skulle ønske jeg ble det, slik at jeg ble mer skjerpet når jeg skulle opptre. Jeg synes bare det er veldig overveldende å være med her. Rommet vi skal spille i er så stort, og lyden er veldig massiv her.

Bli bedre kjent med Phil T. Rich.

Stemmesanking

Også hardcoregutta i Bits Between synes det er stort å være med på finalesirkuset.

– Det er så mye som skjer her! Det er folk overalt og rart å være i en så stor produksjon med litt stresset stemning. Innspillingslederen har vært veldig flink til å få oss til å føle oss trygge, men det er klart det er litt nerver i sving. Det blir magisk å spille på TV, og veldig uvant med en så stor scene og kameraer overalt. Dessuten blir det gøy å spille for et skikkelig stort publikum, både under sendinga, og på konserten vi skal spille etter showet, sier de.

Paal Johannessen, Bits Between (Foto: Erlend Lånke Solbu, NRK P3)
Vokalist Paal Johannessen i Bits Between sjekker lyden på Samfundet (Foto: Erlend Lånke Solbu, NRK P3)

Bandet anslår vinnersjansene sine til å være 20 prosent i teorien, og litt mindre i realiteten.

– Den harde musikken er litt sær – den er for spesielt interesserte. Så vi blir overrasket hvis vi går til topps, selv om vi har lobbyert veldig for å få folk til å stemme på oss, ved å henge opp lapper, sende mailer og mase på kjentfolk. Nå skal vi bare klippe oss, trimme skjegget og gjøre oss fine, så får det gå som det går.

Bli bedre kjent med Bits Between.

Publikum kan stemme helt fram til etter at banda har spilt live på TV i morgen. Vinneren kåres ved hjelp av at dommernes poeng og publikums stemmer summeres.

Nervøs

Synne Sanden er den eneste av finalistene som har spilt på en såpass stor scene som Storsalen i Samfundet tidligere.

– Allikevel er dette helt annerledes, fordi scenen er så høy! Dessuten blir det litt skummelt å få direkte tilbakemelding fra dommerne etter at jeg har spilt. Jeg gleder meg veldig til å spille. Pappa og brødrene mine kommer til å være i salen, så det er stas, sier hun.

Synne Sanden (Foto: Erlend Lånke Solbu, NRK P3)
Synne Sanden backstage på Samfundet (Foto: Erlend Lånke Solbu, NRK P3)

Bli bedre kjent med Synne Sanden.

 

Mens Synne er første finalist til å gå på scenen er Intertwine, soveromsprosjektet til Tarjei Ekelund, og hans liveband sist ut.

– Jeg skulle ønske jeg var først. Nå kommer jeg til å sammenlikne meg med de andre gjennom hele showet og få masse nerver. Jeg innrømmer gjerne at jeg er kjempenervøs, sier han.

Tarjei er beæret over å få representere det stadig større floraen av «soveromsprodusenter» – folk som sitter hjemme på rommet sitt og lager elektronika – i finalen.

– Musikken min er jo smal, så jeg føler meg litt som en underdog. Jeg er veldig imponert over de andre finalistene, sier han.

Bli bedre kjent med Intertwine. 

intertwine (Foto: Erlend Lånke Solbu, NRK P3)
Intertwine er Tarjei Ekelund. Her backstage på Samfundet (Foto: Erlend Lånke Solbu, NRK P3)

Urørtfinalen 2013 sendes live på NRK3 og P3.no onsdag klokka 19.45. I tillegg til de fem finalistene spiller fjorårets vinner, Mikhael Paskalev, live. Leo Ajkic og Mari Garås Monsson er programledere.