Isabelle Huppert spiller strålende i Elle, en lekker og raffinert film med feministiske undertoner som kan plasseres sjangermessig i skjæringspunktet mellom drama og thriller.

Filmen har en voldtekt som utgangspunkt, men er like mye et portrett av en kvinne, hennes uvanlige bakgrunn og hvordan det preger hennes navigasjon rundt venner og kollegaer.

Elle er kanskje egnet til å provosere noen. Den er tross alt regissert av nederlenderen Paul Verhoven (RoboCop, Total Recall, Basic Instinct, Showgirls, Starship Troopers). Han tegner et bilde av en komplisert kvinne som slett ikke nøyer seg med å være et offer.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Laurent Lafitte og Isabelle Huppert i en stormfull scene fra "Elle". (Foto: United International Pictures)
Laurent Lafitte og Isabelle Huppert i en stormfull scene fra «Elle». (Foto: United International Pictures)
Dragning mot voldtekt

Michèle (Isabelle Huppert) voldtas brutalt i sitt eget hjem av en maskert overfallsmann. Hun anmelder det ikke til politiet, av årsaker som avdekkes senere, men begynner å tenke på hvorvidt gjerningsmannen er en hun kjenner.

Det er flere potensielle kandidater, både i omgangskretsen og på arbeidsplassen, og visse tegn tyder på at vedkommende ikke er helt ferdig med sitt offer.

Saken er bare at Michèle ikke føler seg som et offer, og små detaljer i tilbakeblikk fra voldtekten viser at hun kanskje innerst inne føler en dragning mot opplevelsen.

Anmeldelse: Logan: The Wolverine er en av tiårets sterkeste superhelt-filmer

Elle kunne ha blitt en standard thriller, men Paul Verhoevens regi av David Birkes manus, basert på Philippe Djians roman, gir oss et interessant portrett av en sterk kvinnes lek med sine mørkere sider.

Vi forstår at hun har opplevd noe som barn som har formet hennes personlighet, og som er med på å forklare hennes reaksjoner etter overgrepet. Kanskje er bakgrunnshistorien av den noe ekstreme varianten, mens nåtidsskildringene nok ikke fremstår med 100% troverdighet.

Verhoevens film har imidlertid flere innslag av sort humor, som gjør selv historiens villere elementer spiselige. Elle er morsom i scener der den egentlig ikke burde være det, men det fungerer!

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Michèle (Isabelle Huppert) blir utsatt for et overgrep i "Elle". (Foto: United International Pictures)
Michèle (Isabelle Huppert) blir utsatt for et overgrep i «Elle». (Foto: United International Pictures)
Presist og behersket spill

Persongalleriet er stort og fargerikt, og inneholder blant andre eksmannen Richard (Charles Berling), den kjekke naboen Patrick (Laurent Lafitte), den utsvevende moren Irène (Judith Magre), venninnen Anna (Anne Consigny) og hennes mann, Robert (Christian Berkel), som også er Michèles elsker.

Men filmens kjerne er Isabelle Huppert i en stram rolle som spilles presist og behersket. Figuren vandrer på en stram line mellom dramatikk og komikk, og Huppert holder balansen elegant med skuespill av høy klasse.

Anmeldelse: The Bye Bye Man er skuffende svak skrekk

Elle har en tematikk som kan føles ubehagelig. En kvinnes dragning mot voldelige, seksuelle overgrep er kontroversielt.

I denne filmen blir det etter hvert litt uklart hvem som er overgriper og offer. Paul Verhoeven skildrer dette med sterke virkemidler, uten at det fremstår direkte spekulativt.

En skuespiller av Isabelle Hupperts kaliber ville ikke latt det skje. Derfor er Elle et sofistikert drama som absolutt kan anbefales.

Om FILMEN

Elle
 • Elle
 • Slippdato: 03.03.2017
 • Regi: Paul Verhoeven
 • Utgiver: United International Pictures
 • Aldersgrense: 15
 • Sjanger: Drama, Thriller

Hei! Les dette før du skriver en kommentar:
Vi vil gjerne ha engasjerte debattanter og setter pris på konstruktive bidrag til samtalen. Det er lov å være kritisk eller uenig, men hold deg til tema og vær saklig i dine begrunnelser (husk at det er lett å bli misforstått). Personangrep og trakassering er ikke greit - slike innlegg blir slettet. Vi vil også gjerne at du bruker ditt fulle navn når du kommenterer. Takk for dine bidrag, hilsen oss i P3 Filmpolitiet.
 • Are Solberg

  Hvor ofte bruker du betegnelsen «sterk mann» i anmeldelsene dine, Birger? Jeg ser nemlig stadig vekk at du bruker betegnelsen på kvinnelige karakterer og lurer på hvor behovet for denne sexistiske kjønnskarakteriseringen kommer fra?

  Er det slik å forstå at du generelt opplever kvinner som svake siden du må påpeke det eksplisitt hver gang du blir overrasket over en «sterk» kvinnelig karakter? Jeg synes i hvert fall dette begynner å se ganske spesielt ut.

  • Iserine

   Veldig bra poeng! Tygg på den Birger. Tror det er nødvendig.

  • Trond Kval Nordli

   Enig. Og at den må være feministisk kun fordi det handler om en kvinne? Come on.

  • Det snør…

  • Tom

   Det er bedre å bruke «kompleks» enn «sterk» for å beskrive kvinnelige karakterer på film (slik som BTs Britt Sørensen gjør i sin anmeldelse av Elle.) Det er mange måter å være sterk på, men problemet med roller for kvinner har gjerne vært at de ikke har fått lov til å være komplekse. Spesielt i roller skrevet av mannlige manusforfattere.

   • Are Solberg

    Helt enig her. Og denne mangelen på kompleksitet tømres jo også fast når så mange anmeldere, både av film, litteratur og musikk, omtaler kvinner som «sterke». Ikke alle rollefigurer bør eller må være «sterke», eller for den saks skyld komplekse. Og det blir et problem når anmelderne på mange måter stiller dette opp som en forutsetning for en adekvat kvinnerolle. Det er sjelden man ser kritikk av «svake» mannlige roller, og det burde i så fall komme inn i anmeldelsene dersom man skal tviholde på hyllesten av de «sterke» kvinnerollene.

    • Andre

     Nja… det er jo sant nok ikke SÅ rart dette da. Kvinnerollene har jo nettopp vært nettopp som «svake», hjelpeløse og som bi-karakterer opp i gjennom filmhistorien. I tilfellet med Huppert så ER hun jo nettopp sterk, bl.a. fordi hun biter tennene sammen, reiser seg og tar saken i egne hender. Ergo er hun sterk, samme hvordan man vrir og vender på det. Hun jobber dessuten i en mannsdominert bedrift og miljø, noe som ytterligere forsterker opplevelsen av henne som sterk. Men selvsagt, man kunne heller begynne å bruke betegnelser som ‘sterk person’, mer enn å gå på kjønn kanskje…

 • Sjarlatan

  Det som provoserer mest er at det tok over ni måneder før den kom på kino i Norge. Jeg så den på bluray i oktober. Uansett en bra film.

 • magnarStoroy

  Mykje bra filmar i den lista av Verhoeven sine filmar som er nemnt ovanfor, og viss denne liknar på basic instinct, så kan dette også vere ein god film.

 • evelin

  du ønsker at se gode film? prøv bare klik her >>>>> MOVIEFULL32.BLOGSPOT.CO.ID garanteret tilfreds.