Helt siden seriens første kapitel i 2004 har Far Cry-spillene inneholdt stadig større spillverdener og for hvert spill har spilleren fått mer frihet til å utforske de fiktive landene etter eget forgodtbefinnende. I Far Cry 4 kombineres humor, kløktig historiefortelling, og godt utnyttede tekniske muligheter, til et massivt spillverk som oppnår nærmest alt det utviklerne setter ut for å oppnå.

Ajay Ghale, en helt vanlig fyr, reiser til hjemlandet Kyrat for å spre sin mors aske. Og vips, på samme måte det forrige spillet i serien også sparket i gang sin fortelling, blir Ghale blandet inn i både storpolitikk og galskap. Farene truer når Ghale blir dratt rett inn i den pågående maktkampen mellom diktatoren Pagan Min og opprørerne i Golden Path-gruppen.

Spillområdet er ikke større enn i «Far Cry 3», men er tettpakket. Høydeforskjellene gir en forsterket opplevelse av skala og natur. (Promofoto: Ubisoft)
Spillområdet er ikke større enn i «Far Cry 3», men er tettpakket. Høydeforskjellene gir en forsterket opplevelse av skala og natur. (Promofoto: Ubisoft)

ANMELDELSE: Far Cry 3 – trøbbel i paradis (5)

Bygges på et solid fundament

Likhetstrekkene til forgjengeren mange. Størrelsen på spillverdenen er omtrent den samme, og om vi ser bort ifra at hele historien ikke foregår på en tropisk øy, men i et fjellandskap, er også spillets grunnleggende funksjoner svært like. Det er snø i stedet for sand og høye fjell i stedet for strender, det er et paradis på jord med en mørk hemmelighet.

Pagan Min er ikke like rabiat som Vaas, skurken i Far Cry 3. De er to svært ulike figurer bygd opp rundt nær Shakespeare-aktige stereotyper.

Det betyr også at Pagan Mins motiver, ønsker og mål, påvirker fortellingen på en hel annen måte. Dette er en av Far Cry 4 sine sterkeste kort, ettersom de mange historiene og sideoppdragene som fyller Kyrat etter hvert bygger opp en opplevelse som holder spenningen på topp helt til spillets avgjørende øyeblikk.

Med Far Cry 4 har Ubisoft perfeksjonert oppskriften til åpne, voksne, morsomme og drøye actionspill.

(anmeldelsen fortsetter under traileren)

Og på nestegenerasjonskonsollene Playstation 4 og Xbox One ser Kyrat også usedvanlig vakkert ut, uten de tekniske problemene som har preget Assassin’s Creed: Unity. Landet er en cocktail av de mest kjente trekkene til Nepal, Thailand og Tibet, hvor både kultur og religion gjennomsyrer den visuelle fremstillingen.

Tempelruiner og små landsbyer ligger pakket inn mellom høye snødekte fjell. Og menneskene, noen av dem handelsmenn med en stokk i hånda på vei mellom utpostene, lever under en konstant trussel. For ikke å snakke om dyrelivet som utgjør en alvorlig fare, også for hovedpersonen Ajay.

Sørøst-asiatisk kultur og religion, samt tradisjoner fra landene i Himalaya, skaper et troverdig bakteppe for historien i «Far Cry 4». (Promofoto: Ubisoft)
Sørøst-asiatisk kultur og religion, samt tradisjoner fra landene i Himalaya, skaper et troverdig bakteppe for historien i «Far Cry 4». (Promofoto: Ubisoft)
Tonnevis av oppdrag

I alt dette har utviklerne plassert en imponerende mengde aktiviteter for spilleren, fra de store oppdragene som endrer landets historie til de små gjøremålene som knytter spillverdenen sammen.

ANMELDELSE: Assassin’s Creed: Unity – brorskap eller døden! (5)

På vei fra et sted til et annet blir du raskt blandet inn i noe nytt. Det er en utfordring å holde fast på ett oppdrag når du vil hjelpe den gamle kvinnen langs veien.

Tiden flyr med andre ord svært fort når du spiller Far Cry 4, og et forsiktig estimat er at de fleste vil bruke omkring 30 til 40 timer på å fullføre spillet.

Med oppgraderinger, bakgrunnshistorier og hjelpemidler, alt formidlet og forklart gjennom et veldesignet brukergrensesnitt og menysystem, imponerer utvikleren Ubisoft meg. Omfanget av hovedfiguren Ajay sine egenskaper er nok en av spillets svakeste punkter, flere muligheter til å forme ham og hans kunnskaper om våpen og omgivelser ville vært en fordel, men måten hele spillet er sydd sammen på har et tydelig stempel av både kjærlighet og kvalitet.

Alt blir bedre med en god venn

Å kaste inn en venn i alt dette høres først unødvendig ut. Og spillets fungerer utmerket alene, men å samarbeidet med en annen spiller over nett har eksepsjonelt mange fordeler i Far Cry 4.

Bare det å utforske fjellandskapet, og galskapen, er en opplevelse som er verdt å dele.

Først da blir det også tydelig at utformingen av Kyrat og alle dets muligheter er konstruert for å fungere med flere spillere. Og for dem som heller vil konkurrere mot andre spillere er mulighetene også til stede med et standardisert utvalg av kompetitive konkurranser.

Fra kjøretøy med plass til to, hvor en skyter og den andre kjører, til hvordan fiender reagerer på snikangrep og oppbygningen av utposter. Til og med noen av de større dyrene som vandrer i fjellsidene er kun mulig å overvinne med flere. Koordinasjon mellom spillere er like viktig som samarbeidet i motstandsgruppen Golden Path i landet som er herjet av interne konflikter og borgerkrig.

(anmeldelsen fortsetter under traileren)

Enorm frihet til å velge din egen vei

Du som spiller tvinges ikke til å følge ett fastsatt narrativ, for motstandskampen mot Pagan Min ledes av to markante skikkelser. Både Amita og Sabal vil styrte Pagan Mins brutale regime, men deres veier er svært ulike.

En ny vei for landet eller en konservativ tilbakevending til tradisjonelle verdier? Det viser seg at det å velge mellom de to ikke er så lett og åpenbart.

Denne friheten i å velge en moralsk vei for opprøret mot Pagan Min skiller Far Cry 4 for forgjengeren, hvor valgene har større innflytelse på omgivelsene enn før, og konsekvensene ikke alltid åpenbarer seg før senere i spillets historie.

INTERVJU MED SPILLSKAPEREN: – Dette spillet er for drøyt for virkeligheten!

For noen kan fortellingen, og humoren, fremstå som ironisk og pretensiøs, for i det fiktive landet Kyrat har galskapen fått gro fritt. Det er i skjæringspunktet mellom dette og friheten hver enkelt spiller har i møte med historien at Ubisoft har funnet gull.

Far Cry 4 følger Ajay Ghale fra en uberørt mann til en nærmest spirituell kriger i en verden fylt av revolusjon og selvironi. Overraskelsene venter rundt hver en sving, om du vil oppsøke dem er opp til deg selv.

Har du spilt «Far Cry 4»? Del dine meninger om spillet i kommentarfeltet.

Om SPILLET

Far Cry 4

 • Jørgen Ward Søderstrøm

  Jøss. Hadde ikke forventet et såpass høyt terningkast, da jeg forventet at spillet skulle bli alt for likt Far Cry 3. Nå ble jeg brått mer interessert.

  • Fjorg Vanderplög

   Terningkastet er kjøpt og betalt

   • Haha, må skuffe deg der @fjorgvanderplg:disqus. Legg inn din anmeldelse her i kommentarfeltet når du har testet!

 • Jonatan Tagestad Fuglevaag

  Liker spillet godt så langt, men merker at det er særskilt mer buggy jo lenger inn i spillet man kommer. Så mesteparten helt til act 2 er veldig polished. Faller litt gjennom verden her og der, noen ganger dårlig rendering, quests som ikke trigger unlocks… Men ikke uforventet på release. Men et bokstavelig «far cry» fra ubisofts jevngamle release bugfest AC: unity. (på pc velogmerke)

 • Jon Quist

  Lyst på.. Men tror jeg gir det et par uker så de verste problemene blir løst uten at jeg trenger oppdage dem!

  • Allerede i går (en dag før release) lastet den ned 400MB oppdatering før den startet 🙂

 • Tjuvstarten i går (på PS3), og det første «snike» oppdraget ga veldig innlevelse. Lover bra…

 • Det som irriterer meg er «flickeringen» rundt personer og vegetasjon (som gress) mot bakgrunnen. Vet dette skyldes mangel på anti-aliasing (som alltid på konsoll). Rart det ikke skal være mulig å fikse (det er jo ikke sånn på PC). Noen som vet hvordan dette er på PS4 og XBOX ONE? Har de kraft til å fikse det?

  • Fjorg Vanderplög

   Svaret er enkelt: Det er laga av UBISOFT!
   Av UBISOFT for svarte!!

 • randomu5er

  Oppløsning og FPS. Utgivelser fra Ubisoft har stort sett vært reklamer med juksebilder og filmklipp.

  • Fjorg Vanderplög

   Det er jo fordi de bare mekker dritt!

 • Christian

  Hadde ingen intensjoner om å kjøpe spillet i det hele tatt, da jeg som
  andre følte det ble for likt FC3. Nå ble jeg litt mer solgt! Men
  fungerer virkelig co-op bra? Hvordan er co-open generelt sammenlignet
  med FC3? Der hadde de jo en helt egen story. Ønsker å kunne spille
  hovedkampanjen og utforske områdene co-op, det hadde vært stas.

 • Einar Torkelsen

  Kan noen kommentere på det tekniske ved spillet? Kjører det like dårlig som andre nylige Ubisoft spill, som f.eks Assasins’s Ceed: Unity, Watch Dogs, osv?

