Sist uke var det kinopremiere på filmen Beasts of the Southern Wild. Birger Vestmo belønnet filmen med sekser på terningen i sin anmeldelse og var overveldet av fem år gamle Quvenzhané Wallis sin fantastiske rolletolkning av jenta Hushpuppy.

– Jeg har knapt sett maken til prestasjon av et barn på film.

Flere av Filmpolitiets lesere uttrykte også sin begeistring for Wallis i kommentarfeltet på anmeldelsen, og Lars Hansen foreslo at Filmpolitiet kunne lage en topp 5-liste over beste skuespillerprestasjoner av barn på film – Lars, værsågod!

Det har virkelig vært mange gode barneskuespillere opp gjennom åra, så det var ingen enkel oppgave å komme frem til ukas toppliste. Filmpolitiets redaksjon måtte ha flere runder med avstemning før vi kom frem til lista du finner under.

Er du helt uenig? Si din mening og legg igjen din egen toppliste i kommentarfeltet i bunnen av saken!

Jodie Foster i Taxi Driver

I 1976 sjokkerte den da 13 år gamle Jodie Foster med sin rolle i Martin Scorseses legendariske Taxi Driver. Hennes rolle som den 12 år gamle, prostituerte jenta Iris, var mildt sagt kontroversiell.

I think that… that Cancers make the best lovers. Iris

Taxi Driver er en stygg film om frustrasjon og lidelse, som handler om den tidligere marinesoldaten Travis (Robert De Niro), som sliter med ensomhet, depresjon og søvnløshet.

Som taxisjåfør bruker Travis de søvnløse nettene til å kjøre rundt i New Yorks gater natt etter natt, og blir vitne til kriminaliteten og prostitusjonen som er New Yorks bakside. Han bestemmer seg for å gjøre noe med problemet, og blir mer og mer voldelig i sin kamp for å renske opp New Yorks gater.

Les også: Rocky vant over Taxi Driver – Topp 5: Oscar-skandaler!

Oppe i sin vendetta mot kriminalitet møter han altså den prostituerte jenta Iris, spilt av Jodie Foster.

Hun er på rømmen fra halliken sin og dumper ned i taxien til Travis for å prøve å komme seg unna, og Travis blir etter hvert desperat etter å få Iris ut av prostitusjonen.

På overflaten har Iris en kynisk tilnærming til det hun driver med, uten noe ønske om å komme seg ut, og Jodie Foster er svært overbevisende som en jente som for lengst har lagt barndommen bak seg, og som gjør det hun kan for å overleve i den røffe verdenen hun lever i.

Foster ble belønnet med en Oscar-nominasjon for sin rolleprestasjon og mottok en rekke andre priser for rollen som Iris.

Skrevet av Marte Hedenstad.

Thomas Turgoose i This Is England

Resten av denne lista er dominert av uvanlege born i ekstreme situasjonar. Men kva med det som er plukka rett ut frå det verkelege liv?

Ikkje at fattigdommen i 80-talets Storbritannia akkurat er ei daglegdags hending, men Thomas Turgoose sin plass i det harde samfunnet er så naturleg at han nesten vert ein del av det engelske landskapet.

Filmskaparar har ein tendens til å gjere born meir vaksne, meir smarte og meir morosame enn det dei gjerne er i røynda. Men i samarbeid med manusforfattar og regissør Shane Meadows vert Thomas Turgoose til Shane, den mobba tenåringen som lever åleine med mora – men som finn samhald og vener blant skinheads.

He made a joke about Dad, so I hit him.Shaun

Shaun er ikkje særleg talekraftig, ikkje av dei skarpaste knivane i skuffen, men han har ein driv og ei jakt på nokon å sjå opp til som sjarmerar både dei rundt han, og meg som sjåar.

Turgoose – som etter kvart byrjer å nærme seg 20 år – er kanskje ikkje blant dei mest allsidige skodespelarane i verda, men denne rolla eiger han, både i filmen og dei to påfølgjande TV-seriane med same namn

Skrevet av Andreas Hadsel Opsvik.

Henry Thomas i E. T. – gjesten fra verdensrommet

Filmen om den ensomme gutten Elliot som blir venn med E.T., den merkelige gjesten fra verdensrommet, har fascinert og underholdt i flere generasjoner.

