Twin Peaks: The Return er ikke en serie for alle, men mange vil nok elske den. Det smaker nemlig veldig av David Lynch i starten av den tredje sesongen.

Stedene, rollefigurene, glimtet i øyet og den unike stemningen fra den gamle kultserien er på plass, men Lynch er sparsom med det kjente og kjære, og sender publikum raskt ut i ukjent farvann. Det er først og fremst de gåtefulle delene av Twin Peaks-universet som utforskes og utvides i de første episodene.

Og her høster Lynch mye fra eget arbeid. Den særegne regissøren (som har regien på alle av sesongens 18 episoder) har skapt mye siden han lagde Twin Peaks sammen med Mark Frost i 1990, og han tar med seg flere av sine audiovisuelle signaturer, som han utviklet i filmer som Lost Highway og Mulholland Drive, inn i den nye sesongen.

ANMELDELSE: Terningkast 6 til Twin Peaks – definitive gold box edition, S01 og S02

Nostalgien ligger tykt over Twin Peaks. Her er serieskaper David Lynch i rollen som FBIs Gordon Cole, flankert av kollega Albert Rosenfield, spilt av nå avdøde Miguel Ferrer. (Foto: HBO Nordic, Showtime)
Det er lett å bli nostalgisk når en vender tilbake til Twin Peaks. Her er serieskaper David Lynch i rollen som FBIs Gordon Cole, flankert av kollega Albert Rosenfield, spilt av nå avdøde Miguel Ferrer. (Foto: HBO Nordic, Showtime)
En del nostalgi, mye nytt

Det har gått 25 år, men mye er fremdeles som det var i Twin Peaks. Sheriffkontoret har beholdt sine ansatte, The Great Northern er fremdeles under ledelse av Benjamin Horne (Richard Beymer) og det er fremdeles melankolsk livemusikk på den lokale baren.

Vi får ikke henge så mye på disse stedene i starten, men gjensynene er umiddelbare, og tar oss effektivt inn i det velkjente fiksjonsuniverset.

ANMELDELSE: Fargo S03 – Hver scene er en nytelse

Men Lynch og Frost har utvidet både geografien og dimensjonene. Vi besøker flere byer, blir kjent med en rekke nye rollefigurer og blir ført videre inn i gåten som omhandler Dale Cooper (Kyle MacLachlan) og de to hyttene i skogen.

Kontrasten mellom det uskyldige og det særdeles brutale er fremdeles en viktig ingrediens som gjennomsyrer både handling, tematikk og estetikk. Og igjen balanserer serien mellom det symbolske og abstrakte på den ene siden, og en jordnær hverdagslig lunhet på den andre. Det er riktignok mindre tydelig retning på handlingen, og litt mindre kaffe og pai, i starten av sesong 3 enn det var i 1990, men det er naturlig sett ut fra hvor vi havnet på slutten av sesong 2.

ANMELDELSE: The Leftovers S03 – Mesterlig fortalt om sorg, savn og tap

Shelly Johnson (Mädchen Amick) og Norma Jennings (Peggy Lipton) er fremdeles å finne bak disken på Double R Diner i Twin Peaks. (Foto: HBO Nordic, Showtime)
Shelly Johnson (Mädchen Amick) og Norma Jennings (Peggy Lipton) er fremdeles å finne bak disken på Double R Diner i Twin Peaks. (Foto: HBO Nordic, Showtime)
Vil pløye ny mark

Twin Peaks har ikke gjenoppstått for å hylle seg selv. Mark Frost og David Lynch har skrevet et manus som ikke dveler for mye med nostalgien for det som var, de vil lage noe nytt i både form og innhold.

I typisk Lynch-ånd er lydsiden sentral som fortellergrep. Og det legges mye vekt på betydningen av enkeltord, symboler og farger. Det er tidvis krevende å følge med på, men det er et rikt og filmatisk språk som bygger ut seriens mytologi, og som utfordrer publikum til å kontinuerlig tolke, og forsøke å rasjonalisere, det som vises fram.

Det er ikke alle sekvensene som treffer meg like godt. Og spesielt i den mer drømmelogikkbaserte delen av serien, er det noen av de nye visuelle løsningene som framstår unødvendige og utdaterte.

Men etter tre episoder er det vanskelig å vite meningen med alle de ulike trådene. Det er en rastløshet og en kompleksitet over starten av serien som gjør det vanskelig å vite hvor vi skal og hvem som skal følge oss på veien. Og sekvenser som irriterer i starten, kan bli til godbiter når de plasseres i et større bilde.

