Hvem er det som har ansvaret for å regulere hvilke spill barn har tilgang til? USAs høyesterett har konstatert at det ikke er staten.

I 2005 vedtok California en lov som forbød salg av spill til mindreårige. Loven, som enda ikke har trådt i kraft, ville forby salg av spill merket M for mature til mindreårige. På mandag slo USAs høyesterett ned på lovforslaget, fordi den bryter med grunnlovens paragraf om ytringsfrihet.

Høyesterett har dermed avgjort at spill skal likebehandles med blant annet film og litteratur, og dermed har de samme rettighetene når det gjelder sensur. I rettskjennelsen heter det at:

«Video games qualify for First Amendment protection. Like protected books, plays, and movies, they communicate ideas through familiar literary devices and features distinctive to the medium. And ‘the basic principles of freedom of speech . . . do not vary’ with a newand different communication medium.»

Les hele dommen her!

Den amerikanske høyesterettsdommen over Californias lov, er spikeren i kista for all lovgivning som innebærer forbud av spill i USA.

Det er likevel fortsatt lovlig for butikker å selv håndheve aldersgrensen på spill, noe som er vanlige retningslinjer for mange butikker som selger spill. Slik er det også i Norge.

Les også: Er spill som narkotika?

Dead Space 2. (Foto: EA)
Dette bildet fra Dead Space 2 er ikke noe vi ønsker at barna våre skal se. (Foto: EA)
Anmeldelse: Dead Space 2.

Viktig problemstilling

For spillentusiaster som meg selv, er det en stor seier at et land som USA endelig anerkjenner spill som den kunstformen det er. Det er likevel viktig å adressere problemstillingen med barn og voldsspill.

Barn blir utsatt for voldsinntrykk gjennom tv, film, tegneserier og bøker. Under rettsaken argumenterte California for at spill er mer skadelig enn disse mediene på grunn av at spill er interaktive.

De mener altså det er mer skadelig for et barn å trykke på noen knapper til fienden dør, enn det er å se en film om det samme.

Høyesterett mente det ikke var hold i dette argumentet, selv om det var litt uenighet innad blant de ni dommerne. I dag finnes det heller ikke nok materiale til at vi kan konkludere med at interaktive elementet i spill utgjør en forskjell i aggresjonsnivået hos barn, i forhold til når de ser en voldelig film, eller ser krig på nyhetene.

Les også: TV-serier dreper ikke.

Barn bør ikke esponeres

F.E.A.R 3 (Foto: Warner Bros. Interactive)
F.E.A.R 3 har aldersgrense 18 år for en grunn. (Foto: Warner Bros. Interactive)
Et veldig viktig poeng i denne saken er at barn selvfølgelig ikke bør spille voldsspill, slik de heller ikke bør se filmer med voldelig innhold.

Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA), har gjort en rapport på sammenhengen mellom eksponering for medievold og aggresjon.

I rapporten konkluderes det med at det ser ut til å eksistere en viss konsensus om at visse forhold øker sannsynligheten for at aggresjon øker i etterkant av eksponering for medievold.

«Det vil si at rollen som eksponering for medievold spiller mer eksplisitt må ses i sammenheng med andre faktorer som kan tenkes å påvirke voldelig adferd, som forholdet til søsken og foreldre, jevnaldrende, sosialisering, lokalmiljø, isolasjon, eksponering for vold andre steder (for eksempel i hjemmet), overgrep, genetiske disposisjoner med mer

Rapporten konstaterer imidlertid også at det «er det vanskelig å konkludere både med hvorvidt medievold fostrer virkelig vold og i hvor stor utstrekning dette forekommer». Rapporten nevner ingenting om at spill er noe verre enn andre medier.

Les NOVAs rapport her.

Når det kommer til hvem som sitter med ansvaret for hva barn eksponeres for, så mener også jeg at det ikke er staten sin oppgave å regulere dette. Her er det foreldre som må ta ansvar.

Mange mener det er naivt å tro at foreldre kan ha kontroll over alt barna ser på tv, eller hvilke spill de spiller. I min mening har foreldre plikt til å sette seg inn i alle aspekter av sine barns hverdag.

Bli med barna dine ned i tv-stua og spill med dem! Ha en aktiv rolle, slik at du kan forsikre at ditt barn får sunne medievaner.

 • Synne

  Blir provosert over at ingen tenker på hva som er best for barna – men setter ytringsfriheten først!!
  Fraskrivelse av samfunnsansvar på høyt nivå.

  • morten

   USA er et demokratisk land, Norge er et demokratisk land vi lever ikke kommunistisk som du vil ha det ,og hvis du tror at spill gjør barn voldigle så må du tro om igjen, det er et ustabilt barndom som gjør dem voldelige, voldelige spill er heler bedre for barn for vitenskapen, forskere og psykologer har funnet ut at når barn spiller voldelige spill så blir de forstålesefull og viten at de valgene de tar kommer til å få konsekvenser for livet i spillet, barn er mye mer smarte en voksne er i dag, lenge leve demokratiet.

   • Morten2

    Har du akkurat spist en konsoll du morten?

    • morten

     hva? skjønner ikke hva du mener med det.

   • Haakon

    Om man skal være pirkete, så er det nok en økt paternalisme, og ikke kommunisme som Synne lengter etter. Den sterke støtten for paternalisme fra myndigheter er jo en veldig særnorsk sak. Dette kan man både kritisere og beundre, alt ettersom.

    I tilfelle USA med sin skepsiskultur ovenfor myndigheter, er det ikke rart at høyesterett kommer frem til denne konklusjonen.

    • morten

     WE THE PEOPLE.

     • Trolololololololololol

      Morten = Kebab noob

   • Mr.

    En oppsummering av hva du sier:

    1. Å ha aldersgrense på spill = kommunistisk
    2. Voldelige spill er bra for barn
    3. Barn er smartere enn voksne i dag

    Legg gjerne med noen linker, eller hva som helst som underbygger teoriene dine, for de påstandene du kommer med er ganske kontroversielle…

    • Haakon

     Ifølge amerikanske forskere har barn som spiller voldelige spill (helt normale barn uten problemer) mindre sjanse for å være voldelige bare bla ned 1-2 år på spill annonsene.

     • siapa

      det spørs hva slags spill. noen spill som GTA for barn til å tro at ved å drepe, tjele og lovbryte, kan man både bli rik/mektig og samtidig slippe unna lett ved å drepe alle som kommer i veien for deg. men noen spill som FABLE 3 lærer barn hva er konsekvensene ved å være slem og hva er fortjenesten ved å være en snill konge over dit folk. men etter min mening underbygges 70% av et barns atferd av foreldrene..

     • Speider

      Siapa: I Fable 3 har du muligheten til å tjene masse penger og bli sterkere ved å være ond. Det krever mye mer å være snill i det spillet, og det krever lite å være ond og torturere uskyldige, noe som igjen gir deg mer penger.

      I GTA vil politiet komme etter deg så fort du gjør noe ulovlig. Jo fler du dreper, jo fler politistyrker, helikopter og eventuelt hæren blir satt inn for å stoppe deg. På et punkt er det nær sagt umulig å overleve i GTA om du har nok politi etter deg, i tillegg til at det hindrer din fremgang i spillet.

      Bortsett fra det, så er jeg relativt enig med deg ^_^

   • Gvandresen

    Du burde lære deg å bruke punktum, ikke bare komma.

   • Jack

    haha, stråmannen i starten av posten din var så dum at jeg stønnet i virkeligheten.

  • Muffin

   Synne: Staten har ingen kontroll over hva som skjer i hjemmet uansett hvordan loven er. Hvis du ikke vil at DINE barn skal spille voldsspill, ja, da får du vel ta saken i egne hender. Det begynner å bli latterlig å høre folk klage over eksponering av vold gjennom spill og TV. Verken staten eller noen andre enn foreldrene skal gå hjem til folk og håndheve aldersgrenser. Så slutt å syt og gjør noe med det selv.

   • Magnus

    Staten forbyr narkotika for barna dine!! Hvorfor er det greit?? «Slutt å syt å ta fra dem hasjen selv!»

    Staten har ingenting med at unger skal gå inn på vinmonopolet og kjøpe sprit?? Ungene bør altså bare få lov til å røyke hva de vil, snuse hva de vil, se på hva de vil og spille det de vil? Dette har ikke vinmonopolet, spillbutikkene, kjoskene eller staten ingenting med å gjøre? .. og straks vi legger et pålegg på butikkene om at de skal sette aldersgrense på noe, så er det plutselig en krenkelse av vårt privatliv?

    Nei, folk er alt for rask med å trekke paraleller mellom «kommunist djevelen» og «staten»! Denne loven som ble nektet i USA, var jo for å beskytte sivilbefolkningen fra butikkene, ikke frarøve sivilbefolkningen privatliv. Statens jobb er å lage lover som beskytter oss fra hverandre. Når butikkene har lov å selge ting som kan være skadelig for mindreårige, er det deres ansvar å se til at mindreårige kan legimitere seg. Altså, vi sivilbefolkningen beskyttes fra butikkene…

    Om en unge hadde banket på døra hos meg og lurt på om de kunne få låne motorsaga mi, hadde jeg først spurt om de fikk lov av foreldrene… og hvis de hadde sagt JA… hadde jeg fortsatt ikke lånt den vekk. Om ungene skader seg, er det jeg som gav de motorsaga. Foreldrene vet heller ikke hva ungene kjøper på butikken til enhver tid…

    • Preple

     Personlig mener jeg at det er foreldra som har ansvare for hva barna deres kjøper. Foreldra får se til å skjerpe seg og gi et forbud mot «M» spill til sin unge.

     • Har du problemer?

      Hva faen er dritt problem din hyper kristne kommunist noe som er rart å være begge deler. Men halo Barn burde ha lov til å velge LITT selv greit å kjøpe Cod foreksempel bare fordi det har «M» betyr ikke at det er like voldelig som Dead Space.

  • Speider

   Du blir provosert over at ingen tenker på hva som er best for barna? Hva i all verden mener du?

   Her har den amerikanske høyesteretten stemt for et fritt samfunn, og mot et muligens undertrykkende og økonomisk skadelig pålegg. Er det ikke bedre for barn å vokse opp i samfunn der flyten av ideer og informasjon er størst?

   Det er ikke samfunnets ansvar å passe på barna du har valgt å sette til verden. Det er ditt ansvar. Alle burde hindre dine barn fra å gjøre skadelige ting som å leke i veien, gå på rødt lys, eller stupe kråke gjennom bål, men om du skulle komme hjem og se dine barn spille noe du ikke er fornøyd med, burde du ta det opp med barnet. I de fleste tilfeller kan du også bytte spillet det gjelder.

   Om du har små barn som ikke burde få spille voldelige spill, ville jeg heller synes det var suspekt at de hadde en tv, xbox 360, og 600 kroner til å bruke på voldelige spill. Det høres ut som en forelder som driter i oppdragelse og tror at penger gjør det godt igjen. Noe det ikke gjør 🙂

  • Speider

   Det hadde nok vært greit om du hadde lest forkningsrapporten fra NOVA. Eller tilogmed bare konklusjonen. Så hadde du visst hva du snakket om ^_^

   http://www.nova.no/asset/4067/1/4067_1.pdf

   Værsågod 🙂

 • KME

  Nok en gang viser USA at de er et virkelig demokrati, og ikke et hellvetes kommunistland som Norge. Hvorfor skal staten bestemme hva vi skal spise, se, spille? Folk skal ta ansvar for seg selv og sine nærmeste, ikke staten. «er ikke noe vi ønsker at barna våre skal se» skrives det i artikkelen. Nei, selvfølgelig vil vi ikke det. Men det er foreldrenes jobb å forhindre det, ikke statsmakten!

  • morten

   HELT enig, han skjønner det ikke SV, Rødt og ikke minst AP.

  • shjobbin

   Yesss… bestemme selv…

  • Odd Olav

   Den norske stat bestemmer IKKE hva du skal spise, se eller spille, det gjør du! Det er en selvfølge at foreldre skal ta ansvar både for seg selv og sine nærmeste. Men, hva skjer nå de gir blaffen (som mange gjør)?

   Som så mye annet, så er dette et tema som er avhengig av at foreldre lever opp til en standard som de selv ikke nødvendigvis har fått innpodet som barn. Hvordan kan man forvente at foreldre som vokste opp med «fri oppdragelse» skal evne å sette grenser?

   Spørsmålet blir derfor, at selv om det burde være foreldres ansvar, er det virkelig klokt å ta sjansen på at alle faktisk lever opp til dette ansvaret? Eller, burde man på samfunnsmessig plan sette grenser for barns bruk av medier?

   Jeg skulle ønske at alle foreldre faktisk klarte sin oppgave feilfritt. Men, erfaringen viser at dette ikke er tilfelle.

   • TheElement99

    Hold kjeft Mao Tse Tung.

    • Mr.

     Herbert Hoover?