  • rattus_norwegicus

   Det kjører på en limit på 30 fps, noe som er helt kurant, selvom det kan virke litt uvant dersom man er vant til å spille denne type spill på pc med høy ytelse. Har ikke spilt Unity, men jeg har ikke opplevd noen bugs så langt og etter hva jeg har lest er det ingen rapporter om lægging.

  • Fjorg Vanderplög

   Assassin’s Creed! Serien som er så dårlig at de måtte ha ordet «ass» i den 2 ganger.
   Watch Dogs… herregud for noe søppel!

   • He he. Har Watch Dogs liggende (kjøpte den på salg et sted), men har ikke installert den enda….

    • Fjorg Vanderplög

     Du vil hente inn mange dyrebare minutter av livet ditt om du heller lar være

  • Jeg har ikke opplevd bugs eller skjermoppdateringsproblemer (slik som med Assassin’s Creed: Unity). Anmeldte med en releasekopi på Playstation 4!

 • rattus_norwegicus

  Har ikke fått opplevd samme følelse av herlig undring overfor en spillverden siden jeg spilte skyrim for første gang i 2011. Folk klager på at spillmekanikken er altfor lik forgjengeren, men for meg er FC4 alt som FC3 burde vært. Grafisk kan de ikke sammenlignes engang, det ser rett og slett helt fantastisk ut på PS4.

  • Tipper det må være bra. Synes det var bra på PS3 (sukk, må vel rydde plass til en PS4 i stereo-benken snart, spørsmålet er om det er platespilleren eller VHS/DVD-spilleren som må fjernes 🙂

 • JonnecaBaptista

  Har spilt 3-4 timer nå. Spørs om jeg må skaffe sykemelding imorgen. Blir nok ikke mye søvn i natt.

 • Fjorg Vanderplög

  Vet ikke helt om jeg vil ha det spillet likevel.
  Han «diktatoren» ser ut som en femidott som blir å gå meg på nervene.
  Nei, eneste bra FC i serien var det forrige.

  Ubisoft har lagt det brune egget igjen.
  What else is new?

  • Desto mer grunn til å prøv ta rotta på ham (hvis du ikke liker ham 🙂

   • Fjorg Vanderplög

    Vi får se, vi får se

  • Joachim Lothe-Rikenberg

   Negativ du var da. Har da vel ikke prøvd det en gang tipper jeg.
   Han duden ,eller «femidotten» som du likte å kalle ham, var ganske rå i traileren vi så i sommer.

   • Fjorg Vanderplög

    Bryr meg ikke

    • TheBeat

     Oooooooo

 • Hvordan får man tak i ekstra nivåene og oppdragene egentlig? Er ikke noe sted å velge dem (eller må jeg spille litt inn i single-player delen for å få tilgang). Har kjøpt «Season pass» pakken også, men fant ikke noe ekstra (den er ganske sleip, bare 100KB som installeres, så disse ekstra oppdragene og kartene ligger nok alt på BD-plata, men blir ikke tilgjengelige før man betaler mer – er ikke det litt sleipt 🙂

 • ServiceIng

  Denne her er et must i forbindelse med spillet: https://www.youtube.com/watch?v=7y93MYaTx6M&list=UUp68_FLety0O-n9QU6phsgw

  (Colin Furze)

 • Ragnulf

  Til dere som har spilt det: Er det like mye håndholding som Far Cry 3? Altså icon som lyser opp med hjelp «overalt», fiender i godt synlige røde klær osv osv.

 • portra

  Personlig ville jeg aldri gitt terningkast seks til et spill som er så dårlig optimalisert at utviklerne har feilet i sitt mål om å oppnå 30 FPS stabilt (på konsoll), som jo uansett er alt for lavt. Vil mye heller ha spillet i 480p med 60 FPS. Faktisk kunne jeg ofret mye mer enn bare oppløsning. De lar ikke en gang xbox one forsøke å rendre spillet i 1080p og allikevel spiller det som et bohemia interactive-spill på utdatert hardware.

  • Stian Røstad

   Spill på pc om du bryr deg om fps etc.

   • portra

    Spiller først og fremst på pc, men det løser ikke de to problemene jeg påpekte: At lovprisende anmeldelser sitter alt, alt for løst hos spillanmeldere, og at store utviklere utfører hastearbeid for å klemme ut uferdige titler årlig.

    Det er paradoksalt hvordan spillentusiaster mener at spill skal bli tatt alvorlig som kulturtilbud på linje med film, litteratur og annen kunst, all den tid så godt som samtlige spillanmeldere nekter å ta jobben sin seriøst. Eksempelvis denne anmeldelsen, der 6/6 jo i utgangspunktet må bety at spillet er perfekt, men dersom noen mener at far cry 4 er et perfekt spill, eller i det hele tatt noe i nærheten, vil jeg ikke nødvendigvis påstå at vedkommende egner seg som spillanmelder. Heldigvis gjør Rune også gode anmeldelser, jeg synes ikke denne gjengen er noen verstinger.

 • Jens T

  Hvorfor er den gode gamle flerspill modusen blitt endret? Det nye er jo håpløst dårlig, kan nesten sammenlignes med Assassin’s creed online…