I år er det tretti år siden kinopremieren på Steven Spielbergs E. T. – gjesten fra verdensrommet, og denne historien om vennskap og fellesskap er og blir en tidløs klassiker.

Les også: Kinosommeren 1982: E. T. – gjesten fra verdensrommet!

Skuespiller Henry Thomas fikk aldri den store filmkarrieren etter sin rolle som Elliot i E.T., men han sitter igjen med en uforglemmelig rolleprestasjon som svært mange har et sterkt forhold til.

For E.T. er så mye mer enn bare en science fiction-film om besøk fra en annen planet, det er en film om vennskap som ikke kjenner noen hindringer. E.T. og Elliot utvikler et sterkt psykisk bånd som gjør at de deler hverandres følelser og erfaringer. Dermed er det ekstra sterkt for Elliot når E.T. ligger døden nær, og her spiller også Henry Thomas med en overbevisning som rører en dypt inn i sjela.

You must be dead, because I don’t know how to feel. I can’t feel anything anymore. Elliot

Skrevet av Marte Hedenstad.

Quvenzhané Wallis i Beasts of the Southern Wild

Aldri før har jeg sett en så sterk rolleprestasjon av en femåring på film! Quvenzhané Wallis debut på filmlerretet er et hjerteskjærende møte med den fattige jenta Hushpuppy, som bor i bayou-området i Louisiana, på en liten plass som kalles The Bathtub.

Med en fraværende mor og en syk far, som er et produkt av det tøffe samfunnet han lever i, må Hushpuppy stort sett klare seg selv. Hun er ei ressurssterk lita jente som gjør det hun kan for å overleve i de harde omgivelsene.

I can count on two fingers the number of times I’ve been lifted up. Hushpuppy

I filmen ser vi Hushpuppys verden gjennom øynene til femåringen.

Gjennom hennes fortellerstemme får vi et innblikk i den lille jentas refleksjoner, og det er både morsomt og trist å høre tankene hun har om alt som skjer.

Quvenzhané Wallis er et sjarmtroll som imponerer med sitt overbevisende skuespill, jeg forstår nesten ikke at det er mulig for et barn å spille så godt som hun gjør i The Beasts of the Southern Wild.

Jeg både håper og tror at det vanker en Oscar-nominasjon til Wallis for sin prestasjon i filmen, og krysser fingrene for at hun skal få lov til å bli den yngste Oscar-vinneren noensinne.

Isåfall så slår hun Anna Paquin som vant for sin rolle i The Piano da hun bare var 12 år gammel.

Les også: Topp 5: Oscar-øyeblikk!

Jeg kommer til å følge spent med på Quvenzhané Wallis sin utvikling fremover. Denne jenta kan ha en stor filmkarriere i vente!

Skrevet av Marte Hedenstad.

Natalie Portman i Léon

Jeg elsker Mathilda i Léon. Ikke på den usunne måten, men hun vekker en omsorgsfølelse i meg som få andre filmfigurer gjør. Helt fra første gang jeg så henne på lerretet, fikk jeg en stor trang til å ta vare på dette skjønne barnet i en alt for voksen verden.

Nathalie Portman gestalter rollen med en intens sårbarhet, samtidig som hun imponerer med en yppig holdning til figurene rundt seg, spesielt i det fantastiske samspillet med Jean Reno som Léon.

Is life always this hard, or is it just when you’re a kid? Mathilda

I Luc Bessons fantasiunivers er Mathilda en blomst i betong som må dyrkes med kjærlighet. I filmen ser vi et speilbilde av forholdet mellom Léon og Mathilda i en potteplante, som også trenger omsorg for å gro videre.

Portmans filmdebut signaliserte med all mulig styrke at dette var et ekstremt talent av de sjeldne. Det tok kanskje litt tid og noen filmer før karrieren hennes tok skikkelig av, men hun har langt på vei innfridd forventningene som Léon vekket.

Hun har spilt i flere gode filmer, med Oscaren for Black Swan som hennes foreløpige høydepunkt, men jeg kommer alltid tilbake til Léon som Portmans største øyeblikk foran kamera. Fordi jeg elsker Mathilda.

Skrevet av Birger Vestmo.

 • misiok

  Monika Rosca i «In Desert and Wilderness» (1973)
  Nadya Mikhalkova i «Brent av solen» (1994)
  Grethe Kausland i «Ugler i mosen» (1959)
  Andrei Chalimon i «Kolja» (1996)
  Wojciech Klata i «300 Miles to Heaven» (1989)
  Tom Tellefsen i «Gategutter» (1949)
  … og barn i mange flotte filmer av Janusz Nasfeter, Krzysztof Kieslowski, Wanda Jakubowska, Zoltán Fábri… men hvem i Hollywood eller i Filmpolitiet har hørt disse navn? 😉

  • fgf

   Cahlimon i Kolja – kunne ikke vært mer enig.

   • misiok

    Hvis du har mulighet til å se «300 Miles to Heaven» av Maciej Dejczer eller første delen i «Dekalogen» av Krzysztof Kieslowski så for du se Wojciech Klata som barn. En mester!
    Jeg er så lei meg at mellomeuropeisk men også fransk kino er oversett i Norge. I 2009 har jeg sett «Le Petit Nicolas» av Tirard hvor den da 9 år gamle Maxime Godart fikk oss til å le og gråte. En flott, intelligent og morsom komedie basert på bøkene til Sempé og Goscinny! Kjære Norge, du går glipp av så mye! ;-D

    • Andreas

     Hvordan vet du at ingen i Norge har sett disse?

     • misiok

      Jeg har møtt kun to personer. Er du den tredje? 🙂

  • Tom Tellefsens rolle i Gategutter – så absolutt!! Synes også at unge Pål Bang-Hansen gjorde gode prestasjoner i samme film. Herlige Gategutter har fått altfor lite skryt!

 • misiok

  Nadya Mikhalkova i «Brent av solen» (1994)
  Grethe Kausland i «Ugler i mosen» (1959)
  Andrei Chalimon i «Kolja» (1996)
  Wojciech Klata i «300 Miles to Heaven» (1989)
  Tom Tellefsen i «Gategutter» (1949)
  … og barn i mange flotte filmer av Janusz Nasfeter, Krzysztof Kieslowski, Zoltán Fábri… men hvem i Hollywood eller Filmpolitiet har hørt disse navn? 😉

 • Har aldri vært særlig fan av barneskuespillere. De blir alt for ofte et irritasjonsmoment. Denne lista (pluss en andel til) er  unntakene som bekrefter regelen vil jeg påstå.

  Et av disse unntakene har dere forøvrig glemt, Chloë Grace Moretz i Kick-Ass.

 • brunopia

  Dominique Swain i filmen «Lolita» fra 1997. Skremmende scener og tema, men hun imopnerte….

 • Dag821

  Forferdelig liste, men samme det. Jodie Foster var en fantastisk barneskuespiller, men da hadde jeg heller valgt rollen hennes i The Little Girl Who Lives Down the Lane. Ingenting overgår Victorie Thivisol i Ponette. Ellers så velger jeg Adèle Haenel i Les diables, Fauve De Loof i Les enfants de l’amour og Tarra Steele i Mockingbird Don’t Sing. Kan også nevne Jean-Pierre Cargol i L’enfant sauvage og Brooke Shields i Pretty Baby. Får stoppe nå.

  • fgf

   Hei, Dag! Meget enig angående Cargol, men jeg synes kanskje Foster er enda bedre i Taxi Driver enn i TLGWLDTL. Og takk for de andre tipsene, skal sjekke Ponette.

 • Dakota Fanning burde så absolutt vært med på lista her 🙂 

  • AtlasRedux

   Problemet er at selvom hun er / var en fantastisk barne-skuespiller ( antagelig tidenes beste ), har hun ikke fått noen minneverdige roller, og denne artikkelen handler om rollene.

 • Dan_Jalvo

  Quvenzhané Wallis i Beasts of the Southern Wild var fantastisk!
  En som også bør nevnes her er jenta i den orginale Dark Water fra Japan.

 • en av de få skuespillerne som er lik seg selv etter hun har vokst opp, Natalie Portman altså.

 • Husker ikke helt navn osv, men husker det var en kid i boksefilmen The Champ, samt Stand by me og Sixth Sense.