   • Haraldsen

    Hvorfor er dette forbudt om Norge er så fri da?
    § 382. Med bøter eller med fengsel inntil 6 måneder eller med begge deler straffes den som utgir eller frambyr til salg eller leie eller på annen måte søker å utbre film, videogram eller lignende der det i underholdningsøyemed er gjort utilbørlig bruk av grove voldsskildringer.

    I tillegg er dette forbudt
    -Tegnet barneporno
    -Narkotika
    -Spille poker om penger
    -Kjøpe prostituerte
    -Bygge bolig uten handikaptoalett
    -Kjøre bil uten bilbelte
    -Og så mye, mye mer som burde vært lov.

    • EpicFace

     WTF er det ikke lov å lage bolig uten handikaptoalett.

    • Fisefjes

     Er det bare jeg som synes det ikke burde vært lov å kjøre uten bilbelte og eie barneporno? Et samfunn trenger lover! Men hvis du vil ta narkotika, kjøre bil uten bilbelte og konsumere barneporno så får du flytte ut av landet hvis det er for ille. Det er ikke verre enn det.

     • FTW

      Enig, Men WTF er det ikke lov å lage bolig uten handikaptoalett.

     • Haraldsen

      Om man ikke bruker bilbelte går det bare ut over deg selv om noe skjer, samme med narkotika. I tegnet barneporno er det heller intet offer. Det sensureres fordi man ikke liker det, å sensurere kunst er en et sykdomstegn på et samfunn.

      Et samfunn trenger lover, men det betyr ikke at alle lover er fornuftige.
      Godta at staten detaljkontrollerer ditt liv eller flytt sier du, hvorfor ønsker du å påtvinge din moral på andre? Og til hvilket land der det er lovlig kan de flytte? Kanskje du burde flytte til Nord-Korea. Og selv om dette blir lovlig trenger jo ikke du gjøre noe av det.

      ———- — – — – –
      Og det er vel egentlig ikke påbud om handikaptoalett, bare at det tilrettelegges for det. Alle toaletter må f.eks. ha en minimumsstørrelse for å få plass til å bygge armlener. I tillegg er det en rekke andre påbud for å gjøre boliger bedre tilpasset handikappede, noe som gjør at boligprisene går opp.

   • siapa

    jeg kan altså ikke være mer enig med deg Odd Olav. det er desverre veldig mange som mangler en filosofisk tankegang og ser bare en side av de tusen sidene i saken.
    HVA OM ET BARN BLE VOLDELIG AV SPILL OG DREPTE AKKURAT DITT BARN? tenk på det dere som ikke ser problemet i saken!

    • Speider

     Kjære Siapa:
     Hva om et barn ble voldelig av en film og drepte ditt barn?
     Hva om et barn ble voldelig av en tegneserie og drepte ditt barn?
     Hva om et barn ble voldelig av religion og drepte ditt barn?

     Du kan si «hva om», og komme med så mange horrible situasjoner du vil, men det låner null kredibilitet til «argumentet» ditt. Hvis du er så informasjonsfattig at du tror at et barn vil elske vold og bli en morder på grunn av et enkelt spill, ser du ikke hva som foregår i sammenhengen du burde.

     Spill burde ikke bli spilt av små barn, om spillene inneholder vold. 99% av alle spillbutikker i norge nekter mindreårige å kjøpe voldelige spill. Om det skulle skje at en mindreårig skader noen etter å ha spilt et voldelig spill, burde man se på alt fra barnets oppvekst til og med det utløsende spillet, for å se hvordan man kan forhindre slikt.

     Det har dog hittil ikke skjedd i norge. Men om noen skal bøtelegges for å selge media med voldsinnhold til barn, burde det gjelle alle media. spill, film, bøker og tegneserier.

     Men tenk etter. virker det riktig?

   • Speider

    Spillmaskiner som for eksempel xbox 360 har innebygde foreldrekontroller som gjør at foreldrene kan bestemme aldersgrensene på spill som blir spilt, hvor mye barna får spille i løpet av en dag, og om de skal få spille over nettet.

    Det er veldig synd at foreldrene som lar xboxen være barnepasser, ikke tar seg de ti minuttene til å sette seg inn i det, om de skal klage over hvor vanskelig det er å være forelder hele tiden.

    Det er foreldrenes valg å få barn. Burde man på samfunnsmessig plan sette grenser for barnas bruk av medier, eller burde man innse at barn er så forskjellige at de som har valgt å få barn burde være voksne nok til å ta ansvaret de selv har gitt seg?

