Det spares ikke på kruttet når Kina går sammen med Hollywood for å lage en episk eventyrfilm fra Den kinesiske mur.

Filmen er fargevakker og tidvis spektakulær i de innledende actionsekvensene.

Men til tross for stjernekraften til Matt Damon, masse dyre filmtriks og flere kinesiske kjendiser, så blir dette en middelmådig eventyrfilm.

Handlingen er altfor forutsigbar, humoren er tafatt og filmens grønne monster blir etter hvert til en eneste stor effektgrøt som ruller over lerretet.

ANMELDELSE: John Wick: Chapter 2 – en ultravoldelig godbit

Leiesoldaten William (Matt Damon) har egentlig kyniske hensikter, men blir med i kampen når han ser trusselen menneskeheten står overfor. Her flankert av kommandant Lin (Tian Jing). (Foto: United International Pictures)
Leiesoldaten William (Matt Damon) har egentlig kyniske hensikter, men blir med i kampen når han ser trusselen menneskeheten står overfor. Her flankert av kommandant Lin (Tian Jing) i blått. (Foto: United International Pictures)
Storslått på muren

Leiesoldatene William (Matt Damon) og Tovar (Pedro Pascal) er på jakt etter ildpulver i Øst-Asia. Et våpen som vil være svært praktisk å selge til Europeiske konger og høvdinger. Men da de rir seg på Den kinesiske mur, havner de midt i et gigantisk slag.

Mystiske grønne monstre prøver å komme seg til hovedstaden for å spise seg mette. Og hvis ikke muren holder, så står hele menneskeheten i fare.

De moralsk vinglete europeerne er ikke like opptatt av denne kampen som den ærefulle og disiplinerte kinesiske hæren, men deres unike ferdigheter med våpen kan komme godt med i slaget.

Det er muren som er filmens store opplevelse. Den er en spennende kulisse i seg selv, med lekre detaljer. Den er befolket med soldater i slående kampuniformer, og den er åsted for flere flott koreograferte slagsmål. Disse kampscenene er friske i stilen, og henter mye inspirasjon fra Ringenes Herre-trilogien i sin framførelse av monstre som beleirer en festning.

Utenom denne visuelle arenaen, er det lite som fenger i The Great Wall. Historien mangler spenning og dramatikk, dialogen er platt og den siste akten er en kaotisk transportetappe uten nerve og visuell slagkraft.

Regissør Yimou Zhang har et elegant håndlag med det estetiske, det er handling og rollefigurer det skorter på i The Great Wall. (Foto: United International Pictures)
Regissør Yimou Zhang har et elegant håndlag med det estetiske, det er handling og rollefigurer det skorter på i The Great Wall. (Foto: United International Pictures)
Så harmløs at det blir kjedelig

Regissør Yimou Zhang (Hero, Flyvende dolker) har et elegant håndlag med det estetiske. Naturomgivelsene er stemningsfulle, og spesielt utformingen av den kjempende hæren med sine fargemarkerte avdelinger er imponerende øyesnadder.

Men han får ikke like mye ut av rollefigurene sine. De kinesiske hærførerne ser veldig bra ut, men behandles som statister. Og en glimrende skuespiller som Willem Dafoe avspises med en birolle som kun er der for å forklare hvorfor soldatene på muren kunne litt engelsk for omkring 1000 år siden.

Det som burde vært en dynamisk bromance mellom leiesoldatene spilt av Matt Damon og Pedro Pascal, blir en anstrengt replikkomedie som smaker mer av Fuller House og lavbudsjetts 80-tallskomedier enn to karismatiske Hollywood-stjerner på eventyr.

Alt dette forsterker filmens store stikkord: Harmløs og markedstilpasset. Her er det ingen brodd, ingen kontroversielle valg, ingenting som kan støte eller fornærme publikum uansett kultur eller politisk overbevisning.

Monstrene er bare onde, den kinesiske hær er bare ærefull og villig til å dø for saken, og vestens leiesoldater er litt kyniske, men gode på bunnen.

Det gjør The Great Wall til en tydelig, pyntet og enkel film det er lett å selge på alle verdens markeder, men for oss som er bortskjemte med godt fortalt fantasyaction med gigantiske budsjetter, blir dette fort kjedelig.

Om FILMEN

The Great Wall
 • The Great Wall
 • Slippdato: 17.02.2017
 • Regi: Yimou Zhang
 • Utgiver: United International Pictures
 • Sjanger: Action, Eventyr

Hei! Les dette før du skriver en kommentar:
Vi vil gjerne ha engasjerte debattanter og setter pris på konstruktive bidrag til samtalen. Det er lov å være kritisk eller uenig, men hold deg til tema og vær saklig i dine begrunnelser (husk at det er lett å bli misforstått). Personangrep og trakassering er ikke greit - slike innlegg blir slettet. Vi vil også gjerne at du bruker ditt fulle navn når du kommenterer. Takk for dine bidrag, hilsen oss i P3 Filmpolitiet.
 • CLPE

  ‘Her er det ingen brodd, ingen kontroversielle valg, ingenting som kan støte eller fornærme publikum uansett kultur eller politisk overbevisning.’ <- og derfor tillét Kina samarbeidet

  • Dan Reid

   Det er heller ikke derfor man går på kino for å bli underholdt…

   • CLPE

    The Wall er heilt sikkert fin underhaldning!

 • zteinr

  Noen ganger vil man bare ha noe pent å se på.

 • magnarStoroy

  Håper det er lite av martial arts, kung fu og liknande. I så fall kan dette vere ein veldig god film.

 • oudeis

  og hvor ofte begynner kinesere plutselig å fly helt av seg selv i filmen? sånn cirka? omtrent som med alt annet fra Kina er det temmelig uinteressant å bruke tid og penger på kinesisk film når skuespillerne begynner å sveve i luften helt av seg selv, det er så hinsides tåpelig og toskete at jeg får mark!

  • Erland Nettum

   Helt enig. Flyvende hare, hoppende bever er for eksempel en nydelig tragisk historie hvor denne typen effekter virker ødeleggende.

   • Karsten S. Berg

    Dere er blitt lurt trill rundt. Ingen flyr «helt av seg selv», de henger i tynne tråder av stål. De blir fjernet digitalt etter filming slik at de ikke synes. Se på rulleteksten, der står det ofte «wire removal» etterfulgt av navnet til den som har hatt denne sikkert kjedelige, men veldig viktige jobben. Resultatet er skikkelig tøft og de lærde strides ikke lengre om dette siden det er mer eller mindre allment akseptert at det hører hjemme i denne sjangeren; like fullt er det altså ikke ekte. Håper dette var oppklarende og at dere slipper disse markene.

    • oudeis

     Ok? Det du sier er at film er lureri?

     • Karsten S. Berg

      Nei alt du ser er som sagt 100% ekte. Å kalle fjerning av noe for lureri er som å bli skuffet ved oppdagelse av at øl ikke inneholder tomatpure.

  • Dan Ky Tran

   vell norske filmer er værre…

   • oudeis

    I norske filmer er det vel ingenting som svever av seg selv

 • Mattis Finstad Hansen

  The Great Wall var i grunn bedre enn hva mange kritikere har sagt og det var en over gjennomsnittet ok fantasyaction. En skikkelig popkornfilm, uten de store overraskelsene, men underholdende nok og aldri kjedelig. Ingen Oscarkandidat, og det var en god del klisjèer som kom godt fram, men til gjengjeld var actionsekvensene og historien gode nok og akkurat passe over the top.
  Alt i alt en litt over grei søndagsfilm, uten for mye motstand.

 • magnarStoroy

  Såg filmen i kveld. Kanskje ikkje ein 6-ar, men 5 poeng til denne var det i alle fall. Veldig spennande. Flotte effektar. Trur det er den lengste rekka av teknisk personale eg har sett på ei rulletekst til dags dato. Kunne minne om både mannen som ville verte konge med Caine og Connery frå 1975 og om ringenes herre.

  Matt Damon har spelt i både dårlege, (redd menig Ryan), middelmådige, (den talentfulle mr Ripley) og gode, (Jason Bourne) filmar, så du veit aldri på førehand kva du får med han. Dette er av hans gode filmar.

  • Petter

   Matt Damon er middelmådig i talented mr. ripley? Eller synes du filmen er middelmådig? Totalt uenig!

   • magnarStoroy

    Matt Damon har ofte gode filmar, så det er ikkje sikkert, at det er hans si skuld at Mr og Ripley og … Ryan ikkje var så gode som forventa. Mest truleg er det andre si skuld.