Det er over 30 år siden Arnold Schwarzenegger slo gjennom på filmlerretet som barbarisk kriger i Conan the Barbarian i 1982, da han var 35 år gammel. Siden den gang har han underholdt oss med filmer spekket med action, onelinere og pumpende muskler.

Nå begynner Arnold å dra på åra, men i en alder av 66 år ser det fortsatt ut til at den tidligere Mr. Olympia er i god fysisk form.

På fredag kom filmen Escape Plan på kino her i Norge, der Arnold Schwarzenegger og Sylvester Stallone må rømme fra et høyteknologisk fengsel. Tross i en del god action i filmen, lot ikke Birger Vestmo seg imponere av Escape Plan, og mente at manuset var altfor svakt.

«Dette er en B-film med billig preg, og et manus som er avhengig av enorme usannsynligheter for å henge sammen. Men er det underholdende? Ja, av og til, så er det det. Og når jeg legger godviljen til, synes jeg at både Stallone og Schwarzenegger så vidt passerer som aldrende actionhelter.»

«Escape Plan», anmeldt av Birger Vestmo.

ANMELDELSE: Escape Plan – ingen drøm av en film

Istedet for å surmule over en halvdårlig actionfilm nå, kan vi heller hygge oss med noen gode, gamle Arnold-klassikere. Vi har kåret de fem feteste filmene fra «the Governators» karriere!

Er du helt uenig i vår liste, eller kanskje savner én spesiell film – si din mening i kommentarfeltet!

Conan the Destroyer (1984)
Conan the Destroyer fra 1984. (Foto: Universal Pictures).
Conan the Destroyer fra 1984. (Foto: Universal Pictures).

Rune: Arbeidet med å filmatisere kiosklitteraturen til Robert E. Howard om den badebuksekledde muskelhelten Conan startet allerede på 70-tallet.

Crom være hyllet for at han førte sammen den amerikanske filmbransjen, en bodybuilder fra Østerrike, og en rik italiensk filmprodusent familie.

Dino De Laurentiis var på starten av 80-tallet den mannen som stod bak flest fantasy-, eventyr-, science fiction- og kultfilmer. I løpet av sin lange karriere var Dino involvert i produksjonen av Barbarella (1968), Death Wish (1973), Dune (1984) Blue Velvet (1986) og Army of Darkness (1992), for å nevne noen.

Da Schwarzenegger ble valgt foran Charles Bronson og Sylvester Stallone til den første filmens hovedrolle i 1976 – takket være dokumentaren Pumping Iron – ramlet prosjektet sammen nok en gang. Men da filmen endelig kom på kino i 1982 var Schwarzenegger endelig blitt nok kjent med USA og Hollywood til å benytte seg av gigantsuksessen, og har i intervjuer fortalt at han så på dette som sin store sjanse til å bli berømt. Det ble han.

Og da oppfølgeren Conan the Destroyer skulle spilles inn to år senere var det opprinnelige honoraret på 250 000 dollar mangedoblet.

Filmen trenger ingen videre introduksjon, jeg behøver ikke skrive hva den handler om, men jeg kan love en stor dose humor og muskelmenn i små truser. Holder ikke det?

Youtube-brukeren Legolambs er kjent for å lage musikalversjoner av kjente filmer, og har laget en fantastisk versjon av den første Conan-filmen Conan the Barbarian fra 1982:

Artikkelen fortsetter under videoen.


Total Recall (1990)
Total Recall (1990). (Foto: Sandrew Metronome Video)
Total Recall (1990). (Foto: Sandrew Metronome Video)

Marte: I løpet av 80-tallet hadde Arnold Schwarzenegger rukket å bli en veletablert actionstjerne, og i 1990 kom science fiction-filmen Total Recall, basert på Philip K. Dicks novelle We Can Remember It for You Wholesale, som ble en umiddelbar suksess på kino.

Her blir vi tatt med på en reise fra jorda til mars, etter at Douglas Quaid (Arnold) oppsøker et firma som kan gi kundene en følelse av å ha vært på ferie ved å implantere kunstige minner i dem. Men noe går selvfølgelig galt, og Quaid må redde dagen og ikke minst en hel planet.