    Mange synes sikkert det høres fælt og slemt ut, men i en overbefolket verden blir jeg sinna av foreldre som tror de på noen måte har «rett» til å overlate barneoppdragelsen til andre som ikke har bedt om den.

    Vi lever ikke lenger i stammesamfunn der det er nødvendig for resten av landsbyen å oppdra barnet ditt mens du er på tokt eller jakttur. Voks opp, eller ikke få unge.

  • Blobb

   Er vel ikke helt enig i din påstand. Hva med å vise pupp eller mer i USA? Hvor blir det av demokratiet da? Hvorfor er det da at plutselig staten bestemmer hva som er bra for deg eller ikke?

   • Preple

    la oss bare ta et exempel: Si at en 18åring som liker voldlige filmer skytespill skyter ned 20 mennesker og dreper seg selv etterpå hadde di ikke sagt noe men hadde han likt skytespill hadde det vert hovedgrunnen til at han skyter ned folk , ikke bare er dette løgn, men det ødeleger spill-industrien når di må betale, sesurere og altmuligt rart for at en ungdom (som sikker bare ble mobba på skolen) bestemte seg for at nok er nok, og skøyt alle ned. Alle skyller på Gaming, dårligt gjort )=

    • Speider

     Enig.

  • Speider

   «Nok en gang viser USA at de er et virkelig demokrati, og ikke et hellvetes kommunistland som Norge.»

   -du fikk kanskje ikke med deg at denne rettsavgjørelsen gjorda at USA er mer likt Norge enn det pleide å være, siden de bestemte seg for å gjøre noe som har vært vanslig i Norge en stund?

 • EpicFace

  Hvorfor har barn lov til å høre på musikk å så gå rundt å synge på en sang som foreksempel har «I want to **** her.» Men ikke lov til å kjøpe et spill der de sier noen banneord.

  • EpicFace

   Mente (“I want to **** her.” i teksten)

  • Fisefjes

   Det er ikke banneordene i spillene foreldrene fryket, men den ukjente virkningen av at deres barn dreper for fote i den virtuelle verden. Det har kommer forskningsrapporter som sier både det ene og det andre, men det er et såpass nytt fenomen at de langvarige virkningene er ukjente.
   De fleste foreldre følger «better safe than sorry».

   • EpicFace

    Mente spill med bare banneord uten vold.

   • Speider

    De langvarige virkningene er ganske bra kartlagt nå, selv om sammfunnsutviklignen går radig fremover. Et flott program å sjekke ut er «Penn & Teller’s Bullshit» og episoden om «Video game violence». De har gjort bra research, og er en av deres sterkeste episoder.

 • Dr Watson

  Antar at USA følger opp denne dommen ved å tilby porno til mindreårige i ytringsfrihetens navn..? Eller, vent… nei, nakenhet er jo skadelig for barn!

  • EpicFace

   Hvorfor det egentlig det er jo i puberteten man egentlig er klar for det du vet.

  • Speider

   Nakenhet har lenge igjen med å bli akseptert i USA, selv om sex er mer naturlig enn å skyte noen i ansiktet.

   Mass Effect 2, for eksempel, har 18-års grense i USA. Det er på grunn av en kjærlighets-scene i spillet der du kan se siden av en blå pupp.

   Nanobreaker i USA har 12-års grense, selv om det er snakk om et spill der du har en egen litermåler på skjermen, for hvor mye fiendeblod du har spylt utover banen du spiller på ved å dele fiendene dine i flere deler.

   En kvart romvesenpupp er altså mer farlig enn hundrevis av liter med blod.

   Rating-systemet har fortsatt en vei å gå ^_^

 • zargblatt

  Poenget her er jo at barn uten foreldrenes samtykke kan gå hen å kjøpe extreme voldspill viss butikkene ikke håndhever aldergrensene!

  Om 10 åringen etter skoletid har gått på buttikken og kjøpt Deadspace 2 fordi de eldre barna syntest det var kult, da har man et problem.
  Man kan simpelthen ikke U-se noe man først har sett, og ekstrem vold/skrekk kan være traumatiserende!

  Tror forresten ikkje særlig på at voldspill avler voldelige barn, men skrekk/bizarr ultravold kan skape engstelige og utrygge barn.

  • FTW

   Ja men foreksempel battelfield og CoD trenger det virklig 18 år, jeg spiller CoD og er 14 år og det har ikke akkurat noe effekt på meg. Det er ikke slik at jeg får lyst på å løpe rundt i gaten å plaffe ned sivile, jeg hater tanken på om jeg skulle drept noen. Synes 13 for tenåring skulle vert det høyeste.

   • FTW

    Altså på deadspace kan de ha 18 men ikke på slikt som call of duty.

   • Fisefjes

    Først en liten digresjon: lær deg rettskriving! Jeg er ikke kongen av det, men skriv så folk forstår!
    Tror du sa at du ikke kom til å plaffe ned sivile, hvilket er bra. Men det er ikke der frykten ligger. Om du skulle havne i en presset situasjon så er det større sjangse for at du gjør noe du ville angre på om du har blitt eksponert for mye vold enn om du ikke har det. Grunnleggende psykologi.

    Kanskje det også burde vært rettskrivingskontrolleringer før barn kjøper spill? 😛

    • FTW

     HAHA Skrev bare i full hast da. Har 5er i Norsk skriftlig da. Kansje jeg skrev lit vell fort.

     • DigDug

      Prøv igjen.

    • FTW

     Sikker? Se på den lille delen av tenåringer som ikke spiller Skytespill, tror heller de ville drept noen om de ble presset av feks NRK Mafiaen til å drepe noen for de vet ikke hva det innebærer.

   • Magnus

    Kanskje ikke du nei finner underholdning av det! Men ikke døm andre barn på din erfaring!
    Har sedd barn ned i 8 års alderen spille det spillet. Det er stor forskjell på 14 år og 8 år…
    Hvordan kan vi si at et barn på 8 år allerede forstår forskjellen mellom godt og vont, og vil derfor absulutt ikke finne underholdning i å plafre ned sivile?

    • Preple

     spilte cod 1 som 5åring, har ikke hat noe særlig effekt på meg, spilte og halo 2 når det kom ut. kjøper fremdeles spill som halo reach etter skoletid etter å ha ringt mine FORELDRE om lov, dessuten, vis FORELDRENE ikke vil at du spiller det, legger di det på en lur plass og gir ungen en smekk viss han/hun finner det og blir tatt.

     liker å gå mot strømmen, ikke med. hjalp at FORELDRENE mine la grenser for hvor mye jeg fikk spille.

     PS: Legg merke til at FORELDRENE er utvidet. Dette er for at FORELDRENE har ansvaret!

    • FTW

     Kansje vist du leser sa jeg tidligere at aldersgrensen kunne vert 13. 🙂 Synes ikke de som er 8 burde kunne det enig med det du skrev om det. Begynte ikke å spille skytespill før jeg var 14 så.

    • Speider

     Om en 8-åring får hendene sine på en faktisk pistol, er det nok ikke spillet som er problemet…

   • Speider

    18-års grense som veiledende er helt flott. Det betyr som regel at du som 14 kan ha en prat med foreldrene dine og prate om at du forstår forskjellene på fantasi og virkelighet. Jeg personlig tror ikke at 14-åringer blir avlet til å bli sadistiske mordere av COD, men det er viktig at foreldrene vet hva du gjør.

    Det beste hadde jo vært å få med faren sin på en runde spec ops i modern warfare 2 eller det kommende modern warfare 3, for å vise hvor gøy det er 🙂 (bare pass på at du ikke skriker som en tullebukk når det viser seg at han er bedre enn deg^_^)

 • NWO borger #1383098590385392058092

  Ja. I den nye verdensorden er det viktig å oppdra ungene som soldater.
  Full militærisering av samfunnet skjer gjennom underholdning.

  Og angående den appen som «gjenkjenner kvinner på uteplasser». Gratulerer! Som vanlig godtar dere innksrenking av fritheten deres så lenge man bare spiller på noe populært (i dette tilfellet sex)

  • Speider

   Full militærisering av samfunnet hadde skjedd om det hadde vært vanlig å bli desensitivisert ovenfor virkelig vold av å spille videospill eller se voldelige filmer.

   Det er det ikke, så det skjer ikke. Koselig tanke ^_^

 • han der bak deg

  når jeg starter counter strike så hører jeg at mesteparten av de som spiller med mic på er små barn (tolv kanskje) med lydprogram som prøver å høre ut som en 16 åring.
  Når jeg starter mw2 VET jeg at ca. 70% av spillerne er barn under 18 år.
  Jeg husker da jeg var liten brukte jeg å kjøpe spill på record shop med 18årsgrense og gjemme
  dem under senga og spille dem når foreldrene mine var borte.