Golden Globe-nominerte This Is Us tar utgangspunkt i familiedramasjangerens tradisjonelle styrker, med et sterkt rollegalleri, gjenkjennelige konflikter og massevis av sjarmerende feelgood.

Men serien er også frisk i stil og tematikk. Her glir det sømløst fra søskenrivalisering ved bassengkanten, via helsefarlig overvekt, til hverdagsrasisme i den amerikanske overklassen. Og ved å la oss bli bedre kjent med hovedpersonene gjennom hyppige tilbakeblikk, får både situasjonene og karakterene flere lag med dybde og mer spenning.

This Is Us klarer også på ypperlig vis å gjemme fruktbare frø mellom de ulike tidslinjene, noe som etter hvert gjør publikum klar over flere hemmeligheter og sammenhenger som det er lett å bli hekta på.

Chrissy Metz ble nominert til Golden Globe for sin glimrende rolle som Kate Pearson. (Foto: TV3, NBC)
Chrissy Metz ble nominert til Golden Globe for sin glimrende rolle som Kate Pearson. (Foto: TV3, NBC)
Skinner i tilbakeblikkene

Handlingen spinner rundt familien Pearson som har sine røtter i Pittsburgh. Med tvillingene Kate (Chrissy Metz) og Kevin (Justin Hartley) og deres jevngamle adoptivbror Randall (Sterling K. Brown) i sentrum, veves flere miljø og et herlig rollegalleri sammen til en fengende familiesaga.

Det store kunststykket er måten serien utforsker hvordan arv og miljø, våre selvbilder og menneskene vi møter på vår vei former oss som både individer og familie over tid.

Gjennom rikelig med tilbakeblikk til søsknenes oppvekst, får vi konsentrert kraften i det som skjer i nåtid fordi vi vet bakgrunnen for hvorfor rollefigurene oppfører seg som de gjør, og hva situasjonene betyr for dem. Det gjør noe så trivielt som å se en Superbowl-finale til en rørende vakker episode, og det gjør This Is Us til en serie som griper godt tak i sitt publikum og gir veldig mye tilbake.

William Hill (Ron Cephas Jones) er an av karakterene som virkelig fester seg. Han skinner i samspillet med sin sønn Randall (Sterling K. Brown ). (Foto: TV3, NBC)
William Hill (her i ung utgave spilt av Jermel Nakia) er an av karakterene som virkelig fester seg. Han skinner i samspillet med sin sønn Randall (Sterling K. Brown). (Foto: TV3, NBC)
Gode karakterer, nydelige rolleprestasjoner

Rollegalleriet utgjør en lun helhet, samtidig som det består av spisse nok typer til at serien får massevis av dynamikk.

Det er imponerende hvor god kjemi det er i mange av de sentrale forholdene i serien. Serieskaper Dan Fogelman har, med hjelp fra særdeles dyktige skuespillere, klart å bygge karakterer som er så godt skrudd sammen at de fungerer glimrende over hele fjøla. Etter 6 episoder føler jeg meg bortskjemt med at det er så mange gode relasjoner i serien.

Her er det mange skuespillere som leverer strålende rollefigurer, både Milo Ventimiglia og Chrissy Metz gjør sjarmerende karakterer som er umiddelbart lett å like.

For meg er det likevel Sterling K. Brown som er det beste serieselskapet, som den begavede og oppofrende Randall. Hans samspill med sin gateslitte biologiske far William «Shakespeare» Hill (Ron Cephas Jones) er en finstemt blanding av hygge, livsvisdom og sterke følelser.

Det kan bli vel mye dempet kassegitarklimpring av poplåter som skal hamre inn episodens budskap, og det er et par scener hvor handlingen forlater fiksjonstroverdigheten og konstruerer spenning for spenningens skyld.

Men det er til å leve med. This Is Us er smart og hjertevarm underholdning, og et av de mest vanedannende familiedramaene jeg har sett på årevis.

This Is Us har premiere på TV3 og strømmetjenesten Viafree tirsdag 31. januar.

Om SERIEN

This Is Us
 • This Is Us
 • Slippdato: 31.01.2017
 • Sesong: 1
 • Utgiver: TV3, Viafree, NBC
 • Serieskaper: Dan Fogelman
 • Sjanger: Drama, Familie, TV-Serie

 • Tom

  Sterling K. Brown er veldig god her, akkurat som i The People v. O.J. Simpson, men det er likevel Milo Ventimiglias rollefigur som har fenget meg mest så langt. Samspillet hans med Mandy Moore er en av seriens største styrker, og trioen som spiller unge Kevin, Kate og Randall er også perfekt castet.

  Dette er dog en serie hvor du må akseptere litt emosjonell manipulasjon og hvor «suspension of disbelief» noen ganger er nødvendig da serien ikke alltid beveger seg i like realistisk farvann som for eksempel Friday Night Lights, et annet familiedrama som jeg hadde stor sans for.

  Bildet av William er forresten Jermel Nakia (som spiller William som ung), ikke Ron Cephas Jones.

