Mange har allerede tatt påskeferie, men det er enda noen dager til helligdagene starter. For mange er påsken også synonymt med hyttekos og fri, noe som gir gode muligheter til å prøve noen nye brettspill.

Bezzerwizzer. (Foto: Mattel)

Filmpolitiet har derfor testet en hel del brettspill i flere kategorier, slik at du vet hva du burde kjøpe hvis du er på utkikk etter noe nytt til årets påskekos.

Bezzerwisser (Kunnskapsspill)

Bezzerwisser er brettspillet for deg som vise frem hvor mye du kan, samtidig som du stjeler poeng og gjør livet surt for de du spiller sammen med.

Hver deltager svarer på spørsmål i fire kategorier i hver omgang. Kategoriene trekkes, og du kan selv rangere hvor mange poeng du kan få for hver kategori.

Det som er unikt med Bezzervisser er at du ikke trenger å vente på din tur med å svare på spørsmål.

Hvis en deltager får et spørsmål han eller hun ikke kan svare på, kan du «Bezzervizze», og svare på spørsmålet selv. Hvis du er ekstra skråsikker, kan du også «Bezzervizze» før en annen deltager i det hele tatt har fått spørsmålet sitt.

Bezzervisser er et kunnskapsspill som banker klassikere som Trivial Pursuit og Geni. Det er et spill som virkelig engasjerer spillerne, hvor temperaturen øker betraktelig når kategorier stjeles og poeng mistes.

Spillet har også spørsmål i 20 kategorier, noe som gjør at spørsmålene er svært varierte, og det burde finnes kategorier som passer alles interesser.

Kokkelimonke, brettspill. (Foto: Tactic Norge).
Kokkelimonke (Selskapsspill)

Vet du hva breitsletjuga betyr? Er det et norrønt ord for samleie, eller er det kanskje et redskap til å spre møkk med? Og vet du hva en dryppel er for noe?

Kokkelimonke er et spill som går ut på å forklare betydningen av rare ord som du mest sannsynlig aldri har hørt om før. Her gjelder det å vri hjernen sin etter en mest mulig kreativ defenisjon. Du får nemlig ikke bare poeng hvis du gjetter hva ordet egentlig betyr – du får også poeng for å lure andre til å tro på din forklaring.

Det er akkurat dette som gjør Kokkelimonke til et utrolig artig spill!

For det første er det kjempegøy å tenke ut rare defenisjoner av ord samtidig som de skal være overbevisende. For det andre er det hysterisk morsomt å høre alle de sprø forklaringene folk har kommet opp med.

For hver runde har man en kokkelikør som har ansvar for å samle inn svar og lese dem høyt, før man gjetter på hva man tror er rett. Her gjelder det å holde tunga rett i munn for ikke å få latterkrampe!

En gjeng ivrige Filmpoliti-venner var med på brettspilltesten. (Foto: Eirik Stokstad Brødholdt)
En gjeng ivrige Filmpoliti-venner var med på brettspilltesten. (Foto: Eirik Stokstad Brødholdt)

Man bør være fire personer for å spille Kokkelimonke. På esken står det at man kan være opp til åtte spillere, men vi anbefaler at man ikke er flere enn seks. Når man er så mange blir det stort sett bare rot og mer diskusjon enn moro.

Styr unna Kokkelimonke bilde. Her skal man finne ut hva ulike redskaper brukes til. Dette er langt fra så morsomt som originalen. Når man skal forklare noe ut i fra et bilde er man mye mer bundet og kan ikke være like kreativ.

Vanlig Kokkelimonke derimot, er et av de artigste spillene du kan spille. Det passer med familien og med venner, men dette er ikke et spill for små barn som ikke kan lese og skrive.

Party Alias. (Foto: Tactic forlag)
Party Alias (Selskapsspill)

Alias er spillet hvor du skal forklare lagkameratene dine flest mulig ord ved hjelp av synonymer, hint og andre setninger.

Det er et utrolig sosialt spill som vekker stort engasjement og konkurranseinstinkt. I ”party”-versjonen kan man havne på spesialfelt som absolutt hever underholdningsverdien til spillet.

