nrk.no

Zara Larsson (25) ser tilbake på karrieren: – Jeg ønsker å fortelle yngre meg at «du kan» 

Hun er ikke mer enn 25 år, men har allerede rukket å bli en veteran i bransjen.

– Jeg er veldig fornøyd med hvordan alt har blitt.

Slik beskriver Zara Larsson (25) artistkarrieren sin så langt i et intervju med «StudioP3».

Det er ti år siden popstjernen fra Stockholm fikk sitt gjennombrudd med låten «Uncover». Siden den gang har hun bygget karrieren sin kloss for kloss, og samarbeidene hun har hatt omfatter navn som Clean Bandit, David Guetta og Alesso.

Forskjellen på artisten som var å se på «Allsång på Skansen» i 2013, og artisten som sitter her i dag, er hakket mer kreativ kontroll, mener hun selv:

– Jeg føler at jeg alltid har virkelig blitt respektert og hørt i mine visjoner om hva jeg vil gjøre og ikke vil gjøre. Men nå som jeg er eldre, har jeg gjerne mer selvtillit til å ta styring og bestemme selv.

Det handler også om å vokse opp som person, tror Zara.

– Det norske publikummet er litt crazy

I sommer har hun vært å se på flere norske festivalscener, både Neon i Trondheim, Slottsfjell i Tønsberg, Vaulen Open Air i Stavanger og Palmesus i Kristiansand.

Selv synes hun at hun har hatt en lugn sommer, men på sistnevnte festival spilte hun seg til et rolig terningkast seks fra P3.no sin anmelder.

Zara Larsson har på seg en blå bukse og topp. Hun står med rumpa mot publikum og ser seriøst på publikum
IKKE FAN: Zara Larsson digger ikke publikum som kaster ting på artister, men forteller at en beanie er det beste hun har fått kastet opp på scenen. Foto: Tom Øverlie, NRK P3

– Jeg elsker å spille festivaler. Det er så utrolig gøy, bare fordi sommeren er den beste årstiden og festivaler har en helt spesiell energi, forteller hun på backstageområdet på Slottsfjell.

Neste sommer blir enda lugnere, spår hun. Og en god sommer kan man manifestere seg til, ifølge Zara:

– Hvis du bestemmer deg for at denne sommeren skal bli den beste i ditt liv, så tror jeg at man har gjort halvparten allerede. Etterpå er det bare å gå ut og ha det gøy.

Sommerens høydepunkt så langt var å spille på festivalen Lollapalooza i Stockholm:

– Det er alltid spesielt å spille på hjemmebane, fordi både venner og familie er i publikum. Og gamle klassekamerater. Det er en blanding av folk jeg respekterer, ser opp til og elsker, og folk jeg ikke liker. Alle er der.

Selv om Zara Larsson beskriver opptredenen i hjembyen som «hur kul som helst», kan hun fortelle at hun også setter pris på publikummet i Norge:

– Det er så herlig å opptre som artist og se at publikum koser seg, for da koser jeg meg enda mer.

Zara Larsson sitter fremoverlent i en grønn veloursofa og hviler albuene på knærne. Hun kikker og smiler stort til høyre på noen som er ute av bildet. Hun er ikledd en grå grafisk tskjorte med grønt print, og en lys bukse.
GALSKAP I NORGE: Zara ler når hun forteller om hvordan vi oppfører oss på festival. Foto: Eskil Olaf Vestre, NRK P3

Det beste med det norske publikummet er at de alltid er med, og da er det lett at energien smitter over, synes Zara Larsson. Men hun legger til:

– Det norske publikummet er litt crazy. 

Mye moshpits og drinker som fyker, sier hun og ler.

– Jeg har sett moshpits til alle mine låter. 

Hva skulle hun ønske yngre Zara visste?

Karrieren så langt har bydd på mye forskjellig for Zara Larsson, også utenom musikken. Alt fra muligheten til å kjøpe en leilighet til farmoren sin i 2017, til å debutere som skuespiller i Netflix-filmen «A part of you» som slippes i 2024.

Tre stykker ligger i en seng fullt påkledd og ser opp på kamera. Til venstre ligger er skuespiller Edvin Ryding, til høyre er Felicia Maxine og Zara LArsson. De smiler ikke, men har nøytrale ansiktsuttrykk. Lyset treffer dem i ansiktet, og rommet er preget av et orangeskjær.
FILMDEBUT: «A part of you» spilles for tiden inn i Stockholm. Fra venstre: Edvin Ryding, Felicia Maxine og Zara Larsson. Foto: Rickard Aronsson, Netflix

Hun har også bemerket seg som uttalt feminist. Det blir ikke alltid like godt mottatt:

– Jeg har opplevd at noen kastet tomater på meg, forteller artisten leende og legger til:

– Det er så middelaldersk.

Episoden skjedde i 2017, under det Zara beskriver som «peaken» av sin «feminist? ja visst!»-periode.

– Det var noen gutter, som var veldig unge, som hadde gått til butikken, kjøpt med seg tomater og bare «blææ, vi skal kaste», skrattler hun.

Zara lot seg ikke affisere nevneverdig av hendelsen:

– Jeg lo bare, men det er faktisk helt sykt at de har gjennomført det. Jeg tenkte bare «wow, dere har sittet i gruppechatter og meldt om hvordan skal vi gjøre dette?» Det var bare synd at de ikke lot tomatene stå ute i solen, sier hun humrende.

Zara Larsson rynker på nesen og ser smilende men fortsatt forvirra ut. Hun har lyst, blondt hår som rekker henne litt nedenfor skuldrene. I øret har hun flere øreringer.
SPØRSMÅLSTEGN: Zara når unge gutter kaster tomater etter henne. Foto: Eskil Olaf Vestre, NRK P3

Selv om artistlivet ikke alltid er «Lush life», er det på scenen hun trives aller best.

– Jeg liker å være i studio, jeg liker shoots, jeg liker å spille inn videoer. Men å stå på scenen er grunnen til at jeg gjør dette her. 

Etter gjennombruddet for ti år siden, er det noe du har lært som du skulle ønske at Zara i 2013 visste? 

– Egentlig ikke. Jeg er veldig fornøyd med hvordan alt har blitt og hvordan det har sett ut. Jeg er også takknemlig for dem jeg har jobbet med.

Men en ting er hun opptatt av:

– Jeg ønsker å fortelle yngre meg at «du kan». Som jente har det vært veldig inspirerende å se visse menn som er skitdårlige i jobben sin, men som fortsatt får jobbe. Jeg tror det handler om selvtillit.

En smågodtpose er på vei

Det første albumet Zara eide, var Carola, og hun vokste opp i et hjem lydsatt av Whitney Houston. Hennes største musikalske inspirasjonskilde er Beyoncé, men for tiden fylles øregangene med Partynextdoor og gammel T-Pain. I sommer viber Zara til ferske «Who told you» med J Huss og Drake. 

Til høsten slipper hun selv et helt nytt album. Hva kan lytterne vente seg?

– Det er absolutt ingen rød tråd. Det er faktisk en salig blanding av alt mulig. Men albumet er mye mer dynamisk enn mitt tidligere album «Poster Girl». 

Zara kan røpe at vibbene ikke blir like 80-talls som årets landeplage «Can’t Tame Her». Men vi holder oss fortsatt i poppens verden, hvor hun trives best. Hun lover både ballader og sanger som er mer «untz untz», som hun sier det selv.

Zara Larsson har på seg en blå bukse og topp. Bak seg har hun fire dansere i grønne klær.
IMPONERT: Zara Larsson forteller at av norske artister er Karpe noe av det beste hun har sett live: – Showet var helt utrolig. Foto: Tom Øverlie, NRK P3

– Jeg har veldig vanskelig for å skulle lage et konseptalbum, for jeg kan ikke bestemme meg for å gjøre kun én greie. Jeg vil gjøre alt. 

Noe som er representativt for musikkstilen hennes, synes hun selv. For Zara åpner det også opp mulighetene for å lage et variert og kult show. Skal hun trekke frem noe som er gjennomgående for det nye albumet, må det bli produksjonen:

– Rick Knowles og jeg har skrevet de fleste av låtene sammen. Vi har skrevet låtene til å bli litt mer personlige. Om det er en rød tråd i albumet, må det være stemmen min.

LES OGSÅ ANMELDELSEN:

MER FRA FESTIVALSOMMEREN:

Siste fra P3.no: