Netflix sin fjerde serie fra Marvel Cinematic Universe er på plass, og denne gangen er det The Iron Fist som får boltre seg i New Yorks gater. Men dessverre har ikke Netflix fått til kombinasjonen av indre konflikt, superheltkrefter og en mystisk skurk like godt denne gangen.

Iron Fist holder ikke samme kvalitetsnivå som Daredevil, Jessica Jones eller Luke Cage, og fremstår tidvis som en parodi på asiatiske kampsportfilmer.

At hovedrolleinnehaver Finn Jones (Game of Thrones) er en blåøyd og lyshåret kung fu-mester er også et problem for seriens troverdighet, og gir meg en vond smak av kulturell stjeling i munnen.

Serien har en dose sjarm, som gjør den mer underholdende og overkommelig å se, men dette er på ingen måte noen ny kunstnerisk suksess fra Marvel og Netflix.

Anmeldelse: «Jessica Jones» – En helt rå heltinne.

Forsvunnet riking returnerer

Finn Jones spiller Danny Rand, arvingen til det verdensledende milliardselskapet Rand Enterprises. Som tiåring forsvant han og foreldrene i en flystyrt over Himalaya, men nå, femten år senere, dukker han plutselig opp igjen.

Med enestående kampsportferdigheter og magiske evner i bagasjen, må han bekjempe den eldgamle ondskapen han er skjebnebestemt å møte, samtidig som han må finne sin plass i det moderne samfunnet han har vært borte fra så lenge.

Denne eldgamle ondskapen er ingen ringere enn den mystiske ninjaorganisasjonen The Hand som vi møtte på i Daredevil. Det er igjen Madame Gao og heroinet hennes som må stanses i Iron Fist, samtidig som noe mer okkult også er på ferde.

Anmeldelse: «Daredevil» S02 – Fortsatt den beste superheltserien.

Danny Reed kommer tilbake til sivilisasjonen etter 15 års fravær. (Foto: Netflix).
Danny Reed kommer tilbake til sivilisasjonen etter 15 års fravær. (Foto: Netflix).
Blir parodisk

Fortellingen om den unge rikmannsgutten som får superkrefter og et høyere kall med på kjøpet er en klisjé i superheltsjangeren. Dette trenger ikke nødvendigvis å være negativt, så lenge historien fortelles på en god måte.

Dette kunne jo vært en spennende historie, men et dårlig skrevet manus, grunne rollefigurer og varierende skuespill, gjør imidlertid at Iron Fist ikke klarer å engasjere meg ordentlig.

Serien låner mye fra tradisjonelle asiatiske kampsportfilmer, men ender mer opp som en parodi enn en hyllest.

Finn Jones skal spille en overlegen mester i kinesisk kampsport, og må levere typiske “master-replikker” han ikke har tyngden til. Det blir rett og slett flaut når han kommer med fraser som: “the dojo is a place of respect, but you chatter like monkeys”, og “if you want the truth, hold no opinions”.

Vent, er det parodien Kung Fury jeg ser på?

Danny og karatemesteren Colleen, spilt av Jessica Yu Li Henwick. (Foto: Netflix).
Danny og karatemesteren Colleen, spilt av Jessica Yu Li Henwick. (Foto: Netflix).
Problematisk hovedfigur

Og det er nettopp Finn Jones som er mitt største problem med Iron Fist. Ikke fordi han ikke klarer å heve et kleint manus til et høyere nivå, men fordi han er med på å opprettholde ukulturen med kulturell appropriasjon i Hollywood.

Tegneseriefiguren Iron Fist dukket først opp i Marvels univers på 70-tallet, og datidens forestillinger om asiatisk kampkunst og kultur preger TV-serien. Det verste er forestillingen om den hvite mannen som lærer kunsten fra sine asiatiske mestere, og ender opp som den virkelige mesteren.

Når Danny kommer til New York møter han karatemesteren Colleen Wing, spilt av Jessica Yu Li Henwick. Scenen der Danny, som bedriver wushu (kinesisk kampkunst kjent som kung fu) skal belære Sensei Wing om hvordan hun heller bør slåss, er så ubehagelig at jeg holdt på å spise opp puta der jeg satt i sofaen. Til info så er karate en japansk kampsport.

Etter all kritikken som har haglet om “whitesplaining” i Hollywood de siste årene, synes jeg det er rart at Netflix ikke ser problematikken her. Hvorfor benyttet de ikke denne anledningen til å modernisere tegneseriefiguren?

Det hadde da ikke vært ødeleggende for tegneseriens kanon om Danny Reed hadde vært en rikmannsgutt med asiatiske aner, og det hadde gjort serien mer spiselig og mindre respektløs mot kunsten og kulturen den låner.

Les også: Kulturell appropriasjon – Handler det om hudfarge?

Colleen Wing er den mest interessante figuren i Iron Fist, men heller ikke hun er skrevet godt nok. (Foto: Netflix).
Colleen Wing er den mest interessante figuren i Iron Fist, men heller ikke hun er ikke skrevet godt nok. (Foto: Netflix).
En skuffelse

Selv om du klarer å lukke øynene for den ovennevnte problematikken, så er Iron Fist likevel en skuffelse fra Netflix og Marvel. Kung fu og karate er naturligvis i fokus, men serien når ikke sjangeren den etteraper opp til knærne engang. Slåsskampene er trege og ser for klippet og koreograferte ut.

Serien spriker også i for mange retninger og klarer heller ikke å bygge opp rollefigurene på en god måte. De er for endimensjonale til at de blir interessante å følge, utvikler seg lite, og du blir ikke særlig bedre kjent med dem i løpet av seriens seks første episoder.

Colleen Wing er den mest spennende rollefiguren i serien, men heller ikke hun er skrevet godt nok. Hun blir aldri så mye mer enn Dannys hardtslående sidekick, og vi får vite lite om hva som motiverer henne.

Henwick og Jones har imidlertid svært god kjemi, og med unntak av tidligere nevnte scene så koser jeg meg når de er på skjermen samtidig. Finn Jones har også en naturlig sjarm som gjør seg godt, og som bringer varme inn i seriens univers.

De som likte de mer overnaturlige elementene med Daredevil får mer å kose seg med i Iron Fist, og det bygger seg opp til en spenningstopp så i lende midtveis i sesongen.

Når vi kommer så langt synes jeg det begynner å bli mer spennende, og jeg er nysgjerrig på hva som skal se videre. Derfor kommer jeg til å se ferdig Iron Fist, men jeg må nok knipe øynene igjen i skam flere ganger for å komme meg gjennom serien.

Anmeldelse: «Luke Cage» – Mer gangster- enn superheltserie.

(Anmeldelsen er basert på 6 av 13 episoder).

Om SERIEN

Iron Fist
 • Iron Fist
 • Slippdato: 17.03.2017
 • Sesong: 1
 • Utgiver: Netflix
 • Serieskaper: Scott Buck
 • Sjanger: Action, Eventyr

 • Magnus

  «At hovedrolleinnehaver Finn Jones (Game of Thrones) er en blåøyd og lyshåret kung fu-mester er også et problem for seriens troverdighet, og gir meg en vond smak av kulturell stjeling i munnen.»

  Skal vi heller bare slutte med å lage adapsjoner av Tegneserier, det er jo så mye galt med deres opphav? Vi kan godt diskutere om det er «riktig» eller «galt» at karakteren er blond og har blå øyne i tegneserien, men det har han, de er her tro til karakteren. Karakteren kom i 1974, og jeg syntes det blir feil å bruke uttrykk som «kulturell stjeling». Hadde Shang-Chi vært en viktigere del av Defenders kunne argumentet for å gjøre ham til hovedkarakter brukes, men Iron Fist er nå den mest kjente av de to.

  Heller ikke meg bekjent at Aliaset har tilhørt andre personer i Marvel Universet, så det ville blitt i mine øyne feil å endre på utseendet til karakteren bare fordi man skulle følge de politisk korrekte normene for 2017. (Carol Danvers på sin side har jeg lite problemer med at blir Captain Marvel i filmene, hun er ikke den første med navnet, men har vært tilknyttet navnet siden Marvel først introduserte helten. [som eksempel])

  • Magnus

   Vil legge til to spørsmål
   Siden anmelderen fokuserer så ekstremt mye på hudfarge:

   1. Ville serien vært bedre, dårligere eller uendret om de hadde skrevet om karakteren?

   2. Hvorfor er det greit å skrive om karakterer som er hvite til en annen hudfarge, men når det motsatte blir gjort så er det feil?