Du skal fortsatt forklare ord, bare at du kan risikere å måtte forklare dem i en spesiell sinnsstemning, mens du gjør noe fysisk, eller ved å knytte ordene sammen til en fortelling.

Det er såpass få av disse spesialfeltene at det er et stort høydepunkt når en av lagene havner på en av disse feltene. Da vi testet spillet havnet et av lagene på et ”sinnsstemnings-felt”, og en av deltagerne måtte forklare ulike ord mens han var hysterisk.

Hele gjengen gråt av latter, og vi lo av dette resten av kvelden! Alias er absolutt et av de beste selskapsspillene der ute.

Ubungo. (Foto: Vennerød forlag)
Ubongo (Familiespill)

I Ubongo er det om å knabbe til seg flest mulig krystaller i samme farge fra et spillebrett. For å få tak i disse krystallene må du fylle et oppgavebrett med tetris-lignende brikker.

Dette er et spill hvor du virkelig må tenke fort og være kreativ for å få tetrisbrikkene dine til å passe oppgavebrettene.

Det er heller ingen dødtid i spillet, og du slipper å vente på din tur. Spillet kommer også med mange oppgavebrett med to vanskelighetsgrader, slik at du nesten aldri legger det samme brettet med de samme tetrisbrikkene. Spillet har også et fint design, og jeg liker at det gir alle muligheten til å spille på én gang.

Kaleidos, spill. (Foto: Vennerød Forlag).
Kaleidos (Familiespill)

Kaleidos er et spill som passer for mer rolige dager. Spillet består av flotte illustrasjoner fulle av spennede gjenstander. Målet er å finne flest mulig gjenstander og elementer i bildet med samme forbokstav før tiden renner ut. Hvilken bokstav som gjelder velges ved å trekke et bokstavkort.

Det høres simpelt ut, men dette er likevel et interessant spill. Bildene du studerer er fulle av detaljer og det er alltid noe nytt å finne.

Kaleidos er ikke et ellevilt underholdningsspill, men det passer godt hvis man vil slappe av samtidig som man gjør noe morsomt. Man kan være to til tolv spillere og det passer for hele familien. Hvis man har barn som ikke kan lese og skrive, så kanskje barna kan spille på lag med en forelder? Dette er i alle fall en morsom aktivitet hvis man ønsker å utvide ordforrådet!

Bandu (Familiespill)

Vi har kun prøvd den enkleste spill-metoden i Bandu, og selv den var noe man ble fort hekta på.Bandu er et spill med klosser i ulike former og størrelser som du skal stable og bygge for å få poeng.

Spillet kommer med en omfattende bruksanvisning og du kan bruke klossene til å spille mange forskjellige spill.

Selv den enkleste metoden var utrolig underholdende, og man blir fort revet med når man finner triks for å ødelegge for de andre spillerne. Bandu er et spill man kan kan gjøre både enkelt og vanskelig, og noe som selv de aller minste kan være med på.

Dominion brettspill. (Foto: Vennerød forlag).
Dominion (Kortspill)

Dominion er et kortspill for to til fire spillere. Det finnes flere utvidelsespakker til spillet, men grunnpakken vi har testet her består av omlag 500 kort i kategoriene pengekort, seierskort og handlingskort.

I spillet er du hersker i et lite kongerike som du ønsker å gjøre større. Målet er å legge krav på så mye land som mulig. For å klare dette må du bygge bygninger, skaffe deg gruver og andre ting som du tjener gull på.

En håndlanger eller to, som kan hjelpe deg med ulike ting er heller ikke å forrakte og kanskje du trenger en hird for å angripe arge konkurrenter?

Ut ifra hvilke kort du mener du trenger bygger du opp kortstokken du spiller med i løpet av spillet.

Dominion er et engasjerende spill som tar litt tid å komme gjennom. At det er tidkrevende gjør imidlertid ingenting fordi spillet er så underholdende.

Det er utfordrende å følge med på hvordan de andre spillerne ligger an samtidig som du skal holde styr på dine egne kort. Dette liker vi!

På esken står det at spillet er fra alderen åtte og oppover. Det blir nok likevel feil å si at dette er et familiespill. Dominion passer for spillkvelder med vennegjengen, enten dere er på hytta, hjemme i stua, eller ute på kafé!

TIPS: Et enklere og mer humoristisk alternativ til Dominion er spillet Chez Geek. Isteden for å være konge er du her en slapp nerd som gjør alt for å tjene mest mulig penger, med minst mulig innsats. Kjempeartig!

Skrevet av Marte Hedenstad og Maria Lindberg

Hei! Les dette før du skriver en kommentar:
Vi vil gjerne ha engasjerte debattanter og setter pris på konstruktive bidrag til samtalen. Det er lov å være kritisk eller uenig, men hold deg til tema og vær saklig i dine begrunnelser (husk at det er lett å bli misforstått). Personangrep og trakassering er ikke greit - slike innlegg blir slettet. Vi vil også gjerne at du bruker ditt fulle navn når du kommenterer. Takk for dine bidrag, hilsen oss i P3 Filmpolitiet.
 • Thomas

  The Laser Game: Khet 2.0

 • jan

  litt dårlig oppløsning i noen av disse spillene….

  • Lasse

   Men kultat de er i 3D

  • Lasse

   Men kult at de er i 3D

 • Kathrine

  Genious er også eit veldig bra spill. For opptil 4 spillere. Enkelt å lære, men krever tid for å bli god.

 • sweetleaf

  Sjekk ut http://www.boardgamesgeek.com og deres top 100 liste over beste brett spill. De har mange av disse på outland på oslo s. Bang er et bra spill for 6 eller flere. Porto Rico er bra for 3-4 spillere. Zombie dice er et raskt spill med kun terninger. F-1 brettspill er gøy. Munchkin kortspillet anbefales også. Small World. Ticket to ride. Magic kort. Og det finnes også mange rollespill.

 • Espen

  Mangler Agricola, Friedrich, Diplomacy (skjønt liker Macchiavelli bedre), (Advanced) Civilization, Kings and Things, Titan og Britannia.

 • Knut Osmo
 • Marius SS

  Her var ble det veldig smalt Marte og Maria. Når en leser denne artikkelen kan man få inntrykk av at det kun finnes en type brettspill. Brettspill er mer en kun bare familie/selskapsspill, listen virker veldig subjektiv og lite informativ.

  Hadde dere heller skrevet om det beste brettspillet i fem ulike kategorier av brettspill, ville en som ikke har så mye peiling på brettspill faktsisk kunnet oppdage den bredde og omfang brettspill har. Istedenfor blir det kun sirkling rundt en eneste tema/type av brettspill.

  Dette er til stryk, eller som en ekte nerd vil si det: Epic fail!

  • Maria Lindberg

   Hei Marius! Kom gjerne med dine anbefalinger hvis du har noen 🙂 De brettspillene vi har anbefalt er spill som vi ser for oss kan være en slager på hytta i påskeferien, og spill som mange (også barn) kan like og føle at de får til. Vi har vært innom Outland og lignende butikker, og du skal ikke se bort ifra at det kommer en ny guide hvor vi tar for oss litt andre typer spill også. Ha en god påske!

   • Marius SS

    Tror ikke det er noe poeng at jeg kommer med forslag til spill, det blir uansett subjektivt og som andre har nevnt her om kanskje ikke enda «smallere». Det jeg kanskje hadde heller gjordt var å ta for meg ulike typer brettspillkategorier, der i blant selskapspill, de er viktige en god spillsamling for den saks skyld.

    Kategorierene kunne vært, men trenger ikke å være begrenset til bare disse; selskapspill, barnespill, to personsspill, temaspill (spill som handler om andre popkulturele temar), og tilslutt viderekommendespill (mer avanserte spill). Tatt to-tre av hvert av disse spillenetypene så ville dere kunnet hatt et stort spekter å spille på i artkkelen.

 • Synes fortsatt Scrabble er og blir best, jeg.

 • Trusken

  Agricola!

