Jeg må med en gang bare erkjenne at jeg er svært glad i westernfilmer og -serier. Fra klassikere med John Wayne og Clint Eastwood via alternative perler som Dead Man til mer dyptpløyende miljøskildringer som Deadwood.

Jeg simpelthen elsker den ville vesten, de enorme landskapene, de skitne saloonene, de fåmælte antiheltene og den brutale mytologien – i Godless får jeg en herlig dose av alt sammen.

Serien er ikke like sterk i replikken og like saftig i rollefigurenes karaktertrekk som Deadwood. Men dette er et blinkskudd av en westernserie som både skinner i sjangerdrakten og som svinger godt som spennende kruttrøykdrama.

ANMELDELSE: Wind River – Iskald og beintøff thriller

Godless er fri for westernsjangerens kjønnsstereotypier og to av de du helst vil ha på laget ditt i en skytekamp er Mary Agnes (Merritt Wever) og Alice Fletcher (Michelle Dockery).(Foto: Netflix)
En by, en bande og et håpløst utgangspunkt

Settingen er i New Mexico i 1880-årene, hvor både loven og troen har tunge kår.

Den lille gruvebyen La Belle har mistet nesten alle sine menn i en ulykke. Sånne uheldige omstendigheter tiltrekker seg et digert gruveselskap som presser på for å kjøpe sølvgruven for en rimelig penge. Ekstra inspirert til grådighet siden byen nå stort sett er befolket av kvinner, og tilsynelatende kun har en halvblind sheriff (Scoot McNairy) og hans eplekjekke assistent (Thomas Brodie-Sangster) som beskyttere.

Samtidig er den nådeløse banden til Frank Griffin ute på leting etter sin tidligere kollega Roy Goode (Jack O’Conell), som gjemmer seg i traktene.

Legg til kyniske journalister, misforstått religion, raseskiller, ulike indianerstammer og noen ondskapsfulle typer som kunne ramlet rett ut av Nick Caves mordballader, så har du ingredienser nok til å skjønne hva slags gryte serieskaperne Scott Frank og Steven Soderbergh koker opp.

Grunnvannet som gir næring til hele serien, er nybyggertidens usikkerhet og USAs ustødige formative år. Noe også noen norske familier får oppleve. Immigranter fra Skandinavia er et av de mange miljøene vi er innom på denne reisen i USAs tilblivelsesmytologi.

ANMELDELSE: Mindhunter – Et fascinerende stykke FBI-historie

Flere av birollene er av det ypperlige slaget. Som den aldrende og innbitte Marshal John Cook, spilt av den glimrende veteranen Sam Waterston. (Foto: Netflix)
Jeff Daniels er uhyggelig god til å være ekkel

I et kruttsterkt rollegalleri, er det flere som stikker seg ut som høydepunkt.

Jeff Daniels er uhyggelig god som den livsfarlige bandelederen Frank Griffin. Daniels har en tilstedeværelse og en stjernekraft fra tidligere roller som forsterker Griffins lederegenskaper og sølvtunge. Og rollefigurens gudekomplekser og grusomheter gjør hans forvrengte selvbilde til et grotesk og fascinerende skue.

Godless kaster av seg westernsjangerens kjønnsstereotypier. Dette er en serie hvor kvinnene bærer like mye av både skjermtiden og helterollene som mannfolkene. I tillegg til en vidunderlig rar tysk kunstner, er rancheren Alice Fletcher (Michelle Dockery) og borgermesteren Mary Agnes (Merritt Wever) to av seriens tøffeste rollefigurer. Jeg er spesielt svak for den treffsikre og replikksterke Mary Agnes – som også er utstyrt med byens beste «bullshit»-filter.

Scoot McNairy (Halt and Catch Fire) er igjen ypperlig som den tverre og hjertegode sheriff Bill McNue. I tillegg finner vi sterke kort som Sam Waterston (Law & Order og En vakker dag) og Kim Coates (Sons of Anarchy) i biroller som det umiddelbart smaker typete typer av.

