nrk.no

Dette er de nominerte til «Årets låt»

I år er det hele syv nominerte!

AVSTEMNINGEN ER Å STENGT

Hvem synes du fortjener prisen «Årets låt» under «P3 Gull» 2023?

Frem til 31. oktober klokken 10.00 kan du stemme på din favoritt!

P3 skal feire musikkåret 2023 og løfte de artistene som har gitt oss låter som har gått på repeat i hodet og på radio.

2023 har vært fylt med mange hits og det er første gang det er så mange nominerte i kategorien «Årets låt».

Selve «P3 Gull» arrangeres fredag 24. november. Du kan følge med direkte på NRK 1, P3.no eller i NRK TV.

De nominerte er:

Hkeem + Makosir – «Danser videre i livet»

Aden Foyer – «The Ballet Girl»

Victoria Nadine – «Nerve»

Blackie – «Wonderland»

Synne Vo – «Mvh»

Undergrunn – «Michelin Stjerner»

Marstein – «Sommerhus»

HVORDAN STEMMER MAN PÅ «ÅRETS LÅT»?

Det er mulig å avlegge tre gratis stemmer ved å gå inn på nrk.no/stem.

For å gjøre stemmeavgivningen på nett sikker, må vi knytte hver stemme til en egen NRK-bruker. Derfor må du logge deg inn hos NRK. Dersom du ikke allerede har en NRK-bruker må du opprette en bruker først. Dette er helt gratis.

Når du er innlogget vil du få en liste over årets artister som du kan stemme på.

Alle stemmer som er avgitt innenfor avstemningsvinduet teller likt.

Avstemningen for «Årets låt» avsluttes tirsdag 31. oktober kl. 10.00.

AVSTEMNINGEN ER NÅ STENGT

Dette sier artistene selv om hvordan låtene ble til:

Hkeem står til høyre og skuler inn i kamera. Til venstre står Makosir i en beige og oransje mønstret genser med perlekjede rundt halsen. Han ser opp i taket. Bak dem er stoler som i en kinosal. Øverst i høyre hjørne er en gul strekkode med påskriften «Hkeem + Makosir» og «P3 Gull 24.11.23».

Hkeem + Makosir – «Danser videre i livet»

Abdulhakim Hassane (26), best kjent som Hkeem, startet karrieren da han ga ut megahiten «Fyfaen» sammen med Temur i 2017. Siden da har han gitt ut ett album og flere singler som soloartist, blant annet «Urettferdig».

Makosir (21) ga ut sin første singel, «Trikken», som 17-åring sammen med sin kompisgjeng. Siden da har han gitt ut flere singler, han har vært nominert til «Årets Urørt», og nylig slapp han sin første EP, «Siste ord». Hiten «Danser videre i livet» er Hkeem og Makosirs første låt sammen.

Hkeem, Makosir og William Gamborg foran en rød murvegg der et NRK P3 neonlys henger. Alle tre har lukkede øyne og synger inderlig inn i hver sin mikrofon. Bak dem skimtes et juletre. Bildet er varmt og koselig.
JULESTEMNING: Makosir og Hkeem opptrådte sammen med William Gamborg på P3s julekonsert i 2022. Foto: Jonathan Vivaase Kise for NRK P3

– La meg bevise at jeg kan klare det her igjen! 

– Hvordan ble «Danser videre i livet» til, Hkeem og Makosir?

Hkeem: – Det var i august 2022 i en «session» med Synne Vo. Hele låta ble gjort på rundt 40 minutter. Så var det: «That’s it. Ha det bra!»

Makosir: – Jeg tror du sendte låta og spurte: «Yo! Har du noen idéer på det her?» Jeg sa bare: «Say less!»

Makosir: – Jeg dukket opp i studio en time før Hkeem og fikk skrevet og spilt inn verset mitt.

De er begge enig om at hele prosessen gikk veldig fort. Men Hkeem var ikke helt overbevist før han spilte låta for noen gode kompiser som ville høre den på nytt og på nytt.

– Og så begynte den å vokse litt på meg. Og så: voila!

For Hkeem er det noe ekstra med denne låten. Han startet karrieren med nummer-én-hiten «Fyfaen», men etter det følte han at flere av låtene hans ble oversett.

 – Jeg har alltid tenkt for meg selv: «La meg bevise at jeg kan klare det her igjen!» Og så skjedde det, da!

Aden er ikledd en hvit strikket genser med fluffy grafikkaktige bokser i hvitt og lyseblått med en svart strikket høy hals under. Han ser til venstre og bak ham er hav og fjell i ulike blå nyanser. Bildet er kornete og gir en nostalgisk følelse. Øverst i høyre hjørne er en gul strekkode med påskriften «Aden Foyer» og «P3 Gull 24.11.23».

