Musikkåret 2013: Trine Aandahl

Hver dag frem mot 2014 gir vi i P3 Musikk-redaksjonen deg våre musikkhøydepunkter fra året som har gått.

trineDet er umulig å finne en fasit på hva som har vært det beste i løpet av et langt musikkår. Og selv om vi i P3 har offentliggjort hva vi mener er årets beste norske låter, årets beste internasjonale låter, årets beste norske album og årets beste internasjonale album, er vi langt fra enige på de fleste punkter.

Hver dag frem mot nyttår skal vi i P3 Musikk-redaksjonen offentliggjøre hva som har vært våre personlige favoritter i musikkåret 2013, både hva gjelder album, låter, konserter, uforglemmelige øyeblikk, og mye mer.

I dag: Trine Aandahl, anmelder, journalist og Urørt-arbeider.

Album som fortjener mer oppmerksomhet

IngridBabyloveIngrid – Babylove

Året har for min del vært preget av sterke, norske debutanter som Mona & Maria og Atlanter. Helt på tampen av året, under radaren av de store årsoppsummeringene har også Highasakite-vokalist Ingrid Helene Håvik gjort seg gjeldende med sitt første soloalbum.

Babylove er en samling lavmælte, men mektige låter som griper uten å være prangende, og som i all sin dystre skjønnhet tvinger frem både gåsehud, fortvilelse og en enorm glede over et nydelig tilskudd til norsk musikk.

Hør albumet i Spotify eller Wimp.

Årets låter

Haim – “If I Could Change Your Mind”

Den beste låta på Days Are Gone er ikke en av de fire singlene som ble sluppet i forkant av albumet, men en r&b-inspirert perle som er både euforisk og sår.

 

Polica feat. Justin Vernon – “Tiff”

Årets album fra Polica ble en skuffelse, men denne låta har jeg elsket fra første lytt. Seig, svevende og deilig.

 

Bendik – “Jeg tror det blir bra igjen”

Bendiks har blandet inn industrielle elementer i sin storslåtte pop, og resultatet er langt bedre enn den beskrivelsen tilsier. “Jeg tror det blir bra igjen” har et av årets beste refreng, og gjør vondt og godt på en gang.

Årets beste konsert

How To Dress Well på Hove er ikke bare årets beste konsert, det er en av årets beste opplevelser. Tom Krell formidlet sin kjølige elektro-r&b på vanvittig vakkert og fintfølende vis. Konserten trakk lite folk, men vi som var der, fikk en nærmest utenomjordisk opplevelse. Jeg har aldri vært mer sikker på at det har vært riktig å trille terningen til en sekser.

Årets dårligste konsert

Mye er allerede sagt om dette, men det er vanskelig å komme utenom Miguel på Hove. Mannen bak et av fjorårets beste album var en frastøtende katastrofe på scenen.

Årets mest oppskrytte

Daft Punk – “Get Lucky”. Kje-de-lig.

Årets største nedtur

Hva skjedde med The-Dream? Lenge imøtesette IV Play er rett og slett kjedelig, og fyren har bikket altfor langt over i det usmakelige hva både tekster og musikkvideoer angår.

Årets største overraskelse

John Grant, Emilie Nicolas, San Fermin og Atlanter er nye bekjentskap som har fått massere øregangene mine i tur og orden. Takk.

Årets beste musikkvideo

“Mirrors” er den soleklart beste Justin Timberlake-låta av året, og musikkvideoen står ikke tilbake for den. Kombinasjonen av gamle folk og en kjærlighetshistorie treffer mitt ømmeste punkt.

Årets OMG/WTF-øyeblikk

Positivt: Da jeg oppdaget Emilie Nicolas.

Årets gråtelåt

On An On har gitt ut et album alle med sans for Bon Iver bør sjekke ut. Den er full av fine øyeblikk, og jeg klarer fremdeles ikke, etter mange lytt, å komme gjennom den drøyt sju minutter lange avslutningslåta “I Wanted To Say More” uten klump i halsen og tåre i øyekroken.

Gleder meg mest til i 2014

Som oftest skuffer konsertene og utgivelsene jeg gleder meg mest til. Derfor satser jeg på et nytt år der det dukker opp nye favoritter helt uten forvarsel.