Inne i en mørk kinosal trives jeg godt, spesielt om jeg er omgitt av hundre andre mennesker mens en skrekkfilm ruller over lerretet.

Det er en trygghet i å være flere – jeg klarer å holde fantasien i virkeligheten, og bli underholdt mens jeg skvetter og hyler litt.

For ja, jeg er en sånn som hyler under skrekkfilmer på kino.

Hva tror du skjer med meg når jeg befinner meg alene i en mørk stue, i et mørkt vinterland som Norge og setter på et spill som Dead Space 2?

Mørkt og jævlig

Tre år etter hendelsene i det første Dead Space-spillet våkner vår mann Isaac Clarke opp på et sykehus. Han befinner seg i byen Sprawl, en millionby bygd på Saturn-månen Titan. Året er 2511 og Clarke sliter med kraftige psykiske problemer.

Han våkner akkurat i tide til å se med egne øyne hva en fryktelig utenomjordisk infeksjon har gjort med storbyen.

Dette spillet har konsentrert alle mine mareritt inn i en ekkel og traumeskapende opplevelse.

LES: Hvorfor må krigsspill være underholdende?

Det første som slår meg med Dead Space 2 er følelsen av å ikke kunne slippe unna. Ikke fra byen Sprawl, men heller ikke fra spillopplevelsen.

Ingen vei ut

For selv om jeg med bunnløs angst ønsker at jeg lå og solte meg på en charterdestinasjon med en paraplydrink i henda, klarer jeg ikke å rive meg løs fra Isaac Clarke og hans opplevelser.

Visceral Games har på nytt klart å skape en ekstremt ubehagelig atmosfære i Dead Space 2, det er sparsomt og intelligent lyssatt.

Du må ta i bruk intuisjonen din for å forstå hvor du skal gå for å unnslippe monsterne bak deg.

(anmeldelsen fortsetter under bildet

Dead Space 2. (Foto: EA)
Dead Space 2. (Foto: EA)

I markedsføringen av spillet har distribusjonsselskapet EA satser sterkt på blod, gørr og sjokkeffekten. Det er også en viktig del av spillet, for makan til kreative og fryktinngytende monstre er det lenge siden jeg har sett. Det er enda lenger siden jeg har blitt hjemsøkt av spillmonstre i søvne – og jeg må innrømme at nattesøvnen min har lidt under Dead Space 2.

Mer action

EA har lovet at oppfølgeren til Dead Space skulle ha mer fokus på action, og dette bærer også kampsystemet preg av. Kameraet er festet tett bak ryggen på Clarke, og gir meg en følelse av klaustrofobi. Brettene er kompakte, men intrikat oppbygd – og noen ganger betyr en glemt helsepakke forskjellen på liv og død (spesielt på de høyere vanskelighetsnivåene).

(anmeldelsen fortsetter under traileren)

Ved et par punkter i spillet går også vanskelighetsgraden i taket, det kan rett og slett være at noen glemte å teste disse brettene før spillet ble gitt ut. Noen ganger måtte jeg faktisk prøve over tyve ganger før jeg klarte å karre meg videre.

LES: Alle spillanmeldelse til Filmpolitiet her

Bortsett fra dette er spillets vanskelighetsgrader godt bygd opp til å gi både nybegynnere og erfarne spillere noe å bryne seg på.

Det er ikke et hav av våpen å velge i, men akkurat nok til at du snart finner din favoritt til å tilintetgjøre motstanden.

Og det er ganske deilig å splatte et fryktelig rommonster når du har en puls på 180.

Pass på nattesøvn

Jeg nevnte atmosfæren litt lenger opp, men må igjen understreke hvor bra Visceral Games har fått til dette. Spesielt i møtet med hovedmotstandere (boss) trekker spillet deg inn i universet og nærmest nekter å slippe deg løs. Dessverre er spillets siste store kamp ganske skuffende, spesielt sett i lys av de mange fantastiske øyeblikkene spillet har gitt deg underveis. Mot slutten blir spillet rett og slett litt lite originalt.

Det merkes også i omgivelsene (atmosfæren er fortsatt flott), hvor jeg et par ganger lurte på om spillet hadde klikket og plassert meg i en av de innledende kapitlene igjen.

Er Dead Space 2 bedre enn forgjengeren? Ja, om du liker skytespill er det tilfellet. Mens spillet ikke byr på like mye psykologisk tortur som andre spill, bør de aller fleste miste et par timer nattesøvn av Visceral Games sitt siste påfunn.

Denne anmeldelsen er basert på enkeltspillerdelen av spillet. Det finnes også samarbeidsmodus og flerspiller, men nettverksmulighetene var begrenset da spillet ble anmeldt.

Om SPILLET

Dead Space 2

 • I

  Haha, morsom anmeldelse! Er det slik at du runder absolutt alle spillene du anmelder?

  • @I

   Så langt det er mulig gjør jeg det – men på noen spill (typisk strategispill, simuleringsspill eller onlinespill) er ikke det mulig. Da spiller jeg helt til jeg har en tydelig oppfatning av hva jeg mener om det 🙂

   • I

    Du må jo rett og slett ha verdens beste jobb.

 • Mac11em

  En flott anmeldelse, og et solid spill. Blir nok et innkjøp av dette.
  Siden du er fan av skrekksjangeren Rune, vil jeg på det sterkeste anbefale Amnesia: The Dark Descent hvis du ikke har prøvd det. Det tar en litt annen retning enn hva Dead Space har, hvor du her ikke kan forsvare deg mot monstrene. Her må man flykte og gjemme seg, noe som gjør spillet enda mer nervepirrende. Dette er også et spill som kan forstyrre nattesøvnen din ganske betraktelig 😉

  • @Mac11em

   Fikk en del kritikk for å ikke ha med Amnesia på min liste over de beste spillene fra i fjor – og må nok innrømme at det er fordi jeg ikke klarte å spille det ferdig. Det gikk utover nattesøvnen til naboene…

 • CCC

  Video anmeldelse, takk!

  • Det er på vei 🙂

   • Arne Andreas Egeland

    gleder meg 🙂

 • Mikael

  Eneren hadde så mange fantastisk ubehagelige øyeblikk. En ubevisst tendens var å gå musestille gjennom korridorer og forbi hjørner i spillet. Noen ganger kunne jeg fysisk flytte meg etter kamerabevegelsen bare for å få et bedre glimt av som lagde lyder rundt neste hjørnet. Kjøper denne også uten tvil 🙂

 • Knut

  Minner meg litt om Doom 3

 • Joel

  Hahahaha, jeg er allerede under 14 år. Jeg har den hjemme, og ikke er redd for Dead Space 2.

  • Erlend

   Liker at du har klart å karre deg nedover i alder:)

   • james

    Neineineinei!! enda et barn fra alvdal! hva skjer med barneværnet der oppe!

 • Lasse

  Forhåndsbestilte Dead Space 2 og gleder meg til det ligger i postkassen i morgen. Det første spillet i denne serien er det beste survival horror spillet jeg har prøvd siden det første Silent Hill skremte vettet av meg på PS1 helt tilbake i 99. Så har voldsomt store forventninger til Dead Space 2. Hva synes forresten anmelder er det beste spillet av Dead Space 1 og 2?

 • Gizmo

  Pssss….ingenting som har slått System Shock 2 enda 😉 Dèt var ett jævlig spill det! Lite ammo,trange ganger, fantatisk story og grusomme fiender! Burde laget en remake av den røveren… Kanskje 3eren kan vippe den av tronen?

 • stigma

  Ser desverre ut til at survival horror sjangeren er en døende rase.. Fungerer desverre ikke å lage actionspill med horror-elementer og kalle det survival horror. Sitter i skrivende stund og spiller Resident Evil 5. Morsomt spill, men milevis unna det man kan kalle skrekk.. Får håpe Amnesia The Dark Descent og Silent Hill Downpour kan dempe suget etter survival horror…. 😉

  • metronomy

   RE spillene har jo gått helt bort fra horror og over til ren action… RE4 og 5 er tullespill.

 • Jan

  Da jeg begynte på Dead Space, synes jeg det minte meg mye om Doom 3, men etter hvert finner en fort ut at det er mye bedre bygd opp og med helt klart mer varierte scener og handling
  (da har jeg ikke tatt aldersforskjell grafisk sett i betrakning).
  Til tider direkte vakre omgivelser.
  Doom 3 har jeg aldri orka å runde, for det ble for ensformig.

  Dead Sapce 2 ble forhånsbestilt i september, og det kommer straks i posten, så da blir det sene netter og låste dører 😉

 • Morten

  Bra video-anmeldelse. Ser ut som heavy saker!

 • berg

  Husker du det gamle spillet Creature Shock? Det var rått husker jeg, dead space minner meg om det.

 • Rågni Påsan

  Jeg kjøpte en telefon med Android. La meg spille av denne anmeldelsen.

  • Hei Rågni Påsan.

   Videoanmeldelsene avvikles for tiden med flash. Så du må ha støtte for flash på smarttelefonen din for å se de. Avhengig av hvilken modell du har kan det hende at du kan laste ned dette til telefonen din. Hva slags telefon har du?

 • Emilon

  Tror ikke jeg må kjøpe dette, jeg ble nesten skremt av zombiene (spanjolene) i Uncharted Drakes Fortune.

 • jon

  det er ikke sunt med sånne spill ass, helt sykt sykt spill. Samme hva aldersgrense det er , det er barn som kommer til å spille de alikevel.Sånne spill burde man sensurere . finnes det ingen spill kontroll i landet her? Dere sover isåfall

  • Tor Henrik

   du har rett, det er mye bedre med alle reality og såpe seriene som går rett etter skoletid.[/sarkasme]
   det er aldersgrenser på filmer også. det hindrer ikke unger å se filmene for det.
   trur ikke at skumle eller ekle spill skader så veldig mye.
   jeg har spillt alt fra castle wolfenstein til doom3 til CS til call of duty. jeg er ikke blitt et psykotisk morder av den grunn.
   Jeg syntes at Half Life var skummelt da det kom ut for 13 år siden. på den tiden var jeg bare 11 år gammel. så jeg slutta å spille det når monsterene kom.
   jeg trur det er tilfellet for de fleste unger som prøver den typen spill.

 • Ennovy

  Våkn opp, and smell the socks!:P

  Det finnes en virkelig verden der ute! Hallo! Dere lever bare EN gang! Hvorfor bruke masse tid av livet deres på spill? Man vet aldri hvor lenge man lever, nyt livet, og kom dere ut av sofaen og opplev virkeligheten!:-)

  • Tor Henrik

   jeg liker ikke å drive med sport. syns det suger. jeg er ikke glad i å reise. ser ingen grunn til å dra milevis hjemme fra.
   jeg elsker spill, og jeg elsker film og jeg elsker serier. så det går en del timer på det.
   så hvorfor være miserabel i «virkeligheten» når jeg kan storkose meg i fantasien?

   det virker som det er mange som trur at bare fordi man liker spill gjør man ikke noe annet.
   er ganske sikker på at dere sports folk bruker mer tid på diverse EM og WM og (gud forby) OL. men det er helt greit å snakke med entusiasme om på jobben hvor dere drar opp obskur fakta om kamper fra flere tiår tilbake. men hvis jeg snakker om et nytt helt fantastisk spill som nettopp har kommet ut blir jeg sett på som en dust. en nerd som ikke har noen venner som bare sitter i sofaen og drikker redbull.
   Dere kan gå rundt med hjemme drakta til favoritt laget deres, mens hvis jeg tar på meg en t-skjorte med en spillogo rister dere på hodet og ber meg skaffe meg et liv.

 • halo

  vel ville ikke sagt dette spillet er skummelt du skvetter kanskje noen ganger men pga musikken er det ikke så skummelt

 • As99

  hvorfor står det at du må være over 18 for å se anmeldelsen jeg er 12 og jeg syntes ikke den var særlig skummel