Retter søkelyset mot «mordhovedstaden»

Rapperen Common håper at hans kommende album vil rette oppmerksomheten mot mordproblemene i hjembyen Chicago.

Albumcoveret til "Nobody's Smiling". (Foto: Promo)
Albumcoveret til «Nobody’s Smiling». (Foto: Promo)

Gjennom mer enn 20 år har rapperen Common bygd seg opp en karriere basert på både knallharde låter og politiske raptekster.

Nå er han straks klar med sitt tiende album, Nobody’s Smiling, som slippes 22. juli.

Da P3-programmet National Rap Show hadde direktesending på fredag, ringte programleder Tommy Tee rapveteranen for å slå av en liten prat om albumslippet.

Hør hele sendingen her!

11 drept på en helg

Common fortalte da at han har lyst til å bruke Nobody’s Smiling til å rette søkelyset mot hjembyen sin, Chicago.

Chicago har i mange år vært den byen med flest mord i USA, selv om det for eksempel bor rundt tre ganger så mange mennesker i New York.

– Vi er nødt til å stoppe det og alle må gjøre sin del. Motivasjonen min til å slippe platen var å rette oppmerksomheten på det som skjer i Chicago.

Ifølge Chicago Sun-Times ble 11 personer drept og minst 60 skadet i skuddvekslinger i Chicago, bare i helgen 4. til 7. juli.

– Når kulturen er slik, så må vi endre hvordan folk tenker. Jeg har ikke svaret på alt, men jeg har lyst til å være en del av løsningen. Chicago er i hjertet mitt overalt hvor jeg drar, sa Common til Tommy Tee.

Vokste opp i ghettoen

Common vokste selv opp i de røffe nabolagene på sørsiden av Chicago, og har førstehåndserfaring med kriminaliteten som foregår der. Men selv om oppveksten har preget han, er han stolt av hvor han kommer fra.

– Selv om jeg er fra ghettoen er jeg en kunnskapsrik person, som vil fortsette å vokse og lære. Det som er viktig å vite er at man kan være fra ghettoen og fremdeles være klok og smart. Man kan ikke plassere folk i en bås.

Se National Rap Shows jubileumssending!

Det er gått hele 22 år siden Common slapp debutalbumet sitt Can I Borrow a Dollar?. Siden den gang har budskapet i musikken blitt viktigere, i takt med den økende fanskaren.

– Når jeg slapp mitt første album var jeg bare en gutt fra Chicago med en drøm om å bli hørt, og at folk skulle kjenne til rappen min. Nå som jeg har utviklet meg har hensikten med musikken og det å kunne nå ut til folk blitt viktigere.

Politisk bevisst

Common er blitt kjent som en «conscious» rapper, som er en slags undersjanger av hip-hop som utviklet seg på 1980-tallet. Den sjangeren er kjent for sine tunge politiske og sosiale budskap. Blant de første «conscious» raplåtene var Grandmaster Flash and the Furious Five sin «The Message».

At han nettopp lager låter om politiske og sosiale temaer var et bevisst valg for Chicago-rapperen.

– Selv om jeg ble påvirket mye, var det først og fremst et valg jeg tok selv. Venner, bøker og annen hip-hop gjorde at jeg ville lage musikk som kan bety noe.

Common hevder at budskapet ikke behøver å gå på bekostning av musikken.

– Det er viktig at det ikke bare handler om beskjeden man vil nå ut med. Man lager jo musikk for å få folk til å høre på det, så det er nødt til å høres kult ut i tillegg.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Kommer til Norge

Det kommende albumet, Nobody’s Smiling, blir produsert av barndomsvennen No I.D. Han produserte både debutalbumet og Commons siste plate, The Dreamer/The Believer, som kom ut i 2011.

Common fortalte under telefonintervjuet at Nobody’s Smiling blir ulikt alt annet han har gjort tidligere, og at han lover å besøke Norge når han drar på Europa-turné.

– Jeg savner Norge og jeg elsker å være i Norge. Jeg har hatt noen flotte opptredener der, så jeg skal besøke dere i løpet av høsten.

Se musikkvideoen til Common – «Kingdom» ft. Vince Staples: