Dette er filmen jeg var redd for å se. Alien fra 1979 er en film jeg har svært kjær. Når regissør Ridley Scott nå vender tilbake til universet han skapte, kan han nå gamle høyder? Ja og nei.

På sitt beste er Prometheus spennende science fiction med en mesterlig visuell fortellerstil. Den sliter litt med smertefulle snarveier på manusfronten, og en altfor stor hang til å vise slektskapet til originalen.

Men Prometheus er absolutt godkjent, full som den er av smarte ideer, skrudde visjoner, åpenbare ambisjoner og store effekter!

LES OGSÅ: Anmeldelsen av Alien Anthology!

Vår opprinnelse

Historien starter mot slutten av dette århundret, noen tiår før handlingen i Alien.

Arkeologen Elizabeth Shaw (Noomi Rapace) finner spor fra gamle sivilisasjoner som peker mot et bestemt punkt langt ut i verdensrommet.

Hun mener at svaret på menneskehetens opprinnelse kan finnes der, og blir med på en romekspedisjon finansiert av det store selskapet Weyland Corporation.

Men det de finner, er ikke helt hva de forventer. Og noen på skipet Prometheus har sin egen agenda.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Charlize Theron og Idris Elba i Prometheus (Foto: 20th Century Fox).
Charlize Theron og Idris Elba i Prometheus (Foto: 20th Century Fox).
Fra idealist til kriger

Rollelista toppes av Noomi Rapace, som er filmens hjerte og sjel. Hun er åpenbart Ridley Scotts nye Ripley, og innehar mange av de samme kvalitetene og egenskapene. Hun starter som en idealist og utvikler seg til å bli en kriger.

Rapace gjør en sterk rolle, og støttes av blant andre Charlize Theron som skipets øverste leder og Idris Elba som kapteinen. Den mest besnærende skikkelsen er likevel Michael Fassbender som androiden David.

I den første Alien var androidens identitet en overraskelse, mens her signaliseres den fra første stund. Davids programmerte toleranse overfor mennesker gir noen bisarre utslag som gjør ham svært interessant.

LES OGSÅ: Noomi Rapace: – Det var hardt fysisk og psykisk!

Trekker forhastede konklusjoner

Litt pirk må man ha med når selveste Ridley Scott lager science fiction igjen. Min største innvending mot filmen gjelder manuset. Det er ikke alltid historien henger på greip.

Som når forskerne lander på en enorm planet og trekker sine konklusjoner etter en liten time på bakken. Det er som å konkludere hele jordkloden etter en svipptur innom Hattfjelldal.

Et annet irritasjonsmoment er at Scott hele tiden skal smette inn Alien-detaljer i både bilde og dialog som helt sikkert er ment til å få fansen til å nikke gjenkjennende, men det tar meg ut av historien.

Hvorfor skal figurer i Prometheus oppføre seg likt, ha samme dialog og møte svært like problemstillinger som figurer i Alien? Scott lurer til og med inn en liten referanse til Blade Runner.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Michael Fassbender som David i Prometheus (Foto: 20th Century Fox).
Michael Fassbender som David i Prometheus (Foto: 20th Century Fox).
Kan spinnes videre

Prometheus er likevel mer gleder enn sorger. Den fryder et sci-fi-hjerte med herlige sekvenser med et fantastisk romskip, en farlig planet og et mysterium som kan spinnes videre.

Jeg hadde kanskje forventet en enda mer virtuos, intelligent og majestetisk film. Det ligger et potensial i historien som ikke utnyttes fullt ut.

Prometheus er altså ingen Alien, men er likevel stilig science-fiction!

Om FILMEN

Prometheus
 • Prometheus
 • Slippdato: 01.06.2012
 • Regi: Ridley Scott
 • Utgiver: 20th Century Fox
 • Sjanger: Sci-fi, Skrekk

 • Ahhh, gleder meg som en liten unge på julaften til premieren på fredag.
  Har børstet støvet av Alien samlingen for å være heeeeeelt i modus til fredag kl 21.15 på Bergen Kino. Alien på mandag, Aliens på tirsdag, Alien 3 i går og jaggu meg blir det ikke Alien 4 i dag.

  Men Birger, hvordan var filmen i 3D? Funket det eller?

  • Jeg kan bekrefte at 3D-en funker så absolutt. Kanskje den beste 3D-filmen jeg noen gang har sett.

   • Neo

    Ayay, fredag kan ikke komme fortere!! 😀

 • Er dette en remake eller en oppfølger. Eller er det bare samme regissør som Aliens siden du trekker så mange paraleller?

  • Samme regissør som Alien, forgjengeren (originalen) til Aliens. Og regissøren til tidenes beste Sci-Fi, Bladerunner.

 • Anonym

  Takk Birger, alt håp er allikvel ikke ute, etter et par andre anmeldelser som ikke var spesielt positive. Men usikker på om jeg skal se denne i 3D eller 2D. Har dårlig erfaring med bildekvaliteten på 3D, men kanskje Colosseum 1 har blitt veldig bra. Vil ikke risikere å få filmopplevelsen ødelagt av uskarpe bilder og doble linjer, på en SÅ viktig film.

  • Neo

   Var litt uggen start i Fredrikstad med 3D også, men her har det blitt vesentlig bedre. Det er har nå, de siste gangene, vært en fornøyelig opplevelse synes jeg.

   Samtidig har vi en kinosjef som man kan ta kontakt med, både når man har ris og ros, og det blir resultater ut av det! For meg som kunde er det svært viktig 🙂

  • Anonym

   Så et par actionfilmer på colosseum 1, den siste for et par uker siden, og er skeptisk. Det var ikke for ille, men tror ikke jeg fikk nytt detaljene i f.eks. avengers fullt ut. Og denne er jo eyecandy så det rekker.
   Hadde jeg fått valget ville jeg sett den i 2D på Ringen 1 (Digital projektor og gode greier), men ser ut som jeg må nøye meg med Eldorado 1. 

   • Anonym

    Jeg tenker Vika 1 (THX-sal) blir 2D-alternativet. Vika har ingen 3D-saler og har dermed ikke sølvlerret som «ødelegger» for 2D. Ringen har 3D i de fleste saler, og tipper at dem ikke skifter lerret ved 2D-film. Er litt skeptisk til å se Prometheus i 3D, etter Avengers 3D på Klingenberg som var en stor skuffelse på bildekvalitet.

    • Anonym

     Takk for tipset! Skal jeg se en ikke-digital 2D film burde den i alle fall ha THX lyd. 

     • Anonym

      Jeg tror lydkvaliteten jevnt over er bra i de fleste saler, spesielt på Ringen som er en temmelig ny kino og hvor alle saler er tilpasset etter THX-standard. Men vær skeptisk til å sitte på kantene i en sal som har 3D-lerret.

      Ref. http://www.nrk.no/kultur-og-underholdning/1.7509546

      • Anonym

       la placeboen min virke 😉

 • Anonym

  Streiken ødelegger!!!! Kino stengt…

 • Dette her kan jeg nesten ikke vente til. Jeg håper filmen er selvstendig, at den ikke knyttes så sterkt opp mot Alien. Men likevel håper jeg på noen referanser, så at jeg kan sitte i kinosalen å forhåpentlig tro jeg er den eneste som skjønner referansen. Noomi Rapace ser veldig ut som en lignende type som Sigourney Weaver, og jammen så ser vel ikke Fassbender ut som en Android bare på traileren her. Han ligner i stilen på Androiden vi ser i Alien-trilogien. Jeg har ikke sett en film som er mer lovende i trailerform og etter å ha lest noen små plot-beskrivelser, siden jeg så Hugo i mars. Og Hugo klatret inn på 19. plass på min meget så omstridte topp 100-liste. Jeg tror ikke Prometheus er så bra, men jeg tror den kan kjempe seg inn rundt nr. 50, sammen med Alien og Aliens. Det kan uansett bli en flammende god kino-opplevelse uansett. Fordi jeg tror effektene og ikke minst kinematografien er meget god i denne filmen.

  Nå er uansett billetten klar, Kinoen er like klar. Dette kan bli årets Kinoopplevelse. Titanic, Hugo, Iron Sky og faktisk; The Grey er de største opplevelsene jeg har sett på kino i år. På sin måte, kan Prometheus slå dem alle.

  • Har du sett denne videoen av Fassbender som androiden? Herrefred for ein stålkontroll han har på skodespelet sitt.