 • Bjørn

  I desse Game of Thrones-tider kan ein ikkje anna enn å anbefale brettspelversjonen til den mest ihuga fansen. Men merk at sjølv om det ikkje er ein føresetnad å ha lese bøkene eller sett serien for å spele, kan det nok fort bli ein smule overveldande for dei som ikkje tilhøyrer denne kategorien!

  Settlers of Catan er enkelt å spele, moro og underhaldande.

  Burn Rate er kjempelett, kjapt og fengande, og tek som regel ikkje så veldig lang tid. Det er eit kortspel der spelarane har kvar si IT-bedrift, og det er om å gjere å halde kostnadane på firmaet (representert ved kort) så lave som mogleg, og vere siste mann til å gå bankerott.

  Må backe Kokkelimonke, det er utruleg underhaldande, og ofte meir artig å få surrealistiske forklaringar enn dei faktiske.

 • Anders

  Spille monopol på IPad er like bra;o)

 • Eirik

  Syns Carcassonne, Settlers of Catan og Ticket to Ride er selvfølgeligheter i denne samlingen. Ellers kunne dere tatt med Pandemic, Small World og Agricola også. 🙂

  Men ellers kudos for at dere tok med Dominion. Glad for å se at slike spill begynner å få mer oppmerksomhet for «hvermansen». 🙂

 • Knut Stormo

  Carcassonne, Bandu, Ubongo og Ticket to Ride bør være med i en hver spillsamling på hytta. De er utmerkede «gatewaygames» til den vidunerlige verden av moderne brettspill. Jeg tror en del av de andre forslagene her er mindre treffsikre. Friedrich, Agiricola, Junta, Puerto Rico og lignende spill er vel nærmest en sikker måte å skremme den jevne norske Yatzyspiller fra en hver befatning med moderne spill. De er for komplekse og tidkrevende.

 • Cand.Real

  Hmmm, ingen dårlige spill, men litt smalt. Forstår at dere sikter dere inn på «familie», men kanskje dere skal ta med en gutt i panelet neste gang?

  Enig med flere her i spillvalg, men også med Knut Stormo som sier at man må være forsiktig med hvordan man introduserer disse for «ludo-er-best» gjengen.

  Robo-Rally eller FormulaD er mine forslag som ikke er nevt.

  For de hardcore sier jeg Republic of Rome.

  Ellers så er LLC kortspillene fra Fantasy Flights bra, i disse A Game of Thrones tider anbefaler jeg den utgaven (eller brettspillet som noen har nevnt)

 • Knut Stormo

  Den ultimate liste over «Gatewaygames»?:
  Ubongo (2003)
  Forbidden Island (2010)
  Bandu (1987)
  PitchCar (1995)
  Roll Through the Ages: The Bronze Age (2009)
  High Society (1995)
  Fresco (2010)
  Fauna (2008)
  Hey! That’s My Fish! (2003)
  Qwirkle (2006)
  Elfenland (1998)
  Stone Age (2008)
  Carcassonne (2000)
  Small World (2009)
  Bohnanza (1997)
  Chinatown (1999)
  Tobago (2009)

 • Påskestemning

  Det morsomste på hytten, påske eller ei, er å engasjere alle som er med ved å skape liv og god stemning. Da er et hett alternativ å lage sin egen ville versjon av Alias, 20spm og morsom påskequiz. Alt gratis!

  Skulle kjøpe Bezzerwizzer, 750 spenn (ikke studentvennlig)! Da ble gratisalternativene over rått parti. For all del Bezzerwizzer er fett og morsomt, og ikke like evigvarende som en kort og kjapp omgang med TP;-)

  Evt Vil du bli millionær.

  Risk er moro, men ikke god da det lett kan føre til dårlig stemning til laaangt ut i sommerferien;-) Bør ha klare kjøreregler på forhånd, og legge slagvåpen til side før start…

  Ellers er kortspill enkelt og utrolig underholdende. Ingenting er som å kåre hyttens Idiot, som da selvfølgelig blir løpende ærend for vinneren i noe tid etter spillet (unik mulighet til å få kostet snø av bilen). Samme konsept med President.

  God Påske