nrk.no

Disse er nominert til «Årets artist»

Hvilken artist har dominert dine spillelister i år?

AVSTEMNINGEN ER NÅ STENGT!

Nå kan du stemme på den du mener fortjener prisen «Årets artist» under «P3 Gull» 2023.

Frem til 17. oktober klokken 10.00 kan du stemme på din favoritt!

P3 skal feire musikkåret 2023 og hylle de artistene som har etterlatt seg varige lydspor i alles øreganger. Dette er din sjanse til å påvirke hvem som kan gå hjem med en gjev pris.

Selve «P3 Gull» arrangeres 24. november. Du kan følge med direkte på NRK 1, P3.no eller i NRK TV.

De nominerte er:

Emma Steinbakken
Dagny
Undergrunn
Synne Vo
Marstein

HVORDAN STEMMER MAN PÅ «ÅRETS ARTIST»?

Det er mulig å avlegge tre gratis stemmer ved å gå inn på nrk.no/stem.

For å gjøre stemmeavgivningen på nett sikker, må vi knytte hver stemme til en egen NRK-bruker. Derfor må du logge deg inn hos NRK. Dersom du ikke allerede har en NRK-bruker må du opprette en bruker først. Dette er helt gratis.

Når du er innlogget vil du få en liste over årets artister som du kan stemme på.

Alle stemmer som er avgitt innenfor avstemningsvinduet teller likt.

Avstemningen for «Årets artist» avsluttes tirsdag 17. oktober kl. 10.00.

AVSTEMNINGEN ER NÅ STENGT!

Les hva artistene føler rundt det å bli nominert til «Årets artist»:

Emma ser halvt smilende inn i kamera med et vindu som lyser henne opp bakfra. Hun er vridd skrått mot kamera som om hun snur seg tilbake, men er på vei bort. I toppen til høyre er en strekkode med skriften «Emma Steinbakken» og «P3 Gull 24.11.23»

Emma Steinbakken

Alder: 20 år
Fra: Jessheim
Debut: 2018 – «Not Gonna Cry»

Emma Steinbakken fikk stor suksess etter hun deltok i «Hver gang vi møtes» tidligere i år. Hennes tolkninger av Bjørn Eidsvågs «Floden» og Isahs «Delilah» har gått som en farsott på radio. I tillegg har hun gitt ut debutalbumet «Home» og skal straks gi ut en ny EP. Neste år er hun klar til å fylle Oslo Spektrum.

Emma Steinbakken synger inderlig inn i en mikrofon med øynene lukket. Røde strobelys tilslører bildet med et mønster som kan ligne det som glitrer og speiler seg i et kaleidoskop.
SÅRBAR OG STERK: Emma Steinbakken på «P3aksjonen» 2022. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3.

– Sykt hyggelig

– Hvordan er det å være nominert til «Årets artist», Emma?

– Det er som da jeg hørte at en kompis av meg skulle få barn, så ble jeg sånn: «Herregud, så hyggelig», også virker det ikke ekte, for jeg blir satt ut. Men jeg synes jo det er sykt hyggelig.

– Har du et høydepunkt fra 2023?

– Jeg husker i 2022, rett før 2023 begynte, så tenkte jeg: «I år drømmer jeg om å få en nummer-én-hit.» Og så fikk vi til to! Så det har vært veldig gøy.

Dagny iført en blond bob parykk og svarte «raybans» ligger på rosa fliser. Det er stekt lys, som om hun soler seg ved et basseng. På toppen til høyre er en gul strekkode med påskriften «P3 Gull 24.11.23» og «Dagny».

Dagny

Alder: 33 år
Fra: Tromsø
Debut: 2016 – «Backbeat»

For Dagny startet det hele med låten «Backbeat», som nå har over 45 millioner strømminger og i 2020 vant hun «Årets låt» under «P3 Gull» med «Somebody». I 2023 har hun sluppet tre nye singler, og i november har hun egen konsert i Oslo Spektrum.

Dagny har på seg en hvit kjeledress med svarte ruter på og står rett opp og ned og synger i en mikrofon.
NÆRVÆR TIL PUBLIKUM: Dagny under Øyafestivalen i 2022. Foto: Tom Øverlie, NRK P3

– Starten på en ny epoke

Hvordan føles det å ha blitt nominert, Dagny? 

– Det var skikkelig gøy. Jeg ble så glad. Vi har blitt flinke til å huske at vi skal feire når gode ting skjer, så det blir veldig gøy å feire på «P3 Gull»!

Videre reflekterer Dagny over året så langt og trekker frem slippet av singelen «Heartbreak in the Making» som et høydepunkt.

– Det var starten på et nytt album og jeg hadde jobba så lenge med å skrive ny musikk og finne ut av hva andrealbumet skulle bli.

Det føltes ut som starten på en ny epoke. Og det føltes bra. 

Gutta i Undergrunn befinner seg i et helt hvitt rom der en svart ottoman i skinn og en svart lav regissør stol. Alle har kul og litt løse klær. De står og sitter litt henslengt i rommet. Alle ser inn i kameraet med tøffe uttrykk.  Øverst i høyre hjørne er en gul strekkode med påskriften  «P3 Gull 24.11.23» og «Undergrunn».

Undergrunn

Alder: 20–21 år
Fra: Oslo
Debut: 2018 – «Isbil»

Undergrunn var nominert til «Årets artist» i fjor og ga i april ut albumet «Egoland». P3s anmelder betegnet i sommer UG som en av de desidert mest attraktive liveartistene i Norge for tiden. I november skal de ha to utsolgte konserter i Spektrum.

Jo Ranes (Loverboy) og Gabriel Doria (Plaza) på scenen, der Plaza synger inn i en mikrofon, mens Loverboy roper noe mot fansen. Det regner og i forgrunnen kan man se noen hender og mobiler i publikum.
REGNER SOM DOM PERIGNON: Undergrunn på «VG-lista Rådhusplassen» i 2022. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3.

Demokrati

Når P3.no tar kontakt med Undergrunn, er de akkurat kommet hjem til Oslo fra en intens tur med fire konsertkvelder på rad i Tromsø og Bodø.

Den seks personer store gruppa går demokratisk til verks for å svare. Patrick Bakkeng, Gabriel Doria, Sverre Skogheim Gudmestad, Jo Almaas Marstein, Jon Ranes og Marcos Haugestad legger hodene sammen og kommer frem til en felles hilsen som de sender via SMS:

– Hyggelig med nominasjoner fra «P3 Gull»!

Videre skriver de at de overlater resten til det store demokratiet der ute:

– Vi er enige i at vi burde være nominert, nå bestemmer folket.

Synne Vo ligger på en seng med hvitt sengetøy. Hun ligger vertikalt, med armene over hodet på puten og ser spørrende inn i kameraet. Hun har en lyseblå topp. Øverst i høyre hjørne er en gul strekkode med påskriften «Synne Vo» og «P3 Gull 24.11.23».

Synne Vo

Alder: 25 år
Fra: Lesja
Debut: 2018 – «Lær meg å leve» 

Synne Vorkinn, bedre kjent som Synne Vo, får oss til å gråte og smile om hverandre med sine hjertefølende tekster på norsk. Hun har satt Gudbrandsdalen på kartet med låter som «Ok» og «MVH», og skrevet låter for blant annet Chris Holsten, Hkeem og Victoria Nadine. Hun var også nominert til «Årets artist» i fjor, og live i år har hun bydd på feststemning!

Synne Vo synger inderlig inn i en mikrofon. Hun er ikledd en hvit flettet ullgenser og en rosa boblevest.
INDERLIG: Synne Vo fremførte «Ett minutt» under «P3aksjonen» i 2021. Foto: Tom Øverlie, NRK P3

Første headliner-konsert

For Synne Vo var høydepunktet i 2023 å spille sin første headliner-konsert.

– Dette året har jeg virkelig forelsket meg i live-biten av det å være artist. Før syntes jeg det var litt skummelt, mens nå føler jeg meg veldig hjemme på scenen med bandet mitt. I tillegg hjelper det på at flere i publikum har hørt låtene. Jeg har jo gitt ut musikk i år også, men når jeg ser tilbake tenker jeg: «Herregud jeg har fått gjort så mye live.»

Marstein kommer ut av en stor svart bil i et helsvart antrekk. Han ser inn i kameraet med røde øyne fra den kraftige blitzen, nesten som et paparazzi-foto. Bildet er kornete som et filmfoto- I toppen til høyre er en gul strekkode med påskriften «P3 Gull 24.11.23» og «Marstein».

Marstein

Alder: 21 år
Fra: Oslo
Debut: 2022 – «Medici Marstein» (EP)

Marstein, som også er en del av Undergrunn, startet i 2022 sitt soloprosjekt med albumet «Medici Marstein». I fjor høst gikk mange av oss rundt med linjen «kun Frida Kahlo og meg» på hjernen. I år har han på nytt gitt ut en hit som har festet seg til hjernebarken, nemlig «Sommerhus».

Marstein med et mikrofonstativ i hånden som han har vippet til siden. Han har et lurt smil ut mot publikum, som vi ikke ser. Bak ham ser vi hvitt og blått lyst fra flere spotlights.
FESTIVALSOMMER: Marstein på Øyafestivalen i sommer. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3.

Står sammen med gutta

Marstein er for tiden på en omfattende norgesturné med Undergrunn, som tar dem innom alle landsdeler og kulminerer i to utsolgte konserter i Oslo Spektrum.

Når P3.no tar kontakt med Jo Almaas Marstein for å høre hva han tenker om «Årets artist»-nominasjonene, velger 21-åringen å sende et felles svar sammen med de fem andre gutta – se tidligere i denne saken.

Juryens begrunnelse:

De nominerte i kategorien «Årets artist» har utmerket seg gjennom sentral tilstedeværelse og stor aktivitet i året som har vært. Med musikk av høy kvalitet har de alle vist at de er dyktige låtskrivere som treffer publikum med sine fengende låter om alt fra sommerfest og Michelin-middager til forelskelse og breakups. Gjennom tydelige artistuttrykk, unik formidling og imponerende livsfremførelser har artistene engasjert publikum med musikken sin og samlet dem på sommerens festivalscener.


Juryen har bestått av P3s musikkredaksjon og programlederne som jobber tettest med P3-musikken på radio og podkast. Juryleder er P3s musikksjef Ida Eline Tangen. 

AVSTEMNINGEN ER NÅ STENGT!

Journalister: Astri Aspen, Eskil Olaf Vestre og Espen Roness
Illustrasjoner: Veronica Falsen Hiis

10. oktober kl. 15.00: Vi har oppdatert saken. Emma Steinbakkens alder er rettet, og vi har tydeliggjort delen om juryens sammensetning.

LES MER OM «P3 Gull»:

LES MER OM MUSIKK:

Siste fra P3.no: