Raw er den første filmen som har fått meg til å brekke meg på kino. Og det var egentlig en ganske fin opplevelse. For dette er en film som tar med både kroppen og hjernen på en overraskende tur.

Regissør Julia Ducournau har laget en aldeles grotesk og likevel følsom film om en ung kvinnelig student som går gjennom en høyst bisarr transformasjon, og kommer i kontakt med sine lyster og seg selv under en hektisk fadderuke på veterinærskolen.

ANMELDELSE: Guardians of the Galaxy Vol. 2 – Godkjent toer

Justine (Garance Marillier) og søsteren Alexia (Ella Rumpf) har et finstemt samspill i Raw. (Foto: United International Pictures)
Justine (Garance Marillier) og søsteren Alexia (Ella Rumpf)
har et finstemt samspill i Raw. (Foto: United International Pictures)
Ufrivillig kjøttspiser

Justine (Garance Marillier) er 2.-generasjons vegetarianer, og har akkurat begynt sine studier for å bli dyrelege som sine foreldre. Skolen hun studerer og bor på har en ganske intens fadderuke, hvor aspirantene må feste hardt og tåle en god del heslige strafferitualer.

Det inkluderer å spise innvollene på en kanin. Og da Justine blir tvunget av sin egen storesøster (Ella Rumpf) til å bryte sin kjøttfrihet, så begynner ting å skje med både kroppen og appetitten.

ANMELDELSE: Get Out – Morsom, spennende og original skrekkthriller

Raw er en blanding av collegefilm og kannibalsplatter. Erotikken og kjøttspisingen er de to mest iøynefallende aspektene ved filmen. Men bakenfor disse visuelt slående uttrykkene, ligger det mye gjenkjennelig ungdomsusikkerhet.

Rollegalleriet har flere herlige outsidere som bærer sin personlighet med stolthet, og som det er lett å falle for.

Og i midten står Justine. En karismatisk hovedperson som vi aldri mister sympati med. Hun starter som et tilsynelatende lett offer for skolens bøller, men er en kvinne som finner sin egen stemme og virkelig biter fra seg.

Både hun og søsteren Alexia er rike rollefigurer med dybde som viser fram søskenrivalisering og søskenkjærlighet på ektefølt vis. Og selv om det er interessant å feste seg ved kannibalismen i en film om seksuell oppvåkning, er det måten filmen viser hvordan Justine reagerer når hun oppfattes som unormal, som er det som fester seg sterkest i Raw.

Raw er full av visuelt særpreg og smarte scener hvor bevegelse og farger er med å fortelle historien. (Foto: United International Pictures)
Raw er full av visuelt særpreg og smarte scener hvor bevegelse og farger er med å fortelle historien. (Foto: United International Pictures)
Full av gode ideer

Det er mer enn bare blod og tygd kjøtt som er visuelt slående i Raw. Julia Ducournau viser, sammen med fotograf Ruben Impens, et meget godt øye for smarte scener som forteller med farger, symbol og bevegelser.

Spesielt en scene hvor studentene maler seg i ulike farger før de går inn for å kline er et typisk festtriks som fungerer utmerket som erotisk fargefest på film.

Justine som danser alene foran speilet fanger også en umiddelbart herlig opprørskhet og egenrådighet som virkelig treffer meg i hjertet.

Det er ingen tvil om at dette er en film som med jevne mellomrom kaster seg med all kraft mot brekningsrefleksen din, men har du mage til det, er Raw absolutt å anbefale.

Raw har aldersgrense 18 år.

Om FILMEN

Raw
 • Raw
 • Slippdato: 28.04.2017
 • Regi: Julia Ducournau
 • Utgiver: United International Pictures
 • Originaltittel: Grave
 • Aldersgrense: 18
 • Sjanger: Drama, Erotikk, Splatter

 • LarZen

  Er veldig spent på denne. Men alle filmer jeg har sett hvor «publikum» har besvimet osv osv og anmeldere bruker litt kraftig ordbruk. Så har jeg gang på gang tenkt «var det alt» når rulleteksten ruller over skjermen….

  Hadde vært artig om det for en gangs skyld var noe sjokkerende…krysser fingrene 😛

  • Manusplussus

   Helt enig. Blir som når dagspressen skriver «NB: sjokkerende bilder» på nyhetssaker av ting du finner på humorsider som 9gag. Hvis de bildene er sjokkerende for folk flest, så lurer jeg veldig på hvor sjokkerende det vil være for folk flest å komme først til noe så alminnelig som en bilulykke.

   • Hvidst3n

    Det er ikke sjokkerende, det er clickbait. Det er bevisst bruk av ord for at du og jeg skal klikke på linken…

   • Diablo1234

    Når ble det å komme først til en bilulykke med hardt skadde, karakterisert som alminnelig. Å ta seg en dusj er alminnelig.

   • Kjell Pettersen

    Alminnelig å komme til en bilulykke?
    Hva jobber du med da? Ambulansesjåfør?

  • Sigurd Vik

   Da vil jeg presisere at det ikke var sjokk eller blod som fikk meg til å brekke meg. Men en mer kroppslig ekkel scene som varer og varer:) For det vante publikum er ikke denne filmen kjempedrøy når det gjelder splattereffektene.

   • LarZen

    Skjønner 🙂

   • Aylar Von Kuklinski

    Sigurd: Har sett filmen just nu, og lurer på en ting i all min nysgjerrighet: Den varige scenen du nevner her, har den noe med hår å gjøre, for isåfall har du min fulle forståelse! xD Den var ihvertfall brekkekkel, hehe..

    • Sigurd Vik

     Jepp, det var den som fikk meg til slutt:)
     Kjenner det knyter seg litt i halsmusklaturen bare jeg tenker på den scena.

  • Are Solberg

   Du kan prøve deg på «Irreversible». Den tror jeg vil gi deg en trøkk. Jeg reagerer aldri på film, men akkurat den var virkelig krevende. Samme med «Die Freie Wille».

 • Miriam Hagen

  Hm… kanskje lurt å ikke fortsette og pushe oss selv til å se mer råskap? Det gjør ikke noe godt med oss, verken som individ eller samfunn.

  • Andre

   Njaa… si ikke det. Nettopp når råskapen tjener andre hensikter og film som kunst, meningsytrer, osv, så er det vel absolutt et grep som bør kunne brukes? Hva skal vi med kunst som ikke provoserer?
   Blir det imidlertid bare spekulerende vold, blod og overflatisk underholdning derimot, blir det vanskeligere å forsvare kanskje…
   Moralen bør vel slik bli at vi nettopp har godt av slikt, i smarte sammenhenger? For 50 år siden besvimte folk av å se blod og litt vold på film. Var det noe bedre?

   • Miriam Hagen

    Jeg synes bare det er trist at man fyller seg med slikt i en verden som trenger mer kjærlighet og aksept for andre mennesker. Vi trenger å bruke kreativiteten vår på å finne ut hvordan vi skal vise godhet og respekt for hverandre, der har vi en veldig lang vei å gå. Vi hører sammen alle mennesker, vi bare ser det ikke, derfor bruker vi mye tid på å tråkke på hverandre og fornedre hverandre.

    • Å se en voldelig film betyr ikke at man tråkker på hverandre, det er faktisk ikke virkelig, det erhva man gjør i virkeligheten, ikke hva man ser på for underholdning som er viktig. Jeg elsker skrekkfilmer og har sett på dem hele livet, jeg prøver også å være snill og hyggelig mot mine medmennesker og dyr, at jeg liker skrekkfilmer gjør meg ikke til noe dårligere menneske.

    • Andre

     Det er faktisk mye av dette ‘Raw’ handler om, men jeg har gitt opp å si at folk bør se filmen før de kommenterer den. Det er veldig slitsomt…
     Er det noe som er bra med ‘Raw’ så er det jo at den er svært egen, kreativ og forsøker å berike ting på en god måte. Dømmer man filmen ut ifra et bilde og en tittel, ja da kommer man ikke langt….

     • Miriam Hagen

      Det kan hende du har et poeng, men jeg ser likevel ikke filmer som spiller på det mørke, så det finner jeg aldri ut. Det er bra dere greier å beholde de myke og gode sidene deres selv om dere ser slike ting, det er jo det viktiste, at man ikke blir kynisk i forhold til andre menneskers lidelse:-)

  • Jay Lay

   Hah. Guri land.

 • Hegle Tandstad

  Brekke seg for noe som vises fake på et lerret eller skjerm. Sier ALT om det som er inni hodene til folk. Brekke seg kan man gjøre hvis man kommer ut for død og elendighet live.

 • Lars Olsson

  Selv håper jeg at det er i nærheten av en ny Martyrs,
  For folk som ikke liker at filmer som tester grenser……
  Ikke se på den da…..
  Det finnes filmer for alle alt fra highschool dance 15 for de som liker den typen, til Raw (Grave) for oss som liker å se filmer som ikke er A4

  • Mattis Finstad Hansen

   Den var dessverre langt unna Martyrs, men veldig bra for det.

  • Bjørg Jørgensen

   Jeg så Martyrs (2008) nylig og må ærlig talt si at jeg ikke likte den. Jeg forstår ikke hvorfor akkurat den får så mye skryt.

   *Mulig spoiler*
   Martyrs er av få filmer jeg faktisk synes bare var en røre av blod og smerte, og så klistret de en kvasifilosofisk slutt på den for å forsvare det. Det er jo så meningsløst å skulle «finne svar» gjennom tortur av andre. Det er ikke noe «hellig» over dissosiasjon.

 • Bjørg Jørgensen

  Jeg likte den, særlig slutten. Jeg liker horror som tørr å være litt poetisk og kan tolkes på flere måter. Den minnet en del om en annen fransk film (engelsk tittel «Trouble Every Day») hvor kannibalisme og blodtørst også som kan sees som en metafor for lidenskap.

  Skjønner ikke hva som skulle kunne få noen til å kaste opp eller forlate salen. Har det blitt klippet bort mye fra originalen?

  • Mattis Finstad Hansen

   «When shown on Gothenburg Film Festival, several attendants in the audience fainted and vomited. Over 30 people left the cinema prematurely and they had to take a break in the middle of the movie due to all the turmoil.» – Triviaseksjonen på IMDB.

   Helt ubegripelig for min del.

 • Mattis Finstad Hansen

  En virkelig god filmopplevelse!
  Raw er ikke vanskelig å se. Tvert i mot. Den er sterk og provokativ, erotisk og brutal, samtidig som den er både vakker og stillferdig i uttrykket sitt. Det er lett å bite seg merke i Garance Marillier sin rolle som Justine, på veien gjennom den seksuelle og kannibalistiske oppvåkningen, som er visuelt herlig og tankeprovoserende. Hennes stillferdige vesen og hennes forandring er troverdig og du får lett medfølelse med henne gjennom filmen.

  Jeg synes ikke filmen var vanskelig å se, som sagt. De visuelle grepene som brukes, er dempede og forseggjorte og selv om de definitivt holder 18-årsgrense, blir det aldri for ille på noen måte. Jeg synes filmen har mer enn nok kjøtt på bena i seg selv, uten de visuelle effektene, men de skaper et mer helhetlig bilde og som fint kan forsvares.

  Dette er en film jeg lett kommer til å se flere ganger og som jeg kan anbefale varmt.

 • Aruna Chandra

  Raw, original version — HBOMOVIES21.BLOGSPOT.NO

 • buka dikit

  Raw FULL MOVIE original version URL : — BOXOFFICE32NET.BLOGSPOT.COM