   • Hogne Bø Pettersen

    Og dersom karakteren hadde asiatiske aner. Hvor mange klager på «å, så typisk av dem å framstille det som at alle asiater kan kampsport» ville vi ikke fått?

    • Det er et veldig godt poeng! Og for å unngå det måtte selvfølgelig serien og rollefiguren vært mye bedre skrevet enn den er nå. At rollefigurene fremstår som hele mennesker, ikke bare en stereotypi.

    • Jomar Bakkeli

     Men klagen her går på at den hvite mannen kan kampsport bedre enn en asiat. For det er tydeligvis helt ulogisk. Selv om den hvite mannen har vokst opp blant kung fu-munker.

     • Ikke vær useriøs, Jomar. Du skjønner hva jeg mener, selv om jeg har satt det litt på spissen. Den historien er en utdatert klisjé som går igjen i så mange fortellinger. Finn på noe nytt!

   • Hei Magnus!

    Takk for innspill. Ja serien hadde vært bedre om de hadde skrevet om figuren, for fiksjonsuniverset er ikke troverdig slik det er nå. Mulig serien hadde vært bedre om den hadde gått mer i dybden på Dannys fortid i klosteret, men det gjør den ikke.

    Og det handler ikke bare om hudfarge. Amerikanere som er gule i huden har jo ikke nødvendigvis noen større kulturell tilknytning til Asia enn en hvit amerikaner.

    Et poeng i serien er at Danny ble sett på som en outsider av de andre munkene i klosteret. En person som har asiatisk opphav, men som er født og oppvokst i en rik familie i USA, ville fortsatt vært en outsider. Så grunnen for å beholde den hvite figuren holder ikke mål, men det kunne ha gitt Danny en mer interessant bakgrunnshistorie hvis han feks lærer mer om kulturen til sine forfedre.

    Når det gjelder dette med stjeling, så var kanskje akkurat det ordet et dårlig ordvalg av meg, for kan man stjele kultur? Eies kultur av noen? Men det handler om måten det blir gjort på. Hvis man skal bruke andre kultur må det gjøres på en ordentlig måte, med forståelse og respekt for hva det er. Ikke bare bruke elementer av det som noe eksotiske greier man kan tjene penger på.

    Og for å svare på det første innlegget ditt, hvorfor skal man holde på noe som er utdatert, uvitende og på grensen til rasistisk bare fordi det var sånn originalen var? Hvis det ikke er ødeleggende for hverken historien eller figuren, hvorfor ikke modernisere? Danny Reed kunne fortsatt vært en rik gutt som styrta i et fly da han var ti. Som ble sett på som en outsider og som måtte kjempe ekstra hardt for å bli godtatt, men vi hadde sluppet den vonde smaken man sitter igjen med nå.

    En kollega av meg har for øvrig skrevet en veldig fin artikkel om kulturell appropriasjon, hvis du vil lese mer om problematikken rundt det. http://p3.no/musikk/handler-det-om-hudfarge/

    • fleinkantarell

     Hva synes du om at Svenskene har redigert om Pippi?

     • Det er en interessant debatt, for der handler det ikke om å adaptere ett verk til et annet, men å forandre selve verket. Når det er sagt forstår jeg godt at man ikke ønsker å innlemme ordet neger og nergerkonge i barns vokabular. Men da er det også viktig å ikke slette det fra historien, men ha en åpenhet rundt at verket er endret for å passe samtiden.

      • fleinkantarell

       Dette er mye den samme debatten; her er en guttunge som vokser opp i et «kung fu kloster» og har talentet for det, men det føles politisk feil fordi han er vestlig. Hadde det vært mer riktig om Pippi kom fra en Afrikansk innvandrerfamilie?

       • Det hadde ikke vært mer greit å bruke ordet neger om Pippi var afrikansk innvandrer, nei.

        Det er hvordan denne guttungen og kulturen han har blitt en del av som er det største problemet. Med en rollefigur med asiatisk opphav kunne man ha utforsket kulturen i større grad og unngått en stereotypisk fremstilling av den.

     • Nerd in Norway

      Man skal vokte seg for «historieforfalskning» i alle former men akkurat i tilfellet Pippi, så sa faktisk også Astrid Lindgren i et intervju for 47 år siden (!) at hun ikke ville kalt faren hennes for «negerkonge» lenger, så akkurat den lille endringen hadde nok garantert Lindgren selv gått god for, men så var hun også ganske forut for sin tid og en sterk motstander av alle former for rasisme og hat. «Spiksäkert är att jag inte skulle ha gjort Pippis pappa till negerkung! En vit kille som kommer til Söderhavet och sätter på sig bambukjol! (…) Tiderna har ändrats och i dag skulle jag inte gjort honom til negerkung. Han skulle antagligen varit sjökapten eller pirat.» (Astrid Lindgren, 1970)

      Mvh Geir Olsen

    • Magnus

     Beklager hvis dette blir noe usammenhengende, prøvde så godt jeg kunne å formulere tankene mine på en god måte og hoppet mye frem og tilbake…

     «Og det handler ikke bare om hudfarge. Amerikanere som er gule i huden har jo ikke nødvendigvis noen større kulturell tilknytning til Asia enn en hvit amerikaner.»

     Så med andre ord hudfargen til karakteren har aldeles ikke noe å si, så hvorfor legger du så stor vekt på det i anmeldelsen?
     På meg virker det heller som at det er den noe dårlige forståelsen av de ulike formene for kampsport som er problemet her.
     Dette er noe jeg selv irriterer meg over, men jeg ser ikke problemet med at en hvit mann driver kampsport eller blir en mester. Dette er jo faktisk noe som skjer.
     At hvite menn også lærer bort teknikker til asiatere er jo også noe som skjer. Bruce Lee skal ha forstått fordelen av spark etter å ha trent sammen med Chuck Norris (Bruce Lee sin opprinnelige kampsport Wing Chun fokuserer veldig lite på spark)

     «Og for å svare på det første innlegget ditt, hvorfor skal man holde på noe som er utdatert, uvitende og på grensen til rasistisk bare fordi det var sånn originalen var?»

     Nå har jeg ikke sett serien, så jeg vet ikke hvor «ille» manuset er, men jeg ser ikke på opphavet til Iron Fist som rasistisk og ei heller umoderne. Igjen høres det mer ut som det er et dårlig manus enn hudfargen til Danny som gjør dette kleint.

     Hadde man heller ordnet opp i beliggenheter og opphav til de forskjellige organisasjonene så hadde mye av problemene vært fikset.

     Personlig syntes jeg hele ideen om «Cultural Appropriation» er tullete.
     Ja, man bør være respektfull ovenfor andres kulturer og det de gjør, men det skal heller ikke sette stopper for hvem som kan gjøre hva innen hverken film / musikk / TV / hva som helst.
     Å dele hverandres kultur er en måte å skape forståelse og samhold på.

     PS: Takk for at du i er villig til å ta diskusjonene, ikke alle som er det 🙂

     • Poenget mitt var at det er ikke hudfargen, men kulturen som er poenget. Slik jeg ser det er kombinasjonen av hvordan kulturen fremstilles, og at den «eies» av en hvit mann, problematisk.

      Som du sier så kunne nok dette ha blitt bedre hvis manuset hadde vært lysår bedre enn det er nå. Hvis vi hadde fått mer innsikt i bakgrunnshistorien, og hvis fremstillingen ikke hadde vært så stereotypisk.

      Når det gjelder kulturell appropriasjon så er jo det noe som foregår hele tiden i alle kulturer, uten at det trenger å være noe negativt. Men jeg synes det blir et problem når det gjøres slik som her, at du tar noe du synes virker spennende, og fremstiller de elementene du liker ved det på en unyansert måte.

      Men takk selv for konstruktiv diskusjon. Jeg synes dette er kjempespennende å diskutere! 🙂

      • Magnus

       Ja, «kulturell appropriasjon» skjer hele tiden, og ja noe av det er negativt.

       Å diskuter dårlig eller uriktig fremstilling av andre kulturer er jeg veldig åpen for, for der er det mange som har noe å lære (ikke bare Hollywood). Ofte handler det om latskap og liten villighet til å sette seg inn i materien.
       Men det er ikke slike diskusjoner som skjer når uttrykket brukes i dag.
       I dag så blir en hvit mann med dreadlocks fortalt at han ikke får lov til det, fordi det er kulturell appropriasjon. Slik jeg ser det så blir det nesten brukt som et makt middel for å diktere adferden til andre.

       Det er også litt den følelsen jeg satt igjen med fra din anmeldelse.
       Hvite mannen får ikke lov, men hadde han vært asiatisk så hadde det vært greit. Det er en diktering av adferden til skaperene som egentlig bare hoder seg tro til bakgrunnsmaterialet (Noe Marvel har vært veldig flinke til, i motsetning til andre tegneserie filmer)

       Men man går jo i «Å du er fra Korea kan du Tae Kwon Do?!» fellen om man mener karakteren hadde blitt bedre ved å bare bytte hudfargen. (Selv om ditt argument med å da endre litt av motivasjonene til karakteren i og for seg kunne blitt en kul film/serie, men det er ikke det Iron Fist er).

       Om man så absolutt skulle hat en asiatisk karakter så kunne man vel heller laget Shang Qi «Master of Kung Fu», og heller introdusert Iron Fist gennom denne (alla Punisher og Electra i Dare Devil)

       PS: Vår egen kultur arv, Vikingene, blir jo bastardert igjen, og igjen, og igjen uten at vi tar mye skade av det annet enn å riste på hodet. Vet ikke hvem som er værtingen i klassen der, Japanske spill skapere eller Hollywood?

    • David Børresen

     Poenget i serien er vel strengt tatt å ha det moro med kung fu klisjeer, og å ta det mest mulig ut i enda mer absurde superheltsettinger. Det er ikke store forskjellen om han er europeisk, asiat eller en han (med denne casten ville jeg heller sett colleen som iron fist), problemet her er rett og slett dårlig håndverk, settingen kunne fungert fint.

 • Jomar Bakkeli

  Med respekt å melde så minner nå denne anmeldelsen om en parodi. Bare at den ikke er morsom.
  – Namedroppe de andre Marvelseriene: Check
  – Klage på hvit mann i hovedrolle: Check
  – Skryte av den sterke kvinnelige karakteren: Check
  – Generelt babbel om ‘dårlig manus’ og andre innholdsløse floskler: Check

  Jeg tror jeg har lest samme anmeldelsen cirka 8 ganger nå fra 8 forskjellige anmeldere. Tenker man ser den lell. Og liker den sikkert. Selv om det sikkert ikke er politisk korrekt.

  • Hehe, gjerne si hva du synes når du har sett serien, Jomar! Jeg er spent på om du synes slåssingen er bra og om du liker hvordan Finn Jones skal være dyster og mystisk når han leverer de parodiske replikkene med buddhistfilosofi og kung fu-lærdom.

   • Jonny Kristiansen

    Med noe mer innsikt i buddhisme og shaolin hadde du kanskje sett at de verken er parodiske eller klisjeer.
    Men noen bruker humor som beskyttelse da, og det er jo ok

   • Jomar Bakkeli

    Jeg har sett de fire første episodene nå. Skjønner virkelig ikke anmeldelsen. Finn Jones prøver da aldri være dyster og mystisk. Han drar jo selv på smilebåndet når han siterer visdommen fra munkene. Og det er virkelig ikke så mye av dette som anmeldelsen gir inntrykk av. Kampene så langt fungerer bra, Iron Fist fremstår som en kung fu-mester som effektivt og kontrollert styrer kampene uten at fiendene klarer røre han.

    Plottet er interessant nok, vi har jo denne Meachum-familien som alle tre ligger i gråsonen, de blir fremstilt som skurker tider men viser til tider at de har gode motivasjoner bak handlingene. Og så lusker Madam Lao(?) i skyggene og antyder en større fiende bak alt. Finfine greier.

  • EirikBP

   Blir ikke det veldig metakultur å anmelde anmeldelsen?
   Se det sjøl og gjør opp dine egne meninger, om andres meninger er så fæle.

 • Kulturell «stjeling» er faktisk ikke en ting. selve definisjonen av kultur innebærer noe som er i konstant endring som følge av møte med nettopp andre kulturer, teknologier, etiske prinsipper og levemåter. Det er jo ikke akkurat sånn at vi føler skam over å håne italiensk kultur når vi spiser Grandiosa. Mennesket har «stjålet» andres kultur i alle tider, det er sånn gode (og mange dårlige også selvsagt) ideer og oppfinnelser har kunnet spre seg raskt uten at noen har måttet finne opp hjulet på nytt i hvert eneste lille samfunn. Finner du noe godt i en annen kultur, som du og andre kan ha nytte av på en positiv måte, ja så tar du jo med deg det videre i livet. Kultur er ikke det samme som opphavsrett, det er ikke bundet av noen åndsverkslov. Det kan ikke stjeles, men lånes, tilpasses og forbedres. Og hvorfor er det fortsatt greit å snakke nedsettende om folk for deres hud, hår og øyenfarge?

 • Jørgen Ward Søderstrøm

  Skuffende, men begynner vel å bli på tide at Marvel har et feiltrinn.

  • Jomar Bakkeli

   Jeg syns Jessica Jones var et ‘feiltrinn’. Den var til tider rett og slett kjedelig og langtekkelig. Har mye mer trua på den her.

   • Terje Trelvik

    Jessica Jones er min, og veldig mange andre, sin absolutte favoritt fra Netflix seriene til Marvel. Så første episoden av Iron Fist i går, og jeg ble ikke imponert. Ble ikke satt ut av at det var spesielt dårlig heller, men det var langt, langt unna å være ‘bra’ i mine øyne.

   • OleBrumunddal

    Personlig er JJ min soleklare Netflix Marvel favoritt. Faktisk den eneste jeg kan gi tommel opp, gir den 4 av 6 stive sokker

    Luke Cage derimot tror jeg er noe av det dårligste jeg har sett på TV noen gang, kom til episode 3 så var det game over for min del.

    Heldigvis er smaken som baken.

   • Olav Gundersen

    Jessica jones er langt bedre enn Iron Fist.

    • Jomar Bakkeli

     Well, like, that’s just your opinion man.

 • fleinkantarell

  Hvorfor er folk så opptatt av rase …?

  • Terje Trelvik

   Hvorfor er så mange hvite opptatt av å påpeke hvor lite rase betyr til enhver tid?

   • strahd09

    fordi objektivt har rase ingenting å si på hvordan en person oppfører seg eller hvordan man skal oppføre seg mot en person?

   • Hallgeir Ludolfsen

    Fordi det er et svar på hysteriske overreaksjoner over så ubetydelige ting at man må ha 300 + studiepoeng innenfor social justice for å kunne tolke frem noe rasisme i det.

  • Jonny Kristiansen

   De har ennu ikke oppdaget at alle bare er mennesker.
   Hatere hater.
   Men altså, imho så handler dette vel så my om xenophobi som hat. Frykten for det ukjente er no som preger ethvert menneske

 • Egil

  Jeg forstår godt «Whitewashing» debatten som går. At eks. klare asiatiske roller går til hvite menn og kvinner blir feil. Men i dette tilfellet har Daniel Rand alltid vært hvit. Det er ingenting rasistisk i det. Det er heller ikke «på grensen til rasistisk» som jeg ser blir skrevet under her.

  Vi må klage på Whatewashing når det er tilfellet. Å dra den debatten inn her blir i mine (blå) øyne helt feil. Omtrent like feil som å si at en blond og blåøyd mann ikke kan være best i klassen i en asiatisk kampsport. Vi må ta Whitewashing når det kreves, men vi må ta det på reelle og klare tilfeller. Det er nok av de til at det bør være mulig å svelge en hvit Martial art ekspert så lenge rollekarakteren alltid har vært hvit.

  • Hei Egil! I anmeldelsen så er det whitesplaining jeg snakker om. Altså at hvite folk fra vesten skal belære andre folk om deres kultur.

   Så det er ikke whitewashing å gi rollen til Finn Jones, men serien kunne ha blitt bedre om rollefiguren ble gjort om til en med asiatisk opphav. Istedenfor å bare følge en utdatert oppskrift fra 70-tallet.

