Hoggeren er en imponerende spillefilmdebut av Jorunn Myklebust Syversen, som har regissert en historie ribbet for overforklaringer og unødvendige detaljer. Vi står igjen med essensen av en mann i en dyp, pågående livskrise, som lar norsk skog få unngjelde for hans oppsamlede aggresjon.

Denne historien fortelles med et solid grep rundt det fortellertekniske, med sparsom, men presist plassert informasjon. Figurens store, skrikende tomhet formidles mesterlig av Anders Baasmo Christiansen i hovedrollen. Hoggeren er en liten film med store ambisjoner, og den treffer.

Anmeldelse: Ghost in the Shell er vakker sci-fi, men litt tom innvendig

Anders (Anders Baasmo Christiansen) hogger trær med stor energi, men åpenbart med lite kunnskap om hogst. Gjennom et møte med onkel Bjarne (Bjarne Syversen) og tante Grethe (Inger Grethe Syversen), får vi vite at han nylig har flytta fra byen til et lite hus han har arvet.

Onkel Bjarne er sterkt tvilende til Anders sin evne til å ta vare på den skogfylte eiendommen, noe han gir klinkende klart uttrykk for i en strålende middagsscene. Etter hvert trer det frem et bilde av hvorfor Anders har flytta tilbake til bygda. Han hadde kanskje ikke noe annet valg.

Onkel Bjarne (Bjarne Syversen) er skeptisk til skogdriften til Anders (Anders Baasmo Christiansen) i "Hoggeren". (Foto: Mer film)
Onkel Bjarne (Bjarne Syversen) er skeptisk til skogdriften til Anders (Anders Baasmo Christiansen) i «Hoggeren». (Foto: Mer film)
Har kjørt seg helt tom

Vi får ikke vite så mye om hovedpersonen, og interessen pirres kraftig. Hvorfor har han flyttet ut på bygda helt alene? Hvorfor vandrer han rundt i skogen og hogger ned tilfeldige trær som bare blir liggende?

Det kommer små glimt her og der som indikerer livsambisjoner som ikke er oppnådd, av årsaker det ikke blir gjort rede for, men bare vagt antydes.

Anders Baasmo Christiansen spiller godt som en mann som har kjørt seg helt tom. Vi ser det i den resignerte måten han beveger seg rundt i skogen på. Hvordan han legger seg blytungt ned med ansiktet begravd i mosen.

Anmeldelse: Little Men er et velspilt og rørende drama med flotte prestasjoner

Regissøren bruker egen slekt som persongalleri rundt Anders. Både hennes onkel Bjarne, tante Grethe og nevø Terje spiller variasjoner av seg selv.

Ett eksempel er når Terje forsøker å prakke på Anders et vannrenseprodukt som Terje Runar Syversen også selger i det virkelige liv. Det kunne blitt kleint, men gir atmosfæren et autentisk preg som Baasmo Christiansen kan boltre seg i.

Han får også mulighetene til å sparre med dyktige Benjamin Helstad, som spiller Terjes sønn med en litt ustabil holdning.

Anders Baasmo Christiansen og Benjamin Helstad spiller godt i "Hoggeren". (Foto: Mer film)
Anders Baasmo Christiansen og Benjamin Helstad spiller godt i «Hoggeren». (Foto: Mer film)
Viltert og inneklemt i skogen

Hoggeren er nydelig filmet av Marte Vold i skoglige omgivelser i Rukkedalen ved Nesbyen, der alt vi ser gjennom linsa virker viltert og inneklemt.

Det sparsommelige, men effektive lydsporet fylles av varme vindsus og humlesurr, av og til med minimalistisk musikk komponert av Jan Erik Mikaelsen, og andre musikalske innslag av country og tysk 90-talls-techno, som hører til på bygda.

Alt underbygger beskrivelsen av et miljø som Anders åpenbart ikke hører hjemme i, og som det kan vise seg å bli vanskelig å bli en del av.

Anmeldelse: Æresborgeren er skarpt og sorthumoristisk fra Argentina

Jeg skal ikke avsløre hvordan det går med ham i Hoggeren, men det kommer indikasjoner på en slags forløsning eller konklusjon, selv om man ikke kan være helt sikker.

Det man KAN være sikker på, er at Jorunn Myklebust Syversen har regissert en film med et særegent uttrykk, godt skuespill og en (i positiv forstand) underfortalt historie som skaper rom for tolkning.

Om FILMEN

Hoggeren
 • Hoggeren
 • Slippdato: 07.04.2017
 • Regi: Jorunn Myklebust Syversen
 • Utgiver: Mer film
 • Aldersgrense: 9
 • Sjanger: Drama

Hei! Les dette før du skriver en kommentar:
Vi vil gjerne ha engasjerte debattanter og setter pris på konstruktive bidrag til samtalen. Det er lov å være kritisk eller uenig, men hold deg til tema og vær saklig i dine begrunnelser (husk at det er lett å bli misforstått). Personangrep og trakassering er ikke greit - slike innlegg blir slettet. Vi vil også gjerne at du bruker ditt fulle navn når du kommenterer. Takk for dine bidrag, hilsen oss i P3 Filmpolitiet.
 • Rune Flaekoy

  Han er på hogget for å si det sånn

  • Brage Leiner

   Dont quit your dayjob, Rune

 • Jan Andreas Knudsen

  Trodde dette var en Vazelina-biopic.

 • magnarStoroy

  Altså alt som er av action i denne filmen er at Anders Bassmo Christiansen høgg tre? Høyrest ut som eit sakte-tv prosjekt på NRK 2.

  • Nils-Jakob Farestvedt

   Hehe. Ja for det er opplest og vedtatt at uten action er ikke en film verdt noe.

 • oudeis

  Ikke en eneste transvetitt?

 • lauren

  Yeuh naronton film didieu.>>>>IFLIXMOVIES32.BLOGSPOT.CO.ID

 • tompel

  geuwat lalajo yeuh.>>>IFLIXMOVIES32.BLOGSPOT.CO.ID

 • Jan Johansen

  Tja…tar’n opp på TV-boksen når’n kommer på NRK2.

  • Andre

   Oh,,, he’s back 😀

   • Jan Johansen

    Hæ?!!

 • Heming Olaussen

  Det er en film – ikke en NRK-produksjon. Den handler om følelser – ikke s.k. «action». Er det vanskelig å fatte?

 • swelly

  geuwat lalajo.>>>IFLIXMOVIES32.BLOGSPOT.CO.ID

 • ola hansen

  lol, enda en norsk film ingen kommer til å se… glad for å sponse disse amatør prosjektene uten publikum, herlig.

  • Karin E. Skoglund

   Jeg synes det hørtes spennende ut, jeg. Noen kommer garantert til å se den.

  • Andre

   Ja gudskjelov for at noen i hvert fall lager noe nytt, annerledes og spennende. Ikke alle som er medlem i bare saueflokker ;D Film hadde ikke gått fremover hvis ikke, så…

   • magnarStoroy

    Det treng ikkje å vere spennande om det er nye teknikkar i bruk. Dogmefilmane var rett nok ein ny måte å lage film på, men gode filmar? Har sett idiotene, og det var ikkje ein god film. Det var ein rar film.

    • Andre

     Hvem har sagt Hoggeren bruker nye teknikker?

     • magnarStoroy

      Det er du som skriv at det er nytt, spennande og annerledes.

      • Andre

       Ja, innenfor etablerte rammer, men det er ikke det samme som nye teknikker. Det handler om å tenke litt utenfor boksen, så menneskehjernen får noe litt utfordrende å bryne seg på også…

 • Lars Andersen

  Nok en norsk film med teatralsk replikkopplesing uten troverdighet?

 • Mattis Finstad Hansen

  Så denne på Hamarama Filmfestival og dette var lett den dårligste filmen jeg så hele helgen. Vanskelig å forestille seg noe mer kleint og amatørmessig og det var situasjoner i denne filmen som frembrakte oppgitt latter og hoderisting.

  Å finne ut i ettertid at vannfilterselgeren faktisk selger slikt i virkeligheten også, gjør den mest absurde scenen i filmen enda mer absurd.

  Smal, norsk film har jeg ingenting i mot, men da er det greit at det er en bra en, i motsetning til denne ruka av en film.

  • Andre

   Ikke sant… det gjør virkeligheten «verre» og rarere enn filmen/fiksjonen? Høres ut som en litt lite rar film for meg dette da, tross alt?
   Kleint var det vel ikke? I såfall hvorfor? Føler du virkeligheten er så klein altså?

 • Teo

  Hallo, fantastisk bra og underholdene film. Den ser kanskje mørk ut og greier, men den er faktisk nok så lystig, synes jeg, og morsom; til tider helt lættis. Skulle ønske den varte 20min til sånn at vi se mer til onkelen (!) … Så ja, jeg digga den 9/10.

 • KEISHA

  Lalajo film alus klik we.>>>>IFLIXMOVIES32.BLOGSPOT.CO.ID

 • Aleksander Vedvik

  En film som kunne ha vært mye mer, men ender opp med å mangle for mange svar og blir til tider rett og slett for abstrakt for den gjenomsnittlige filmentusiasten. Syntes blant annet scenen hvor han er ute og jogger i skogen, synker ned på bakken og ligger og ruller rundt i 3 minutters tid var ganske unødvendig. Klødde meg i hodet for den ga meg ingenting mer enn det de tidligere lignende scenene hadde gjort. Med tanke på det noe tynne handlingsinnholdet, hadde dette passet bedre som en kortfilm etter min mening. Lykkes i å gjøre noen sterke inntrykk trossalt og har et par ganske gode scener. ***

 • Monica pedersen

  Dårligste filmen jeg har sett på veldig lenge. Jeg elsker smale filmer, men denne her skuffet big time. Innholdsløs og uten noen form for mening. Ja vi skjønte at fyren var deprimert. Men det var også alt.

  • Hanna

   Depresjon er innholdsløshet og et liv uten noen form for mening. Ekstremt godt skildret. Hilsen tidligere dypt deprimert