   • Ja, det er overbevisende på en enkel måte. Troverdighet er nøkkel nummer en, og han virker i denne lille rollen å spille like troverdig android, som det Dustin Hoffman spiller autist! Michael Fassbender er utrolig stiv og monoton i denne rollen virker det, men likevel følelsesladd og sjarmerende! Hele denne ideen med en slik introduksjon av rollen til «David» er jo ganske genial. Større gjennomslagskraft enn en filmplakat. En smakebit uten at noe røpes. Det gir oss dybde i karakteren og det inviterer oss til å skape en egen enda større forståelse av det lille universet som Ridley Scott åpenbart prøver å skape. Det blir jo bare enda morsommere å se filmen når man har litt kontekstkunnskap om rollene! Så tusen takk for at du viste meg klippet også 🙂

 • Det skal også bli spennende å se om Ridley Scott vil trekke tråder til alle Alien-filmene. Eller spesielt til den originale trilogien. Jeg skal se etter referanser til James Camerons Aliens og David Finchers Alien 3. Det hadde vært interessant. 3 forskjellige regissører, blant verdens beste på sin måte. Det hadde vært morsomt å se referanser til en av filmene Scott ikke har regissert. Når det er sagt, så er karakterene og språket, samt manus (Spesielt mellom Alien og Aliens) veldig likt. Så vi ser kanskje referanser til hele trilogien, eller muligens hele quadrologien – i stedet for noen av enkeltfilmene?

  • Som du leser i anmeldelsen min, synes jeg han kanskje trekker litt for mange tråder til Alien. Du skjønner det når du ser filmen. Men det ødelegger ikke for en god opplevelse, bare du ikke forventer deg en film på linje med Alien og Aliens!

   • Filmopplevelsen ble ikke ødelagt. Men den ble likevel ikke like god som forventet. Men forventningene var for store, da den ikke nådde opp til Alien og Aliens (Heller ikke til Alien3 spør du meg – en film jeg faktisk ikke syns er langt bak de to første). Men det var en fornøyelse av en kinoopplevelse. Teknisk sett veldig bra, stemningen og skuespillet (Spesielt Fassbender) var veldig bra. Syns det var, som du skrev i anmeldelsen noen snarveier her da. Noen ting skjer enkelt og ganske så uprovosert, uten veldig store begrunnelsene. Og noen av konfliktene i filmen kommer litt brått på, så løses de på en litt merkelig måte. Selv om de alle fleste konfliktene faktisk ikke løses. Uten å spoile noe så kan jeg vel si at jeg likte den aller siste tråden som trekkes til Alien i det siste klippet. Men generelt sett er jeg litt skuffa, men Ridley Scott har gjort en god jobb med å skape fryktingytende settinger og skumle seanser – flink til å holde på spenningen (Men ikke like flink til det som James Cameron er i Aliens!). Manuset og handlingen er litt varierende, og det er det denne filmen trekkes på. Teknisk sett klarte jeg ikke finne noen feil selv. Skuespill, kinematografi, klipp og lyd er det ikke stort å trekke på.

    Generelt sett litt skuffa, men dette er en sterk 4er om den skal dette ned fra 5ern.

    • Ironisk nok, som stor fan av Alien og Aliens, er eg heilt einig i at det faktisk vart FOR mykje hint til dei gamle filmane. For min del var eg heller ikkje spesielt nøgd med den aller siste scena. 

     Men elles – og kanskje like godt sett som ein enkeltståande film – var dette ein spektakulær og flott film, som gjer at eg ikkje er like bekymra for oppfyljaren til Blade Runner. 

    • Anonym

     Du, som flere i dette kommentarfeltet, klager på dårlig manus. Det er veldig lett å bare si at manus er dårlig/skuffende, men kan du utdype litt mer hva som faktisk gjør det dårlig?

     Enig i at filmen har visse svakheter, men synes kanskje problemet heller ligger i litt svake og forglemmelige birollekarakterer og skuespillerprestasjoner. Dette kan jo selvsagt være litt fordi karakterene er dårlig skrevet eller blir viet for lite tid, men for min egen del følte jeg kanskje at de fleste birolleskuespillerne var lite karismatiske. Det er ihvertfall her jeg føler filmen hadde mest forbedringspotensiale. Et annet problem var makeup-jobben på Guy Pearce, som var lite overbevisende, men det er kanskje å gå litt vel i detaljnivå.

     Mens jeg skriver så innser jeg jo at jeg kanskje påpeker svakheter med manus selv, men spørsmålet står likevel.

     Når det er sagt syntes jeg personlig filmen var en herlig opplevelse og Fassbender bekrefter jo nok en gang at han er en av vår tids aller største skuespillertalenter.

     • Vel, jeg også syns at persongalleriet var ganske dårlig. Personene var litt dårlig utviklet, og de fikk ikke god nok plass til at vi hadde en spesiell følelse ovenfor skuespillerne. Noen døde – og vi brydde oss ikke stort om det. I Alien og Aliens har vi mye mer sympati hos skuespillerne. Og som du sier er jeg enig med deg. Kanskje skuespillerprestasjonene ikke gjorde interessante nok, men det er også klart at de har fått liten plass til å utfolde seg i, i manuset – eller kanskje klippet har noe å si her også. Jeg vil ikke si det er et dårlig manus, men det er ikke like sammenhengende og interessant som det fortellermåten og det visuelle er – da altså regien og det rent tekniske.

 • Anonym

  OK, dette lover godt… Har mer eller mindre nådd mitt metningspunkt på all hypen som har vært rundt filmen, blir fryktelig skeptisk av så mye hype, minner meg alt for mye om når Star Wars Episode 1 kom. Men nå kjenner jeg spenningen igjen…

 • Kommer denne utekstet i 3D, slik at en kan nyte den i sitt fulle? Og hvis ikke, er teksten like mye i veien som alle andre 3D filmer, eller har de gjort noe med den?

  • Det er vel opp til kinoane sjølv kva versjon dei velgjer å setje opp, men det er neppe heilt salgbart å setje dei opp tekstlause (diverre?). 

   Nokon spesiell grunn til at du ikkje likar tekstinga i 3D? Sjølv får eg av og til litt dobbeltekst, eg mistenkjer det er pga. skeive hornhinner. Småirriterande, men det går sjeldan ut over filmen i særleg grad.

   • Ok, takk for svaret. Grunnen er vel rett og slett den at teksten distraherer, da den jo egentlig ikke behøves i vårt lille land i 2012(alle kan eller bør jo forstå engelsk). De kunne satt opp spesielle visninger for tunghørte og døve da selvfølgelig.

    •  Da kommer døveforbundet raskt på banen og kaller det diskriminering. Det har gått så langt nå at nesten alle norske filmer også kommer med tekst nå.

     Enig at film er best i sin originaltilstand – uten tekst.

     • Jeg foretrekker faktisk tekst. Uten teksting får jeg ikke med meg all dialogen, spesielt ikke når det går hett for seg på lydsporet.

      • Enig. Og ofte snakker de litt fort eller mumler, og da kan man ofte gå glipp av noe.

      • Anonym

       Foretrekker definitivt at det ikke er tekst, med visse unntak, for eksempel i who framed roger rabbit, der det er umulig å høre hva roger spytter ut, det samme gjelder i en del «negerfilmer» som skildrer folk med et meget begrenset ordforråd.

       • Anonym

        Enig! Jeg så «The Green Mile» uten tekst. Fikk nesten ikke med meg noe av den over tre timer lange filmen…

       • Måtte nesten gje opp når eg prøvde å sjå True Grit på kino i England. 

  • Anonym

   hm. for meg er det motsatt. Synes det er betydelig lettere å ignorere tekstinga. Den krever liksom innsats for å fokusere på og da har jeg lettere for å la være

 • Hmmm for første gang på veldig lenge litt nysgjerrig etter mange skuffelser innen Sci-fi.  

 • Anonym

  Så synd med disse 3D-greiene, men det er jo noe å glede seg til kommer på DVD.

 • Så den i kveld 🙂 EVRY hadde førpremiere med kundene sine på Klingeberg kino i Oslo. Stor opplevelse. Bare å glede seg.

 • Har gleda meg lenge til å se Prometheus på kino! Så jeg ble ufattelig skuffa da jeg så at den ikke skulle vises i 2D i det hele tatt. Det pleier som oftest ikke å være det helt store for meg.
  Jeg skal likevel se den, om ikke i morra, så ihvertfall innen de neste syv dagene. Kan jo ikke IKKE se den heller 😉

  • Jeg er også skeptisk til 3D, men hadde faktisk en ganske god opplevelse her. Tror filmen drar nytte av at mye er filmet på faktiske filmset!

   • Hmm. Jaja, det kan jo hende. Syns bare at man ender opp med å måtte fokusere med øynene så mye, som da resulterer i en dundrende hodepine etterpå. 

   • Jøss, det var jo rart at den bare viste 3D da jeg skulle sjekke filmweb tidligere i uka. Men det er jo veldig bra! (:

 • Anonym

  Sjelden jeg er uenig med Birger, men det er jeg her. Kom nettopp hjem etter premieren og er temmelig skuffet. Som stor fan av Alien-filmene var nok forventningene alt for høye, men selv som en frittstående film er ikke dette spesielt bra håndverk. Dårlig dialog, dårlige karakterer, rimelig slett historie. Årets store skuffelse 🙁

 • Ofte er det enkelt å avgjøre om en film skal ses eller ikke, men ikke fullt så enkelt å velge mellom 2- og 3D-versjonen. Hvorfor sier dere aldri noe om hvordan filmene gjør seg i 3D og om man heller bør holde seg til 2D? 3D er ofte kult (Avatar i 3D var jo tidenes filmopplevelse!), men av og til er det dessverre bare distraherende.

  • Neo

   «Jeg er også skeptisk til 3D, men hadde faktisk en ganske god opplevelse her. Tror filmen drar nytte av at mye er filmet på faktiske filmset!»

   Birger Vestmo, the man himself.

 • Anonym

  Må si at Idris Elba har blitt eldre siden the Wire, på det bildet ser han nesten ut som Danny Glover.

  • Anonym

   nå er da elba 40 år, og the wire startet for ti år siden. 

   • Jøss, er det virkelig så lenge sia nå? Tida går fort gitt.

   • Anonym

    Synes fremdeles han ser ut som Danny Glover.

    • synes han ser prikk lik ut den franske midtbanespilleren yann m’vila

     • Anonym

       Når du sier det så ser jeg likheter ja, spessielt på noen bilder.

 • Anonym

  Om den er i 3D, gidd eg ikkje å sjå den. Då ventar eg heller, og lastar den ned gratis. 3D er berre irriterande.

  • Anonym

   Den vises også i 2D på de fleste kinosaler 😉 jeg er helt enig.. 3D er bare obskryt og ubrukelig. 

   • Anonym

    Ja det gjer den sikkert. Men eg kjem frå ein ganske liten plass, og 3D er «the new big thing», so her vise dei den kun i 3D, surt 😛

 • Truls Johnsen

  Takker for god anmeldelse Vestmo! Spent på hvordan denne «passer» inn teknologisk sett med den teknologien Scott hadde til rådighet i «Alien» i 79…. Hvordan fungerer dette syns du?

  Må ærlig innrømme at jeg pustet lettet ut da jeg hørte podcasten din nå i ettermiddag, og skuldrene senket seg noe… Har ENORME forventninger til «Prometheus», mye pga den tidligere omtalte hypen, og gleder meg over at du syns filmer er god!  
  Ser og at debatten om 2D vs 3D «raser», og siden jeg fortsatt har tilgode å se en nyere film i 3D, må jeg vel vurdere å kjøpe 3D briller til nytv`n nå når du anbefaler denne i 3D? 😉 Bor for langt unna kino til å få opplevd denne i nærmeste fremtid uansett…Takker igjen, gleder meg ennå mer til å se denne nå! 🙂

  • synes ikke 3d effekten i prometheus var noe spesielt. det var bare ett shot som vrikelig viste bra 3d, og det var helt i begynnelsen av en steinrøys i skottland. 3d var ganske unødvendig i denne filmen slik den er filmet, selv om man skulle tro at en «spektakulær» sci fi ville utnytte dette maks. filminga irriterte meg grenseløst i prometheus. kameraet skal alltid vise hver eneste ting karakterene gjør. for eksempel hvis en karakter trykker på en ubetydelig skjerm, viser man nærbilde av en meningsløs skjerm. hvis en karakter prater viser dem nærbildet av karakteren. utelukkende. i motsetning kan man se hvordan den første alien er filmet, der vidvinkelen er utnyttet til maksimum, og det finnes scener der flere enn 1 person er i bildet som prater og gjør ting samtidig. 

 • Anonym

  Fantastisk att en streik skulle få «ødelegge» så mye for meg. Har ventet i snart ett halvt år, for så og bli berøvet av en aldrig så liten sensasjon!! Forferdelig!

  • Hører jeg privatisering? Kanskje sunn konkurranse ville senke prisene til under hundrelappen igjen? Man kan drømme.

   • Anonym

    Ja vinn eg på lotto en vakker dag, start eg gjæærne opp en privatkino! 😀

 • Jeg er kvalitativt enig med Birger, men vil ikke strekke meg lenger enn til en noe svak firer. Rapace er veldig god og Fassbender er en sann fryd å se på, men det blir litt for mye Alien-kopiering uten at den nervepirrende atmosfæren gjenskapes. Action-sekvensene er heller ikke i nærheten av Aliens, fordi om effektene er særdeles gode. Håper på en bedre gjennomført oppfølger.

 • Anonym

  Synes filmen er meget bra! Men den når kanskje ikke riktig helt opp hva forventninger angår.

  Historien i denne filmen dreier seg mye rundt mysteriet om ‘The Space Jockey’ fra Alien. Noe som alle oppfølgerne til Alien ikke berørte.Så det kan kanskje lønne seg å ta en titt på Alien før man ser denne. Ut ifra det synes jeg filmen lykkes meget bra.

 • Nesten litt overrasket over at alle stiller så mange spørsmål til 3D-bruken her (og ikke på all verdens annen dritt som har vært på kino de siste årene). Når en av de største mesterne innenfor visuell filmskaping velger 3D-formatet, var det ingen tvil om at jeg skulle se denne slik den er ment. Filmen er designet for 3D. Den er skutt i 3D. Den er klippet for 3D. Da ser jeg den gjerne i 3D. Tror dette er første gangen jeg faktisk har forsvart 3D, i og meg jeg aldri har vært noen fan av det, men akkurat her fungerer det veldig bra, og det er kanskje den beste 3D-filmen jeg har sett.

  • Jeg har nesten aldri sett noen kritisere 3D på grunn av måten det tar seg ut, men veldig mange, inkludert meg, misliker det fordi det ikke er så veldig bra for helsa. Mange får vondt i hodet og øynene fordi det er for anstrengende å se på i lengden. Hadde det ikke vært for det hadde jeg sikkert likt det selv.

  • Anonym

   Problemet er ikke at man lager og vil vise en film i 3D. Problemet er at den tekniske bildekvaliteten ofte oppleves dårligere ved fremvisning. F.eks. bilder som oppleves som uskarpe og diffuse, og doble vertikale linjer langs objekter i bildet. Noe skyldes begrensninger i teknologien med å vise to perfekte adskilte bilder for hver øye, og noe kan skyldes mangelfull kalibrering/justering av fremviseren.

   • Ingen problem på min lokale kino med verken klarheit eller andre forstyrringar. Einig med Eivind Nordengen i at Prometheus hadde kvalitets 3D

   • Tror nok det er litt forskjell på kino til kino, ja. Jeg har aldri opplevd den type problemer på kinoen i Lillehammer.

 • Kan folk slutte og relatere til Aliens, Predator og i enkelte tilfeller Blade Runner uten å faktisk vite at filmselskapet og regissøren har tenkt i denne retningen? Jeg så mange elementer i denne filmen som IKKE direkte kan relateres til de klassiske filmene. Jeg håper at dette blir begynnelsen på noe nytt.

  • **** SPOILER-ALERT ****
   Hva mener du? Alle som har sett både Alien (Scotts film fra 1979) og Prometheus med øynene åpne ser jo den åpenbare linken (kokongene/krukkene, romvesenet som klekker avkom i magen til andre skapninger, det hornformede romskipet, det kanon-lignende pilotsetet til space jockey-romvesenet, den snabel-aktige hjelmen, etc). Prometheus ble også omtalt som «the Alien prequel» i to år før den kom på kino. H.R.Giger krediteres i rulleteksten av Prometheus (noe som vel sier sitt om hva filmselskapet, regissøren og ikke minst advokatene deres har tenkt om den juridiske/opphavsrettslige relasjonen til Alien). Linken til Blade Runner er åpenbar tematisk ved at både androiden David og arkeologene/den døende Weyland i Prometheus er opptatt av å finne skaperen sin for å forlenge livet, slik replikantene i Blade Runner oppsøkte Tyrrell for å fikse levetidsbegrensningen sin (husk Roy Battys replikk idet han dreper Tyrrell: «It’s tough to meet your maker!»).