  Men for all del Mathilda fra Leon er et fantastisk førstevalg 🙂

 • Sjarlatan

  Isabelle Fuhrman i Orphan!

 • Lars Hansen

  Bare for å bidra med et navn som ikke allerede er nevnt: Antoine L’Écuyer i ‹‹C’est pas moi, je le jure!›› (‹‹Det var ikke meg!›› på norsk) imponerte meg da jeg så denne for en god stund siden. Vil ikke påstå at rollen hadde fortjent en plass på top 5-listen, men absolutt en nevneverdig prestasjon.

 • Kva med den sjette sansen???

  • AtlasRedux

   Hm, godt poeng. Men dette er en topp 5. Liten plass.

 • Mye bra på denne listen! Har desverre ikke fått sett Beast of the southern wild enda, men gleder meg! I forhold til hvilke som kanskje burde stått på denne listen så mener jeg Haley Joel Osement for Sixth Sense, og Anna Paquin for The Piano (Hun vant faktisk Oscar for denne rollen i en alder av 11 år) Ellers så skjønner jeg at Leonardo DiCaprio går mer som ungdom når han spilte This Boys life og spesielt Whats Eating Gilbert Grape, men verdt å nevne at spesielt i sistnevnte gjør han en uforglemmelig rolle! 

 • Chloë Grace Moretz i Kick Ass, var den første jeg tenkte på.

 • imladris

  Hva med Short Round  i Temple of Doom?

  • AtlasRedux

   Short Round var en irriterende og typiskt skrevet humoristisk bi-karaktèr med bittelitt rasisme ( men ikke nok til å egentlig klage mye på det ).
   Faktisk regnes Short Round som noe av det dårligste og mest irriterende som noensinne har vært på film og bare stemmen hans gir meg lyst til å gå i fosterstilling selv. 

 • Vil også nevne Chloe Grace Moretz og Kodi Smit Mcphee i Let me in, og sistnevnte også i The Road! Samt selvfølgelig de svenske Kåre Hedebrandt og Lena Leandersson i La den rette komme inn. Verdt å få med seg! 

 • Hva med Christian Bale i Empire of the sun?
  Der gjør han jo en utrolig bra rolle og det som ikke gamle karen

 • Vampire32

   Hva ned Astrind Lindgrens klassikere som Pippi, Emil og  Ronja Røverdatter men dem er nok ikke like godt kjent internasonalt til og være på en liste som denne.
  Andre filmer er jo Terminator 2 med Edward Furlong og birollen til Rollo Weeks i Atilla the hun.
  Noen av mine favoritter. selv om Leon og kommer høyt på lista med Nathalie Portman.

  • AtlasRedux

   Da må du nok se de om igjen, for skuespillet i Pippi-filmene var tragisk på sitt beste, hehe.
   Emil var helt greit, Ronja Røverdatter veldig bra, men langt ifra i samme klasse.

   • Anonym Skribent

     Ronja var bra, Birk derimot… En film full av fantastiske skuespillere, med en guttunge på slep som ikke var i nærheten av alle de andre.

   • Vampire32

    Er nok en pippi film liker ennå ehehe
    Pippi Langstrømpe drar til sjøs fra 1970 rart i grunnen hvor ofte sett den synes di sangene i den og alt er artig, derimor Pippi på rømmen filmen og til dels tv serien har jeg nok voks i fra desærre, men hun som spilte pippi ble ett icon hun fremdeles har problem  med og slippe fra så synes hun spilte bra jeg, når kommer til Emil og Ronja virent og tenke seg andre enn dem og dem står seg ennå så mange år etterpå.

    • AtlasRedux

     Ja, herremin, filmene er underholdende og morsomme!
     Trenger ikke perfekt rolle og skuespill 😉

 • Reese Witherspoon i hennes debut film The Man in the Moon (1991)  Ellers syntes jeg som mange andre her Chloë Grace Moretz i Kick Ass. 

 • Trommespillende David Bennent er helt utrolig, nesten skremmende, i Blikktrommen.

 • Thea Hvistendahl

  Hva med Jodelle Ferland som Jeliza-Rose i Tideland?

 • Saoirse Ronan burde definitivt få en plass på lista

 • Leonardo DiCaprio i Whats Eating Gilbert Grape

 • Ole J

  gutten i den sjette sansesn