Det er nesten en fornærmelse mot resten å gi seg her, men det får si sitt at jeg ikke kan sette fingeren på en eneste skuespillerprestasjon som lugger i denne serien. Med et ørlite unntak for et rimelig sadistisk tvillingpar som presenteres litt tegneserieaktig.

ANMELDELSE: The Revenant – så kroppslig at det gjør vondt

Landskapet og stemningene fanges sammen på vidunderlig vis i Steven Meizlers foto. (Foto: Netflix)
Åpne landskap med rom til ettertanke

Samlet oppleves Godless syv episoder som en lang og god film. Der serieformatet gir oss mulighet til å virkelig bli kjent med både rollefigurene, deres bakgrunnshistorie og deres drømmer og redsler i sitt nytt land.

Miniseriens åpne fortellerstil brukes også til god effekt. Her skvises ikke historien inn i en dramaturgisk diktert episodestruktur. Hver episode får leve sitt eget liv og puste i sitt eget tempo. Det er givende for en fortelling som trives i åpent terreng.

TOPP 10: Derfor digger vi Justified

Utseendemessig så er dette en serie som bruker westernsjangerens brede kinoformat til å fange opp både grandiose landskap og folkets plassering i den massive ville vesten. New Mexico er en av USAs største stater i areal, og landskapet, menneskene og stemningene sys sammen på vidunderlig vis i Steven Meizlers stilrene foto.

Her snakker Godless et filmspråk som faller naturlig for serien. Formatet er godt egnet til å gi rom til ettertanke etter hvert som vi møter både personer og situasjoner som er egnet til refleksjon.

Selv om jeg vil holde Deadwood noen hestehår over Godless (her er det jo ingen Al Swearengen i saloonen), så er dette innertier for min seriesmak. En støvete, mørk, lun og velbalansert præriereise som passer like godt til morgenkaffen som til kveldsdrinken.

Godless har premiere på Netflix den 22. november. Anmeldelsen er basert på alle 7 episodene.

Om SERIEN

Godless

 • hebbe61

  Hva med en moderne western..jobber meg for øyeblikket gjennom Longmire.
  Også filmet i New Mexico (selv om det skal være Wyoming).
  Robert Taylor-Katee Sackhoff(BSG)-Lou Diamond Phillips.
  Modern day cowboys and indians.
  Small town next to a Cheyenne reservation.

 • Tvisynt

  Jeff Daniels er en utrolig dyktig skuespiller, behersker de fleste genrer.

 • Anders

  Hørest midt i blinken ut. Gleder meg.

 • magnarStoroy

  Beste westernserien sidan Deadwood? Den var i 2004. I 2011 kom Hell on Wheels, som er ein westernserie, som eg likte godt.

  • Hell on Wheels var bra til tider, men langt fra ren kvalitet.

  • xinsomniaxx

   Det eneste som Hell on Wheels har til felles med Deadwood må vel være at handlingen var lagt til det ville/gamle vesten ikke lenge etter borgerkrigen. I retrospekt føles han hovedpersonen i HoW nesten fjollete i forhold til Al Swearengen og hans henchmen, som virkelig var gutta boys som ikke lot seg pille på nesen.

   Det er bare min mening. HBO er gode i yrket sitt…

  • saZi Anasazi

   Helt enig! HoW var fantastisk bra!

 • Ulla Gundersen

  Jeg så Deadwood i fjor, og vil bare legge til her at det ikke er en serie bare for mannfolk. Når en film, serie eller en bok er virkelig god, er det nesten synd å sette den i en boks. Nå gleder jeg meg til å se denne nye serien. Det eneste jeg ikke liker er når det er en uke mellom hver episode. Jeg liker å se mange episoder etter hverandre. Da slipper man å glemme hva det dreier seg om i tiden mellom. Nettopp det syns jeg er streamingplattformenes virkelig store fortrinn framfor vanlig TV. Nå har jo forresten TV-kanalene tatt opp konkurransen noe .. de sender nå ofte to episoder i slengen. Smart trekk. Utvalget er så stort at det er vanskelig å holde styr på hvis man bare får enkeltepisoder.

  • Morten Bryde

   Har du ikke sett High Noon og finner den noe sted (gjerne på biblioteket) har du virkelig en western å glede deg til. Lykke til!

   • Stemmer,jeg har High Noon på dvd.Fordel at den er i svarthvitt,mange gode filmer blir ødelagt av at fargene tar bort mye av opplevelsen.

 • SP

  Heisann, fikk ikke sett noen av disse. Står heller ikke hvor man kan se de?
  – Er det på Nettflix.no / Nettflix.com eller et annet sted?

  • Sigurd Vik

   Hei! Som det står nederst i anmeldelsen så har «Godless» premiere på Netflix den 22. november. «Deadwood» ligger ute på HBO Nordic:)

   • SP

    Tnx! Så

 • Hans Hansen

  Godt. Gleder meg til denne:)

  • Bjarne

   Du blir skuffa…. 🙁

   • Hans Hansen

    Har nå sett første episode. Grei tidtrøyte, om enn litt rotete fortalt. Veldig pk-western. Mengder av grepa mannfolk-kvinnfolk. Antagelig dukker horder av afro-amerikanere opp i de neste episodene. Alle skal med… Forøvrig så kulissene ut som de kunne vært spikret sammen på Tusenfryd:-/

 • Bjørn Dahle

  Ser det blir nevnt øverst her filmer med Clint Eastwood og John Wayne.
  Synd at western filmen som jeg og mange andre syns er den beste ikke blir nevnt, Ondt blod i Vesten med Charles Bronson og Henry Fonda.(1968).

  • Thorbjørn Ustad

   Så ondt blod i vesten for noen uker siden, for andre gangen. Første gang en gang på 80 tallet. Stillheten, grove ansikter, sand som suser i vinden, en flue som suser,. Det høres langtekkelig og kjedelig, men selv en slik gammel film blir slike sekvenser spennende for noe er i vente, etter en liten stund blir stillheten blir avbrudt med tog også et den velkjente munnsspill låten til Charles Bronson og pang pang. Sergio Leones kunstverk. Ingen kunne lage western filmer som han. Så det er sagt!

 • Tom Vidar Eriksen

  Lonesone Dove! Ingen over ingen ved siden

  • Jonny Solem

   Til og med min 15-årige datter har Lonesome Dove som favoritt film eller serie noensinne laget. Den er ikke usannsynlig udiskutabelt den beste western-serien noensinne.

 • magnarStoroy

  Har kjøpt Justified, men ikkje sett enno.

  • Justified er fantastisk, bortsett fra en litt for lite serialisert første sesong og en litt elendig femte sesong, så er den serien flott. Og en fenomenal siste sesong. En serie som tar både historien og karakterene sine seriøst nok. Flust av Deadwood-veteraner i serien.

  • Håkon Hovda

   Gled deg. Herlig serie med noen legendariske dueller og skytescener. Og sørstatskulturen med sin humor, fargerike språk, religiøse oppfatninger, familiebånd osv, og ikke minst forkjærlighet for hevn og vold, er tatt på kornet. Definitivt min seriefavoritt. Skal sees igjen.

 • Cato Felglemper Sandvik

  Lidenskapens pris går vel også under Western sjangeren, ja sia den startet under borgerkrigen i USA, å den har eg sett kansje 10 ganger kommer sikkert til å se den 10 ganger til…minst… <3 😉

 • Ståle Snipsøyr

  «Godless kaster av seg westernsjangerens kjønnsstereotypier.» Med andre ord, politisk korrekt bullshit. Ser hvordan det går i feks. den nye Macgyver serien. Forbauset over å se det ble en sesong til.
  Macgyver har ikke bare kastet fra seg kjønnsstereotypier, men flere andre også. Det er nesten parodisk. Alle raser er inkludert og Macs sjef er ikke bare kvinne, men dverg også. Her går det politisk korrekte foran alt, så jeg tenker de som liker klassisk westeren, føler seg snytt. Premissene ser ut til å være lagt.Det gjenstår å se hvor lenge den går.
  Beste westeren/scifi er Firefly, som dessverre, bare gikk en sesong. Klassiker, meget originalt konsept.

  • Eirik Kristoffersen

   Hva med å konsentrere seg om plott, dialog og foto, fremfor kjønn, hudfarge eller kroppsfasong? Der de siste faktorene ikke er viktige for plottet eller humoren, er det vel knapt noe å henge seg opp i?

   • Anders Johansen

    Nei, kanskje det var poenget, Eirik.

   • Disqusor

    Dialog, plott, landskap, foto, kropp, colours…ååå så søtt da…

   • Nikolai Iversen

    Fordi det er helt unaturlig og urealistisk. Når det er med vilje pk ideologi som styrer noe så blir det automatisk stygt.

   • Nikolai Iversen

    Selvfølgelig er det viktig for serien at den har en såpass realistisk kjerne som fiksjonen kan støtte seg på. Er det unaturlig og pk så blir det jo stygt og uinteressant. Men går man for en lav standard så ser jeg hvordan man kan mene noe annet.

 • Disqusor

  Rett og slett litt kjedelig…

 • Det er vel ingen som slår Wayne og Eastwood uansett,og det var jo de som fikk folks øyne opp for westernfilm.Gjøvik kino måtte vise ekstraforestilling kl.ett på natten da Clinternfilm kom,fortsatt stinn brakke.Og på tv hadde vi jo How the west was won,og Gunsmoke med vår egen James Arness(Arnesen frå Møre)og Festus.Ingen serie i dag oppnår en slik status.Mye av dagens er bare kopier.

  • Lars Erik Nilssen

   Aursnes, Sykkylven, Møre og Romsdal.

  • Jens Harald

   John Ford. Ingen over, ingen ved siden av.

 • Bjarne

  Har sett de to første episodene nå, og jeg er ikke enig i anmeldelsen så langt. Veldig gode skuespillere men handlingen er blodfattig og fryktelig treg. Ikke er den på langt nær så hard og brutal heller som skrives her. Mere western for hele familien med tenåringer i stua. Jeg vil heller kalle den en WESTERN-DRAMA. Hadde ventet meg mye råere og mer fart i handlingen fra denne anmeldelsen tilsier. Etter to laaange og treeege episoder engasjerer den ikke meg. Dersom ikke E-3 gjør det bedre dropper jeg hele serien….

 • Samuel Kemi

  Når du ser en med Krøllet hår og sjegg så vet du alølerde der at ingenting han skriver stemmer, han er i sin venstrevridd verden i sin boble som fortsatt ikke har klart å kravle seg ut av, god bedring . Skriv heller for barne TV enn å annmelde noe som helst du SIGUR VIK!

  • Bjarne

   Ikke kødd med krøllene til folk get… 😀

  • Rolf Nordgreen Sterud

   Hjelpe meg, Samuel Kemi! Er du 5 år gammel? Det er ikke sånn at man MÅ stille sin tåpelighet til skue. Man kan faktisk bare avstå, eller hålle sjeft som du sikkert ville sagt.

   • Bjarne

    Sinna gutt?

    • Jonas Alexander Larsen

     Å blande inn politisk tilhørighet for hva en syns om en serie er såpass barnslig og kunnskapsløst at det er lov å bli litt sinna da. 😉

  • Kroknes

   Ja, e du fæm?

  • Jonas Alexander Larsen

   Når du ser de skrivefeilene så vet du at du sitter i en kjellerleilighet og … Neida 😉 Men: Kan du gi ett konkret og ordentlig eksempel på at Sigurd Vik ikke kan skrive en anmeldelse, eller at noe av det han sier ikke stemmer? Eller at jeg ikke kan skrive noe som ikke stemmer? Som venstrevridd skjeggebass så faller jeg nok inn under «udugelig»-stempelet ditt. 🙂 Du syns tydeligvis ikke at det er ok at folk har forskjellige meninger, når du angriper en anmelder for hans synspunkt på en serie, og baserer det på utseendet hans? Det finnes også høyrefolk med skjegg og krøller. Og det finnes glattbarberte venstrefolk med lego-sveis. Uansett har det INGENTING med hvordan en anmeldelse skrives å gjøre. Noen liker «Godless» og noen liker ikke «Godless», og det er helt ok. Vi er forskjellige.

  • StianY

   Du minner meg om han propagandaministeren fra «V for Vendetta». England prevails!

 • Bjarne

  Kall serien for hva den er: Et hyggelig WESTERN-drama uten de de store greiene for oss som liker VOKSEN og KNALLHARD western. Ingen problemer med å la smårollingene på ti år se denne….

  • Jonas Alexander Larsen

   Noen av serieskaperne bak Deadwood er venstreorienterte, så jeg tror ikke det har noe med kvaliteten eller «voldsomhets-graden» å gjøre akkurat. 😉

 • Kasper

  Det setter nasjonalfølelsen i sving når ein ser at dei har tatt hensyn til historiske fakta angåande norsk emmigrasjon til Amerika;)!!

 • Bjarne

  WESTERN kan ikke bli bedre og mer spennende en detta…… 😀 Særlig den siste scenen mellom Ringo og DOC er legendarisk…

 • Bård Hareide Jebsen

  Denne serien var for meg super, håper det kommer flere western som denne på film og som serier på Netflix.
  Og håper denne kommer med mange sesonger

 • Geir Asbjørnsen

  Hvis du liker treeeeg handling, klisjeer, og usansynlig oppførsel, så er denne midt i blinken. Har sett hele sesong 1, på 3 dager, og synnes det er en veldig dårlig serie.
  Deadwood er mye bedre!

 • Stefan Nacho Rønning

  Terningkast 6? 6??! Ingenting ved denne serien når Deadwood til knærne engang, fake news. Godless er helt ok, verken mer eller mindre.

 • Klakkakongen

  Filmatisk er serien en klar sekser som legger lista svært høyt og vinner glatt. Musikken nydelig levert. Der Deadwood drukner i klisjeer har i det minste denne serien færre av de. Ser hylekoret slakter serien. Sterke kvinner som utfordrer stereotypier. Flott som fa… Terningkast 5 (pluss)

 • xinsomniaxx

  Det vi i Norge kaller det Ville Vesten, og som vi innbiller oss at amerikanerne kaller The Wild West har nå fått et politisk korrekt navn som ikke har nådd helt til Skandinavia ennå er The Old West.

  Ville Vesten har nok ENDA litt mer romantiske undertoner i Europa enn over there, siden vi slipper å bo i det våpen-helvetet som gjør at det Ville aldri gikk helt over, og dermed må man skille mellom det gamle og det nye istedet.

  Er nå min lille teori basert på det av amerikanske TV-serier Viasat4 måtte finne på å sende.

 • Karl Fossum

  Hei, etter gjennomsett sesong er dette en klar midt på treet hesteopera med majestetiske vidvinkelskudd av formulaisk vås. Jeff Daniels er uhyggelig god men ikke nok til å trekke opp gjennomsnittet her. Kanskje hent tilbake Aksel Kielland for en mer nøktern vurdering av denne helt gjennomsnittlige serien.

 • BrannEbest

  Så liten gjennomført kommentar har jeg aldri skrevet før, men min dom over serien: drit kjedelig. Vestern er gøy, men ikke denne

 • BrannEbest

  Enig så enig