Vârt og vakkert

Ósk lager sine egne, store lydlandskap. Du er velkommen inn til Ukas Urørt.

– Ósk er litt av Oskar og er et islandsk ord som betyr ønske, forteller Oskar Yazan Mellemsether (24), som startet Ósk som enmannsprosjekt, og i dag spiller gitar og synger i trondheimsbandet som er Ukas Urørt.

P3 Urørt mener:

Den særegne, vâre vokalen kombinert med blåserne i Ósk gjør ”Wind” til en vakker, sår låt. Bandet drar lytteren inn i låta uten å pøse på med overdrevne elementer, og viser slik at de er dyktige musikere med store muligheter for å hevde seg i tida som kommer. 

Mer om: Ósk

Måtte utvide

– Ósk starta som mitt soloprosjekt, rett og slett fordi jeg startet å spille gitar. Jeg sendte inn en låt til Trondheim Calling(Samleplateprosjekt) og fikk den med. Siden jeg måtte fremføre sangen live ringte jeg min gamle skolekompis Vegard som velvillig lot seg friste inn i prosjektet. Vi likte så godt å spille sammen at vi fortsatte med det.

– En  dag møtte vi Anja og Heida fra Your Headlights Are On. De likte det vi drev med og sa ikke nei da de ble bedt med i dansen. Siden vi ble et band måtte vi ha trommer også,  så vi fikk med byens beste; både mykt- og hardtslående Siv. Ei stund øvde vi på lageret på jazzkonservatoriet i Trondheim. Torstein kom inn og skulle hente trompeten sin.  Vi lurte på om han hadde lyst til å spille med oss, og han svarte ja, oppsummerer Oskar.

Per nå består Ósk av Oskar Yazan Mellemsether (24), vokal og gitar, Vegard Edvardsen (24), el-gitar, Anja Lauvdal (25), piano,  Heida Karine Jóhannesdottir Mobeck (25),  tuba, Siv Øyunn Kjenstad (22), trommer og Torstein Lavik Larsen (23), trompet.

Ósk live. (Foto: Eirik Indergaard)

Fortellertrang

Sentralt i Ósks musikk ligger ønsket om å fortelle en historie.

– Vi har et ønske om å formidle noe menneskelig og ekte. Stemmen til Oskar er helt klart en karakteristikk. Samtidig er det få band med vår type besetning, og det er ekstra spennende å teste ut forskjellige måter å arrangere ei låt på. Vi har ikke tenkt så mye på hva som kommer ut egentlig. Det er der bare for oss, og det er nok, sier bandet om sitt eget uttrykk.

– Selv om vi klaffer hver gang vi møtes har vi veldig forskjellige liv. Noen studerer arkeologi, noen driver med andre kunstutrykk, og noen spiller musikk fulltid. For Oskar, som skriver, er det viktig å ikke bare være i musikken hele tiden. Impulser fra andre sider i livet kan dirigeres inn og skape mer spennende historier på den måten

Låtskriverprosessen har mange stadier.

– Oskar kommer som regel opp med noe merkelig, kunstnerisk råmateriale som må filtreres gjennom Vegards folk/rock-sjel.

– Etterhvert serveres hver låt til resten av gjengen som arrangerer sitt eget instrument på toppen. Noen ganger blir låtene helt annerledes etter dette møtet og det er her mye av magien skjer.

Vrenger sjela

Bandet synes livebiten er det som er mest spennende ved å spille i Ósk.

– Det er så mange faktorer som spiller inn på hvordan en konsert forløper. Blir man noen gang vant til å stå foran folk å vrenge sjela si? Det er også interessant å ha en stemme som bærer over fjell man ikke kan se med øyet engang, sier vokalist Oskar.

Han er hemmelighetsfull omkring hva Ukas Urørt-låta “Wind” handler om.

– Men hvis man hører godt etter kan man kanskje høre greia, sier han.

Tirsdag denne uka spiller Ósk sammen med Therese Aune på Parkteatret i Oslo. I tillegg blir det en spillejobb på ISAK i Trondheim før jul, før bandet legger ut på en lengre turné i 2013.

– Vi planlegger også å gi ut en EP i februar, i tillegg til å lage noen musikkvideoer neste år.

Med seg i prosessen har de inspirasjon fra mange hold.

– Elliott Smith fordi han var en poet, Susanne Sundfør fordi hun er dronninga og The Beatles fordi de var The Beatles. Vegard liker også Neil Young veldig godt.

– På Urørt synes vi Trym magisk fint! Og selv om vi er en smule inhabile synes vi våre venner i Klang Kollektif og Angelica’s Elegy deilige saker!

Bandet synes det er stor stas å bli Ukas Urørt, og håper folk vil fortsette å høre på musikken deres.

– Det er stas med stor S. Man føler seg meget tilstede og motivert i møte med en slik anerkjennelse. Det er veldig mye som skjer fremover, så for oss er dette en nydelig sjanse til å få med flere på eventyret.

– Ikke vær en torsk – hør på Ósk. 

 Hør også intervju med Ósk i Urørt på P3, mandag klokka 21 – 23.

 

Liker du Ósk? Legg gjerne igjen en kommentar hvor du forteller oss sin mening.