Jeg liker slemme figurer på film. Grusomme meg introduserer oss for skurken Gru, dubbet til norsk av Alex Rosén.

Men siden dette er et animert eventyr som også henvender seg til barn, er skurken selvfølgelig egentlig en bløthjertet tøffel på bunn.

Det er en kompetent gjennomført film, med noen morsomme actionsekvenser, og tilløp til god humor. Men den låner tungt fra andre filmer, og ender opp med å være en god kopi av bedre filmer.

Vil stjele månen

Grus posisjon som verdens beste tyv utfordres. Nå innleder han et nytt prosjekt for å gjenvinne skurketronen. Han vil bygge en rakett, krympe månen og stjele den!

LES: Filmpolitiets anmeldelse av Moon!

Men han møter motstand fra jyplingskurken Vector, som stjeler krympestrålemaskina han selv har stjålet.

Gru adopterer tre unger fra et barnehjem som et ledd i planen om få den tilbake, noe som får uventede konsekvenser for tilværelsen hans.

Lite originale figurer

Gru er åpenbart en krysning av Dr. Evil fra Austin Powers-filmene og Bela Lugosi som Dracula.

De søte ungene er av standardtypen fra amerikanske animasjonsfilmer, inkludert ei jente som er prikk lik Boo fra Monsterbedriften. Og Vector er muligens basert på Red Mist fra Kick-Ass.

LES: Filmpolitiets anmeldelse av Kick-Ass!

Det funker jo, men gir meg samtidig en følelse av å være en lite original sammensetning av figurer.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Gru og barna på tivoli i Grusomme meg. (Foto: UIP)
Gru og barna på tivoli i Grusomme meg. (Foto: UIP)
Resirkulert humor

Grusomme meg har et fint driv i fortellingen, og flere tilfeller av treffsikker humor. Samtidig følte jeg nok at noe av den er resirkulert humor. Det blir noe forutsigbart over måten filmen forsøker å få oss til å le på.

Jeg syntes at også Toy Story 3 hadde noe av det samme problemet. Begge holder seg til kjente konvensjoner om hva slags type humor som passer i animerte filmer.

LES: Filmpolitiets anmeldelse av Toy Story 3!

I overkant trygt

Likevel hadde jeg 95 fine minutter med Gru og hans skurkeri. Det er mye bra animert action å oppleve her, sammen med morsomme figurer.

Løpet kjøres kanskje i overkant trygt, og jeg skulle ønske en slemmere, villere og galere Gru. Men jeg skjønner at det kunne kødda til den ønskede aldersgrensa.

It’s, you know, for kids!

Om FILMEN

Grusomme meg
 • Grusomme meg
 • Slippdato: 15.10.2010
 • Regi: Pierre Coffin, Chris Renaud
 • Utgiver: United International Pictures
 • Sjanger: Animert, Barn

 • Jeg synes filmpolitiet burde la voksne som ER foreldre anmelde slike filmer. Det blir en vesensforskjell.

  Selv moret jeg meg stort under filmen sammen med min 12 år gamle sønn. Jeg likte den nok beder (og det skyldes sikkert at han følte at han var en del eldre enn de andre barna der..)

  Jeg likte filmmusikken, den norske stemmen til gru (mye bedre enn den amerikanske) og plottet. Mange animasjonsfilmer har for høyt tempo for lenge, og denne var i et bedre (rent objektivt gjennom universets evige rytme..?) tempo.
  Plottet er bra rent moralsk og med en trist klangbunn gjennom barnehjemsbarna. Sosialt ideologisk oppdragende og dermed fint. Barna liker den også, og viser kanskje at de begynner å bli lei hyperkonsumtempoet overselgende produsenter har lagt seg til. Lover godt for fremtiden.

  • For ordens skyld: jeg har to flotte sønner på 5 og 8, og har sett det meste av animerte barnefilmer sammen med dem.

   Jeg likte også Grusomme meg, men synes altså at noen elementer i filmen kunne vært gjort bedre.

   Slik er det nå en gang å være filmanmelder – når man sitter i kinosalen og vet at man må mene noe fornuftig om det man ser etterpå, henger man seg kanskje opp i detaljer som et «vanlig» publikum kanskje ikke bryr seg så mye om.

 • Fredrik

  En bra animerad film ska funka för både stora och små och Grusomme meg blev helt enkelt lite för mjäkig. Visst är det en okay film med massor av potential men skämten är lite för tama för att kunna producera fram gapskratt. De skulle kanske låtit de gula medhjälparna få ta lite mer utrymme? 4/6.

 • bjørnar

  ekje denne figuren litt meir lik han pingvin mannen fra batman?