Sommerens travleste band

Highasakite har nettopp kommet tilbake fra turné i Asia. Nå har de landet på norsk jord for å spille i hele sommer.

– Det var sykt gøy å være i Asia. Fansen var skikkelig fans på den gamle måten. De ville ta bilde, få autografer og noen kom med gaver, helt fantastisk, forteller Ingrid Helene Håvik til P3.no.

Highasakite, som så dagens lys i Trondheim for noen år tilbake, høstet strålende kritikk for sitt debutalbum All That Floats Will Rain i 2012. Skiva havnet også på fjerdeplass på listen over fjorårets beste album, stemt frem av P3s musikkjournalister.

Tidligere i år slapp de sitt andre album Silent Treatment, som fikk P3s anmelder til å trille terningkast fem og skrive: «løfter norsk popvirkelighet til et nytt nivå».

Den siste tida har Highasakite, med Ingrid Helene Håvik i spissen, turnert i Asia og for noen dager siden landet de på norsk jord. Nå går sommeren til å spille i blant annet Norge, Tyskland og Sverige.

Surrealistisk

I løpet av det siste året har bandet fått stor oppmerksomhet i utlandet. Både Pitchfork og Justin Vernon fra Bon Iver skrøt veldig av av settet deres under Øyafestivalen i fjor.

Nå har de turnert både i USA, Europa i tillegg til at de har hatt flere konserter i Asia. Til P3 forteller Ingrid Helene at den internasjonale oppmerksomheten oppleves veldig surrealistisk.

– Det er rart å komme til Taipei og høre fansen rope fornavnet til alle i bandet. Vi er heldige som får være med på en sånn utenlandssatsing.

– Har dere noen crazy historier fra turen i Asia?

– Plateselskapet tok oss med ut på byen, og vi ble drita og kosa oss glugg i hjel. Vi var ute til åtte om morgenen og klappet hunder, så på fotball-VM og bar hverandre rundt i Tokyo.

Nå som de er tilbake i Norge har de en travel sommer i vente, med opptil flere enn én spillejobb per dag. Dette synes de derimot bare er gøy.

– Det er jo mest gøy, men kan av og til bli litt slitsomt. Vi er flinke til å holde humøret oppe i bandet, og alle er veldig snille og gode. I tillegg har jo norske festivaler veldig ordna forhold, så det blir kjempedeilig.

Festivalsommer

Og festivalsommeren er allerede i gang for det kritikerroste bandet. I helgen spiller de blant annet i Drøbak og på Steinkjer – før turen går sørover og ned til Hovefestivalen utenfor Arendal. Festivalen, som har holdt det gående siden 2007, er kjent for å snu Tromøya på hodet med en av sommerens beste festivalcamper, store headlinere og generelt topp stemning.

Les også: 19 grunner til å elske festivalsommer

Selv om ingen av bandmedlemmene har vært der som publikummer før – gleder de seg til å spille på festivalen som ble kåret til en av verdens fineste.

– Det virker som det er en festival med et veldig ungt publikum. Vi gleder oss og det kommer til å bli veldig gøy å spille der. Det er en skikkelig festivalstemning siden folk bor på området. Og backstageområdet er strålende. Vi krysser bare fingrene for at det ikke blir like mye regn som da vi spilte der for to år siden.

– Dere fikk mye skryt fra festivalspillingen i fjor, blir dere ofte nervøse før spillejobber?

– Ikke nå lenger, vi er trygge på musikken og hverandre.

– Det viktigste er å finne den rette stemningen før man går på scenen, forteller hun.

Les også: Vi ville lage en annerledes festivaldokumentar | Hør deg opp på festivalsommeren | Alt fra Hove 2013

Se Highasakite fremføre «Since Last Wednesday» live fra Rockefeller tidligere i år:

Ny musikk

I august gjester de Øyafestivalen i Oslo, der de skal spille før en av årets headlinere, Röyksopp og Robyn. I tillegg til at sommeren er fylt opp med spillejobber og reising, skal også bandmedlem Marte Eberson gifte seg.

– Vi gleder oss veldig til å se Röyksopp og Robyn, da skal vi feire og kose oss. Også skal hele Highasakite feire med champagne og tapas når Marte skal gifte seg. Det kommer til å bli den fineste dagen.

Planene er også lagt for tida etter sommeren. Til høsten skal de nemlig til Australia for å spille.

– Det blir flere spillejobber rundt omkring. Så skal vi skrive ny musikk.

Highasakite – «Indian Summer»:

http://youtu.be/7pwTmu2-YGU