Leonardo DiCaprio i Django Unchained. (Foto: The Walt Disney Company Nordic)
Leonardo DiCaprio i Django Unchained. (Foto: The Walt Disney Company Nordic)
FILM:

Kontroversiell slavefilm

– Jeg husker den første gjennomlesinga, jeg måtte spørre om voldsbruken, bruken av rasisme, utbrett bruk av en viss type språk, fortalte Leonardo DiCaprio i et intervju om filmen Django Unchained som har premiere 18. januar.

Tre år er gått siden regissør Quentin Tarantino var aktuell med Inglorious Basterds, alle hoder i filmbransjen følger med når han bestemmer seg for noe nytt.

Django Unchained-plakat. (Foto: The Walt Disney Company Nordic)
Django Unchained-plakat. (Foto: The Walt Disney Company Nordic)

I Django Unchained forteller han historien om slaven Django (spilt av Jamie Foxx) som vil ha sin kone fra slaveeieren Calvin Candie (Leonardo DiCaprio).

LES OGSÅ: Skurkerolla som fekk DiCaprio til å lure på om han hadde gått for langt

Filmen har sparket i gang en ny debatt om rasisme i USA, det svært ladde ordet «nigger» brukes over ett hundre ganger i løpet av Django Unchained. Mens Tarantino beskyldes for rasisme fra høyreorienterte medier stiller andre seg bak den kontroversielle filmskaperen.

– Han moser slaveri og dens ondskap i ansiktene våre. Det er ikke pent!

Slik reagerte den liberale programlederen Touré Neblett hos TV-kanalen MSNBC etter å ha sett filmen, men inntrykket var likevel positivt: – Med tanke på sørstatene, hadde vi ikke hørt ordet så ofte, så ville det ikke vært historisk korrekt.

Kjedelig er i hvert fall et ord du ikke kan bruke om Quentin Tarantino sine filmer, hvor store reaksjoner filmen skaper hos publikum får vi i Norge vite når den har premiere 18. januar.

Hva gleder du deg til i 2013? Legg inn dine forslag i kommentarfeltet her

SPILL:

Et storbyepos i Los Santos

Historien om immigranten Niko Bellic og hans ferd opp gjennom den kriminelle underverdenen i den New York-lignende Liberty City i GTA IV var en milepæl i spillhistorien.

Flere har pekt på at dette er det fremste eksempelet for den nye samtidsromanen. En fortelling som ikke bare er engasjerende i seg selv, men som også sier noe mer om samfunnet vi lever i.

Med GTA V vil Rockstar Games igjen utfordre hvordan spill kan fortelle historier ved å la tre hovedpersoner være i sentrum for handlingen – samtidig.

Les også: Årets beste spill 2012!

(artikkelen fortsetter under traileren)

Nøyaktig hvordan utvikleren vil la en spiller oppleve tre historier samtidig er ikke kjent, men Rockstar Games har i løpet av 2000-tallet etablert seg som en av de mest anerkjente spillstudioene i verdenen.

Sammen med Michael, Trevor og Franklin, lover Rockstar Games å ta deg med på en reise i tidenes største spillby.

Los Santos, som er bygd etter storbyen Los Angeles, er større enn spillområdene i Red Dead Redemption, GTA IV og GTA: San Andreas til sammen.

– På et tidspunkt vil vi selvsagt gjerne ha en stor verden med alle våre spillbyer og la spillere fly mellom dem for å besøke sine favorittområder, fortalte spillseriens produsent Leslie Benzies til nettstedet DigitalTrends.com.

GTA V har ikke fått en endelig lanseringsdato, men er ventet i andre kvartal 2013.

SERIE:

Storpolitikk og Kevin Spacey

Kevin Spacey spiller i serien House of Cards den hensynsløse kongressrepresentanten Frank Underwood. Den anerkjente filmregissøren David Fincher er kjent for å skape intense filmer, noe han også ser ut til å gjøre i denne unike serien.

Med Spacey i hovedrollen har serien også en av de mest rutinerte dramaskuespillerne om bord, noe som i seg selv er et kvalitetstegn.

Men det spesielle med House of Cards er ikke at den er basert på en BBC-serie med samme navn fra 1990, men at serien ikke skal gå på TV.

Strømmeselskapet Netflix startet sin satsing på originalt innhold med norske Lilyhammer, og fortsetter denne trenden i 2013 med flere nye serier. I stedet for å måtte vente episodene vil det amerikanske selskapet som etablerte seg i Norge i høst legge ut alle episodene i en sesong samtidig. På den måten bestemmer brukerne selv når de vil se serien.

– Dette er fremtiden, strømming er fremtiden. TV vil ikke være TV om fem år, alle vil strømme! fortalte manusforfatteren Beau Willimon under TV-messa Mipcom i Cannes tidligere i år.

Les også: Årets beste serier 2012!

(artikkelen fortsetter under traileren)

Etter en lang karriere på filmlerretet har det vært langt roligere rundt Spacey de siste årene, som sist var aktuell her i Norge med komedien Horrible Bosses.

– Jeg var heldig og startet med film på et tidspunkt hvor drama var i sentrum. Men om du ser på bransjen nå, så er ikke fokuset på samme sted som på 90-tallet. De mest interessante plottene og de mest interessante figurene, de finner du på TV.

Slik formulerte Kevin Spacey seg i et intervju med nettstedet The Hollywood Reporter. Allerede 1. februar 2013 vil alle episodene i sesong en bli tilgjengelig på Netflix.

Hva gleder du deg mest til i 2013? Legg inn dine forslag i kommentarfeltet.

LES OGSÅ: Filmpolitiet – nå også på tv!