Total Recall er en underholdende film som inneholder noen av de mest minneverdige scenene i Arnolds karriere, som for eksempel når han bryter seg ut av maskinen som skal slettet minnet hans, og filmen er proppfull av onlinere, som er noen av Arnolds mest siterte replikker.

If I’m not me, who the hell am I?

Topp 5: Arnold-oneliners!

Når man ser Total Recall i dag er det tydelig at filmens visuelle effekter ikke har holdt seg og det kan bli litt komisk, men denne actionfesten fikk faktisk en Special Achievement Academy Award under Oscar-utdelingen i 1991 for de enestående visuelle effektene.

Se traileren for Total Recall her:

Artikkelen fortsetter under videoen.


Commando (1985)
Commando. (Foto: 20th Century Fox)
Commando. (Foto: 20th Century Fox)

Rune: Tenk det. Denne filmen ble totalforbudt i Norge da den kom i 1985.

På en annen side er det kanskje ikke så rart. Ifølge nettstedet moviebodycounts.com plaffer Arnold – i rollen som den pensjonerte sersjanten «Dutch» Schaefer – ned ikke mindre enn 81 personer. Det er nesten en person per minutt det.

Så hva er årsaken til denne massakren? Onde terrorister kidnapper datteren til «Dutch», og er det en ting du ikke kødder med, så er det dattera til «Dutch». For å sitere filmens egen salgslinje:

– Somewhere, somehow, someone’s going to pay.

Med store våpen, høye lydeffekter, heftig bruk av skatefilm, med glinsende muskler og rekord i tørre oneliner-sitater, har Commando marsjert opp som en av mine absolutte Arnold-favoritter. Denne filmen er så stort, så teit, så morsom, så heftig, så tøft, så latterlig, så overdrevet, og så herlig. Man må bare elske det. Det gjør jeg.

Se traileren for Commando her:

Artikkelen fortsetter under videoen.


Predator: Den usynlige fiende (1987)
Arnold Schwarzenegger på filmsettet til Predator. (Foto: 20th Century Fox)
Arnold Schwarzenegger på filmsettet til Predator. (Foto: 20th Century Fox)

Birger: Predator fra 1987 er kanskje ikke den aller beste Schwarzenegger-filmen, men det er ikke langt unna! Her får vi se ham i hans aller beste fysiske form, i en tøff rolle som passer hans begrensede egenskaper som skuespiller perfekt.

Kommandosoldaten «Dutch» Schaefer er så macho at de eneste som kan matche ham, er de andre skuespillerne i filmen, blant andre Sonny Landham, Jesse Ventura og Carl Weathers.

Dette er en mannefilm av uante dimensjoner, med så barsk dialog at testosteronet renner fra munnvikene deres. – If it bleeds, we can kill it! – Stick around! – I ain’t got time to bleed! – Get to da choppaaaa!!!!

Det er også en utrolig tøff sci-fi-action, der en gruppe kommandosoldater på et redningsoppdrag i mellomamerikansk jungel må bekjempe en usynlig fiende fra verdensrommet.

Regissør John McTiernan forteller en enkel historie, men med et forbilledlig spenningsnivå, gode effekter og hard filmvold. Noen som husker Old Painless? Scenen der soldatene inntar en terroristleir i starten av filmen, er et vidunderlig skue! Møtet med Predatoren litt senere, er også fullt av visuelle eventyrligheter.

Predator har mange kvaliteter, og Arnold er kanskje den største. Jeg kan ikke se for meg noen andre i rollen!

Jeg liker også oppfølgerne Predator 2 og Predators, men hovedrollene her spilles av henholdsvis Danny Glover og Adrien Brody. De er flinke skuespillere, men man kommer ikke unna det faktum at ingen av dem er ARNOLD!

Se traileren for Predator her:

Artikkelen fortsetter under videoen.


Terminator 2: Dommens Dag (1991)
Terminator 2: Dommens Dag. (Foto: TriStar Pictures)
Terminator 2: Dommens Dag. (Foto: TriStar Pictures)

Marte: Da Arnold Schwarzenegger fikk tilbud om å spille Terminator i den første filmen fra 1984 svarte han først nei. Han ville ikke spille en rolle med få replikker, i frykt for å få et rykte på seg for å ikke kunne engelsk.

Heldigvis overbeviste regissør James Cameron ham om at med Arnold i rollen kunne Terminator bli en av de mest minneverdige figurene på film noensinne — og det fikk han rett i.

Les også: Schwarzenegger ville ikkje vere Terminator

Syv år etter vi så Arnold i den ikoniske rollen for første gang, returnerte han som beinhard robot i Terminator 2: Dommens Dag. James Cameron var blitt en mer kjent regissør og sikret et høyere budsjett og spesialeffektene så bedre ut enn noensinne.

Filmen ble en gigantisk suksess og ble den filmen som dro inn mest penger i 1991 med hele 519,8 inntjente millioner dollar.

Med sine banebrytende visuelle effekter ble Terminator 2 en film som har vært svært viktig for science fiction-sjangeren, og dette var filmen som virkelig gjorde Terminator til Arnolds mest minneverdige rollefigur noensinne. Filmen er det absolutte høydepunktet i Arnold Schwarzeneggers karriere, og den er like bra i dag, som den var for 22 år siden.

Under filmfestivalen i Cannes i 1991 intervjuet NRK-legenden Pål Bang-Hansen Arnold Schwarzenegger om hans nyeste film. Intervjuet er en liten gullperle av frekkheter, se det i sin helhet her!

«Hva f***!! Hvor er Pumping Iron, hvor er Red Sonja?!» Jasså, er du uenig sier du? Sleng inn din engen toppliste i kommentarfeltet da vel!
 • Jonas Heitmann

  Synes Eraser burde nevnes her, fortreffelig film med James Caan som er like fantastisk som alltid

 • Ville byttet ut Terminator 2 med The Terminator. Arnold er så mye bedre og kulere som skurk enn helten i disse filmene.

  Og Conan the Destroyer i stedet for Conan the Barbarian? Jaha??

  • Tiltredes med ettertrykkelighet. 🙂

   • fleinkantarell

    Conan the barbarian er historiens mest undervurderte film.

  • Nerd in Norway

   Tiltredes med ettertrykkelighet Del II: Tiltredelses Day.

   (og sånn ellers; True Lies er KONGE)

  • Hans Erik Joner

   Helt enig. 2’ern er mye show og replikkene er jo blitt stående i verdenshistorien som helt enestående, men rollen hans er mye bedre i den første filmen.

 • TheStig8

  Anbefales.

 • Conan The Destroyer er jo en berømt/berykta kalkun. Merkelig ting å putte på lista, spesielt når Conan the Barbarian mangler.

  • Mercutio

   helt klart! conan the barbarian har evig klassikerstatus blant alle mannlige nerder i dag. det beste soundtracket som noensinne er laget, samt john milnius stormannsgalskap. det er fullstendig episk på alle måter. hans beste film sammen med predator.

   • Basil Poledouris sitt soundtrack er helt fantastisk. Og ja John Milius gjorde en skikkelig god jobb med den filmen.

    • fleinkantarell

     Det er en film du ikke trenger å se på, bare sitte å lytte til. Rett og slett episk 🙂
     I all beskjedenhet Verdens aller beste film 🙂

 • matiasholte

  Traileren til Predator er feil, den viser Predator 2

 • KartoffelKongen

  True Lies fortjener plass på listen!

  «You’re fired!»

 • dlira

  Jingle All The Way «Put that cocckie down! NOW!!!»

 • Order_14

  Må rette det dere skrev om Commando. Arnold spiller John Matrix ikke Dutch.

 • EvilEye333

  The Running Man

 • Jon_A_S

  Nesten enig i lista, men toerne burde vært byttet ut med originalene, altså Conan the Barbarian og The Terminator, i stedet for oppfølgerne, spesielt Conan the Destroyer.
  Commando er jo en fornøyelig film, det kunne nesten vært et skytespill med juksekoder for uendelig ammunisjon. 😉

 • Fidolobotomi

  En av de aller beste filmene til Arnold er True Lies / Sanne løgner.
  Men «Last stand» som kom i fjor(?) er jo en skikkelig uhøytidelig perle

  • Bjørn Ove Strand

   Last Stand er til salgs som brukt leiefilm for 59kr på utleiesteder nå.

 • Mastem

  Syns Collateral Damage er bra også jeg. Hysterisk morsomt syns jeg når han drar nedover til mellom amerika, undercover med stråhatten som mekaniker 🙂
  Men filmen er bra, men ikke klassiker kanskje 🙂
  Men savner The Running Man på lista jeg da 🙂

 • Bjørn Ove Strand

  Jeg har tilgang på 38 filmer som Arnold Schwarzenegger er med i. Så det ligger an til ei helg med bare Schwarzenegger-filmer ei helg i mørketida. Da kan man for eksempel starte med Hercules (1970).

 • cortomaltese

  Terminator 1 fikk ikke plass???

  • Dagtor

   Blir mye med 2 T filmer.

 • Mads Johannessen

  Hvor er intervjuet med Schwarzenegger med Pål Bang-Hansen? Jeg finner bare et intervju fra Dagsrevyen fra 1991. Mulig jeg er blind 😛

  • Frode

   Tror de skriver feil. Det er Tore Johannessen (?) sitt intervju i Dagsrevyen, ja.

 • misiok

  JUNIOR!!!

 • Frode

  True Lies! Hvor er True Lies!?

  • Dagtor

   Elsker den filmen. Jeg ser på den som om Cameron og Arnold bare kødder med et ubegrenset budsjett.

 • Frode

  Det er forøvrig ikke Pål Bang-Hansen som intervjuer Arnold i klippet over. Tror det er Tore Johannessen som var korrespondent i Brussel/Paris på begynnelsen av nittitallet.

 • Merkela_Angel

  Junior

 • willikov

  Twins. Comboen Arnold og Danny deVito er knusende;-)

 • RobertFabian

  Her må det foreligge en misforståelse. Man kan få inntrykk av at Schwarzenegger har begått noe som kan minne om en skuespillerprestasjon.
  Og det var vel ikke meningen ?

 • Petter Aabø

  Hallo? The Terminator og Conan the Barbarian er selvskrevne på en slik liste!

 • Øystein Aalstad Jonasson

  The Last Action Hero er jo også en fantastisk film som burde nevnes, hvor man har fått Arnold til å parodiere seg selv.
  Ellers støtter jeg at True Lies fortjener en plass på listen.

 • MartinKristofferHykkerud

  Enig med det mange skriver under her, den første Conan filmen er en veldig mye bedre film enn toern. Nesten ingen dialog, herlig! og hvem kan vel glemme den rørende åpningscenen hvor mamma-conan blir et hode kortere, forhekset av james earl jones’ fantastiske frisyre? Samtidig synes jeg også at Running Man fortjener å bli nevnt, selv om den ikke når helt opp til boka har den en fantastisk samling one-liners fra Arnold.

 • Alekzen

  Commando er legendarisk, for en herlig film!

 • son_of_rain

  Jingle Bell?
  Filmene med DeVito, Twins og Junior.

 • sigve_kjeldsberg

  Hmm. Hva skal vi si om «The 6th day»….?

 • Dagtor

  Jeg har sett flere actionfilmer enn det som sunt er, men ingen av de er i NÆRHETEN av å ha så fete scener som T2. Mye av grunnen er selvfølgelig absurde spesialeffekter og i overkant vannvittige stunts, men det virkelige kirsebæret på toppen er detaljrikdommen og oppfinnsomheten i actionsekvensene. Man legger merke til nye ting hver gang man ser den.

  Og til dere som syns dagens actionfilmer blir litt slitsomme, med sine shaky cams og frenetisk klipping, se denne igjen som en motgift. Det er utrolig hva Cameron får til uten å fjerne kameraet fra det som skjer.

 • gitargud

  Hva??? Er ikke førskolepurk med på lista? Skandale…

 • LuciferRising523

  Total Recall er jo best. Godt å se at den er med på lista.