– Jeg har alltid et prosjekt om å bli et litt bedre menneske

Sløtfacevokalist Haley råder vennene sine til å chille mer. Men det er sjeldent hun tar sitt eget råd.

Et nytt år er lik blanke ark. Den tanken har de fleste av oss tenkt, selv før dette umåtelige drittåret.

Uvaner skal legges vekk, og det fornuftige skal seire. Vi skriver ned mentale lister om alt det smarte vi skal starte med, og like lang tilhørende liste med ting vi skal slutte med.

Trening og kosthold blir kjempeviktig; nå er det løping, proteiner og vann det skal gå i. Snusing skal erstattes med bark i minibleier. Vi skal bli flinkere til å besøke våre foreldre, ta mer kontakt med venner, og det forbanna loftet med altfor mange ubrukte plagg skal være en påminner om at forbruk på generelt grunnlag suger. Nå skal vi kjøpe mindre. Listen fortsetter.

Så var det å holde på de flotte nyttårsløftene. Skal vi være helt ærlige med oss selv, så er det kanskje ikke så fordømmende å tenke at et minimum av de selvpålagte lovnadene overholdes når det nærmer seg februar.

Et behov for hele tiden å teste nye ting

Og det er helt greit, forteller Sløtface oss på låten «New year, new me». For noen måneder siden lanserte poppunkbandet fra Stavanger «The slumber tapes». Utgivelsen består, med noen få unntak, av nyinnspillinger av gamle Sløtface-låter.

Forleden fikk albumet et nytt tilskudd. En ny versjon av «New year, new me», for anledningen med strykekvartett, føyde seg i rekken av nedstrippede versjoner på «The slumber tapes».

– Vi tenkte at det her er annerledes enn det vi vanligvis lager, siden vi spiller ganske «uptempo» ting til vanlig, forteller vokalist og låtskriver Haley Shea (25) fra sin leilighet i Oslo.

– Det er litt modning og litt et behov hele tiden å teste nye ting. Man blir jo lei av å gjøre det samme hele tiden. Og så passet det bra med tanke på at det har vært et psykisk tungt år, sier hun og fortsetter:

– Det føltes som en fin mellomting å lage nye versjoner av låter vi har lagd før, en annen type jobb enn å starte helt fra scratch, forklarer hun om albumutgivelsen.

Haley sitter i vinduskarmen i et hvitmaltrom. Hun har på seg mørke klær, og den rødbrune håret henger forbi skuldrene. Hun ser bort på to andre bandmedlemmer, som smiler og ser hver sin vei. De to mennene er retro kledd i dongeribukse og dusfargede t-skjorter.
AKTIV: – Trening er ofte min måte å prosessere ting på, forteller Haley Shea til P3.no. Foto: Marthe Thu

– Min måte å prosessere ting på

I «New year, new me» synger Shea om løftene vi gir oss selv når vi nærmer oss et nytt år – og at det ikke er like enkelt hver gang å holde på disse gjennom året.

– Jeg har alltid et eller annet prosjekt på hvordan jeg skal bli bedre og klare litt mer, bli et litt bedre menneske hele tiden. Spesielt rundt nyttår topper det seg med at alle andre også er i den fasen av livet sitt, sier vokalisten.

– Jeg er rå på å kjøpe bøker som jeg ikke kommer til å lese i løpet av det neste året, som nevnt i låten. Jeg er definitivt en som lager planer som jeg egentlig håper blir avlyst. Når noen sender melding og sier at de ikke kan likevel, så tenker jeg «yes» inni meg.

Foruten opphoping av uleste bøker, er det å etterstrebe sunnhet i form av mindre sukker, mer trening og tilstrekkelig søvn viktig for vokalisten.

– Spesielt i år har jeg tenkt så mange ganger på alt det psykiske med å være artist. Det har vært tungt. Masse bekymringer, alt blir avlyst, man blir stresset for hvordan man skal tjene penger.

– Da har jeg tenkt at det å trene skal gjøre at det føles bedre. Det er ofte min måte å prosessere ting på, forklarer Shea.

– Et godt råd jeg burde ta selv

På spørsmål om hva som er det flaueste løftet som aldri ble holdt, vender Shea tilbake til punktet med sosial omgang. Hun ser seg selv som introvert, og når Erna Solberg sier at vi må være mest mulig inne og ha minst mulig kontakt med andre folk, så er det en grei unnskyldning å lene seg mot.

– Hvis jeg ikke må, så liker jeg godt å være alene i mitt eget selskap. Hvert år tenker jeg: «Det er jo egentlig gøy, det er jo bra å møte folk.» Være flink til å holde kontakten med vennene mine, og det er jeg ikke så god på.

– Det er kanskje ikke så flaut, men at jeg skammer meg over det. Jeg føler meg som en litt dårlig venn, på en måte. Jeg håper neste år blir bedre.

Sheas voksne liv har vært preget av å være veldig aktiv, spille masse og prioritere band, i tillegg til studier og jobb for å få ting til å gå rundt. Nå som hun har blitt eldre, og spesielt i år, sliter hun litt når ting roer seg.

Bandet spiller på scenen. Vokalister står fremst i punkete klær og synger. Bak henne står to gitarister og en trommis. Navnet på bandet står på veggen bak.
PUST UT: – Hvorfor skal jeg prøve hele tiden å tenke at jeg må bli bedre? Kanskje man er bra sånn som man er, sier Haley Shea. Her avbildet på Slottsfjell 2018. Foto: Tom Øverlie, NRK P3

– Jeg får dårlig samvittighet av å slappe av, at jeg alltid føler at jeg burde ha gjort ett eller annet.

– Men det er et råd jeg pleier å gi vennene mine: Det er lov å ta fri, det er lov å chille, det er lov ikke å gjøre noe, det er lov ikke å ha en produktiv dag. Det er et godt råd jeg burde ta selv. Og jeg tror jeg har blitt flinkere til det nå enn i februar, før alt dette skjedde. Og det er en positiv ting.

– Som i å prioritere selvpleie?

– Det er ikke en gang selvpleie. Det er mer sånn total slacking.

Det er lov å være et menneske

Shea har likevel et håp om å kunne forplikte seg til ting når hun har bestemt seg for noe.

Hun forsøker å tvinge seg selv til å gjøre litt mer, men med forbehold. Hun jobber med å sette overkommelige mål, «så kan jeg heller pushe det litt», men være fornøyd hvis hun «bare» når det målet hun hadde satt.

Noen ganger ble ikke ting sånn som du så for deg – og det er helt greit.

– Kanskje det du så for deg ikke funka. Man sprakk eller man klarte ikke, en ting jeg prøver å ta et oppgjør med i teksten til «New year, new me». Jeg ville ikke gitt de rådene til noen andre enn meg selv. Hvorfor skal jeg prøve hele tiden å tenke at jeg må bli bedre? Kanskje man er bra sånn som man er.

Les flere artistportretter: