– Umulig å overse

Miley Cyrus har gått fra Disneystjerne til å bli en av nåtidens mest kontroversielle artister. – Du forvente en lettkledd artist som tar seg mye i skrittet, mener musikksjef i P3 om konserten i Telenor Arena.

Etter to år med tunge, twerking, weed, dristige antrekk og frekke opptredener, har 21 år gamle Miley Cyrus gått fra å være Disneyprinsesse til én av verdens mest omtalte artister.

I morgen står skandaledronninga- og popprinsessa på scenen i Telenor Arena i Oslo – og dette er noe av hva du kan vente deg.

«Det er så frydefullt vulgært at det nesten er umulig å ikke bli underholdt»

– Umulig å ikke bli underholdt

I løpet av sin Bangerz-turné, som ble sparket i gang i Vancouver, har hun fått gode tilbakemeldinger. The Guardian skrev blant annet at konserten i London var «høyt, slibrig, men fortsatt rosverdig».

Etter hennes USA-turné har det florert på nettet om hva man kan forvente av Bangerz-showet, og som vi har sett for oss er det en frekk Miley vi vil få se. Under hennes USA-konserter har hun tilsynelatende vært kledd i minimale antrekk med marihuana-planten som motiv, vist seg i utfordrende posisjoner, danset sammen med en mann med en Bill Clinton-maske og latet som hun har onanert på scenen.

«Cyrus entrer scenen ved å skli ned en enorm tunge, så vekslet dansere mellom å slå henne på rumpa, hun latet som hun onanerte og en svart-hvitt film ble vist av henne naken i bakgrunnen. Men man kan ikke si at Cyrus’ liveshow ikke er underholdende. Tvert imot: det er så frydefullt vulgært at det nesten er umulig å ikke bli underholdt», skriver anmelderen og ender opp med å trille terningkast fem.

Seksuelt sceneshow

I morgen står Miley Cyrus på scenen i Telenor Arena. Dette er noe av det du kan forvente å se. Foto: NTB Scanpix
I morgen står Miley Cyrus på scenen i Telenor Arena. Dette er noe av det du kan forvente å se. Foto: NTB Scanpix

Det er ikke bare Miley som besøker Oslo denne uka. I går hadde The Rolling Stones konsert på Telenor Arena – en konsert som ble utsolgt på 13 minutter. «Mick Jagger og resten av The Rolling Stones spretter elegant over fallgruvene ved å være rockeband i pensjonsalderen», skriver P3s anmelder.

Men også popstjerna, Miley, hadde show i går kveld da hun besøkte den tyske byen Köln. Avisa Die Welt skriver at Cyrus gledet fansen med et spektakulært og provoserende show – og at hun holdt det gående i nesten to timer.

«Mange låter fra hennes siste album Bangerz ble spilt, inkludert hits som «We Can’t Stop» og «Wrecking Ball», og den unge sangeren og skuespilleren iscenesatt et seksuelt sceneshow», skriver avisa.

Nettsiden Express skriver blant annet at showet var provoserende og at hun tydelig ikke er den søte jenta fra Hannah Montanta lengre.

«Med trange, sexy antrekk var det gjentatte ganger hun tok seg på skrittet, mens hun danset mellom store bamser. Men til tross for dette var hele konserten en fargerik og trendy opplevelse som uten tvil underholdt».

– En energisk konsertopplevelse

Cecilie Asker, kommentator og anmelder i Aftenposten, forteller til P3 at konserten i morgen kommer til å bli en energisk konsertopplevelse, hvor det ikke spares på verken rekvisitter eller prestasjoner.

cecilieasker2

– Miley lever i en tid hvor det er lite lojalitet å spore hos publikum, så hun er nødt til å levere hver gang. Derfor kommer det sikkert til å bli en energisk konsertopplevelse, hvor det ikke spares på verken rekvisitter eller prestasjoner. Sjansene er store for at de blir en minneverdig opplevelse, men så er spørsmålet om det er låtene, eller rumperistingen vi kommer til å huske best i etterkant. For Miley er det en seier uansett.

– Hva er det som gjør Miley Cyrus så viktig?

– For øyeblikket er hun en av verdens største ungdomsidoler, og i likhet med Justin Bieber har hun klart å bygge opp en sterk merkevare rundt sitt eget navn, som ikke står og faller på hennes siste albumprestasjoner. Man trenger ikke nødvendigvis være fan av låtene hennes for å finne henne interessant, hun er minst like interessant som populærkulturelt fenomen.

Les også: Hva skjedde med Miley Cyrus?

Videre forteller hun at ikke alle har vært helt i tråd med markedsføringen av Cyrus, og at det kanskje er en av grunnene til den utagerende versjonen vi har sett de siste to årene.

– Miley Cyrus har mestret en av popbransjens vanskeligste øvelser, nemlig å gå fra barnestjerne til fullblods voksenstjerne. Dette har vært en nøye kalkulert prosess over flere album, og en av de viktigste virkemidlene for å skape avstand til sin egen fortid som Hannah Montana, har vært disse utagerende hendelsene. Ikke at alle har vært helt i tråd med markedsføringsplanen – det er nok noe som får gå på kontoen for ungdomsopprør også – men i det store og det hele har effekten vært at Miley Cyrus har kunnet gjenskape seg selv som den frekke, rampete og sexy popstjernen som plateselskapet og publikum virker å vil ha.

