Denne uken kom Løvenes konge 3D på kino her i Norge, og Disney-feberen brer seg dermed på ny over landet.

Les anmeldelsen av Løvenes konge 3D her!

Jeg skjønner godt at folk blir engasjerte, for hvis jeg skal bruke ett ord som oppsummerer min egen barndom, så må det bli Disney. I heimen samlet vi på Disney-klassikere på VHS, og tiden brødrene mine og jeg ikke brukte på dataspill gikk med til å glo på Disney-filmer på TV-skjermen.

Vi så filmene igjen og igjen og igjen, helt til filmene var så slitt at de nesten var ødelagte.

Listen over fabelaktige Disney-klassikere er lang. Når jeg blir spurt om mine Disney-favoritter er det gjerne mellom 10 til 15 filmtitler som må nevnes.

Aladdin, Aristokattene, Askepott, Jungelboken, Bambi og Pocahontas er noen av de jeg gjerne skulle hatt med på denne listen, men som jeg smertefullt måtte droppe.

En topp 5-liste blir sjelden mer personlig enn denne. Men hvilke er dine favoritter? Si din mening i kommentarfeltet!

 

5:

Snehvit og de syv dvergene (1937)

Snehvit og de syv dvergene har en helt spesiell plass i filmhistorien. Og det er ingen tvil om at verdens første helaftens tegnefilm må være med på listen over Disneys beste klassikere!

Walt Disney ble belønnet med Oscar for sin innovasjon og sitt pionerarbeid for en ny underholdningsjanger, og mottok én stor og syv små Oscar-statuetter.

Man kan si mye om kjønnsroller og kvinnesyn i Snehvit og de syv dvergene, men denne gangen lar jeg det være. For uansett hvem som vasker huset her, så kommer du kommer ikke bort i fra at dette er en utrolig flott film.

Les også: En mørkere Snehvit-fortelling.

Disney skal ha kudos for å ha laget den styggeste heksa noensinne i den onde dronningen. Snehvit, dvergene og alle de koselige dyrene i filmen sjarmerer meg på sin side i senk.

I 2012 er det 75 år siden Snehvit og de syv dvergene hadde premiere. Jeg kan konstatere at dette er en film som virkelig har tålt tidens tann!

Fra Snehvit og se syv dvergene. (Foto: Walt Disney Home Entertainment)
Snehvit og Minsten fra Snehvit og se syv dvergene<. (Foto: Walt Disney Home Entertainment)

4:

Den lille havfruen (1989)

Disneys versjon av historien om den lille havfruen som ville bli et menneske er fantastisk. Filmen ble starten på Disneys renessanse, etter et problematisk 80-tall.

Den lille havfruen fikk Oscar for beste originalmusikk. Og at Sissel Kyrkjebø lånte den vakre stemmen sin til Ariel i den norske versjonen av filmen, gjorde sangen «Det er min drøm» til noe helt spesielt.

Likevel er det birollene som gjør Den lille havfruen så bra. Det er fisken Fumle, måken Svimse og ikke minst krabben Sebastian, som gir filmen den gode humoren.

Digger du også Svimse? Les topp 5: Fugler vi elsker!

Sebastian står for filmens beste musikalnumre, og Alan Menken og Howard Ashman vant Oscar for beste sang med Sebastians hovednummer «Under the Sea» («Her må du bli»).

Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har sett Den lille havfruen, og jeg synger med av full hals hver eneste gang.

Den lille havfruen. (Foto: The Walt Disney Company Nordic).

3:

Skjønnheten og udyret (1991)

Da jeg så Skjønnheten og udyret på kino for første gang, var jeg så liten at jeg ble vettskremt av filmens skumle scener. Likevel ble den raskt en av mine absolutte favoritter.

Disney kan dette med å lage storslagne musikalnumre og Skjønnheten og udyret har noen av de beste Disney har laget. (Alan Menken vant igjen Oscar for beste sang og beste originalmusikk). Enten det er sanger som får deg til å le høyt, eller gråte en skvett – de gjør alle noe med deg.

Anmeldelse: Skjønnheten og udyret på Blu-ray – En uvurderlig filmskatt!

Filmen er et sammensurium av merkelige figurer. Den selvgode Gaston og medhjelperen hans Lefou, er i tillegg til lysestaken Lumiere og klokken Clocksworth noen av favorittene. Små detaljer i animasjonen gir figurene dybde og humor. Stemmeskuespillet er fantastisk, både på originalspråket og på norsk.

Skjønnheten og udyret er en av de Disney-filmene jeg har sett flest ganger. Jeg blir aldri lei musikken, humoren, eller den nydelige kjærlighetshistorien!

Merehe Trøan og Lasse Lindtner hadde de norske stemmene til Belle og udyret. (Foto: The Walt Disney Company Nordic).

2:

Sverdet i stenen (1964)

Jeg vet at dette er en Disney-klassiker som mange ikke har et forhold til. Det er derfor sikkert en del som vil reagere på at jeg belønner filmen med andreplass over de beste Disney-tegnefilmene noensinne.

Grunnen er enkel – Sverdet i stenen er nemlig den morsomste Disney-klassikeren som er laget.

Når jeg sier det har jeg den norske versjonen med stemmer fra Anders Hatlo og Harald Mæle i tankene.

Harald Mæle sitt stemmeskuespill som den bitre, gamle trollmannen Merlin, som er dritt lei av å leve i middelalderen, er veldig godt. Anders Hatlo er helt fantastisk som den velutdannede ugla Arkimedes.

Har du ikke sett Sverdet i stenen på en stund, se den igjen. Du kommer til å elske den.

Les også: Topp 5: Trollmenn!

Ugla Arkimedes bidrar til stor humor i Sverdet i stenen. (Foto: The Walt Disney Company Nordic).

1:

Løvenes konge (1994)

At jeg er en person som blir lett rørt, er ingen hemmelighet for de som kjenner meg. Likevel er det kanskje litt flaut å innrømme at jeg gråter hver gang jeg ser åpningssekvensen av Løvenes konge.

Grunnen er rett og slett at jeg gang på gang lar meg overvelde av kombinasjonen av de vakre bildene og den mektige musikken.

Retrospill: Løvenes konge – Vanskelig og artig!

Disney har mange gode tegnefilmklassikere, som alle er flotte og nydelige på sin måte, men med Løvenes konge viste Disney virkelig hva de var gode for.

En rørende historie, gode figurer, mye humor og ikke minst en stor klype kjærlighet, gjør at Løvenes konge engasjerer både store og små.

At filmen er like bra nå, 18 år etter, som da den kom, vitner om at dette er en ekte klassiker som absolutt fortjener førsteplassen som den beste Disney-tegnefilmen noensinne.

Løvenes Konge (Foto: The Walt Disney Company Nordic).
Løvenes Konge (Foto: The Walt Disney Company Nordic).

 

Er du uenig med meg? Si din mening i kommentarfeltet, da vel!