På tvers av kjevebenet, på haken, spredt rundt på halsen, på skuldrene og over hele ryggen! Mørke flekker, sår og grønne, smertefulle «saker»!
For noen innebærer akne bare bagateller i oppveksten. Men for Martin Askevold (25) og André Kongsvik (24) var kviseplager altoppslukende.
– Kanskje er jeg i overkant opptatt av eget utseende, men det gikk så langt at jeg dusjet og barberte meg med lyset av, forteller Martin.
De har begge lidd av ekstreme akneplager.
Svarte «malingsprikker»
Martin er en høy, slank kar fra Lillestrøm, med lange fletter. I møte med P3.no smiler han bredt og fremstår som en karismatisk ekstrovert. For et par år siden ville vi ha møtt en annen gutt.
For Martin har kviseplagene primært vært i ansiktet. Derfor var det få grep han kunne ta for å skjule problemet.
Under de verste utbruddene skammet han seg så mye at han ikke turte å være ute blant folk.
– Enten holdt jeg meg hjemme, altså skulket, eller så skjulte jeg kvisene bak concealer og pudder. Dessverre var problemet mitt begrenset til de to løsningene, sier han.
Siden Martin har en mørk hudtype, viser forskning at han er mer utsatt for økt eller ujevn pigmentering i huden – at fargeskiller i huden har lettere for å oppstå etter akneutbrudd.
– Nå har jeg større, mørkere og flekkete områder i ansiktet. Kontrastene er tydelige. Særlig etter et kviseutbrudd kan det se ut som noen har tatt svart maling og prikket rundt i ansiktet mitt, sier han.
De mørkere områdene i ansiktene hans, som kan se ut som skjeggstubber, er pigmentering og arr etter kvisene.
– Hvordan var det å se seg selv i speilet?
– Jeg prøvde å unngå det!
Ingen sympati for kviser
I motsetning til Martin fikk kvisene til André Kongsvik (24) fra Førde stort sett gå under radaren. På vinteren kunne han gjemme kroppen. På sommeren blendet det inn med huden etter hvert som han fikk solt seg.
Men det var ikke uten innsats! Hver vår fra han fylte 18 år gikk han i gang med forberedelsene:
– Rundt april satte jeg i gang med mange turer på solarium. Det er jo forventet at man kler av seg, bader og henger med venner på sommeren. Jeg gjorde alt jeg kunne for å skjule kvisene godt nok før det, forteller André.
I mange år var han selvbevisst på disse byrdene. Byllene dukket opp igjen og opp igjen på de samme stedene, og i dag sitter han igjen med flere aknearr.
– Jeg husker en kompis av meg på videregående sa: «Oi, se på den personen der, se hvor mange kviser hen har i ansiktet.» Da følte jeg jo et lite rykk. Jeg så jo minst like ille ut på ryggen og skuldrene, kanskje til og med litt verre.
I tillegg til kvisearrene har han et langt arr nedover ryggen etter en skolioseoperasjon, men det går greit.
– Når man har arr av en skade, da får man gjerne sympati. Men den harde virkeligheten er at folk ikke synes du er fin med kviser eller kvisearr.
I 2011 ble det utgitt et studie på hvordan personer med akne blir sett på av andre. En testgruppe ble presentert for bilder hvor kviser er redigert av og på personene. Resultatet viste at de med kviser ble forhåndsdømt som «sjenerte, nerdete, stressede, ensomme, kjedelige, ustelte og usunne».
Det er ikke uten grunn at André og Martin følte på usikkerhet knyttet til kvisene.
Tror han har «uren hud»
Hjemme i huset på Lillestrøm kaster André et blikk på sitt eget speilbilde. På videregående var det forventet at Martin i større eller mindre grad skulle oppleve kviseutbrudd. Det er først nå i 20-årene han i noen tilfeller har opplevd forutinntatte holdninger rundt plagene:
– Det skjer heldigvis ikke ofte, men jeg har møtt folk som tror jeg har «uren hud», at jeg ikke tar vare på meg selv. Det stemmer jo ikke i det hele tatt.
Kvisene og kvisearrene har vært altoppslukende i livet hans i flere år nå. Det er særlig sårende for ham å møte slike holdninger, da han bruker så mye tid på å passe på huden i ansiktet.
I skrivende stund går både Martin og André på isotretinoin, den sterkeste kvisekuren tilgjengelig på resept.
Ifølge Kjersti Danielsen, som er hudlege med doktorgrad, er det få ungdommer med akneplager som tar dette medikamentet. Hun påpeker derimot at antallet er økende.
Dette har i hovedsak vært for dem med utbredt aknesykdom, eller dem som har plager som ikke lar seg behandle med smøring eller gjennom antibiotika, som er potensielle løsninger før de får isotretinoin.
Isotretinoin er ofte tenkt på som en kur med mange bivirkninger, deriblant mye tørrhet i ansiktet og muskelverk etter trening. Ved betennelse og utbredt akne eller akne som oppfattes sjenerende og ikke svarer på annen behandling, mener Danielsen at det likevel er det beste alternativet.
– Det viktigste er at behandlingen følges opp. De fleste tåler medisinen, men vi tar blodprøver før og under kuren for å utelukke sjeldnere bivirkninger. Så er det mye lettere, og ikke minst billigere, å behandle kviser enn det er å behandle kvisearr, sier hun.
Myten knuses
– Kan akne komme av fet mat, dårlig hygiene og lite mosjon?
– Jeg blir irritert når jeg leser i aviser og glossy-blader om såkalte «hudeksperter» som kommer med utstrakte råd når det gjelder livsstil og akne. Det er veldig få grep du kan gjøre med rensing, slanking eller kosthold som vil ha en reell innvirkning dersom du har mye kviser, sier Danielsen.
Akne er, ifølge Danielsen, i stor grad genetisk betinget. Noen har rett og slett overaktive talgkjertler i huden. For de fleste vil ikke diettrestriksjoner ha noen innvirkning.
– Om du kutter ut å spise potetgull og hamburger, har du nok like fullt din akne.
Ifølge Danielsen kan det å jobbe i en tett os av olje, å bruke tett sminke og å bruke mye lue og kaps derimot ha en innvirkning. Da vil man få en mekanisk tilstopping av porene.
Hun mener det viktigste er at man tar grep og får oppfølging for akne tidlig. For i verste fall ender man opp med å betale tusenvis for laserbehandling eller andre rehabiliterende grep for huden, av egen lommebok.
Solskinnshistorier
Til tross for arrene lever både André og Martin med sterke og sunne selvbilder i dag. Etter flere steg og mange år er de nær kvisefrie, og de har lagt usikkerheten på hylla.
Etter at André begynte på isotretinoin for ett år siden har det vært en endring. Nå har han for første gang på nesten ti år fått gå gjennom en vinter uten store byller over skuldrene og ryggen.
– Jeg føler meg helt vanvittig bra! Det oser selvtillit av meg, sier André.
Og Martin føler endelig han kan senke skuldrene. Selv om usikkerheten noen ganger popper opp, er han mye tryggere på eget utseende i dag.
– Jeg er positiv og tror at mye kommer til å ordne seg på en eller annen måte i min favør, sier han.
Han har fått ny aknebehandling, skal se nærmere på muligheter for hårfjerning og har valgt å teste ut laserbehandlinger for å jevne ut «kontrastene» i ansiktet.
MER FRA P3.NO: