– Sexen ble nesten bedre

JUNTAFIL: Cecilie Bjørndal (26) fikk livet snudd på hodet etter en bilulykke. En av de første bekymringene hennes var hvordan det skulle gå med sexlivet.

– Det var i januar 2009, da mamma skulle kjøre meg til en venninne.

Cecilie sto og ventet i et kryss, mamma skulle ta ut penger. Hun husker at hun lente seg fram for å hente noe på dashbordet, men at hun i samme øyeblikk speidet noe stort og blått i speilet, som beveget seg mot henne.

Det store og blå var en lastebil med en sjåfør som ikke registrerte morens bil fordi han satt på telefonen, og lastebilen traff henne i 70 kilometer i timen.

Tiden stopper.
Tiden raser på plass.

Man tenker kanskje at det vanligvis tar litt tid før alvoret synker inn, men Cecilie skjønte umiddelbart at noe var galt.

Cecilie Bjørndal

– Jeg skjønte allerede under ulykken at det hadde skjedd noe alvorlig. Da jeg først ble helt skråsikker på at jeg faktisk hadde blitt lam, så ble jeg kjempesint. Det sa legen også, at jeg ikke kunne gjøre noe annet enn å bli sint. Det varte heldigvis ikke lenge, forteller hun til Tuva i Juntafil.

Hør Juntafil i NRKs nettspiller her

For 26 år gamle Cecilie Bjørndal tok det ikke lenger tid å få livet snudd på hodet. Hun er lam fra livet og ned, og har sittet i rullestol siden dengang. Det er 7 år siden ulykken, men hun minnes fortsatt det påfølgende sinnet, frustrasjonen, som tidvis gikk utover sykepleierne.

Hun minnes også en av de første bekymringene.

– En av de første tingene jeg bekymret meg for etter ulykken var om jeg kunne ha sex igjen. Jeg var 19 år, hadde kjæreste, så jeg søkte rundt på nettet for å finne svar – uten hell, sier hun.

Hør Tuva og Cecilie prate om sex og handicap i ukas Juntafil.

– Er det sånn sexen kommer til å være?

Etter ulykken viser det seg at Cecilie har beholdt følelsen i store deler av ryggen, et par flekker på låret – samt i underlivet. Hun presiserer at følelsen i underlivet er noe som kommer og går litt basert på dagsformen, selv om resten av kroppen fungerer som normalt.

– Kroppen fungerer stort sett som den alltid har gjort når det gjelder mensen og urinering og alt det der, men når man er lam så er også blæra lam – siden det er en muskel. Man må derfor tømmes på en eller annen måte, og for min del er det kateter som gjelder (gummirør som plasseres i urinveien, red.anm.)

– Jeg følte meg som en potetsekk som bare lå der

Å finne tilbake til sexlivet har vært en lengre prosess. Til P3 forklarer Cecilie at kroppen må tilvennes det, og så å si læres opp på nytt.

– Det tok veldig lang tid før jeg kom til det punktet hvor jeg tenkte at nå, nå skal jeg ha sex. Da det først skjedde ble jeg kjempeskuffa. Jeg følte meg som en potetsekk som bare lå der, og tenkte at «er det sånn her sexen skal være fremover?».

– Men kroppen er nødt til å lære, det blir som den første sexen når man er jomfru og det ikke helt står til forventningene, sier hun.

- Jeg føler selv at jeg kan nyte sex like mye sier Cecilie. (Foto: Privat)
– Jeg føler selv at jeg kan nyte sex like mye sier Cecilie. (Foto: Privat)

Snakkes ikke så høyt om

Sykepleiekonsulent Henning Storvand, som har spesialisert seg på feltet sex og funksjonshemning, kan medgi at temaet fortsatt bærer preg av å være tabu.

– Her hvor jeg jobber (Sunnaas Sykehus, red.anm.) er ikke temaet tabu overhode, men det er nok fortsatt et område det ikke snakkes så høyt om overalt.

I en artikkel fra 2011 (Trafikkskaddes Magasin) tar Storvand for seg hvordan traumer og skader setter sitt preg på den enkeltes seksualitet. I artikkelen kommer det blant annet frem at mangelen på kompetanse om sex og funksjonshemning kan skyldes sviktende opplæring i de helsefaglige utdanningene.

– Det er på ingen måte sånn at man blir deseksualisert ved skade eller sykdom, den følger oss uansett.

– Det finnes ingen fasit på hvordan man skal ivareta behovet for informasjon, men målet må være at det finnes forståelse, vilje og evne til å sette også seksualitet på den faglige agendaen, skriver han.

Han viser til at Sunnaas Sykehus i den forbindelse opererer med en tverrfaglig sammensatt gruppe (Fagforum for seksualitet) som jobber opp mot de andre avdelingene. Som Storvand selv skriver:

– Ingen er tjent med tabuisering, fortielse eller manglende ivaretakelse av spørsmål knyttet til seksualitet.

Nesten normalt

Det tok noen år før Cecilie Bjørndal kunne ha sex som normalt igjen. Men nå er ting tilbake til det de engang var – nesten.

– Sexen er akkurat som før, bortsett fra at mine bein ikke beveger seg. Når det gjelder stillinger og sånn, så er det bare fantasien som setter grenser. Når jeg ligger stille, ligger jeg stille, men beina kan jo flyttes på. Og jeg kan flyttes på, både selv og med hjelp.

Nytelse sitter like mye i hodet som i kroppen

Det mange kanskje glemmer er at nytelse sitter like mye i hodet som i kroppen. Hvis du stryker Cecilie over låret mens hun ser at du gjør det, vil hun også kjenne berøringen fordi den “konstrueres” i hodet.

– Det funker på samme måte seksuelt – dess mer jeg ser, dess mer føler jeg. Jeg føler selv at jeg kan nyte det like mye. Kanskje mer faktisk, siden det blir mer intimt. Sexen kan nesten oppleves som bedre, med tanke på at følelsen i underlivet kan oppleves som kraftigere, altså mer som en fantomsmerte, sier hun.

Det er likevel ikke alltid kroppen er like samarbeidsvillig. Sånt blir det slapstick-humor av.

– Det er ikke alltid like praktisk at beina hopper og rykker når jeg har sex!

– En av utfordringene er at jeg kan få spasmer (ukontrollerte muskelsammentrekninger, red.anm.) Det er ikke alltid like praktisk at beina hopper og rykker av seg selv når man har sex, så det blir noen morsomme situasjoner av det!, sier hun og ler.

Et slags hell i uhell blir at de fleste lamme opplever forsterket følelse i andre deler av kroppen. Cecilie kan fortelle at alt over skadestedet ble mer sensitivt, som blant annet puppene, så vel som erogene soner som øreflippene og nakken.

Sexlivet hennes er med andre ord på langt nær dødt eller dårlig, som Cecilie først fryktet.

– Jeg var veldig bekymra for at jeg skulle være dårlig i senga og at ting skulle gå galt, men har ikke hørt noe annet enn at «næh, jeg tenker ikke over at du er lam, jeg».

– Det har liksom ikke så mye å si om beina fungerer eller ikke, avslutter hun.

 

42 Responses to “– Sexen ble nesten bedre”

 1. enckel

  Har ikke hun dukket opp i media veldig mange ganger med sin historie på de årene? Husker blogging også.

  • Tuva Fellman

   Det har vært laget saker på ulykken til Cecilie før ja. Jeg mener hun skal ha all cred for å ville snakke om det i media. I tillegg er det vel mest fokus på sex, kropp og følelser i dette intervjuet 🙂

  • Tommy Olafsen

   Den familien der har det med å stikke huet fram hver bidige sjanse de får

 2. Petter Gjerstad

  Rart det ikke går ann å reparere sånne skader. Vi lager elektronikk på nano nivå, så det må da gå ann å lage noen enkle ledninger som erstatning for brutte koblinger inne i ryggmargen.

  • Annabelle Tully

   Hadde det vært så enkelt som noen “enkle ledninger” hadde man åprnbart gjort det. Men dette er snakk om helt ekstremt mange koblinger. Jeg regner med du skjønner selv at man hadde gjort det hvis det var så lett, og at ikke du er det eneste mennesket på kloden som var “smart nok” til å lure på det.

   Det er vesentlig enklere å finne måter å få nerver til å gro der selv (enzymbehandling av arrvev er lovende bl.a), enn å skulle begynne med ledninger. Det er ikke slik at det ikke forskes på.

 3. Rundhagen

  Så det var det første hun tenkte på etter ulykken. Javel.

  • AlexanderPews

   lett for deg å si da som sikkert har vanlig sexdrift som alle oss andre, men når man er 19 år og opplever noe sånt er det ikke rart man får tanker om “Jeg skal jo ha sex, lage barn i årene som kommer, hva gjør jeg om dette ikke går lenger” så det er lettere sagt enn gjort

    • Marius Ottesen Høllesli

     problemet er bare at folk ikke får lovt gå ut eller bevege seg så stikker dem bare på bar folk reiser ikke alene har tid snakke med damer eller bli porno modell. de betaler bare husleie om 10 år har dem fremdeles ikke komt seg på jobb for pule damer for penger på film

  • Martin Totland Hjortland

   Og det var det eneste du tenkte på etter å ha lest artikkelen. Javel. Sir Asshole.

   • Rundhagen

    Ja, faktisk. Tenkte kanskje at hun ville takke for at hun var i live og kanskje fått noen nye perspektiver på livet. Men nei, sex og stillinger. Sir Asshole, hva mener du med å kalle folk for slikt? Er det nok seriøst bidrag fra lille deg?

    • fjuten

     lol, forstår henne godt jeg, hadde også tenkt ganske kjapt på sex, det er jo en ganske stor del av livet for folk flest og når man allerede har fått nappet bort et lass med muligheter sammen med beina så er det jo greit å vite at man slipper å ende opp som evig seksuelt frustrert i tillegg.

     Men du er vel en sånnen tørrpinn som hadde satt pris på livet om du bare lå der og så i taket og fikk mat gjennom en tube, nye perspektiver på livet og slikt vettu.

 4. Annlaug Røine

  Flotte, tøffe, sterke deg! husker første gang jeg leste bloggen din på sol for mange år siden hvor tøff og sterk du var allerede da like etter ulykken! Du er så reflektert å tørr å stå på for andre som er i din situasjon, eller stå på for å hindre andre å komme i den! Enda en gang tar du opp et tema som for mange sikkert er et tabu og for oss andre som ikke tenker på det et ikke evne!

 5. Erik Halvorseth

  Kan man gjøre annet enn å sende en virtuell klem 🙂

 6. Ole-Johnny Fagerli

  Når en leser kommentarene nedover her, er det en ting som er en gjenganger. Og det er kranglete, uempatiske folk som liker å slenge dritt (men ikke alle da) Er ikke sikkert det hva sex, som stod som prioritet nr 1. Men er man 19 så er det mye tanker som melder seg. Du får livet snudd på hodet og framtiden ødelagt, selv om du kan klare deg bra. Funksjonshemming og sex har vært nevnt i andre sammenhenger tidligere. Selv om du er lam eller kan ha en funksjonshemming, så kan topplokket fungere som normalt, man har følelser for det. Siden hun og hadde kjæreste, spiller det en rolle oppi det her også, er mange mannfolk som kun tenker med de har mellom beina, og ikke på kvinnen de er sammen med.

  • YallMentalMidgets

   Ingen er uenige i at funksjonshemmede ikke nødvendigvis er hjerneskadede.

   Men, det finnes langt fler menn enn kvinner som blir funksjonshemmet i trafikken eller på jobb – samtidig som at menn har mindre adgang på sex enn kvinner – mens sexdriften i menn er desto høyere.

   Allikevel bruker p3 en kvinne for å representere problemstillingen sex vs. funkjsonshemming. Attpåtil bruker du denne saken som utgantspunkt for å fortelle oss at vi “ikke syns nok synd” på denne kvinnen, samtidig som du tar anledningen til å anklage mannfolk for å kun tenke med det de har mellom beina.

   Kanskje ikke så rart folk gir artikkelen kjeft, spesielt når sånne som deg som oppfordrer til å ikke se på problemet som nyanset, men derimot som en subjektiv, kjønnet problemstilling hvor ett kjønn fortjener all oppmerksomhet på bekostning av det andre.

   • Jon Carlstedt

    Myten om at menn har sterkere sexdrift enn kvinner er både gammel og feilaktig. Bl.a. David Bergner skriver spennende om dette her: http://www.theguardian.com/books/2013/jul/05/what-do-women-want-extract

    Istedenfor å kritisere journalisten for å lage en sak om Cecilie synes jeg du kan plukke opp penn og papir og lage det intervjuet du vil lese med en mann selv, istedenfor å klage på at et menneske står fram med en viktig og inspirerende historie….

    Artikkelen er strålende!

    • AndersJonsen-norskgoy

     Artikkelen er skrevet av en organisasjon som tvinger penger fra en. Så i så henseende har YMM all rett til å klage.

     Og angående sexforskjeller mellom menn og kvinner, så kan du sikkert også bevege deg utenfor feministblekka på ytre venstrekant i UK til flere publikasjoner, så du kanskje blir litt mindre bombastisk.

    • YallMentalMidgets

     Jeg har ikke noe imot artikkelen. Det jeg kommenterte på var innlegget over meg sett i sammenheng av fakta samt innhold.

     Dessuten er det ikke min oppgave å lage egne intervjuer dersom jeg er “misfornøyd” med dette, noe jeg heller ikke er.

     Les det jeg har skrevet igjen, er du snill.

  • Rundhagen

   Litt rart da, at det kun er sex som står i fokus hos henne, etter å ha på mirakuløst vis, reddet livet. Hun nevner ikke noe om tanker rundt det å få barn f.eks, kun det med sex, stillinger osv.

   • PDE

    Husk at historien vi får presenter er silt gjennom en journalist.
    Den er ikke komplett, eller nødvendigvis slik at intervjuobjektet kjenner seg igjen.

     • PDE

      Du må i alle fall ikke tro at det representerer den hele og fulle sannhet.

      Som sagt; den info du får gjennom aviser er silt gjennom en journalist, med en agenda, en historie han vil fortelle, og aviser å selge.

      En viss skepsis er av det gode, også ved mottak av informasjon.

     • fjuten

      Har du ikke funnet utav det før nå?

      ta alt du leser med en klype salt, spesielt om du fant det gjennom vanlig media, eller les samme sak i forskjellige media og se hvor annerledes de klarer å vinkle politiske saker mens det er valg og slikt, er lett å se at de er partiske eller har en agenda til tider

 7. Cecilie Bjørndal

  Personlig nølte jeg ikke et sekund med å være med på intervjuet fordi jeg vet at temaet rundt seksualitet og mennesker med funksjonsnedsettelser er tabu og folk har meninger og tanker om det uten å egentlig vite hvordan det er. Jeg kan på mange måter snakke for andre i min situasjon, samtidig som man må tenke på at det jeg svarer på er spørsmål som direkte går på min skade og tilstand. Det er ikke snakk om at det er synd på meg, det er for å opplyse og høre om noe som vanligvis ikke blir snakket så mye om. At mange av kommentarene under her er negative overrasker meg ikke og jeg hadde ikke forventet annet, men jeg har ikke fått annet enn gode tilbakemeldinger. Alle har heldigvis forskjellige meninger og tanker, og det må de få lov til å ha, men man trenger ikke dra det lenger enn nødvendig. Det er snakk om et intervju på bare minutter. Det er grenser for hvor mye man får snakket om. Selvfølgelig var ikke dette det første jeg tenkte på, men det å plutselig bli lam er en stor utfordring som fører med seg mange tanker,- blant annet om dette.

 8. Lukas

  Ja dette er tabu. Det samme som sex i høy alder. Jeg er faktisk glad at du har uttalt deg. Å lese dette kan bli et nytt start for andre folk med funksjonsnedsettelser som kanskje bare sitter hjemme og vet ikke hvordan kan man begynne på nytt.
  Jeg synes at livet ditt er uten ingen tvil vanskeligere men likevel kan bli fint.