Jeg liker at Disney igjen byr på en eventyrlig musikal. Frost er vidunderlig animert, med en digital strek som ofte ser håndtegnet ut.

Snø og is er fantastisk skildret, og ser svært ekte ut for alle som kjenner vinteren.

Kristoffer og Sven på full fart over isen i Frost (Foto: The Walt Disney Company Nordic).
Kristoffer og Sven på full fart over isen i Frost (Foto: The Walt Disney Company Nordic).

Historien er kanskje ikke den mest medrivende eller originale, men Frost har så mange solide kvaliteter at den lar seg anbefale for alle tilhengere av Disneys animerte univers.

LES: Anmeldelsen av Skjønnheten og udyret

Ser mistenkelig kjent ut

Prinsesse Elsa av Arendelle holder seg unna sin søster Anna, fordi hun har en hemmelig magisk evne til å kontrollere snø og is.

Når Elsa skal krones, skjer det noe fatalt, som gjør at Elsa uforvarende skaper en evig vinter.

Hun rømmer til fjells for å unngå flere skader, men Anna starter en redningsaksjon med kjekke Kristoffer og snømannen Olaf for å få søsteren tilbake og redde kongeriket.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Prinsesse Anna må redde søsteren Elsa i Frost (Foto: The Walt Disney Company Nordic).
Prinsesse Anna må redde søsteren Elsa i Frost (Foto: The Walt Disney Company Nordic).

Filmen er inspirert av norsk og samisk kultur, og det er morsomt å se referanser til norsk fjord og fjell, samt bygninger basert på norsk arkitektur.

Det er kanskje en polert Hollywood-versjon vi ser her, men mye i Frost ser mistenkelig kjent ut.

Norsk-inspirerte omgivelser i Frost (Foto: The Walt Disney Company Nordic).
Norsk-inspirerte omgivelser i Frost (Foto: The Walt Disney Company Nordic).

Filmens beste komponent, er kanskje hvordan det fantaseres frem utrolige bilder av snø og is. Her oppnår filmskaperne virtuose sekvenser som gleder et filmhjerte!

Litt for moderne låter

Figurene i filmen er en blandet opplevelse. Prinsesse Anna er en typisk Disney-dame, med sylslank kropp, store øyne, stort mot og tøff holdning, men samtidig litt naiv.

Snømannen Olaf er et pussig innslag som nødvendig komisk innslag, men klikker ikke helt for meg.

Den kanskje beste figuren, Kristoffer, stemmelegges av Torbjørn Harr, som er en så god match utseendemessig at man kan lure på om ikke han er utgangspunktet for hele figuren.

LES: Topp 5: Disney-klassikere

Frost har mange musikalske elementer. Noen av dem fungerer godt, mens andre er forglemmelige.

Den sprudlende snømannen Olaf i Frost (Foto: The Walt Disney Company Nordic).
Den sprudlende snømannen Olaf i Frost (Foto: The Walt Disney Company Nordic).

Det er mulig jeg er litt gammeldags, men jeg synes flere av låtene blir for moderne innenfor filmens gamle rammer.

Når vi befinner oss i en vikinglignende tid, høres det litt rart ut når figurene formidler historien via Disney Channel-pop.

Frost blir nok ingen ny klassiker på linje med Aladdin eller Skjønnheten og Udyret, men har mange flotte kvaliteter som gjør den verdt å se.

Animasjonen er førsteklasses, det norskinspirerte miljøet er morsomt å se i Hollywood-versjon og det er flere musikalnumre i filmen som jeg godt kan høre om igjen, selv om jeg hadde foretrukket en mer klassisk tonal tilnærming.

Om FILMEN

Frost
 • Frost
 • Slippdato: 25.12.2013
 • Regi: Chris Buck og Jennifer Lee
 • Utgiver: The Walt Disney Company Nordic
 • Originaltittel: Frozen
 • Sjanger: Animert, Eventyr

Hei! Les dette før du skriver en kommentar:
Vi vil gjerne ha engasjerte debattanter og setter pris på konstruktive bidrag til samtalen. Det er lov å være kritisk eller uenig, men hold deg til tema og vær saklig i dine begrunnelser (husk at det er lett å bli misforstått). Personangrep og trakassering er ikke greit - slike innlegg blir slettet. Vi vil også gjerne at du bruker ditt fulle navn når du kommenterer. Takk for dine bidrag, hilsen oss i P3 Filmpolitiet.
 • Arendelle=Arendal? Hehe.

  Jeg har lenge hatt lyst til å se denne, så det kan nok hende det blir en liten kinotur i romjula (:

 • camno

  Kjedelig film, vent heller til den kommer ut på dvd, eller netflix e.l. Er kanskje spennende for de mindre barna. Men for de over 5 kan det være i det kjedeligste slaget.

 • Jeg så den med tre 4-, og 5-åringer som storkoste seg 🙂

 • Trygve Lie

  Så denne i går, og syntes filmen var totalt uoriginal, glattpolert og dusinvare så det holdt, med et plott og karakterer jeg har sett i ørten andre barnefilmer. En skikkelig julebajs fra Disney. Unngå dette masseproduserte skvipet og se heller den herlige, nye Flåklypa-filmen. Terningkast 1.

 • Asmodeus789

  Så denne igår, og likte den såpass godt at jeg har klart å snike meg til å få se den igjen imorgen. Skjønt, den engelske utgaven er nok hakket bedre ja. Blir nok DVDen når den blir sluppet. Lengesiden jeg har blitt så glad for å se en god animert film fra Disney.

 • Anders

  Jeg og min mor så denne filmen «Frost» på vår hytte. Jeg synes denne filmen i seg selv er veldig bra, tøff og komisk. Jeg anbefaler å se denne filmen «Frost» med dine venner og din familie.
  MVH Anders 🙂 😉 <3