– Må komme seg ut av rasshølet sitt

Bråkebøtten og gitaristen Noel Gallagher oppsummerer musikkåret 2013, og langer ut mot blant andre Miley Cyrus og Arcade Fire.

Sitatmaskinen og den tidligere gitaristen i Oasis, Noel Gallagher, har gjort seg kjent for sine usensurerte uttalelser, noe som også har gjort han til et yndet intervjuobjekt.

Les også: Blur og Oasis flørter

Nå har musikkmagasinet Rolling Stone fått den frittalende briten til å oppsummere musikkåret 2013, og Gallagher sparer ikke på gullkornene i intervjuet.

Ikke imponert over Miley

Miley Cyrus får mye oppmerksomhet, også for andre ting enn musikken hennes. (Foto: NTB Scanpix, Afp, Jamie McCarthy)
Miley Cyrus får mye oppmerksomhet, også for andre ting enn musikken hennes. (Foto: NTB Scanpix, Afp, Jamie McCarthy)

En av dem som har fått mest spalteplass og flest overskrifter det siste året, er rebellen og popstjernen Miley Cyrus. Enten det er for å ri en rivekule helt naken i musikkvideoen til «Wrecking Ball» eller for å tenne seg en joint på scenen i Amsterdam. Det har ikke gått ubemerket hen hos Gallagher.

– Jeg så Miley Cyrus på TV nylig og tenkte: «Hva faen er dette?». Det hun gjør drar andre kvinnelige artister fem år tilbake i tid. Det er synd, sa Gallagher.

Gallagher, som nå er frontfigur i bandet Noel Gallagher’s High Flying Birds, sier videre i intervjuet at han ikke har noe til overs for artister som er nødt til å lage provoserende musikkvideoer for å få oppmerksomhet.

– Det er bare flaut. Det er bedre å være flink enn skandaløs. Alle kan være skandaløse! Jeg kunne gått ned til Rolling Stone-kontoret og bæsjet på et kokt egg, sant? Men er det bra? Nei, fordi når alt kommer til alt er det bare dritt på et kokt egg. Det er alt det er.

– Hvis jeg heller dro på kontoret og spilte en sang jeg nettopp skrev som var helt utrolig, hadde jo det vært bedre, sa Gallagher.

Lady Gaga får høre det

Lady Gaga ga ut albumet ARTPOP i høst. Foto: Promo
Lady Gaga ga ut albumet ARTPOP i høst. Foto: Promo

En annen som har stjålet mye av rampelyset i år, er Lady Gaga. Den eksentriske popstjernen har i år også gjort seg bemerket, enten det er planer om å synge i verdensrommet eller utgivelsen av hennes tredje album, ARTPOP.

Les også: Dømt for «homofil propaganda»

Men heller ikke Lady Gagas enorme ambisjoner klarer ikke å overbevise Gallagher.

– Lady Gaga handler for meg kun om det første albumet hennes, og det er bare fordi datteren og konen min likte det. Jeg har ikke hørt noe fra henne siden det. Hva sier det om henne?

– Faktisk holder hun nok på å drite på et kokt egg akkurat nå. Og det kommer noen til å fryse ned og kalle det kunst.

– Komme seg ut av rasshølet

Coveret til Arcade Fires ferske dobbelalbum, Reflektor. Foto: Promo
Coveret til Arcade Fires ferske dobbelalbum, Reflektor. Foto: Promo

Noen andre som får passet sitt påskrevet av Gallagher er det alternative rockebandet Arcade Fire. De slapp i høst albumet Reflektor, som er blitt hyllet av store deler av musikkpressen, men den frittalende gitaristen er ikke like begeistret for dobbelalbumet.

– Jeg har ikke hørt det, men alle som slipper et dobbelalbum må komme seg ut av rasshølet sitt. Det er ikke 70-tallet, ok? Hvem i 2013 har tid til å høre gjennom 45 minutter av et enkelt album? Så hvor arrogante er ikke disse folkene som tror du har tid til å sitte halvannen time å høre gjennom et faens dobbelalbum?

Les også: – Vi er musikkens sorte får

Og at Arcade Fire har bedt fansen om å kle seg opp i penklær eller kostymer før de kommer på konsertene deres synes Gallagher bare er en vits.

– Vet du hva poenget med det er? Det er å ta vekk oppmerksomheten fra dritt-discoen som kommer ut av høytalerne. Siden alle kommer til å være utkledd som en av de tre musketerene på syre, får ingen med seg det som skjer på scenen.

Ikke de eneste

Selvfølgelig hadde Gallagher også flere gullkorn på lager, og sparte ikke på kruttet i resten av intervjuet heller.

Robin Thicke – «Blurred Lines»:
– Jeg har egentlig ikke noe imot låten. Den hørtes bra ut på radio, men blir litt irriterende når du har hørt den fem millioner ganger. Han kommer garantert til å bli en «one-hit wonder». Det blir som han fyren som gjorde «Gangnam Style», vi kommer aldri til å høre fra ham igjen.

Daft Punk – Random Access Memories
– Jeg har ikke hørt albumet, og jeg er ikke interessert i det. Det handler bare om «Get Lucky» for meg. Den er så uanstrengt og briljant. Den har alt. Du bare tenker: «Har denne sangen vært her for alltid, eller hører jeg den for første gang nå?». Den er helt utrolig.

Kanye West – Yeezus
– Jeg kjøpte albumet hans, og det er helt fantastisk. Jeg liker det virkelig godt. Spesielt «Black Skinhead». Den er helt ute der, skjønner du hva jeg mener? Den gir fra seg fantastiske low-fi punk-vibber.

Disclosure – Settle
– Jeg var på Glastonbury i år og så Disclosure. Jeg synes virkelig de var helt utrolige. Jeg elsker albumet deres. Det er skikkelig old-school acid house, noe jeg elsker.

David Bowie – The Next Day Extra
– Albumet er et mesterverk. Jeg elsker det. Ingenting har lov til å være så jævlig gode på det punktet i karrieren sin. Sett bort fra Neil Young er alle i den ligaen bare noe jævla dritt. Jeg skal ikke si hvem, vi vet alle hvem det er. Det er noe av det beste Bowie har gjort. Jeg gir det 10 av 10. Jeg hadde gitt det 11 av 10 hvis jeg kunne.