Aden Foyer – «The Ballet Girl»

Jonas Mjåset (27) slapp for første gang musikk under aliaset Aden Foyer i fjor høst. Tidligere har han lagd dansemusikk under navnet Jonas Aden. Sangen «The Ballet Girl» gikk viralt på TikTok og har klatret opp på flere topp-50-lister rundt om i Europa.

Et kornete bildet av Aden som sitter ved et tre bord og stirrer tomt på en øyenstikker som sitter på hånden hans han har fremfor seg. Han er i kledd en brun skjorte og et smykke. Bak ham henger en dus grønngul gardin.
Foto: Promo.

Inspirert av H.C. Andersen

– Hvordan ble låten til, Aden Foyer?

– «The Ballet Girl» ble til en lørdagskveld etter jeg hadde lest «Piken med svovelstikkene» av H.C. Andersen og jeg ble veldig rørt. Det ble begynnelsen på en novelle jeg fremdeles holder på med. Så fikk den novellen sitt andre liv i låten.

Selv om han var sterkt inspirert av H.C. Andersens fortelling, reflekterer han nå over at det også er en personlig historie om jaget til å komme seg ut av komfortsonen. Nærmere bestemt:

– Min personlige reise fra å være kun produsent og DJ, til å bli sanger og låtskriver.  

Nærbilde av Victoria som sitter i gresset. Håret hennes blåser lett mot venstre og hun ser alvorlig og litt melankolsk inn i kamera. Hun har gull tilbehør og en hvit skjorte som nærmest flyter over skuldrene hennes. Øverst i høyre hjørne er en gul strekkode med påskriften «Victoria Nadine» og «P3 Gull 24.11.23».

Victoria Nadine – «Nerve»

Victoria Nadines (24) «Nerve» ble til i Los Angeles der hun tilbrakte mye tid i fjor. Victoria Karlskås Andersen, som hun egentlig heter, har gitt ut flere singler i år og spilt live på blant annet Findings i Oslo, Slottsfjell i Tønsberg og Feelings i Bergen. I 2021 var hun også nominert til «Årets låt» for «Be Okay», som handlet om bruddet med Silas i «Funkyfam».

Victoria ikledd en heklet shrug og et hvitt korsett under. Hun står med ene armen ut til siden og i den andre har hun mikrofonen. Hun smiler ut mot publikummet vi ikke ser.
FESTIVALSOMMER: Victoria på scenen under Slottsfjell i Tønsberg tidligere i år. Foto: Eskil Olaf Vestre, NRK P3

– Lei av å bare være glad

– Hvordan ble «Nerve» til, Victoria?

– Det var jo den første låten jeg skrev som var sint.

En av Victoria Nadines hits heter «Happy Tears» – en gladlåt som handler om den trygge følelsen av å være i et lykkelig forhold. Men på «Nerve» prøvde hun noe litt annerledes:

– Jeg var lei av å bare være glad og skrive om at alt er flott og fint. Det var et veldig gøy prosjekt å gjøre noe litt annet – og gøy at det faktisk funket.

Blackie sitter på en halvveis revet steinmur med bred benstilling. Han har øynene igjen og ansiktet vendt mot venstre som om han nyter solen som lyser opp ansiktet hans.

Blackie – «Wonderland»

Blackie (24) er en del av musikktrioen Beathoven. De har hitter som «Sør-Afrika» med Capow og 2G og «Stay keeg» med Henrik von Grogg. I år har Blackie, eller Johannes Andrés Knudsen, som han egentlig heter, gitt ut sitt første soloprosjekt, nemlig låten «Wonderland».

Blackie med Beathoven-masken på har mikrofonen i venstre hånd skrått opp mot pustehullene i masken. Bakgrunnen er helt svart, bortsett fra tre hvite spotlights som lyser opp figuren hans bakfra.
MASKE PÅ: Blackie opptrådte som en del av Beathoven under «P3aksjonen» i fjor. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3.

– For bra til å la ligge

– Hvordan ble «Wonderland» til, Blackie?

– Det var på en studio-camp for Beathoven, egentlig. Låten funket ikke for vårt «brand», men den var for bra til å bare la ligge.

Blackie forteller videre at låten er personlig og at han fått flere meldinger fra folk i bransjen som kjenner seg igjen i teksten.

– Artistlivet kan se veldig vakkert ut fra utsiden, men det er mange nedturer også.

Synne Vo ligger på en seng med hvitt sengetøy. Hun ligger vertikalt, med armene over hodet på puten og ser spørrende inn i kameraet. Hun har en lyseblå topp. Øverst i høyre hjørne er en gul strekkode med påskriften «Synne Vo» og «P3 Gull 24.11.23».

Synne Vo – «Mvh»

Synne Vo (25) er nominert for låten «Mvh», som også er navnet på EP-en hun slapp tidligere i år. På «P3 Gull» i år er hun også nominert til «Årets artist». I tillegg bidro hun med både tekst og melodi til Hkeem og Makosirs «Danser videre i livet», som også er nominert til «Årets låt».

