Så fint at du får vondt

– Vi ønsker at musikken vår skal oppfattes som vakker. Adobe Houses er Ukas Urørt.

Urørt mener:

Adobe Houses lager nydelig, harmonirik popmusikk. Med slektskap til utenlandske favoritter som Grizzly Bear og Fleet Foxes viser de med Fedora hvordan man lager musikk som er så fin at du får vondt av det.

Mer om: Adobe Houses på Urørt

– Fedora er en av de nyere låtene. Etter flere ulike versjoner bidro Marks gitar add’s til å finne selve nøkkelen i låta. Han har et arsenal av lyder, som kan påvirke en sang i den ene eller andre retningen. Sangen omhandler en reell person, uten at jeg vil avsløre for mye. Vi har noe av den samme tankegangen som David Lynch; folk skal få lov til å danne sine egne bilder når de hører musikken.

Adobe Houses består av tidligere bassist i Bigbang Erik Tresselt (bass/vokal), Mark Axiak (gitar), Morten Kristiansen (vokal/gitar/piano) og Christopher Johansen (vokal/perc/gitar/melodika). Bandet ble startet opp i fjor, etter oppfordring fra sin gamle venn Pål Angelskår i Minor Majority.

– Han lurte på om vi kunne gå i studio å gjøre en enkel demo og sende ham. Det gav inspirasjon, og så ble Adobe Houses født. Bandnavnet kom til etter en lengre idémyldring.

– Det er vanskelig å finne et kult bandnavn. Vi hadde en liste lang som et godt vinår, og endte opp med Adobe Houses. Vi er ikke husband på julefesten til Adobe Acrobat..Adobe Houses er bygninger som er laget av soltørket jord. Denne strukturen er ekstremt holdbar og står for noen av de eldste eksisterende bygningene i verden. Benyttes gjerne i avsidesliggende strøk, slik som Afrika og Asia. Vi likte ‘schwungen’ og betydningen, og vi syntes det klang fint, og så var det kanskje en kommentar til våre overkompliserte liv i navnet.

Bandnavnet passer også fint det musikalske perspektiv de har: – Vi prøver å finne enkle, essensielle grep og strippe låtene fra all unødvendig staffasje. Alt er en vanesak. De færreste tenker vel på at navnet U2 høres kult eller døvt ut når de hører en låt av irene. Men det er klart, hadde Velvet Underground vært ledig..

- Vi elsker stemmer, og harmonier og prøver å bruke det aktivt. (Foto: Jonni)
- Vi elsker stemmer og harmonier og prøver å bruke det aktivt. (Foto: Jonni)

Vil engasjere med vakker musikk

– Det er absolutt pop, men med et indie-tilsnitt. Vi har blitt mer og mer opptatt av rytme, det vil si skape energi og dynamikk gjennom interessante rytmefigurer og ikke bare legge seg på fire flate.

– Vi ønsker at musikken vår skal oppfattes som vakker, dvs at det ligger fine melodier i bunn, men at folk engasjeres ved arrangementet og at forhåpentligvis noe uventet skal åpenbare seg i løpet av låta. Ellers er jo det faktum at vi ikke har én lead-vokalist en ganske viktig ting å fremheve. Og denne omtalen fra en konsertarrangør er vi fornøyd med:

Adobe Houses er et nystartet band hvor musikken har blitt beskrevet som en krysning mellom klassisk vestkyst-rock og moderne amerikansk indie, hvor Crosby, Stills & Nash inviterer Grizzly Bear på nachspiel for å synge hymner til soloppgangen. Bandet har ikke uventet et sterkt fokus på vokalharmonier, og har sågar tre vokalister.

Adobe Houses er klare for Bylarm 2011. (Foto: Jonni)
Adobe Houses er klare for Bylarm 2011. (Foto: Jonni)

Solide inspirasjonskilder

– Inspirasjonskilder er bautaer som The Beatles og nyere band som Black Keys, Broken Social Scene, Yo La Tengo, Department Of Eagles, Deerhunter, Local Natives, Grizzly Bear, Best Coast, Wilco, lista er uendelig. Vi kan like både det uprentensiøse og de artistene som nærmest ‘bikker over’ i patos- så lenge det er en egenart der, så klapper vi med.

– Tror egentlig ikke vår musikk ligner på bandene overfor, så det handler mer om hvordan disse bandene arrangerer låtene sine og soundet de skaper gjennom noen enkle virkemidler: stemmer, rytme og dynamikk. Vi startet med den akustiske gitaren i sentrum, men den er nå lagt på hylla, og låtene våre er så mye mer interessante pga det tror vi. Det hadde kanskje ikke skjedd, hvis vi ikke hadde lyttet og lært av disse bandene?

Ukas Urørt og Bylarm

To høydepunkt i karrieren så langt har kommet tett på hverandre for bandet. Først ble de booket til Bylarm, før de også fikk beskjed om Ukas Urørt. – Begge deler var en hyggelig overraskelse. Digg å få bekreftet at hard jobbing lønner seg. A-ha kaller visstnok band som kun drikker øl i øvingslokalet for Ludo-band, hehe. Vel, vi har stått på OG fått tatt noen pils.

– I en oppstartsfase er det utrolig inspirerende å bli lagt merke til blant så mange gode band. Urørt er en fantastisk ting og vi er veldig glade for å være her i dag og bli spilt

Debutskive og konserter

I tillegg til jobbe med debutskiva håper de på å kunne spille et par konserter til før jul. – Det viktigste er å få et killer livesett på plass, samt jobbe med det administrative. En konserttape er på vei. Det er en kjensgjerning at det å være musiker anno 2010, er nærmest som en grunder-stilling, ift lovverk, nedlasting, markedsføring web, osv. Det gjelder å stake ut rett kurs!

– Andre favoritter på Urørt?
Cold Mailman er flinke, liker deres indie-nerve, spesielt på låta Pull yourself together. Proviant Audio får nok enda mer oppmerksomhet, vil jeg tro. Sløyt og passe tilbakelent. Honningbarna, som er sjarmerende energibomber, akk den ungdommelige råskapen! Mary Me Young og Sassy Beat har fått oppmerksomhet i det siste, vindskeiv gitarpop slår sjelden feil. Vi gleder oss til å sjekke ut alle de aktuelle Urørtbandene på by:Larm! Og seff alle de andre flinkingene på Urørt, mye gull.

– En siste appell til folket?
– Se oss på by:Larm i februar! Vi lover å gi alt.

Hør også intervju med Adobe Houses i Urørt på P3, onsdag kveld mellom klokka 21 og 23.

Hva syns DU om Fedora?