Jeg er både optimistisk og stort sett begeistret for Twin Peaks: The Return etter 3 episoder. Det eneste jeg kjenner meg sikker på når det gjelder fortsettelsen, er at det kommer til å bli rart. Forhåpentligvis blir det vidunderlig rart.

Twin Peaks har premiere på HBO Nordic mandag 22. mai med de 4 første episodene. Nye episoder kommer hver mandag.

Om SERIEN

Twin Peaks
 • Twin Peaks
 • Slippdato: 22.05.2017
 • Sesong: 3
 • Utgiver: HBO Nordic, Showtime
 • Serieskaper: David Lynch og Mark Frost
 • Sjanger: Drama, Krim, Thriller, TV-Serie

 • Livo

  I saw Twin Peaks when I was 12, I just managed to see the first season, in Spanish the title was: Quien mato a Laura Palmer. Then the years went by, but I never forgot the last episode. 12 years later I found the second season, the film and now third season, YEAHHHHHHHHHHHHH!! I love it.

 • Per-Anders Farberg

  Burde man sett om det gamle før det nye?

  • FilmFantast

   Ja!

   • FilmFantast

    Tror det skal bli mer enn vanskelig nok å henge med uten å ha sett det som allerede er laget – for ikke å nevne at mye av det gamle antagelig vil spoiles i de nye sesongene.

  • EvonM

   Så absolutt!!!! Og filmen «Fire Walk With Me». Veldig viktig å få med seg.

  • Glenn Remi Helgerud

   Men se for all del ikke Fire Walk With Me før sesong 1 og 2

   • Stine Bottolvs

    Ikke se den i det hele tatt 😫Den filmen var nedtur!

    • Glenn Remi Helgerud

     Tullprat,den filmen er definitivt ingen nedtur,et mesterverk som kan sees om og om igjen.

  • Glenn Remi Helgerud

   Mye om drapsaken i den første kommer til og dras frem i sesong 3 og i følge Lynch og det så man alt i andre episode.

  • darklordofgorgoroth

   I og med at dette er sesong 3, så burde det vel være mest logiske sak av verden å se sesong 1 & 2 først? Etterfulgt av prequelen??
   Man hopper ikke bare inn sånn vilkårlig, uten videre.. XD

  • Jan Kołodyński

   Hvis man ikke husker de, ja. 😉

 • Gert van Rooy

  Blir det tilgjengelig noen gang på en av de ‘vanlige’ kanalene, det vil si kanalene som enten plager oss med masse reklame eller kringkastningsavgifter??

 • AChristina

  Husker jeg hadde T-skjorte med teksten «I killed Laura Palmer» 😁

  • Glenn Remi Helgerud

   Har en med Killer BOB på hvor det står «I will kill again» 😃

 • darklordofgorgoroth

  I’ll see you in 25 years, Agent Cooper….

 • Skulle gjerne «binge-watchet» denne sesongen 🎉 Lynch og Frost må ha fått i seg noe de ikke skulle da de kokte ihop dette 😉😅🤓

 • Jan Kołodyński

  Men hva skjer nå med agent Phillip Jeffries siden David Bowie er død?

  • Glenn Remi Helgerud

   Jeffries har alt blitt nevnt i serien

 • Kroknes

  Den serien her, det e ordentlige saker.

 • Sindre Grindhaug

  Må si jeg var noget ung da første sesong gikk, og måtte se den på nytt. Det ble jo noen år senere, og da må jeg få lov å si at det blir litt som Casablanca… Var sikkert utrolig bra da den ble laget, men idag er det vel ikke akkurat noe å be seg over om.

  Sitter nå inne i episode 3 av den nye sesongen. Og. Dette det er tydelig at noen begynner å bli gamle, og ja, hva skal man si?

  Det er godt mulig det ligger noen sublime meldinger en plass, at mitt intelekt ikke klarer å omfatte denne serien, men så langt ser jeg rett ut ikke underholdningsverdien. At det abstrakte kan ha underholdningsverdi, det er klart. Men her blir det jaggu lite innhold, karakterer og kontekst.

  Mye peyote drømmer dog, det skal de ha 🙂

  Kjedelig, lite nytt, og ufengende så langt.

  Men, det er jo bare min mening! God kveld til alle!

  • Sepp Blatter

   BBC og Rolling Stone har hver for seg kåret denne serien til henholdsvis beste tv-serie for 2017, og tidenest beste og mest banebrytende underholdning på tv.

   At du ikke forstår verken det eller serien, er en annen sak.

 • Cep Tommy

  TWIN PEAKS THE RETURN E01-E03 – HD-GRATIS, ===> CINE-4K.BLOGSPOT.COM