Puppeklem var noe Miley Cyrus hadde å tilby da hun hadde konsert i London. Foto: NTB Scanpix
Puppeklem var noe Miley Cyrus hadde å tilby da hun hadde konsert i London. Foto: NTB Scanpix

Arctic Monkeys og The Smiths-låter

Låta og musikkvideoen til “Wrecking Ball” har i skrivende stund blitt sett over 648 millioner ganger på Youtube. Låta ble rangert på en 13. plass over fjorårets beste låter av P3-redaksjonen, i tillegg til at den ble hyppig spilt på norsk radio.

Musikksjef i NRK P3, Mats Borch Bugge, mener Miley Cyrus er en viktig markør for populærkultur og ungt liv i verden i dag. Han tror også at fansen vil se en lettkledd dame som vil synge veldig bra under morgendagens konsert.

– Med en så markant overgang fra barnestjerne til utagerende «skandalemaker», er Miley en håndfast ledestjerne for mange unge mennesker som har fulgt henne fra de selv var barn. Miley er – som Justin Bieber – geleidet av mange gode låter og en suveren sangstemme, noe som gjør det umulig å overse henne, forteller han.

– Hvorfor tror du hun har valgt å «utagere» som hun har gjort de siste to åra?

– Av to åpenbare grunner: Å riste av seg barnestjernestempelet og for å leve ut sin egentlige alder.

– Hva tror du fansen kan forvente seg på Telenor Arena?

– Folk vil få høre at hun synger veldig bra, men at hun ikke har nok egne hits til å fylle drøye to timer.

– Fansen vil få se en jente som ikke går av veien for å opprettholde sitt image som «hun med tunga stukket ut av munnen». I tillegg vil man se en lettkledd artist som tar seg mye i skrittet mens et stort sceneshow vil fylle Telenor Arena. Folk vil få høre at hun synger veldig bra, men at hun ikke har nok egne hits til å fylle drøye to timer. Med coverversjoner av Arctic Monkeys og The Smiths-låter, sanker hun stjerner hos gatesmarte skeptikere.

«Wrecking Ball» norsk favoritt

Marius Emanuelsen, journalist i Morgenbladet, mener at Miley er viktig fordi hun er den eneste artisten som for tida gønner på.

– Hun kaster ut den ene ideen etter den andre i en slik fart at hun ikke kan defineres av noen av dem. Om de er dårlige eller gode, spiller derfor ingen rolle. Kommer det noen gang til å ta slutt? Det tar aldri slutt, sier han til P3.no.

Han mener også at Cyrus har valgt å «utagere» de siste årene fordi hun kan og vil.

Les også: Pop eller porno?

– Hva tror du fansen kan forvente seg på Telenor Arena?

– De kan forvente seg noe de kommer til å ville fortelle barnebarna sine om.

I en oversikt Spotify har sendt NRK P3, kommer det fram at fjorårets ballade-hit «Wrecking Ball» er den mest strømmede Miley Cyrus-låta her i landet. Det var også i denne musikkvideoen Miley kasta klærne og svingte seg naken på en rivingskule – noe som igjen førte til sterke reaksjoner.

Varm opp til konsert med de ti mest strømmede Miley-låtene:

Norsk support

2013 ble virkelig året for Miley Cyrus. Hennes Bangerz-album, som gikk rett til topps på Billboard-lista, fikk P3s anmelder til å blant annet skrive: «Miley Cyrus gjør – ikke overraskende – opprør mot barnestjernen i seg, men har for få bangers som ammunisjon», og trillet terningkast tre.

Ikke nok med det. Fjoråret ble året hvor en hel verdenpresse omtalte henne, blant annet etter den mye omtalte VMA-skandalen der hun brukte Robin Thicke som strippestang. I tillegg fikk hun mye pepper da hun tente seg noe som kunne minne om en joint på scenen under MTV European Music Awards.

Miley Cyrus fyrte opp noe som kunne minne om en joint på scenen under årets MTV EMA. Foto: NTB Scanpix / Remko De Waal, Reuters.
Miley Cyrus fyrte opp noe som kunne minne om en joint på scenen under årets MTV EMA. Foto: NTB Scanpix / Remko De Waal, Reuters.

Før helga ble det også klart at det er en norsk DJ som skal få æren av å varme opp for Cyrus. DJen og produsenten Truls Knudsen, bedre kjent som TDK, har tidligere vært support for blant andre David Guetta, Avicii og Tiesto, ifølge Live Nation.

Dette er setlista du kan forvente deg:

SMS (Bangerz)
4×4
Love Money Party
My Darlin’
Maybe You’re Right
FU
Do My Thang
#GETITRIGHT
Can’t Be Tamed
Adore You
Drive
Rooting For My baby
Hey Ya!
Jolene
23
On My Own
Someone Else
We Can’t Stop
Wrecking Ball
Party In The USA