   • Egil

    Så utfordringen her er at Danial Rand ikke burde hatt noe å lære bort til en asiater siden han er en hvit? Selv om alt han har lært er i «asia et sted» og han er mester i grenen? Begynner vi ikke å tøye strikken ganske langt for å finne politisk ukorrekthet?

    Min mening er at å arrestere «bagateller» undergraver hele problemet med Whitewashing, Whitesplaining, Mansplaining, etc. Og bør det ikke være nedsettende eller endret til våre preferanser før vi kan kalle det whitesplaining? Om jeg lærere å lage sushi av en sushi kok i Japan. Å så forklarer dette punkt for punkt til en japansk venn som ikke har lært dette fra før. Er det Whitesplaining? Eller bare Explaining?

    Nå er jeg litt på dypt vann siden jeg ikke har sett serien enda, men tror jeg kan si med sikkerhet at hverken serieskaper, skuespillere eller noen andre innvolverte har hatt noen som helst baktanker med det de har gjort.

    • Nei, men det er whitesplaining og ikke minst et kampsportkaos når en hvit fyr som driver med kung fu, skal belære en sensei i karate om hvordan hun bør slåss og hvordan hun bør undervise. Du kan jo like gjerne slenge mansplaining inn der også, hehe.

     • strahd09

      Kampsportkaos? Fordi en person med sin stil vil overtale noen som bruker en annen stil på en mer effektiv måte å slå / sparke på?
      høres egentlig ut som en ganske standard diskusjon som jeg ofte har hatt med forskjellige folk på diverse camper.. Er nærmest steriotypisk at kampsport folk ikke er enige om beste måte å knuse kjevene til hverandre på (og jeg er en av de)

      alle liker sin stil best.. sannheten er mest sannsynelig en miks 🙂

      • Jeg er helt enig med Stahd her.

       Og desuten Marte her er tingen at noen som driver med en gren av Kung Fu krangler med noen som driver med Karate som er fra et annet land og har helt andre ideer og bevegelser er ikke noe nytt og har ikke noe med rase å gjøre, det er hva folk gjør for alle vil se sin stil som best.

      • Jarlmann

       Strahd09 – husker ikke hvor jeg hørte det, var nok i en film. Men kamsportturneringer var mindre om hvilken stil som var den andre overlegen, men hvilken utøver som behersket sin stil bedre enn motstanderene.
       Kan dette stemme med opplæring?

       • strahd09

        det stemmer generelt med opplæringen, men der man finner forskjeller så er det diskusjon som ofte sklir over i pissing contest, med veldig mye «men», «dersom», «hvis» 😛

        men ja.. i grunn er det ikke om stil, men ferdighet.

        Flere filmer (de fleste asiatiske) nevner det med at det ikke er stil med utøver som har noe å si.. Fearless og Ip man er de som spretter opp i hodet mitt 🙂

     • (Nei, men det er whitesplaining og ikke minst et kampsportkaos når en
      hvit fyr som driver med kung fu, skal belære en sensei i karate om
      hvordan hun bør slåss og hvordan hun bør undervise. Du kan jo like
      gjerne slenge mansplaining inn der også, hehe.)

      Dette blir for dumnt så du mener at det ikke finnes en eneste person fra Vesten som er flinkere enn noen som helst fra Asia i kampsport? For det er faktisk feil, det finnes en god del som har vokst opp med å trene kampsport og det spiller liten rolle hva slags rase man er. Her er du helt på viddene og dette er noe av det være SJW møl jeg har sett på en stund.

     • fatalicus

      Hva faen?

      Den politisk korrekte faenskapen kan du holde langt unna noe som dette.

      Om du ikke klarer å skille egne usannsynlige politiske meninger fra noe som skulle vært en objektiv anmeldelse, har du ingen ting å gjøre som anmelder.

      • EirikBP

       En anmeldelse blir vel aldri objektiv, ettersom det er basert på én persons meninger om saken. Men er artig å se så mange sinna menn her i dag.

      • Erland Nettum

       Det finnes ikke noe sånt som en objektiv anmeldelse.

     • Jan Johansen

      Så da kan kun briter være verdensmestre i cricket, boksing og fotball. Kun japanere kan være verdensmestre i sumobryting, til tross for at det er regjerende mestre fra både Russland og Mongolia. Hockey kan kun læres bort og mestres av kandiere; beklager Sverige og Russland. Synd for Norge, men kun Skottland kan mestre curling. Kjipt for Island, men kun nordmenn kan være glima-mestre.

     • Jarlmann

      Hvor fikk du det fra at Colleen er en erfaren sensei? Hun lærer trøblete gatebarn karate i et miljø som tilbyr dem sikkerhet fremfor et gateliv med dop og misbruk. Karaten i seg selv er mer for disiplin enn bruk i kamp. De ser på henne som deres lærer, altså er hun «sensei» Betyr ikke at hun er allvitende innenfor den grenen av karate hun utøver. I forholdet Rand – Colleen er han henne langt overlegen i erfaring, med 15 år, uten pause, med trening. Bakuto forteller oss jo at dojoen hun driver ble gitt til henne. Vi har ikke blitt gitt noe bevis på at Colleen er overlegen Rand på noe område, annet enn sosial tilpasning.

   • strahd09

    å kun gjøre follefiguren asiatisk ville gjort særdeles lite med serien i seg selv.. det kunne fort slått hardt andre veien siden du nevner at manuset er så dårlig, at det er parodi på gamle kung fu filmer osv.
    Mange vil nok ha kritisert hardt på grunn av at det da ville vært rasistisk steriotyping av asiater.

    At en hvit mann som er mester i kung fu belærer en asiatisk kvinne som er mester i karate er helt greit. Kan være karakteren er arrogant over sine egne evner?
    Har ikke sett serien ennå, men ett klipp som jeg tror var den scenen du nevnte hintet mer mot det og muligens at han så ned på henne fordi han ikke var klar over hennes ferdigheter.
    Begge deler er helt greit i seg selv og gir muligheter å vise karakterfeil som blir motbevist senere..
    Forskjellene på kung fu og karate er uansett såpass store at det kan være store diskusjoner om hva som er best og hvordan man skal slå osv
    det riktigste svaret er at det er individets ferdighet og ikke teknikkene som har mest å si.

    Det fine med kampsport er at det i all hovedsak ikke er rasistisk. man stiger i gradene og får status basert på det.
    En av de stilartene jeg driver med har en svenske som en av de høyeste… Særdeles få japanere kan si spesielt mye mot han når han snakker om sin stilart.. Stilarten er så japansk som man får den, men det virker som om at det ikke er alt for lenge til en hvit mann er overhodet for stilarten (han som sitter på toppen i dag er litt gammel)

    Kulturell «stjeling» (appropriation) er i all hovedsak bullshit. Spesielt etter det argumentet er brukt på ufattelige vis allerede.. Som for eksempel å hindre en hvit kvinne i canada å ha yoga timer.. fordi det ikke var sensitivt nok opp mot indisk kultur.

    Uansett person kan belære andre i deres kultur.. så lenge den personen som lærer bort faktisk kan mer enn motparten.. selv om motparten teknisk sett er en del av kulturen… ref hvit professor som skal lære bort «svart historie» i usa

    derimot om serien kunne vært bedre om man hentet inn asiater som er veldig god til å lage kamp scener.. så vil nok serien bli veldig mye bedre.. selv om jeg ikke har sett serien så er asiatiske kampsport filmer generelt bedre enn amerikanske…

   • Så det er i dine øyne forferdelig å la en tegneserie karakter være den rasen han alltid har vert fordi ehm…ja hvorfor egentlig. Dette er ikke snakk om å belære noen om deres kultur, det er snakk om at det faktisk er ganske mange fra Vesten som praktiserer kampsort og er skikkelig gode i det. Dette du kommer med her gjør at folk ikke gidder å bry seg om virkelig rasisme når du klager på å vise en hvit kampsort ekspert fordi det belærer folk fra Asia om deres kultur så tenker folk at jo dette greiene her det er jo bare urimelig og glemmer så at det faktisk finnes virkelig problemer med rasisme der ute.

   • hardt rammet

    Er du seriøs? Kan du forklare den siste påstanden din på en måte som gir mening for andre enn deg selv?

    • Erland Nettum

     Selv om du ikke tar poenget betyr ikke det at andre ikke tar det.

     • hardt rammet

      Absolutt, hvis du har en forklaring hører jeg den gjerne.

   • Jarlmann

    Så i dine øyne står Rand, som ble funnet i fjellene av munker og oppdratt i buddhistisk kultur og kampsport til voksen alder, uten bein å stå på fordi han er født en hvit mann fra USA?
    I den tråd kan vi si at person i Norge med utenlandsk opprinnelse ikke har krav på vår kultur, uavhengig av antall år tilbrakt i landet, kun fordi de har hudfargen de har? At jeg har en nabo med hinduistiske foreldre, men hun selv er konfirmert i kiken etter eget ønske, ikke kan sees på som kristen?

    Kildemateriale Marte. Viktigere enn å tilfredstille såkalte SJW’s.

   • RaspberryWii

    «At hovedrolleinnehaver Finn Jones (Game of Thrones) er en blåøyd og lyshåret kung fu-mester er også et problem for seriens troverdighet, og gir meg en vond smak av kulturell stjeling i munnen.»
    Nå provoserer du ekstremt… Det virker som om du prøver å anmelde en serie med et SJW-perspektiv når du ikke engang har den fjerneste anelse om tegneserien den er basert på. Har du i det hele tatt lest den? Hvis ikke, kan jeg ikke ta det du skriver seriøst. Å «rette på» tegneserier og endre karakteren er en uting. Samuel Jackson som Nick Fury og Michael B. Jordan som Jonny Storm var ingen god ide. Ingen av dem klarer å portretere figurene på en god måte, ikke ligner de i det hele tatt heller, hverken utseendemessig eller når det kommer till oppførsel. Samuel Jackson er bare en parodi på seg selv og når ikke tegneseriens Fury opp til sokkelesten i badassery. Michael er ikke verdt å skrive om engang. Men «blacksplaining» er greit det da? For de er jo ikke hvite, og da MÅ det være #innafor?

    Når det kommer til belæring:
    «Når Danny kommer til New York møter han karatemesteren Colleen Wing, spilt av Jessica Yu Li Henwick. Scenen der Danny, som bedriver wushu (kinesisk kampkunst kjent som kung fu) skal belære Sensei Wing om hvordan hun heller bør slåss, er så ubehagelig at jeg holdt på å spise opp puta der jeg satt i sofaen. Til info så er karate en japansk kampsport.»
    Du har tydeligvis ikke fulgt med på dialogene, og kun hengt deg opp i SJW-tullet ditt. Danny sier jo rett frem at hun burde lære dem kung-fu i stedet, og er ikke belærende i så måte. Han setter kung-fu opp mot karate og japansk sverdkunst mot kinesisk, noe Colleen kommer med sleivspark om når Danny prøver katanaen hennes: den er ikke ment å brukes slik, men på den japanske måten. Dette skaper heller en interessant erting dem imellom, og de respekterer hverandres kampkunst. Det er mer som litt vennlig teasing.

    Jeg er også veldig enig i det Jarlmann skriver umder her: Danny har blitt oppdratt av monker mesteparten av livet. At han drar frem kunnskap og tankegods derfra, og at han ser ting slik han gjør er nettopp derfor, og ikke at han opprinnelig er en hvit amerikaner. Du argumenterer for en ting, men ender opp med å skyte deg i foten og fremstå som en selektiv rasist.

 • Ok kultur stjeling kommentaren er poengløs…så det er rasistisk å være hvit og bruke kampsport nå? Her er tingen hvis du har en karakter som er Asiatisk eller Svart eller fra en annen gruppe som undertrykkes i alt det originale materialet og når det lages film eller serie av det hele så gis rollen til en hvit karakter fordi man tror det vil selge bedre, det er hvitvasking, men Danny Rand har alltid hvert hvit, han er sønn av en Amerikaner så hva er problemet. Husk også folkens at Daredevil også er kampsport ekspert og han er hvit det samme med Batman, at noe kommer i fra Asia betyr ikke at hvite folk ikke kan drive med det.

 • Jonny Kristiansen

  Til tross for velmenende psudo intellektuelle forsøk på å fortelle hvor ræva dette er, holder det med å si at denne serien presenterer intet nytt, og er i grunn en så kjedelig fusjon av alt annet marvel, at jeg tror at selv tegneserie versjonen av Iron fist må være ti ganger mer interessant.

  • David Børresen

   Jepp, immortal iron fist fks var en god serie. Dette var en kavalkade av ræva skuespill, dårlig koreografi og direksjon og vel, skuffende når de kunne bygd på godt materiale. Latskap.
   Anmeldelse basert på to episoder 😉

 • Dodidor

  Du skriver at du ikke har noe problem med hvordan han spiller rollen sin, men rasen hans. Det er bare flat out rasistisk

 • Tom

  For et kommentarfelt, da. Det virker litt som om noen har funnet en rekke overtydelige eksempler fra læreboken i faget White Privilege 101 og sitert dem nærmest ordrett. Her er alt fra «omvendt rasisme er en ting» til «kulturell stjeling er ikke en ting» og så den klassiske «hvorfor er alle så opptatt av rase?», da. For ikke å nevne påstander om at anmelder er rasistisk. Mot den hvite hovedrolleinnehaveren. God helg.

  • Hallgeir Ludolfsen

   Denne kommentaren fra Tom er et godt eksempel på Poes lov. Umulig å vite om den er ironisk eller ikke. Men morsom er den uansett.

   • Tom

    Det at alle eksemplene er reelle burde gi deg en pekepinn.

   • strahd09

    med tanke på hvordan han skriver så vil jeg tippe at han er en av de som har det i hodet at man ikke kan være rasistisk mot hvite.. fordi de er hvite..
    og at hvite ikke må finne på å låne noe som helst fra andre kulturer.. fordi det ville vært rasistisk..

    Ett godt eksempel på hvor rasistisk verden er i ferd med å bli.. hovedsaklig på grunn av disse interesante folkene som mener hudfarge burde ha en effekt på hva som er greit
    En dag vil de kanskje oppdage hvor rasistisk de egentlig er..

 • Wow dette var en merkelig anmeldelse. Ikke nødvendigvis fordi jeg er uenig i at det er en klein serie, men fordi det kleine i den kommer fra naiv og overdramatisk fremstilling av kampkunstkultur generelt, ikke i at hovedpersonen har feil opphav.

  Det var heller uheldig å foreslå å skrive om rollene sånn at han er litt mere asiatisk. Også på dette grunnlaget da. Da kan vi like gjerne sørge for at alle som er flinke i matte er asiater også da, eller at atleter burde tendere mot å være svarte osv. Disse stereotypene er stokk dumme å henge seg opp i på begge sidene av teppet.

  Som en hvit kis som har lært bort Wing Chun til asiater før, dette er ikke en veloverveid innfallsvinkel og viser en heller dårlig forståelse for kulturen rundt kampkunst, og hvor global nettop denne er. Er Iron Fist en teit kulturelt utdatert serie med kleint manus? Absolutt. Hele den klossete master/grasshopper greia som dukker opp rundt kampkunst i film er på trynet, og det er DET som gjør det hele problematisk, ihvertfall for min del. Hudfarge not so much.

 • Irritert666

  Tror jeg velger å være enig med Marte, dette var triste greier. Må gjerne diskutere om han burde være asiater eller hvit, dette var bare triste saker. Ser heller Daredevil en gang til, sesong en vel og merke.

 • Rivet Mandolo

  For å nyte fantasi er du nødt til å elske universet som et lite barn.
  Dagen der leken ikke lenger tilfredsstiler er tiden inne for å finne andre forum.

  Enhver kritikk av noe er basert på egen sinnstemning og personlig tilknytning.
  Jeg kan se samme film to ganger og ha to forskjellige opplevelser – men dette vet jeg fordi jeg har erfaring med media – og erfaring med den kjemiske reaksjonen som gir følelser i hjernen.

  Trist at du ikke nyter perler fordi du er farget av aldersfordommer skapt gjennom antatt kompetanse på hva som er god underholdning.

  Du er rett og slett begynt å bli for gammel til å anmelde alle typer media, ikke noe galt i det.
  Sov litt bedre eller få litt mere kos – så kommer nok barnet tilbake igjen.

 • Kai V Findahl

  Det fine med denne anmelderen er at jeg alltid finner god underholdning når jeg velger det anmelderen fraråder og omvendt. -«Hvis disse tingene som du påpeker er så viktig så får du heller se en dokumentar da veit du»

  • Daniel Nilssen

   Kan vanskelig tenke meg noe mer patetisk enn å være SÅ usikker på sine egne preferanser at man må påpeke at man på trass ser på noe en anmelder ikke anbefaler

   • Kai V Findahl

    Som når du kommenterer meg.

  • Erland Nettum

   kan du nevne noen av de tingene hun har slaktet som du liker?

  • Trond Kval Nordli

   Regner med du hater Game of Thrones i så fall, som er favorittserien til Marte?

   • Kai V Findahl

    Hater var et sterkt ord men ja, jeg liker ikke Game of Thrones.

 • Tron Bårdgård

  Da har jeg nådd episode 6 og må stort sett si meg enig med Marte. Er grei underholdning og ville nok gitt den litt høyere terning. Men serien så langt er veldig lik formularet som de har brukt på alle de andre seriene. Du starter med en boss som viser seg å være bare en bonde i spillet. Så avdekkes den virkelige skurken etter 4-5 episoder. Så har du en «topp» rundt episode 6. og så skjer et eller annet som snur om på hele historien før du går inn til landing. Syntes Marvel seriene var nyskapende og kule da de kom. Men nå må de fortsette å nyskape ellers tror jeg ikke det blir mange sesongene.

  • Rivet Mandolo

   Denne serien er kun ment som oppbygging til at Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage og Iron Fist skal kjempe sammen. Blir nok ikke noe ny sesong av Iron Fist om man ser på kommende produksjonsplaner for Marvel.

  • Ikke enig med Marte, men med dem hun har kopiert anmeldelsen fra heller.

 • Naitsirk

  Dere gir Luke Cage en femmer og Iron Fist en toer?
  Synes disse kan bytte terningkast så skal jeg være enig.
  Luke Cage var så kjedelig at jeg ga opp å se flere enn 3 episoder, nå har jeg sett 3 episoder av Iron Fist og er hekta på mere 😃😃

  • Olav Gundersen

   Problemet med Luke Cage var at han var altfor sterk i mesteparten av episodene. Han burde ruslet inn og banket opp skurken fra de første 7-8 episodene uten problemer i episode 1. Kampscenene ble da ganske kjedelige når alt Luke Cage trengte å gjøre var å rusle framover så falt skurkene i bakken nærmes av seg selv.

   Utenom det var det generelt en bedre historie, bedre dialog og ikke minst bedre skuespillere i Luke Cage.

   Hverken Luke Cage eller Iron Fist er i nærheten av det nivået Daredevil og Jessica Jones var, men Iron Fist er den hittil svakeste av marvel seriene på netflix.

 • kero79

  Tror og håper Marte har hatt hodet sitt langt inne i Hyrlue mens hun så denne serien og at den ikke er så dårli som hun påstår. Skal se denne serien og håper jeg blir positivt overasket.

 • Adrian Pedersen

  Hadde det ikke vært for de ulidelig treige kampene, hadde serien ikke vært så verst. Jeg har ikke sett dårligere koreografi siden 80-tallet. Men skuespillet er allright, og milevidt over dølle greier som Supergirl og The Flash, så jeg håper det tekniske tar seg opp.

  • PeeWeeMadman

   Var koreografien nødvendigvis noe værre på åttitallet da? Synes heller problemet er idag, fordi man bruker skuespillere som ikke har noe særlig med fysiske ferdigheter, og dermed bruker shaky cam og raske klipp for å forsøke å dekke over det.

 • Olav Gundersen

  Ser ikke helt problemet med whitewashing her, men er enig i at denne er den dårligste av alle marvel seriene til netflix. Kampscenene er kjedelige, det er vanskelig å tro på at Iron Fist skal være noe spesielt. Kampscenene i Luke Cage var også stort sett kjedelige da hovedkarakteren var altfor mektig i mesteparten av sesongen, men her er problemet omtrent motsatt. Iron Fist virker som en litt uintelligent surferdude som bare har det i kjeften og dialogen til Iron Fist er tidvis like tåpelig som Anakin Skywalker i Star Wars. Finn Jones er ikke verdens beste skuespiller, men manuset hjelper ham ikke stort.

  Det mest positive med serien er noen av karakterene i de mindre rollene, spesielt Madam Gao.

 • Jarlmann

  «Etter all kritikken som har haglet om “whitesplaining” i Hollywood de siste årene, synes jeg det er rart at Netflix ikke ser problematikken her. Hvorfor benyttet de ikke denne anledningen til å modernisere tegneseriefiguren?»
  -Fordi å holde en superheltserie basert på en tegneserie tro til kildemateriale > tilpasse seg dagens PK kultur om å passe på at ikke Gud og hvermann blir fornærmet om man ser på dem sidelengs.
  Personlig hadde jeg heller ikke et positivt inntrykk av Danny Rand når jeg så sesongen, men det var mer pga hans særdeles trege utvikling fra forvirret nyankommer til etablert kampsportmester i et moderne New York.

  «Det hadde da ikke vært ødeleggende for tegneseriens kanon om Danny Reed hadde vært en rikmannsgutt med asiatiske aner, og det hadde gjort serien mer spiselig og mindre respektløs mot kunsten og kulturen den låner.»
  -Å avvike fra kildemateriale for å tilfredsstille ‘kulturell appropriasjon’ (Bleh, får vondt i fingrene av bare å skrive det skjellsuttrykket) er en større synd mot serien enn casting-valg.
  Anmelder burde forøvrig rettskrive sin egen artikkel. Feilskrive navnet på hovedpersonen avslører et manglende innblikk i seriens opprinnelse. Svinnende tillitt til dagens journalister blir ikke forsterket av klart mangel på research.

  Summa summarum: Jo, Iron Fist er Marvels svakeste tillegg for å fullføre rollelista mens vi venter på The Defenders, men denne artikkelen har mer karakterfeil og plothull enn serien hadde i mine øyne.
  Forøvrig rart at redaktør ga ok på en anmeldelse av en serie basert på <50% av innhold? Kan vi som lesere begynne å dømme skribenter basert på innledning og 1 avsnitt også?

 • Hallgeir Ludolfsen

  Kulturell appropriasjon? Whitesplaining? Å herregud… Hvis dette blir en trend hos NRKs anmeldere kommer dere til å miste mange lesere.

  • Her kopierer bare NRK anmeldelsene som kom for ca 10 dager siden i USA, og de bommer da også fullstendig. Nesten så jeg tviler at anmelderen har sett serien. For 10 dager siden anmeldte noen få nettsted de første 6 episodene, for det var alt de hadde tilgang til. Nå har hele serien vært tilgjengelig i noen dager, og NRK kommer med en plagiert «anmeldelse» av nettopp de «seks første» episodene. Det er vrøvl fra ende til annen.

   • David Børresen

    Det tar litt tid å skrive, og anmeldelsen kom samme dag som episodene slapp.
    Tipper du kan være trygg på at NRK fikk samme tidlige anmeldertilgang av de første seks episodene som andre, men som vanlig venter til like før/samme dag som serien har premiere før de slipper anmeldelsen.

    • Dette ble nok «skrevet» for over en uke siden etter hun hadde lest gjennom de første anmeldelsene fra USA.

     Finn Jones er dårlig. Colleen Wing er bra. Samme problem med de samme sitatene. Du kan søke : Iron Fist review if you want the truth, hold no opinions, så spretter den ene anmeldelsen opp etter den andre hvor anmelderen synes dette er så «flaut» , og alt ville vært bra om Rand bare ikke var hvit. Det er noe j ævla p iss alt sammen. Rein plagiat fra NRK anmelderen.

