nrk.no

Da Thea (17) skulle begynne på videregående stod hun overfor et viktig valg

Da LSK-spilleren Thea Kyvåg (17) skulle begynne på videregående skole måtte hun ta et valg.

mm

Moren er en håndballegende.

Men Thea (17) ville noe annet.

Da Thea (17) skulle begynne på videregående stod hun overfor et viktig valg

På Marienlyst kunstgressbane møter vi 17 år gamle Thea Kyvåg. Hun har langt, lyst hår som er satt opp i en stram hestehale, og et forsiktig smil.

Thea drømmer om en karriere i utlandet, men først skal hun fortsette å bli et kjent navn her i Norge.

Hun er nemlig angrepsspiller på Lillestrøm kvinner fotballklubb (LSK Kvinner), og på bare et år gikk hun fra 3. divisjon til toppserien. I 2020 sendte hun LSK Kvinner til cupfinalen da hun scoret lagets andre mål.

Hun debuterte også i Champions League.

– Det siste året har det skjedd veldig mye, sier en ydmyk Thea. Nå mens jeg er i LSK vil jeg bli en så god spiller som jeg overhodet kan.

Men det har ikke alltid vært en selvfølge at 17-åringen skulle ende opp med fotball.

Måtte velge

Thea ble født i 2004 av den tidligere håndballspilleren Sahra Hausmann (48).

Før Thea kom til verden hadde moren rukket å vinne gull- og sølvmedaljer i VM og EM i håndball. Hun regnes i dag som en håndballegende.

Mamma Hausmann forteller at Thea har et enormt vinnerinstinkt – som hun vel har arvet fra sin mor. Ifølge ungjenta har det vært naturlig for mange å tro at hun skulle ende opp i morens fotspor.

Og det har hun på en måte gjort. Thea har også utmerket seg i håndball.

Hun har blitt tatt ut til flere regionssamlinger og i hennes siste sesong for NIT-HAK ble hun toppscorer. Hun har også spilt på samme lag som sin mor, Bækkelaget.

Men da Thea skulle begynne på Wang videregående skole, måtte hun ta et valg. I 2019 sluttet Thea med håndball for å satse på fotball.

Thea ser inn i kameraet. Hun har langt blondt hår og lys hud. Hun har på seg en fotballtrøye. Bakgrunnen er skurrete og grønn.
17 ÅR: Thea Kyvåg er en ung, lovende fotballspiller. Foto: Christopher Rogne Helberg

– Jeg har egentlig vært usikker på hva jeg skulle velge gjennom hele livet, men da jeg skulle begynne på videregående, skjønte jeg etter hvert at jeg måtte ta et valg.

Støtte fra mamma

Som yngre koste Thea seg både med å kaste håndballen og sparke fotballen, og hun følte aldri noe press fra sin mor, verdensmesteren.

Sahra Hausmann forteller at hun også måtte velge mellom håndball og fotball en gang i tiden.

– Jeg husker godt hvor viktig det var å få gjøre et eget valg på det. Det har vært veldig viktig for meg at Thea gjorde det hun hadde mest lyst til. Jeg synes det alltid har vært gøy å følge henne på fotball, så det har bare vært positivt, forteller hun.

Denne høsten skal Thea og moren være deltagere i serien «Familiens ære» på NRK. De to er de eneste av familieparene som har valgt forskjellige idretter.

Moren til Thea har lenge vært en stor støttespiller for 17-åringen. Det har hjulpet henne.

– Spesielt da jeg var yngre. Jeg fikk tilbakemeldinger og konstruktiv kritikk etter at jeg hadde spilt kamp.

Les også: Disse er med i «Familiens ære».

Thea t.v. og Sahra til t.h. De sitter på en trapp og smiler. De ser ikke inn i kamera. De har på seg lilla t-skjorte og shorts. Thea har håret oppsatt og moren Sahra har håret i en lav hestehale. De har begge lyst hår og har lys hud.
FAMILIENS ÆRE: Thea Kyvåg (t.v.) og Sarah Hausmann konkurrerer for å vinne «Familiens ære». Foto: Cato Ingebrigtsen

Mannsdominert sport

Fotball har tradisjonelt vært en mannsdominert sport.

I 2019 utførte spillerorganisasjonen NISO og VG en undersøkelse blant spillere i Toppserien. Da kom det frem at nesten 8 av 10 kvinnelige spillere tjente mindre enn 100.000 kroner på fotball det året.

Ifølge en undersøkelse utført av NRK i 2017 tjener en mann på fotballandslaget i snitt 6,4 millioner mer i året enn en kvinne på fotballandslaget.

Norges Fotballforbund (NFF) har i flere år jobbet for å endre holdninger og få flere kvinner på fotballbanen.

17-åringen synes fotballen er på vei i riktig retning.

– Men det er ingen hemmelighet at mange tror kvinnefotball er mindre attraktivt, sier hun.

– Man kan ikke klare alt på en gang, men jeg synes retningen er positiv. Jeg ønsker å vise at kvinnefotball er en stor sport. Man ser at det vises mye mer, og at det er mer snakk om det.

17-åringen drømmer om en fotballkarriere i utlandet. Hun ser at man ikke tjener nok i Norge til bare å leve av fotballen.

– Jeg vil spille profesjonelt i utlandet, men først vil jeg utvikle meg så godt som mulig i LSK og bli en så god spiller som jeg overhodet kan.

Treneren til Thea, Knut Slatleim, mener at 17-åringen er på god vei til en karriere i utlandet.

– Hun har definitivt muligheten til å realisere ønsket om å spille i utlandet på sikt. Hun har de fysiske ferdighetene som kreves i internasjonal toppfotball i dag, samtidig som hun har deler av spillet hun fortsatt må videreutvikle, som er helt naturlig for en så ung spiller, sier Slatheim.

Gøy med konkurranse

– Hva har du vært mest spent på å se fra «Familiens ære»?

– Jeg har altfor mye konkurranseinstinkt. Det er nesten litt flaut når man tenker over det. Alt er en konkurranse for meg. Selv om det ikke har noe å si hvordan det går, så ønsker man å være god, sier Thea.

– Jeg trodde ikke mamma var sånn, men det var gøy å se det konkurranseinstinktet i henne. Vi er begge konkurransemennesker.

Endring, 18. juli kl. 14.50: Endret navnet på treneren i LSK Kvinner fra Knut Slatheim til Knut Slatleim

Se «Familiens ære» i NRK TV!

LES MER FRA P3.NO:


Siste fra P3.no: