Når to av Hollywoods heteste navn, Jennifer Lawrence og Chris Pratt, opptrer i én og samme film, er det lov å forvente fyrverkeri.

Passengers er ganske underholdende science fiction om en romferd der det oppstår store problemer. Filmen er pen å se på, stødig regissert av Morten Tyldum og virker gjennomført profesjonell.

Den sentrale kjærlighetshistorien mellom hovedpersonene virker dessverre like kald og steril som omgivelsene, og forsvinner i store deler av filmen til fordel for effektfull spenning.

Det er synd at skuespillernes stjernestatus ikke lar seg omsette i gnistrende kjemi, men som ren spenningsfilm er Passengers brukbar.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Robotbartenderen Arthur (Michael Sheen) underholder Jim (Chris Pratt) i Passengers. (Foto: United International Pictures)
Robotbartenderen Arthur (Michael Sheen) underholder Jim (Chris Pratt) i Passengers. (Foto: United International Pictures)
Våkner for tidlig

Romskipet Avalon er på vei til en ny planetkoloni med 5000 passasjerer i dvale. En teknisk feil gjør at Jim (Chris Pratt) våkner opp 90 år for tidlig, uten muligheter til å gå tilbake i dvale. Hans eneste samtalepartner er robotbartenderen Arthur (Michael Sheen).

Jim bestemmer seg for å vekke Aurora (Jennifer Lawrence), men et gryende forhold møter veggen når omstendighetene rundt vekkingen blir kjent, samtidig som det blir klart at romskipet er i alvorlig trøbbel.

Anmeldelse: Morten Tyldums The Imitation Game

Det er mange ting ved historien i Passengers som fascinerer, først og fremst ideen om at menneskeheten er i ferd med å kolonisere verdensrommet. Man kan tenke seg mange utfordringer og problemstillinger som det kunne vært interessant å utforske.

I Passengers handler det i stedet om Jims moralske valg, og hvilke konsekvenser det får for Auroras liv. Filmen viser med all tydelighet det monumentale i Jims handling og hennes problemer med å takle det. Så går handlingen vekk fra denne problemstillingen, og introduserer en ny utfordring av en mer teknisk art.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Aurora (Jennifer Lawrence) og Jim (Chris Pratt) forsøker å komme seg inn i kontrollrommet i Passengers. (Foto: United International Pictures)
Aurora (Jennifer Lawrence) og Jim (Chris Pratt) forsøker å komme seg inn i kontrollrommet i Passengers. (Foto: United International Pictures)
Lekre visuelle virkemidler

Passengers er en veldig pen film, med et overdådig romskip som kanskje virker i overkant romslig og luksuriøst.

Det er kanskje ikke helt troverdig rent romfartsteknisk, men det er i det minste en viss underholdningsverdi i flere av de lekre og oppfinnsomme visuelle virkemidlene, med Michael Sheens tørrvittige robotbartender og et basseng med gravitasjonsproblemer som høydepunkter.

Romskipets eskalerende problem, som starter med små tegn, blir etter hvert presserende, og det kan nok virke veldig enkelt at de to våkne passasjerene skulle kunne være i stand til å vite noe som helst om å reparere et enormt romskip, men det koker ned til noe så enkelt og banalt som at det må skrus på noen brytere.

Anmeldelse: Rogue One: A Star Wars Story har eventyrfølelsen

Passengers er på ingen måte en dårlig film fra Morten Tyldum, den bare sliter litt med å skape det store engasjementet og entusiasmen. Det er lett å føle at man burde føle mer for det som skjer.

Det måtte ha oppstått noe mer nært og inderlig mellom Jim og Aurora for at historien skulle grepet sterkere. Kjærlighetshistorien utvannes av science fiction-ideene og vice versa.

Passengers kommer derfor trolig ikke til å bli den kassasuksessen som man skulle tro med to av tidens største filmstjerner i hovedrollene. Det burde kunne forventes noe stort når Jennifer Lawrence og Chris Pratt braker sammen, men det sier bare «poff».

Om FILMEN

Passengers
 • Passengers
 • Slippdato: 25.12.2016
 • Regi: Morten Tyldum
 • Utgiver: United International Pictures
 • Aldersgrense: 9
 • Sjanger: Romantikk, Sci-fi

Hei! Les dette før du skriver en kommentar:
Vi vil gjerne ha engasjerte debattanter og setter pris på konstruktive bidrag til samtalen. Det er lov å være kritisk eller uenig, men hold deg til tema og vær saklig i dine begrunnelser (husk at det er lett å bli misforstått). Personangrep og trakassering er ikke greit - slike innlegg blir slettet. Vi vil også gjerne at du bruker ditt fulle navn når du kommenterer. Takk for dine bidrag, hilsen oss i P3 Filmpolitiet.
 • Marius Waage

  Filmen får total slakt i USA og Birger gir den 4 med selveste Norske Tyldum som regissør. Dette her lover ikke godt desverre ^^

  • Christian de Jong Øien

   Jeg er dritt lei av folk som mener at establishmentet i USA, liksom skal være ledende for kritikk. De er smørte hele gjengen og alle har sine biaser som gjør at man ikke kan stole på en dritt av det de sier. Warcraft ble slaktet, men den var tusen ganger bedre enn den nye Annie-filmen. Amerikanske kritikere har gått langt i å innrømme at grunnen til at Passangers fikk dårlig kritikk, egentlig ikke gikk på skuespillet, manus, stemning eller det visuelle. Heller ikke mangel på orginalitet. Det er simpelthen en sosial kritikk. De kaller det JLaws karakter blir utsatt for for «abuse». Sosial kritikk er også grunnen til at Annie fikk bedre kritikk enn Warcraft.

   • Marius Waage

    Oioi, tusen ganger til og med, stort skal det være skjønner jeg.

    Jeg på min side syntes warcraft var skvip. Selv Duncan Jones er misfornøyd med resultatet og nekter å lage en oppfølger om ikke han fåt kunstnerisk frihet.

    • Christian de Jong Øien

     Jeg er enig i at Warcraft ikke er en superbra film, og resultatet er langt fra så godt som det kunne vært. Pacingen er merkelig, og filmen føles ufullstendig. Men den var ikke halvparten så dårlig som amerikanske kritikere gav uttrykk for. Det ble også reflektert blant europeiske anmeldere.

   • Penguinsrcool

    Statistikk hentet fra Rottentomatoes:

    Annie: 27%

    Warcraft: 28%

 • Zdenek Sopousek

  Så glatt dette her ser ut. Beklager men Jennifer Lawrence virker som en bortskjemt drittunge. Har sett det klippe hvor hun snakker om innspillingen og sine opplevelser med hellige steiner, tisser på de. Hun virket meget drittungeaktig. Denne filmen lover dårlig!

  • Marius Waage

   Hun fikk 20.000.000$ i lønn for filmen også. +bonus om filmen gjør det bra.

   • Zdenek Sopousek

    Skrekk og gru!

    • Andre

     Tosk…

   • Andre

    Eeeh… poenget hennes var at hun og regissør Tyldum nektet å gå i gang med innspillingen av filmen før Lawrence fikk like mye i lønn som sin mannlige motspiller. Det handler om likestilling i en mannsdominert møkkabransje.
    Hvorfor kommenterer dere ikke lønna til Chris Pratt også?!

    • Lanken

     Ehm, Pratt fikk vel halve lønna og han har mer tid på skjermen…

     • Andre

      Nope, gjorde han ikke gitt… Ren gjetting?
      Eventuelt; jepp, riktig! Akkurat slik kvinner har hatt det frem til i dag, når kule chicks med baller som Lawrence krever samme lønnsnivå!
      Pic ypur choice! 😉

      • Lanken

       Det finnes en egen artikkel her på NRK, om at J-Law fikk mest i lønn. (Noe jeg forøvrig støtter, da hun er den største stjernen i filmen)

 • Jørgen Smith

  En grusomt dårlig film, jeg har sett den. Fortjener maks en 2’er. Men pga at regissøren er NORSK gir anmelderen en firer. Han er da fullstendig upålitelig og burde aldri anmelde filmer. Bad…bad….

