nrk.no

Tissestøv, blodig tampong og sex med bæsje-utsikt. Her er de ekleste festivalhistoriene

Nok oppstilte bilder foran pariserhjul. Vi gir deg festivalhistoriene du kanskje ikke trenger å høre.

Det ser nydelig og polert ut på Instagram, men dette glansbildet er ikke realiteten for alle.

For bak Hibas-doenes dører finner vi den mørke sannheten, nemlig de ekle festivalhistoriene. 

Vi har tatt turen til noen av landets festivaler for å stille spørsmålet: Hva er det ekleste du har opplevd på festival? Om alle har snakket sant eller smurt tykt på, er ikke lett å si.

Men la oss bare si: én historie inneholder et dødt menneske som har blitt kompostert. Men det kommer vi tilbake til. 

Urinstøv og vemmelig sex-utsikt

De aller fleste vi snakker med på Piknik i Parken, har minner om tissestøvet på Roskilde. Og til dere som ikke har vært der: Det er altså snakk om urinkrystaller som svever i luften – og stinker. 

– Urinstøv. Trenger jeg si mer? Det blir bare eklere og eklere for hver dag som går, forteller Synne (25). 

To venniner står og smiler på et festivalområde. De har begge lyst hår og sommerlige kjoler. De holder hver sin kopp med drikke. Bak dem ser vi en lyslenke, en gressplen og trær.
PÅ PIKNIK I PARKEN: Marie (26) og Solfrid (28). Foto: Maud Lervik, NRK P3

– Det lukter piss hele tiden. Du bor jo tross alt på en gressplen full av piss, forteller Marie (26). 

Og andre har det soleklare minnet av at man tror det regner når man våkner. Men så er det egentlig bare noen som tisser på teltet ditt. Ah, forfriskende. 

Og selv om urinstøv og overfylte festivaldoer ikke akkurat oser sex (for de fleste), er det fortsatt noen som klarer å finne romansen inne på festivalområdet. Det har Julie (23) fått erfare. 

– Jeg har sett noen ha sex på festivaldoen på Tysnesfest. Det var doggy. 

Så hun stirret ned i hibas-hullet? 

– Ja. 

Og hvis ikke det er å ha sex til utsikt, så vet ikke vi. 

Bildet er tatt på en festivaldo. Fotografen står over doskolen og retter blikket rett ned i den. Det er brunt inni hullet. Oppå hullet har illustratøren tegnet noen røde hjerter.
ROMANSE: Festivaldoene kan være et ypperlig sted å bli ekstra godt kjent med hverandre – for noen, altså. Montasje: Astri Aspen, NRK P3.

Spy og blodig tampong inne i teltet

Festivalpublikummet på Slottsfjellfestivalen har også noen ekle historier å by på. 

– Jeg har hørt en historie om en jente som gjemte en brukt tampong under puten. Da våknet vennene hennes opp til at det stinket i et fuktig telt, forteller Marie (22). 

En annen har vært vitne til manges verste mareritt:

Vi er innendørs i en industriell hall. Det er mathallen på festivalromådet til Slottsfjell. Vi ser en ung mann med mørkt, bølgete hår og en grå hettegenser. Han smiler inn i kamera.
PÅ SLOTTSFJELL: Birk (21). Foto: Maud Lervik, NRK P3

– Det var noen som veltet utedoen et år mens de var inni. Det så ekkelt ut. Jeg er en god samaritan, men akkurat der setter jeg strek, så jeg pekte mot vaktene for å hjelpe personen, forteller Birk (21). 

Og vi har alle kjent hvor irriterende det er å måtte tisse under en konsert. Men heldigvis er løsningen nær for de ikke-sjenerte uten manerer.

– En kompis av meg ble tisset på i pitten. Det var Travis Scott som skulle spille, og så ville ikke han karen gå, så han bare dro av seg buksen og tisset, forteller Elias (21). 

Mens vi er på Slottsfjellfestivalen, tar vi også turen til campingområdet. For det er jo som oftest her det er eklest. Og en av de første vi møter på, forteller oss en vond historie. 

Vi ser en smilende ung kvinne kledd i en denim-topp. Hun har lyst hår og blå øyne. Hun har på seg en sølvfarget veske rundt skulderen. Bak henne ser vi et campingområde med telt, campingstoler og campingbord.
PÅ SLOTTSFJELL-CAMPINGEN: Mie (22). Foto: Maud Lervik, NRK P3

– Jeg var på Stavern i 2019. Vi hadde valgt å ha telt nærme gjerdet, langt vekk fra utedoen. Så det var stedet folk gikk for å tisse. En gang jeg tisset der, kjente jeg at jeg ble bløt under foten. Så tenkte jeg «Her er det ikke mange hunder», så det viste seg at jeg hadde tråkket i menneskebæsj, forteller Mie (22). 

Den neste gjengen vi støter på, har et lurt smil når vi spør om ekle festivalhistorier. En av guttene (vi sier ikke hvem) har spydd inne i teltet samme dag og scoopet det ut med en plastkopp. 

Vi ser syv gutter som poserer som en sammensveiset kompisgjeng. Fire står oppreist og tre sitter på campingstoler. Fem av syv gutter holder bokser med øl i hendene. Bak dem ser vi grønne trær, grønt gress og campingtelt. Oppå dette bildet er det lagt et nærbilde av en plastkopp. Inni plastkoppen er brun og gul guffe med maiskorn i.
GJETT HVEM: Guttene er solidariske og sier ikke hvem som er koppens eier. Foto: Maud Lervik, NRK P3 / Montasje: Astri Aspen, NRK P3

Og selv om det er mange timer siden uhellet var ute, ligger koppen med spy (og hele maiskorn) fortsatt på display utenfor teltet. Sånn at bakfulle journalister kan brekke seg. Og kanskje du også om du zoomer godt inn.

Dyriske impulser

Men hva er det som gjør at man tillater seg å være så ekkel på festival? 

– Vi blir faktisk annerledes når vi er med andre, forteller psykolog Ola Auran. Han er psykologspesialist ved Allianse Psykologklinikk i Trondheim.

Han forteller at gruppens felles moral og normer ofte går foran vår egen. Det kan igjen føre til at vi ikke kjenner på en personlig ansvarsfølelse i like stor grad. 

Og det er kanskje derfor du tisser utenfor do-området. For «alle» andre gjør det jo også. 

I tillegg til at gruppepsykologien fører til at vi blir mer impulsive og spontane, er det en annen viktig faktor som påvirker oppførelsen vår: alkohol.

– Alkohol har på mange lik effekt som det å være i store grupper. Det vil si: Man får en dobbel effekt, forteller psykologen. 

En skummel dobbeleffekt, med andre ord. Men kan det også være at man har behov for å bare gi litt faen? At festivalene blir en frisone der man kan slippe seg løs etter en vår med eksamen, stress og mas?

– Vi mennesker har dyriske impulser og behov, samtidig som vi har mange normer og regler for hvordan vi skal oppføre oss. På innsiden kan dette bli en indre kamp mellom dyrets impulser og flokkens regler, forteller psykologen. 

Han legger til: 

– Og da kan det være deilig å gi fingeren til samfunnets krav og forventninger.

Så for å oppsummere: Grupper, alkohol og ønsket om å gi litt faen kan være blant årsakene til at du plutselig stirrer ned i helveteshullet (toalettskålen) mens du har sex.

Oppblåst lik i nabocampen

Men ja. Vi lovte å avslutte med det vi mener er det mest forstyrrende. En vi snakket med på Piknik i Parken, fortalte oss om noe mildt sagt foruroligende som skal ha skjedd på en festival for noen år siden.

– Det ble visst funnet en død heroinist i campen ved siden av oss. Han hadde begynt å blåse opp. Det var garantert ingen god lukt, forteller Preben (37). 

Vi ser en mann med mørkt skjegg, mørke solbriller og en grå caps. Han har også på seg en blå Hawaii-skjorte og en sort veske rundt skulderen. Han har en alvorlig mine. Bak ham ser vi lyslenker og festivalboder. Bak dem igjen ser vi grønne trær.
PÅ PIKNIK I PARKEN: Preben (37). Foto: Markus Indrebø-Langlo, NRK P3

– Han festa seg i hjel. Du må jo bare salute en fallen warrior, legger han til. 

Om dette med hevingen stemmer, vil vi aldri få svar på. De beste historiene har ikke godt av en faktasjekk, tross alt.

OPPDATERT 3. august 2023, 09.08: I en tidligere versjon av denne saken var det oppgitt feil navn på en av kildene. Det er nå rettet.

MER FRA FESTIVALSOMMEREN:

Siste fra P3.no: