Nordmenn til superfestival

Tre norske navn til Coachella – igjen!

I går ble lineupen til Coachella sluppet og blant store navn som Guns N’ Roses, Calvin Harris og Asap Rocky er også tre norske artister utvalgt. Matoma (som hadde et kanonår ifjor), Lemaitre (som vi så senest på P3 Gull) og Lido (som står bak andresingelen til Astrid S, Hyde), skal også spille på det som er en av verdens største festivaler.

P3 Gull 2015 - Lemaitre. Foto: Mattis Folkestad, NRK P3.
Lemaitre under P3 Gull i fjor. Foto: Mattis Folkestad.

– For vår bransje er dette som å kvalifisere seg til OL. Du kan ikke få større bekreftelse her borte enn å bli booket til Coachella. Det er en institusjon, og de får akkurat de artistene de vil. Til og med artister som ikke har spillt live på årevis, sier Lemaitre som for tiden bor og jobber i LA.

– Andre festivaler venter på Coachella-plakaten som det er julaften.  Man blir fort ydmyk når man ser hvem man står ved siden av på plakaten med like stor skrift. Det er artister som har regelrett herjet internett i lang tid allerede. Vi gleder oss enormt til å spille der og har satt av en god del til å oppgradere liveshowet vårt, og satser på at det både holder til stormende applaus og en drink med Kylie Jenner etter showet!

Norsk trend

Daglig leder i Music Norway, Kathrine Synnes Finnskog, mener slippet bekrefter den gode norske trenden fra fjoråret da de elektroniske navnene Kygo, Cashmere Cat og Todd Terje var på plakaten.

– I fjor var første gangen man hadde norske navn langt oppe på plakaten og i år er det tre helt nye navn som bekrefter den posisjonen Norge har fått internasjonalt.

– Det er spesielt godt at det er i USA, som er et av stedene hvor det er vanskeligst å lykkes på livemarkedet, sier hun.

Drita David Hasselhoff

De første norske artistene som debuterte på festivalen var Turboneger, 120 Days og Datarock i 2008. Thomas Seltzer, bassist i Turboneger sier at festivalen er noe helt spesielt, på både godt og vondt.

– Vi satt og hygget oss med øl og grillmat i skyggen utenfor backstagehuset vårt da selveste David Hasselhoff, fullstendig kanakkas, ble båret forbi av to kvinner som åpenbart var prostituerte og det var der og da jeg bestemte meg for å få meg TV-karriere.

– Det er noe magisk med Coachella og alle disse pene menneskene samlet på dette frodige grønne golfområdet mellom de gylne ørkenfjellene, nesten noe bibelsk.

Knekte håndledd

Men festivalen har også sine negative sider mener Seltzer.

– Noe som trekker ned er det særegne amerikanske streithetsregimet som skyldes frykt for å bli saksøkt for alt mulig: Du kan stå der, men ikke der borte, ikke gå på gresset kun på stien, ikke lov å lene seg inntil den stolpen fordi en som gjorde det i fjor ramla og knakk håndleddet og ikke noe sted er dette tydeligere enn på Coachella, sier Seltzer.

Ådne Meisfjord, vokalist i 120 Days har et ambivalent forhold til konserten de hadde på festivalen. Da bandet opptrådte var de inne i en periode hvor de kun spilte nye sanger som ingen hadde hørt om før.

– Konserten husker jeg egentlig ikke så mye av, annet enn at det var varmt, at vi hadde litt tekniske problemer og kom i gang litt for sent, at det var palmer bak oss, og at det gikk sånn «helt greit».

– Vent, jeg husker en ting til! Jeg husker denne overskriften hjemme i Norge: «Kjæresten til Charlotte Thorstvedt spiller konsert på stor festival i USA».