  • Magnus

   det er vell kanskje å ta litt hardt i. Men helt enig i at plot ikke er ufattelig originalt her f.eks. Det kunne Birger nevnt litt mer om.

  • Kenneth Bareksten

   Har ikke sett filmen, men å påstå at Birger Vestmo gir filmen terningkast fire fordi regissøren er Norsk, har du ingen forutsetninger for å vite noe om. Å projisere dine «sannheter» til Vestmos handlinger er i beste fall tendensiøst. Det er klart, hvis du til stadighet er inne i hodet til hr. Vestmo, er det en annen sak 🙂

  • AkselAnkerHenriksen

   Birger er ikke alene om dette. De fleste norske anmeldere vil gi noen ekstra poeng om det er en sterk norsk kobling til saken, og særlig om koblingen er av sorten «nordmann gjør det stort i uniten». Du får bare lære deg å tolke omtale mer kritisk, slik jeg håper du gjør i alle tilfeller.

 • 8Galaxy5

  Bryr meg ingenting om kjærlighetshistorien i filmen.
  Mer intressert i hva som går galt,hvor de er på vei og om de klarer å fikse problemet.

 • Birger «typisk 4» Vestmo slår tilbake. Kanskje en av de snilleste anmelderne i bransjen, så ta det i mente når du leser hva han skriver. «Filmen har en kjærlighethistorie som ikke virker, og et plott man ikke ender opp med å bry seg om, men hey, den er jo pen da. Terningkast 4!»

  Det er jo fint med entusiasme og optimisme, men jeg vet ikke om det helt tjener hensikten.

 • brekken

  Trailerne klarte å skjule at Pratt vekker Lawrence, så for meg ble det en fin liten overraskelse. Trodde de våknet samtidig. Er det nødvendig å avsløre det i anmeldelsen? Ellers er jeg enig i fireren!

  • Einar Irgens

   Takk for spoileren. Håper du kan finne deg en annen hobby med det aller første.

   • KvasiDilla

    Det står jo i artikkelen, så han kan vel bare fortsette med hobbyen sin eller!?

    • Einar Irgens

     Absolutt! Anmelderen, derimot…

 • magnarStoroy

  Håper denne er betre enn den som eg såg med Jennifer Lawrence sist helg- American hustle. Den fekk terningkast 5 i denne spalta, nominert til 10 oscar og massevis av andre prisar, og det var ein dårleg film.

  • Olav Åmot

   American Hustle prøver å gjøre seg viktig, men faller for amatørens grep ved å gjøre seg unødvendig kaotisk. Hva filmen likevel er svært godt egnet til er å gi en konebanker god samvittighet. Hadde jeg hatt en kone som Rosalyn ville jeg banka henne etter frokost, lunch, middag og kvelds. Hun var ikke irriterende bare pga rollen, men hun spilte den elendig. Menn med koner som klager over at de får juling bør spille av filmen for henne i håp om at hun skal forstå poenget når hun blir presentert et eksempel hvor forrådelse når sin absolutte høyde. Eksemplene står i kø for klassisk kvinnelig irrasjonalitet og kontraproduktivitet.

   • Edward Velure

    Wow, Olav, dette var en et dypdykk inn i et mørkt, voldelig sinn jeg ikke forventet å se i kommentarfeltet til en filmanmeldelse. Skummelt.

    • Olav Åmot

     Det er sikkert skummelt i et forkvaklet feministisk kleptokrati å oppdage at det finnes mennesker som ikke er bukket for galskapen.

     • Frank William Hansen

      Olav: Noen burde ta fra deg tilgangen til kommentarfeltet, slik valgapparatet til Trump gjorde med twitter-kontoen hans da det var et par uker igjen til valget.

      Slik jeg har forstått det, har rollefiguren Rosalyn en histrionisk personlighetsforstyrrelse, og hvis det blir for mye for deg å håndtere livssituasjonen med en tilsvarende kone så må du slå løs på en boksesekk og bruke google til å finne et pårørendesenter som kan gi deg hjelp til å finne ut hva du skal gjøre fremover.