  • Sigurd Vik

   Det har du da helt rett i – sløv bildeteksting av meg – takk for beskjed Tom!
   Og aldeles enig i at Friday Night Lights er en av de beste.
   Ikke alt som var like bra utover (kremt, kremt Landrys plott i sesong 2), men sesong 1 er nær serieperfeksjon for meg.

   • Tom

    Landrys plott i sesong 2 var en bommert av dimensjoner. Skylden lå visstnok hos NBC, som blandet seg inn fordi de mente at serien ikke hadde høye nok seertall. Etter den flyttet til DirecTV så ble det heldigvis bra igjen, og manusforfatterne fikk arbeide i fred.

    Tror ikke This Is Us vil lide samme skjebne i sin andresesong, siden serien har blant de høyeste seertallene på nettverk-TV i USA og allerede er fornyet for to nye sesonger.

  • Kari

   Helt enig med deg! I alt du nettop sa 🙂

 • Kari

  Så det er først nå denne serien har kommet til Norge og til Norsk, gammeldags TV? Herregud!!! Vi lever i en tid hvor all underholdning og informasjon er globalisert og tilgjengelig når som helst!!!! Tror du ikke at de fleste nordmenn som er interessert i denne serien, allerede har sett på serien i et halvt år nå? Slik som meg? Bortsett fra det er jeg enig i at det er en knakende god serie!!! <3 Skulle bare ønske at Norge fulgte med i tiden

  • Kjell Ødegård

   Det var da voldsomt mange utropstegn. 🙂 Ikke noe å irritere seg for om det kommer informasjon om noe du alt kjenner til. Det skjer jo hele tida for de fleste av oss, både når det gjelder mat, helse, gode bøker etc. Da er det jo bare å hoppe over det. Det flommer over av filmer og serier, og ikke alle av oss har like mye tid til å sjekke rundt for å finne ut hva som er bra, så er det det mange av oss som ikke får med seg alt. Så det er bra noen tar på seg jobben med å informere. Sjøl hadde jeg ikke hørt om denne serien, dvs jeg hadde sett tittelen noen steder, men hadde ikke peiling på hva slags serie og visste ikke noe om det var severdig.

   • Thomas Wolf

    Jeg har tilgang til over 200 forskjellige serier og da er det supert at noen tar seg tid til å skrive en anbefalelse for å gjøre mine valg av serier enklere. Super anmeldelse som gjør at jeg vil teste ut denne serien:) Tommelen opp!!

  • Anders Bramness

   Vanskelig å ha en saklig nettdebatt med folk når man skal uttale seg med så mange utropstegn. Tror neppe du får et ordentlig svar fra Filmpolitiet med den kommentaren.

  • Rita Mortensen

   Nå er det vel ikke sånn at alle har anledning å se alt av nye filmer og serier som kommer på div streemingtjenester hele tiden, så jeg synes det er flott med anbefalinger! Selv har jeg ikke sett denne, har sett at den er der, men nå skal jeg jammen sette meg ned å se den etter god anmeldelse. Faktumer er jo også at selv om en serie er godt likt av noen, er den ikke for alle, og motsatt, men skal gi denne en sjanse!

  • Sigurd Vik

   Hei Kari!
   Selv om mange av oss følger en del serier når de kommer ut i sitt hjemland, er det mange som ikke har anledning til å se en serie, eller som ikke er klar over serien, før den komme til norske kanaler.
   «This Is Us» er en serie jeg tror kommer til å få et mye større publikum i Norge ved at den nå blir tilgjengelig på en norsk kanal og strømmetjeneste. Det er også en serie vi mener fortjener et større publikum, derfor skriver vi om den nå.
   Når det er sagt, så er jeg jo selvfølgelig enig med deg i både at dette er en knakende god serie, og i ditt ønske om at serier ideelt sett burde bli tilgjengelig i Norge når de har verdenspremiere:)

  • Freud

   Jeg har Netflix, men har aldri hørt om eller sett denne serien. Gleder meg til å se 1. episode i kveld.
   Vi er fortsatt noen urfolk som ser mer på vanlig TV enn streaming. Jeg bruker Netflix mye, men ser mer på «lineær-TV». Jeg har faktisk tålmodighet til å vente en uke mellom hver episode. Det er noe av gleden ved vanlig TV!

   • Sigurd Vik

    TV3 sender dobbeltepisoder denne gangen, så da blir det gode ukentlige doser:)

 • ENKaroline

  Sigurd håper du tar deg tid til å se videre på denne serien. Syns episode 9 virkelig viste hva denne serien er best på. Jeg tror det er en serie som utvikler seg til å bli bedre og bedre utover i sesongen.

  • Sigurd Vik

   Det har jeg tenkt, er hekta på denne:)

 • Ingvill Nilsen

  hvor finner jeg serien? må se den nå:)

  • Sigurd Vik

   Den går på Viafree (der ligger også gamle episoder) og på TV3.