 • Lars Hansen

  Venter i spenning på The Last of Us. For allmennheten kanskje ikke et spill man gleder seg til like mye som GTA V, men det bryr man seg jo lite om når man ytrer egne meninger. Naughty Dog er muligens mitt favoritt-spillstudio. De gamle Crash Bandicoot-spillene er jo legendariske, og Uncharted-serien er det beste man finner til PS3. Håper det kommer i 2013, og at utsettelsene ikke fortsetter.

  • Ingar Sandbakk

   Dato på The Last of Us er satt til 7.mai 2013. Ble bekreftet av Naughty Dog under/samme helga det var Spike’s Video Games Awards. Pre-order bonuser er allerede blitt bekreftet.

 • Wilma Bigpupp

  det er bare en tv serie å glede seg til i 2013 og det er cæsar

 • Venter på iron man 3, thor 2, Pelle Politibil på Sporet, Solan og Ludvig: Jul i Flåklypa, hansel and Gretel Witch Hunters og  Gåten Ragnarok

 • DJANGO UNCHAINED!!! JESUS Å JEG GLEDER MEG!!

 • Vampire32

  Venter på Morgan Kane filmen  i 2013.
  morgankane.wrfilms.com
  http://www.imdb.com/title/tt1928223/
  Men Django høres cool ut og,

 • Tror 2013 kommer til å bli et ganske godt filmår. Django Unchained, Les Miserables, After Earth, The Hobbit: The Desolation of Smaug etc etc. Og det er bare på kinofronten. Masse mer på både TV-serier og spillfronten. Selv så håper jeg at Watch Dogs kommer ut i år, og ser STORT frem til Game of Thrones.

 • Jeg har faktisk ikke så høye forventninger til Django Unchained. Ikke fordi jeg ikke tror den blir bra, for det tror jeg nok at den er, men den ble allerede hypa opp noe voldsomt før jeg i det hele tatt hadde peiling på hva filmen handler om og hvem som spiller i den. Jeg forholder meg nøytral, så får jeg kanskje en ekstra positiv filmopplevelse når jeg får se filmen.

  • Det tror jeg kan være lurt Pia. Jeg har så høye forventninger at filmen må være tidenes film for at jeg ikke skal bli skuffa. Så da er jo fallhøyden stor, kan du si.

   • Skjønner. Jeg har hatt det sånn med alt for mange filmer, og pleier ofte å bli skuffa, mens andre ganger har filmene innfridd. Men det er jo ikke så lett å kontrollere det heller dessverre.

  • Det beste er å ikke lese så mye eller ei se trailere, det gjør jeg konsekvent på filmer jeg gleder meg til

    😉 

   • Men noe må man jo lese eller se for å vite om det er verdt å glede seg til eller ikke :p Men skjønner hva du mener.

  • mrzhlb

   Klokt. Det beste er å la hype ha motsatt effekt på deg, la den senke forventningene dine. (Sier ikke at det er enkelt..)

   • Hvis man bestemmer seg for det på forhånd er det ikke så vanskelig. Jeg har heldigvis klart å holde på de samme forventningene :p

 • StarfleetCommand

  Utbrett!

 • Irene Hov

  Venter i spenning på Ni No Kuni: Wrath of the White Witch (Studio Ghibli + Level 5)

  • Aldri hørt om. Googlet det kjapt og så noen bilder av anime og da var det over og  ut for meg. 

 • Øyvind Alexander Frivold

  Arrested development kommer endelig tilbake etter å ha blitt kanselert av FOX  i 2006.
  Netflix skal sende en ny sesong på 10 episoder.

  Gode nyheter for alle som liker god humor:D

  http://www.imdb.com/title/tt0367279/

  Hvis THQ ikke går konkurs så gleder jeg meg veldig til Metro 2: Last light

  • 12 episoder, minst for Arrested Development.

   Les mer her: http://serienytt.no/2012/12/produksjonen-til-arrested-development-satt-pa-pause-for-flere-episoder/

  • Ralfsen

   Lurt om folk som liker seriene som Netflix og HBO sender og produserer støtter dem ved å tegne abonnement. House of cards ser lovende ut. Arrested development er fantastisk. Det samme er Game of Thrones. Hvis tjenestene fungerer og de slipper ting samtidig her som i hjemlandet og kvaliteten er god, så bør alle som ser på disse seriene betale litt for det. Del gjerne på et abonnement med de man ser sammen med 🙂

   • Nå kan jeg ikke si noe om Netflix, men HBO Nordic er så elendig at jeg vil nok heller fraråde folk å abonnere før alt er på plass. Når man spiller av noe så stopper det plutselig opp og/eller lagger noe inni granskauen, og det er ikke engang i HD enda. Pluss at utvalget ikke er stort å skryte av, ikke enda ihvertfall. Den ene tingen som er bra, nemlig at episoder blir tilgjengelige innen 24 timer etter USA, er faktisk ikke nok til å veie opp for alt det negative. Nei, følg med på facebook-siden til ting tar seg opp. Vent til alt er som det skal, for akkurat nå er det virkelig ikke verdt pengene.

 • Hadde gleda meg så utrolig mye til å se Cloud Atlas i desember da jeg trodde det var da den kom på kino, så viste det seg at den ikke skulle ha kinopremiere før 25. januar, og tror du jaggu meg ikke de har utsatt det enda lenger? Nå har den ikke premiere før 8. mars! Gah…

  • mrzhlb

   Er det rart folk blir pirater…

   • Ikke i det hele tatt. Den har jo hatt premiere i USA for lengst, så jeg fatter ikke hva de venter på.