      • oudeis

       vel, nå er jo histrionisk personlighetsforstyrrelse sabla vanskelig å håndtere også da, det vet vel alle?

      • Olav Åmot

       Nei takk. Det er bortkastet tid og penger. En omgang juling har umiddelbar og positiv virkning og når det er konsistens mellom symptom og medisin reagererer mennesket som en bikkje. Den slutter å kødde for i den hensikt å skaffe seg oppmerksomhet.

       Personlighetsforstyrrelse, pårørendesenter, haha, som om jeg kunne falle for den ide å oppsøke mennesker så fjernt fra vitenskapsteoretisk dannelse det er mulig å komme. Alt irrasjonelt vrøvl en får høre på slike plasser faller på sin egen urimelighet ved at to besøk står i kontradiksjon til hverandre.

       God gammeldags juling er meget effektiv så lenge den ikke gir forfengeligheten en knekk eller opphav til varige mén. Klarer voldsmannen å oppfylle disse krav til beherskelse har intet annet bedre effekt i mot symptomene all tid medisinen ikke har peiling på hva det hele dreier seg om.

 • Einar Irgens

  Jeg er ofte uenig med Filmpolitiets terningkast, men American Hustle likte jeg veldig godt. Den inneholder en del vittige scener, men humor er som kjent veldig subjektivt.

 • oudeis

  Typisk amerikanere å sitte i en bar i t-skjorte, attpåtil skitten, er det mulig!? Går det ikke ann å kle seg? Stelle seg litt? Og til roboten, du setter bort den kaffekannen, en bartender lar ikke den stå på benken

  • Jan Raaland

   ??

   • oudeis

    bilde nr.:2 ovenifra, slubberten til høyre, bartender uten stil til venstre, ta en titt

    • Frank William Hansen

     Hvis du ser filmen får du forklart hvorfor bargjesten er skitten, og det gjøres også et poeng ut av kaffedrikkingen.

     • oudeis

      nja, det har jo blitt gjort et poeng av at den kvinnelige skuespilleren skulle ha samme betaling som den mannlige så det er garantert en drittfilm uansett, jeg betaler ikke for å bli belært

 • Petter2009

  Passengers setter lyset på en stadig mer aktuell diskusjon om at jordens befolkning i fremtiden må kolonisere andre planeter. Dvaleproblematikken forskes det på og vil være aktuell når man en gang skal ut på disse reisene. Filmens viser dette på en god måte og er ganske så realistisk. Filmanmelderne bør kanskje sette seg inn i bakgrunnen for filmen og ikke bare fokusere på romansen.

 • 050986

  Poff!!

 • Andre

  Ok, greit nok. Kan ikke si jeg føler for å rope ut om at dette er urettferdig anyway. Hun har noen billiarder å ta igjen på kvinners vegne.
  Men hele poenget er at industrien, filmene og annet drives av kjendisstatusen av skuespillerne, noe som er trist og tragisk nok, men likevel et faktum som vanlige folk glemmer helt i sin grasrotkritikk av lønninger, o.l.

 • Mattis Finstad Hansen

  Jeg likte den. Jeg ble underholdt, likte det visuelle kjempegodt og synes Pratt og Lawrence gjør greie roller. Første del med Pratt står nok som det beste, men Lawrence gjør en god roile når hun dukker opp. Et av de bedre romskipene de siste åra også. Virkelig.
  Mest negativt for meg må være hvor urealistisk skjegget til Pratt så ut før han barberte seg. 😛

 • Ivar Hindenes

  Jeg digger den rolige stemningen som er under hele filmen, hvor musikkkomponiet demonstrer ensomhet og det får en til å slappe av i kinoen. Så er det så mange vittigheter som skjer, spesielt fra han derre inforoboten. Jeg levde meg veldig inn i den filmen og kjente hvor tilstede jeg var og kor jeg forsto alle sin reaksjon. Interesangt konsept med dvale og kolonisering av andre planeter. Kort fortalt: Jeg bare ELSKER den filmen! den får terningskast 6/6 fra meg, men det overrasker vel ikke, for jeg hater interstellar som har fått 6 av alle andre… lol