   • likerdeg76

    Dette må være det beste svaret jeg noensinne har lest i forhold til folk som ikke klarer å finne seg i at de har gått glipp av åpenbare referanser. Du har tydeligvis god peil på Ridley Scott og ikke minst Alien universet, noe jeg også liker å tro jeg har, så jeg støtter deg i alt du skrev.  

 • Sier meg enig i politiet her om en femmer, om enn en svak femmer. http://www.filmlogg.no/feed/erik/5287b24d-3455-45b0-ad3e-a5b05798a76c

 • Meget skuffet. Får en 3 fra meg.

 • Neo

  Likte filmen, men først og fremst for lyden og bildet, og ikke historien. Så den i 3D på Fredrikstad Kino. Fantastisk bildekvalitet, jeg frydet meg over dybden og kvaliteten gjennom hele filmen. Og lyden var skrudd til maks, og det kjentes! Musikken og detaljene i lyden var en fryd. Dog var filmen i seg selv ikke engasjerende nok, jeg følte litt fravær av action eller ting som skjedde og historien i seg selv var lite innovativt og utfordrende.
  Effektene var forøvrig helt på topp! Lyd, bilde og effekter: en sterk 5’er.
  Historie (manus eller hva man skal kalle det): Svak 4’er. Alt i alt: svak 5’er. Verdt å få med seg for en science fiction tilhenger, men lite å hente for hjernen 🙂

 • Gravlar Heimsund

  Du hadde rett, Birgerius! Denne filmen var knallbra! Jeg hadde store forventninger, og har venta lenge på denne godbiten, og den innfridde etter min mening på alle plan! 

 • Anonym

  Så filmen i går. En treer på terningen for meg. Teknisk sett imponerende, men mangler nerven Alienfilmene har. Filmen er delvis litt kjeldeig, blir aldri helt spennende og har flere manushull og noen tvilsomme reaksjonsmønstre hos flere av karakterende som trekker ned i forhold til de filemene denne skal være forgjengeren til (historiekronologisk). Bitvis godt skuespill, særlig fra Fassbender som må sies å bære filmen prestasjonsmessig. Theron gjør også en brukbar rolle. Jeg savner virkelig Ripley/Weaver. Erstatningen har dessverre falt langt fra stammen. Hun har vært langt bedre i andre filmer. Et stort pluss for å ikke overdrive 3D effekter.

  • Det er synd å måtte si det, men jeg er stort sett enig med deg. Ville dytta den opp til en firer istedet for en treer da men.

 •  Det er vel ren ironi å gi denne filmen en femmer?

  «spoilers ahead»

  Visuelt er den meget bra og åpnings scenen er storartet. Det
  er også scenen der robot David forbereder seg til at de andre tar en Vinni (Det
  er på tide å stå opp)

  Så starter nedturen.

  Vitenskaps gjengen beviser fort at de egentlig ikke kom seg
  igjennom grunnskolen.

  Først finner de etter 20 sek det eneste byggverket på
  planeten… Hei, la oss lande der borte… Jøye meg… Der er det noen som har bygget
  noe gitt…

  Hei… Det ser ut som om vi kan puste her! Ja, da tar jeg av
  meg hjelmen … Det finnes jo selvfølgelig ikke noe virus eller lignende på andre
  planeter…

  Hum… Det kommer noe sort guffe ut av disse beholderne… La
  oss stikke fingrene våre i det for å se hva som skjer!

  Hey… Der er det jo ett aliens hode… La oss stappe det i en
  bag, og ta det med til romskipet vårt.

  Hei, vi har ingen karantene prosedyre… Pytt,pytt.. la oss
  sjekke dette hode litt nærmere.. Hansker? Nei, det trenger vi vel ikke? La oss
  sjekke hvordan hode reagerer på elektrosjokk.. Oooops… Det eksploderte… Kjiiiipern…

  Og de blir ikke spesielt smartere etter at de har gjort
  disse imbesile feilene. Tvert om!

  Manusforfatterne av dette plottet bør aldri få lov til å se
  dagslys igjen….

  Visuelt: En femmer (Der er vi enige)

  Resten: Terning kast to

  Rapace gjør en hederlig innsats, men skal rett være rett så
  skulle hun vel strengt talt ikke klart å forflytte seg en meter i siste del av
  filmen. Man trenger faktisk magemuskler til mer enn bare sixpacken.

  • Anonym

   Man kan vel si at norske sykehus har fått en god inspirasjonskile til hvor fort det går an å kaste noen ut etter en operasjon?

  • trond henrikssen

    Absolutt enig med deg! Dette var stort sett bare tull og tøys. Og jeg håper virkelig ikke de lager mer av dette. Karakter: Terning kast en!

 • Terningkast 5 er vel å ta litt hardt i. Den ligger på en grei 4’er etter min mening.
  Ble ærlig talt litt skuffa da jeg så filmen i går. Ikke det at den var dårlig, men jeg hadde litt for høye forhåpninger og sammenlignet med spesielt Alien, så var den ikke helt der. Det var ikke de ordentlig spennende scenene hvor man sitter på enden av setet og håper at ting skal gå bra. Nei, den nådde ikke helt det samme nivået og spenningen som i de andre filmene.
  Noe av det jeg var aller mest imponert over var åpningssekvensen. Den var helt fantastisk. Michael Fassbender er som vanlig bra, og de andre klarer ikke helt å nå opp til hans nivå dessverre.
  En ting jeg la merke til som jeg irriterer meg litt over er at man ser mange bilder i traileren som man ikke så i filmen. Så jeg lurer på om de har klippet filmen annerledes i 3D enn i 2D (jeg så den i 2D). Men det er visst ikke uvanlig at de viser noen «nye» klipp på forskjellige visninger. Jeg kjenner en som så Transformers 3 hele 3 eller 4 ganger i fjor på kino, og han sa at det dukka opp nye ting en gang eller to som ikke ble vist første gangen. Ser ikke helt poenget med det men.

  SPOILER:

  Jeg måtte le litt av de gummiaktige, eggeformede knappene i det andre romskipet. Det er vel bare min til tider barnslige måte å se ting på, hehe.
  Det er ihvertfall helt tydelig at det kommer til å bli en oppfølger, for hvis det ikke er det så var det en ufattelig teit slutt på filmen.

 • Anonym

  Denne filmen var så god at jeg fikk lyst til å se den igjen på kino… kanskje til og med i 3D. Utrolig gode effekter, enkelte ganger var jeg i tvil om «ting» var animert eller no’ form for modeller/animatronics o.l.

  Terningkast: 5/6!

 • SPOILER ALERT!

  Er som vanlig helt enig med deg Birger. Jeg fryktet at filmen skulle spinne for mye rundt alien som spretter ut av mager etc, og jeg ble i så måte litt skuffet over at filmen ikke utforsker dette med skaperne noe mer(selv om det helt sikkert kommer en oppfølger) og lar Alien-aspektet bare være en slags bihistorie i større grad; «aha- det var sånn de kom til verden, biologisk våpen – ferdig med det». Filmen blir for lik Alien etter min mening. Og da forsvinner litt av interessen min. Men for all del, filmen var underholdende! Men i min bok står den ikke til mer enn en firer fordi historien er for tynn. Fassbender(som er en av mine absolutte favoritter) er fantastisk ekkel som David!:)

 • Anonym

  Synes denne filmen som alle andre må anmeldes som en egen film, blir feil å trekke inn Alien når dette strengt tatt (etter det jeg har forstått) ikke er en prequel selv om det var tanken i begynelsen. Dermed må jeg si meg enig i 5’eren, teknisk sett veldig godt laget og jeg satt to timer og storkoste meg i salen. Selv om enkelte ting i manuset ikke henger helt på greip, ja jeg tenker på den noe raske oppdagelsen av den ene bygningen. Så er ikke dette viktign nok for historiefortellingen til at man kan trekke nevneverdig for det. Mest mulig av historien skal jo strengt tatt finne sted på planeten og ikke på veien dit…

 • For de som kanskje ikke var helt fornøyd med filmen (men også de som var det) så er dette noe som virkelig får filmen til å bli enda mer interessant:
  http://www.reddit.com/r/movies/comments/uswn1/prometheus_everything_explained_and_analysed/ 

 • ederogalle

  Jeg likte filmen, men følte ikke jeg ble kjent karakterene. 

 • Denne videoen oppsummerer akkurat hva jeg synes: http://www.youtube.com/watch?v=RBaKqOMGPWc

 • Hufsa99

  Dette er ALIEN 1. Likte filmen. Terningkast 5 fra meg.

 • Fred Dunsaas

  Synes denne var plump og uinteressant. Forskere som ter seg som småunger uten noen spesiell motivasjon. Og mark-aliens som spiser folk. Gjesp, sett det alt for mange ganger før.