 • Geir Inge Keiserås

  Jeg forstår ikke denne «whitesplaining»-greia. Hvis jeg forstår argumentet riktig, så blir anmelder uvel av å se en hvit mann, som har levd over halve sitt liv i Himalaya, lære en amerikaner med asiatisk etnisitet hvordan hun skal slåss?
  Hvis en asylsøker hadde bodd 15 år i Norge og blitt en skikkelig god skiløper, ville anmelder også blitt kvalm av å se asylsøkeren instruere nordmenn i hvordan man skal gå på ski? Hadde det vært «blacksplaining» (eller noe lignende)?
  Jeg er ganske sikker på at Danny Rand (ikke Reed) er en hvit mann i tegneseriene også, så at de er tro til kildematerialet er vel ingen synd.
  Serien forøvrig (etter 6 episoder) ligger i mine øyne på nivå med Luke Cage. Ikke fullt så god som Daredevil og Jessica Jones, men jeg synes den kommer seg for hver episode. Episodene er litt for lange og går litt treigt, samt at en som har trent kampsport dag ut og dag inn i 15 år kanskje burde vært litt mer dominant i enkelte slåsskamper. Ville gitt den et terningkast 4 så langt.
  Jeg tror også at de fleste skjønner at Netflix/Marvel ikke har noen rasistiske eller «white supremacy»-motiver bak seriene sine, så det er veldig synd at anmelder trekker ned serien på grunn av slike anklager.

 • Thor Haakon

  Og jeg så hele sesong 1 and loved it. Jeg fortventet ingen likhet med Daredevil osv jeg. This is Iron fist.Dårligste fra Marvel for meg er Agent Carter. Snart kommer The Punisher og The Defenders (Luke Cage, Iron Fist & Jessia Jones). Gleder meg til The Punisher hvertfall. og sesong 3 Daredevil som kommer i 2018 har jeg hørt. For lang vente tid.

  • Stine

   Jeg er enig med deg: loved it. Jeg gleder meg til en sesong to.

 • Arve Petersen

  White man’s guilt….
  Nå må anmeldeleren skjerpe seg. PK har vi evig nok av.
  Det er ikke noe galt i en hvithudet superhelt? Hvorfor skulle det være det? Iron Fist er en amerikansk produksjon basert på en amerikansk tegneserie. Selvsagt er det ok med en hvit amerikaner, som jo er veldig vanlig i USA. Hallo, kjære anmelder, det er flaut å se hvor PK du er.

  • Kiran Khan

   Kunne ikke ha skrevet det bedre selv 🙂 takk!

  • Trond Kval Nordli

   Vanlig i USA? Les litt statistikk før du uttaler deg.

   • Arve Petersen

    Du påstår altså at det er få mørkhudete personer i USA?

 • elien

  du ønsker at se gode film? ikke har langt at gå til en film, skal du blot klikke her. >>> MOVIEFULL32.BLOGSPOT.CO.ID

 • Stine

  Jeg anbefaler denne serien på det varmeste. Her er kampen mellom det gode og det onde skildret noe annerledes enn vanlig. Spennende elementer ifra ubesvarte spørsmål innen tro og overtro, som meningen med livet og døden, er flettet inn. Og: ikke minst; fantastiske gode skuespillere. Kampscener der det milde og avslappete innebærer styrke, og der kampen ofte handler om personens egne indre konflikter. Noen scener er for blodige og fæle etter min smak, men i forhold til tidligere serier ifra Netflix, er dette en klar forbedring. Det går an å skildre det vi bryr oss om, den daglige menneskelige kampen, i en mer naturlig form.

 • Fullstendig uenig. Etter 3 episoder synes jeg dette er meget bra. Men her legger nrk seg på den samme linjen som de første anmelderne gjorde for over en uke siden.

  «At hovedrolleinnehaver Finn Jones (Game of Thrones) er en blåøyd og lyshåret kung fu-mester er også et problem for seriens troverdighet, og gir meg en vond smak av kulturell stjeling i munnen.»

  Det er dette tullet mann ser gang på gang i anmeldelser. Danny Rand/Ironfist har alltid vært en lyshåret, blåøyd hvit mann. Så hvor får anmelder dette vrøvlet fra ? Joda, SJW på nettet som har gjort dette til en fanesak, og mente at Marvel skulle endre karakteren deres for å blidgjøre en liten gruppe amerikansk-asiater på det mørke nettet . Det er leit å se at også nrk bare kopierer dette argumentet om at det ville vært så mye bedre om bare hovedpersonen ikke var hvit. Og alle er visst på forhånd enige at Colleen Wing er så meget bra

  Fansen derimot som kjenner karakteren er strålende fornøyd med serien.

  Les de første 10 anmeldelsene av serien og prøv å si meg at NRK anmelderen ikke bare driver plagiat av dem. Skuffende å se at slikt foregår.

  • David Børresen

   Fansen som kjenner karakteren er ikke fornøyd, dere som skryter av den her er de første jeg har sett, og ingen av mine nerdebekjente syntes dette var noe stas.

   • RottenTomatoes audience reviews.

    87% liked it
    Average Rating: 4.3/5
    User Ratings: 3,240

   • Rivet Mandolo

    Det er vel ikke nerder det er flest av i verden tydeligvis, et sterkt fåtall og et enormt lite marked bortsett fra tegneseriehefter der de står for 100% av kjøp. Burde også søke på nett så får du et litt mer nyansert bilde av hva mennesker liker.

    Anmeldelsen var et tydelig plagiat som er tidligere nevnt.

    • David Børresen

     Det kan jo også hende at folk har samme mening, enten man synes den er dum eller ikke, og at hvordan meninger smitter gjerne er gjennom slikt andre poengterer først. Det er ingen krise, vi har tilogmed institusjonalisert det over det meste av verden.

     • Rivet Mandolo

      Absolutt – når retorikken til journalister er lik så er det bare litt tydeligere at arbeidet med å bringe en mening ikke er så unik som den burde være.
      Å gi en toer på dette er også å si at det er av samme produksjonskvalitet som Hotell Cæsar 🙂

      Denne serien kan heller ikke badømmes ut ifra 6 episoder – den bygger seg opp for hver episode – noe episoder er ikke like gode – slik det er med alle serier.

      Alle kan ha sin mening – men som en ansatt medieviter viser hun lite kunnskap om faget i retorikken – mye usaklig bare for å nå lønnskravet fra NRK på 2000 ord 😉
      (Usaklig fra meg 😉

 • RottenTomatoes audience reviews.
  87% liked it
  Average Rating: 4.3/5
  User Ratings: 3,240

  Litt bedre enn Luke Cage.

 • Trygve Andresen

  Jeg har sett de tre første episodene. Vanligvis når jeg prøver meg på en serie som har fått dårlig anmeldelse, ser jeg poenget til anmelder og dropper fort ut av serien. Men det har ikke skjedd her, her synes jeg heller det virker som at anmeldelsen er gal. På IMDB ligger den også på 8,5, som tilsvarer en sterk firer.
  Jeg liker estetikken. Meachumene er glatte, passelig ekle karakterer som får deg til å lure om de er onde, styrt av noe ondt, og/eller om de kan snu og bli imøtekommende. Det er nok av elementer som får meg til å se fram til neste episode. Jommen fikk jeg ikke et gledelig gjensyn med gode gamle Carrie-Ann Moss her også, det var enda et pluss. Superheltegenskapen til Danny er kanskje litt teit, men jeg antar den er hentet fra tegneserien og egentlig sånn sett korrekt. Alt i alt synes jeg foreløpig dette ligger på cirka en sterk firer slik IMDB-publikummet har stemt. Severdig altså.

 • Espen Holmen

  Delvis uenig med anmelder. Synes serien er bra ift. handling/manus vs den originale tegneserien. Det jeg er enig med anmelder i,er kritikken av kampsportscenene, som rett og slett er dårlige og selvmotsigende. Det får da være måte på variasjon av skills.. I det ene øyeblikket er hovedpersonen en nærmest uovervinnelig kung-fu mester med magiske evner(som han skal være) som håner Wing fordi hun ble truffet av ETT slag i en kamp mot flere motstandere samtidig. Senere får han selv omtrent juling av gubber som ser ut som avdankede østeuropeiske tungvektsboksere i stilen. Det henger ikke på greip. Jeg skjønner at man må bruke visse dramaturgiske grep for å øke spenningen, men det blir så mye at det blir dumt. Jeg hadde forresten samme opplevelse når jeg så DD også, begge er ok serier ift handling/manus, men troverdigheten til hovedpersonene som kampsportmestere (for det er dèt de skal være begge to) er omtrent fraværende.

  • Jomar Bakkeli

   Ehm, når får han juling? Jeg er på episode 11, kan ikke huske en eneste kamp der Iron Fist har fått juling. Stort sett uskadd gjennom hele serien.

   • Espen Holmen

    Når jeg sier «omtrent juling» mener jeg at han feks i kampen i Harolds penthouse, flere ganger blir truffet og slått i bakken av en mann som leverer haymakere som en amatør lett kunne dukket unna. Han vinner selvsagt, men står igjen blodig og forslått… Serien er jo basert på en tegneserie, så realisme er det så som så med uansett, men utgangspunktet er jo at Iron Fist skal være en mester, det ser langtfra sånn ut i denne serien. Det er også andre ting ved ham som blir snålt etterhvert utover i episodene, kommentarer som: «jeg har trent 15 år på å kontrollere kroppen, sinnet og følelsene» for så umiddelbart etterpå å ha ett ukontrollert angstanfall, litt senere etterfulgt av ukontrollert sinne. Han blir teit, og alt for «menneskelig» istedetfor den superhelten han skal være. Jeg gledet meg stort til denne serien, siden Iron Fist var en av mine absolutte favoritter når jeg var ung, men hovedrollen skuffer kraftig her synes jeg. Får håpe det tar seg opp etterhvert.

 • Torgeir Bø

  har nesten alltid vært enig med FP anmeldelser, men blir veldig skuffet over argumentene. Marte Hedenstad ikke begynn med sånn VG anmeldelser, ingen setter pris på det.

 • Kristian

  Fram til episode 8 funker dette.

 • vb

  Er veldig uenig med terningkast 2. Koser meg med denne serien jeg og gir den en sterk 4er kanskje til og med en svak femmer. Kampsportscenene trenger ikke å være autentiske for å være underholdende. Synes ikke master-sitatene var så «flaue». Hva kan man liksom forvente at en som har blitt trent opp i en dimensjon som kun dukker opp hvert 15 år skal si, hehe. Synes kjemien mellom Danny og Colleen er veldig god og det gjør serien flere hakk bedre enn en toer. Sitter også med en følelse at det kommer et stort plot twist og det trekker også opp med tanke på å ville se fler episoder.

 • Jeg håper for guds skyld at den ikke er dårligere enn Arrow, for DET var en jævlig skuffende serie.

  • I episode 5 skjer det noe rart. Mr. Iron Fist vet plutselig ting om dopet fra episode 4, og har rekrutert et fjes fra firmaet han tok over for 8 sekunder siden til å researche det, uten at det er noen forklaring på hvordan. Måtte skippe tilbake for å se om det var noen jeg hadde gått glipp av, men kunne ikke finne det. Trodde jeg hadde sova av et øyeblikk. Og etterpå er det noe kreftgreier som heller ikke har noe oppbygning. Veldig rare greier.

 • evelin

  du ønsker at se gode film? prøv bare klik her >>>> MOVIEFULL32.BLOGSPOT.CO.ID garanteret tilfreds.

 • Bernt Axel

  Er veldig uenig med terningkast 2. Jeg holdt på å spy etter 2 gørrkjedelige episoder med en skuespiller som virkelig ødelegger karakteren og blir til tider tilgjort dummere enn man ellers ser. Jeg er lei av denne måten å skape konflikt/story på i tv-serier. Terningkast 1.

 • Wiggo Rudshavn

  Blir det ikke rasistisk å si at det kun er folk med asiatiske aner som kan bli kampsportmestere? Hvorfor skulle ikke en «hvit» person kunne bli nettopp det?

  Og tenk litt over dette: en ti år gammel gutt (ca.) blir oppdratt av munker, fostret til å bli en kriger, i en verden utenfor vår dimensjon. Alt de sier, sier de i pompøse setninger og eksistensielle gåter. Hvorfor skulle han (når han kommer tilbake etter 15 år) plutselig bare kunne snakke helt vanlig (altså slik du forventer), når alt han kjenner er nettopp «The dojo is a place of respect, you chatter like monkeys»? Det er jo nettopp at han snakker på denne måten, som gir det et noe morsomt snev, men som også bygger opp under hvor forskjellig hans oppvekst har vært fra det normale New York?

  Jeg kan være enig i at kampsport-scenene til tider er trege og altfor klippet, men det kan man overleve. Ikke alle Marvel-serier kan være Daredevil. Men alt i alt synes jeg denne anmeldelsen er altfor krass og tar opp noen ikke-punkter som er dårlig gjennomtenkt. Det er ikke en innertier for meg heller, til tross for at jeg er ganske die hard Marvel-fan. Men å si at hvite personer aldri kunne blitt kampsport-mestre, eller at måten han snakker på virker parodisk, blir for tynt.

  • Mr_Ask

   Hysj nå, ikke komme med fornuft til mennesker som leter etter angrep på andres kulturer med mikroskop og en ryggsekk full av blendahvit selvpisking.

 • trkll666

  Dette er den mest omvendtrasistiske anmeldelsen jeg har lest. Det ser ut til at i din ekstreme iver etter å være politisk korrekt desverre fremstår som en rasist hentet rett fra antifa.

 • Terje Sondresen

  Merkelig anmeldelse. Aldri anmeld noe for hva de ikke er, anmeld for hva den er. Personlige ønsker om en mer politisk korrekt hovedkarakter har vel ingen rolle for hvor god serien er eller ei.

 • C_v_K

  Det beste med denne anmeldelsen, som veldig mange andre anmeldelser her, er så klart komentarfeltet. DET får 6/7 fra meg.

 • Filip

  Jeg er enig med Wiggo Rudshavn. Jeg forstår at du prøver å være politisk korrekt i denne anmeldelsen, men alt jeg fikk ut av det var at du mener at hvite ikke kan kampsport fordi de er hvite og at asiatiske kan kampsport fordi de er asiatiske.

 • Fredrixen

  Ooog det agenda-låste kommentariatet leser igjen en anmeldelse slik fanden leser bibelen. Guess I picked the wrong day to quit popcorn 🙂

  Forøvrig mener jeg, etter at at jeg har sett to episoder av Iron Fist, at jeg ikke gidder å se de følgende.

 • Mr_Ask

  «..vond smak av kulturell stjeling..» og der sluttet jeg å lese.

 • Anders Dahle

  Koste meg mest med å se transformasjonen til klysa Ward spilt av Tom Pelphrey.

  Ellers er det vel alltid greit å vite hvem som har skrevet en anmeldelse når man leser den. Er det Marte Hedenstad som har skrevet den leser jeg den annerledes om det er Birger Vestmo. Marte har sin smak, som hun gir tydelig uttrykk for i sine anmeldelser. Selv om jeg sjelden er enig, får jeg veiledning likevel.

 • Mr Fury

  Hva med Nick Fury? Kan ikke huske at han var en farget mann i tegneseriene.
  Samuel L Jackson gjør en kul rolle og de færreste klager.

  Electra er en ninja, men ikke asiat. Det har vel ikke vært så mye bråk rundt det heller.
  Gjelder det kulturell stjeling kun hvis det er hvite menn?

  • Jomar Bakkeli

   For å komme med det forvirrende svaret: Nick Fury har vært en farget mann i deler av tegneseriene siden 2001. Ultimate-universets Fury er farget og basert på Samuel L Jackson. I det ‘vanlige’ Marvel-universet er han fremdeles hvit. Bare at han for tiden er lenket fast på månen etter å ha drept Uatu the Watcher.

 • Tor Reidar

  Det er skuffende at anmeldere ser halve sesonger og bedømmer en serie ut i fra det. Det er spesielt skuffende når anmeldere sammenligner serier (og filmer) som tydeligvis er i samme univers, og setter de opp mot hverandre. Man kan ikke sette en serie eller en film fra Marvel-universet opp mot en serie eller film i samme univers, selv om de henger sammen.

 • Øystein Hjelle Melle

  Har jeg misforstått eller er ikke hovedpersonen hvit i tegneserien også? Ville det ikke vært mer problematisk om skaperne tenkte «hvit mann som kan kung fu? Nei det går ikke an. Han må være asiater». Massevis av hvite folk som kan kung fu, eller i alle fall noen av de andre asiatiske kampsportene (sjekk OL i tae kwon do, plenty med hvite «mestere» der)

 • willy

  arek nonton film mah didieu yeuh.>>>>IFLIXMOVIES32.BLOGSPOT.CO.ID