Smaken av Razika

The Aller Værste og Program 81 – Ukas Urørt er Razika, og de finner inspirasjon fra “sine egne”.

– Den handler i grunnen om å forelske seg i feil person, og hvor svak man faktisk kan bli i slike situasjoner, sier jentene i Razika om låtkonseptet til “Taste My Dream”.

URØRT MENER:

“Taste My Dream spretter avgårde og overbeviser fra første sekund. Sjangerrastløst, lekent og uhøytidelig fra Bergensjenter med store pophjerter og enormt potensiale.”

MER OM: Razika på Urørt

Fra fødestuen til Razika

Jentene har kjent hverandre over et tiår, og har dermed tette bånd mellom seg. Et par av dem har faktisk hatt kjentskap til hverandre siden de var en neve stor.

– Vi har kjent hverandre siden vi startet på barneskolen i 1997, så vi har vært venner helt siden det. Maria og Marie (gitaristen og vokalisten) har faktisk kjent hverandre siden den dagen Marie ble født, fordi foreldrene våre kjente hverandre fra før så vi lå på fødestuen sammen. Vi er født med en dags mellomrom, og ble trillet i vogn sammen. Vi startet å spille i band sommeren 2006. Da spilte vi Bob Dylan- og The Coral-covere. Så lagde vi noen egne sanger som vi hører nå var sinnsykt dårlige, men tydeligvis bra nok til å få spillejobber, forklares det fra jentene.

Razika. (Foto: Razika)
Razika er Ukas Urørt på P3. (Foto: Razika/Promo)

– Dekknavn på kjekke gutter

Som band flest, ligger det en historie bak gruppenavnet. Razika er ikke unntaket, tvert i mot. Bandnavn kan bli brukt til så mangt – blant annet for å definere kjekk-nivået på guttene.

– Vokalisten, Marie Amdam, gikk hjem fra skolen en dag og så kom en ung liten afrikansk jente og presenterte seg som Razika. Hun gikk i klassen til lillebroren hennes. Vi synes hun var så rar og morsom og begynte å brukte navnet som et dekknavn på kjekke gutter vi så rundt omkring. Dette var 2005 og da var definisjonen på en fin gutt en med halvlangt hår, caps, converse, slitte bukser, stripete genser og en dressjakke. Da hadde man skikkelig bra stil i følge alle oss i bandet. 2005 altså. hehe. Så hadde vi mange andre former for “Razika” Skazika (Skate Razika) Snazika (Snobbe Razika) Fazika (FAKE Razika, dvs en som prøvde for hardt å være kul). Siden navnet var så internt og fint syntes vi det passet veldig godt som bandnavn.

Se og hør Razika fremføre “Kommando”:

New wave-band fra Bergen inspirerte

Bandet har en herlig, semi-skranglete og definitivt sjamerende lyd ved seg, og de har plukket opp et par triks fra et forhenværende band fra Bergen.

The Aller Værste! er uten tvil hele bandets største inspirasjonskilde. Setter man på dem når Razika er på nachspiel blir det alltid god stemning, for å si det sånn. Da blir det konkurranse om å synge høyest og kunne tekstene best. I tillegg liker vi veldig godt Program 81, som er et annet ska new wave band fra Bergen (fra begynnelsen av 80-tallet). Vi er også litt inspirert av The Strokes og Arctic Monkeys. Vi hørte veldig mye på dem da vi begynte å spille i bandet. I 10 klasse altså.

Razika. (Foto: Razika/Promo)
Razika. (Foto: Razika/Promo)

– Sykt bra

Razika har Fjorden Baby!, Matias Tellez, Kakkmaddafakka, Manheads og A-Laget som sine favoritter på Urørt, fordi “de lager fin musikk og er sykt fine gutter”. Nå som de har de blitt Ukas Urørt, synes bandet at det er “sykt bra” og at “vi skrek da vi fikk vite det” da de ble kåret. Jentene har også slagplanen klar for videre produksjon.

– Etter Bylarm skal vi i studio og jobbe med den nye EPen, bli ferdig med videregående, og da har vi muligheten til å jobbe mer med bandet.

Razika er også å finne på årets Bylarm og de har en enkel og grei formaning til folket for spillejobbene i Oslo førstkommende helg: – Vi håper folk kommer på konsertene og sjekker oss ut på Bylarm!

Hør også intervju med Razika i onsdagens Urørt-sending, mellom klokka 21 og 23 på P3!