Synne Vo i holografisk glittertopp synker med lukkede øyne inn i mikrofonen foran seg.
GLITRER: Synne Vo under Neon-festivalen i Trondheim i sommer. Foto: Ailo Thomassen, NRK P3

Hvor drøy kan man være på norsk?

– Før jeg ga ut «Mvh» holdt jeg meg i et ganske trygt tekstlandskap, forteller Synne.

Men så ville artisten fra Lesja vise at hun har flere sider, forklarer hun.

Jeg fikk lyst til å eksperimentere litt med hvor ærlig og drøy man kan være på norsk, og da ble denne til!

Gutta i Undergrunn befinner seg i et helt hvitt rom der en svart ottoman i skinn og en svart lav regissør stol. Alle har kul og litt løse klær. De står og sitter litt henslengt i rommet. Alle ser inn i kameraet med tøffe uttrykk.  Øverst i høyre hjørne er en gul strekkode med påskriften  «P3 Gull 24.11.23» og «Undergrunn».

Undergrunn – «Michelin Stjerner»

I tillegg til å være nominert til «Årets artist», er Undergrunn nominert for låten «Michelin Stjerner». I april slapp gruppa fra hovedstaden, nærmere bestemt bydelen Gamle Oslo, sitt fjerde album «Egoland».

Et råkult bilde fra Undergrunn konserten hvor flere av medlemmene står på scenen og synger. Bak dem er det pyro.
PYRO OG PERIGNON: Gutta under Neon-festivalen i Trondheim i sommer. Foto: Herman Falck How, NRK P3

Demokrati

Når P3.no tar kontakt med Undergrunn, er de akkurat kommet hjem til Oslo fra en intens tur med fire konsertkvelder på rad i Tromsø og Bodø.

Den seks personer store gruppa går demokratisk til verks for å svare. Patrick Bakkeng, Gabriel Doria, Sverre Skogheim Gudmestad, Jo Almaas Marstein, Jon Ranes og Marcos Haugestad legger hodene sammen og kommer frem til en felles hilsen som de sender via SMS:

– Hyggelig med nominasjoner fra «P3 Gull»!

Videre skriver de at de overlater resten til det store demokratiet der ute:

– Vi er enige i at vi burde være nominert, nå bestemmer folket.

Marstein kommer ut av en stor svart bil i et helsvart antrekk. Han ser inn i kameraet med røde øyne fra den kraftige blitzen, nesten som et paparazzi-foto. Bildet er kornete som et filmfoto- I toppen til høyre er en gul strekkode med påskriften «P3 Gull 24.11.23» og «Marstein».

Marstein – «Sommerhus»

Marstein (21), som også er en del av Undergrunn, startet i 2022 sitt soloprosjekt med albumet «Medici Marstein». I fjor høst gikk mange av oss rundt med linjen «kun Frida Kahlo og meg» på hjernen. I år har han på nytt gitt ut en hit som har festet seg til hjernebarken, nemlig «Sommerhus».

Marstein har på seg en svart skjorte og en hvit singlet. Han smiler, og har et sølv halskjede rundt halsen. I venstre hånd har han mikrofonen.
KONSERTKJØR: Marstein under Øyafestivalen i sommer. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Står sammen med gutta

Marstein er for tiden på en omfattende norgesturné med Undergrunn, som tar dem innom alle landsdeler og kulminerer i to utsolgte konserter i Oslo Spektrum.

Når P3.no tar kontakt med Jo Almaas Marstein for å høre hva han tenker om «Årets artist»-nominasjonene, velger han å sende et felles svar sammen med de fem andre gutta – se tidligere i denne saken.

Juryens begrunnelse:

De nominerte i kategorien «Årets låt» har alle markert seg med låter som har preget unge i Norge gjennom året som har vært. Juryen har latt seg imponere av låtene på ulikt vis der det særegne ved hver enkelt artist/gruppe speiles i musikken. Noen av artistene bak låtene har debutert med den nominerte låta, mens andre har vist nye sider og utvikling innen sin sjanger. Låtene har til felles at de både har engasjert den enkelte lytter og samlet publikum gjennom fengende melodilinjer, gode produksjoner og tekster som treffer enten de skildrer kjærlighet og sårbarhet, eller fest og glede.


Juryen har bestått av P3s musikkredaksjon og programlederne som jobber tettest med P3-musikken på radio og podkast. Juryleder er P3s musikksjef Ida Eline Tangen. 

AVSTEMNINGEN ER NÅ STENGT

Journalister: Astri Aspen, Espen Roness og Eskil Olaf Vestre
Illustrasjoner: Veronica Falsen Hiis

MER OM «P3 GULL»:

Siste fra P3.no: