Så er de her, Justice League. Gjengen som Warner Bros. og DC Comics håper skal bli like store som Avengers. Det er ikke helt lett å se for seg at det blir en realitet, fordi filmen rett og slett ikke er like god.

Om det kun er superhelt-action som teller, innfrir Justice League med ett arsenal av data-genererte sekvenser. Underholdningsfaktoren er likevel forbausende middels.

Regissør Zack Snyder pøser på med drønnende effekter, der både superhelter og skurker slenges i vegger så betongspruten står gjennom hele filmen. Det blir faktisk litt ensformig og masende, etter hvert.

Filmens største problem er likevel at den tar seg selv veldig alvorlig, med lite rom for selvironisk tøys og moro. Justice League virker som en broket forsamling med et lovende potensial som denne filmen ikke makter å utnytte fullt ut.

Gal Gadot spiller Diana Prince/Wonder Woman i «Justice League». (Foto: SF Studios/Warner)
Samler superhelter for å bekjempe trussel

Batman (Ben Affleck) forsøker å samle en gjeng superhelter. Verden trues nemlig av dommedagsfiguren Steppenwolf (Ciarán Hinds), som er på jakt etter tre såkalte moderbokser. For lenge siden ble de gjemt av henholdsvis amasonene, atlantianerne og menneskene, fordi de kan ødelegge jorda hvis de blir forent.

Nå søker Batman hjelp fra Wonder Woman (Gal Gadot), Aquaman (Jason Momoa), The Flash (Ezra Miller) og Cyborg (Ray Fisher) for å nedkjempe Steppenwolf. Første utfordring blir å finne ut hvordan de kan gjenopplive den avdøde Superman (Henry Cavill).

Anmeldelse: God’s Own Country er en blendende vakker kjærlighetshistorie

Justice League fører oss inn i en pågående historie, der det absolutt er en stor fordel å huske begivenhetene i både Man of Steel, Batman v Superman: Dawn of Justice og Wonder Woman.

Ikke alle figurene kjenner hverandre ennå, og båndene mellom dem er løse og uklare. Dette er en gjeng der flere egentlig ikke ønsker å samarbeide. Filmen sliter med å opprette emosjonelle bånd mellom dem – og til publikum.

Figurene er også veldig alvorstunge. Når det er Ezra Millers oppgave å være komisk avlastning, forstår man at humor ikke har stått i høysetet for Zack Snyder. Miller er nemlig ikke en utpreget lattermild type. Justice League kunne hatt godt av en gjennomgående lettere tone, men det går ikke med denne rollebesetningen.

Anmeldelse: Jackie Chan overrasker positivt i den gode thrilleren The Foreigner

Det er i de mange action-sekvensene vi ser hva Zack Snyder er best på, nemlig å komponere effektfulle kampscener som er både kaotiske og virtuose på samme tid. De har imidlertid ingen emosjonell slagkraft, som i Patty Jenkins’ Wonder Woman, og virker av og til repeterende og uttværet.

Men alle som liker filmer som får det til å kile i ørene og blinke i øyeeplene, vil kunne sette pris på at det er lagt ned mye tid og krefter i å få Justice League til å se ut som den gjør.

Figurenes ulike superkrefter blir vist frem i all sin prakt, enten det er The Flash sin hastighet, Aquamans håndtering av vann, Wonder Womans styrke, Supermans lasersyn eller Cyborgs kontroll over teknologi.

Batman har riktignok ingen superkrefter, men mange leketøy. Når han blir spurt om hvilken evne han har, svarer han som sant er: «Jeg er rik!»

Batman (Ben Affleck) møter Cyborg (Ray Fisher) i «Justice League». (Foto: SF Studios/Warner)
Betydelige mengder fantasifull action

Justice League har noen hyggelige norske innslag. Det er morsomt å høre Sigrid fremføre en coverversjon av Leonard Cohens Everybody Knows i filmens åpningssekvens. Det er også gøy å se Lena Loven Kongsli gjenta rollen fra Wonder Woman som amasonen Menalippe, mens Daniel Stisen opptrer i en liten rolle som stor kriger.

Den største attraksjonen ved Justice League er likevel, som i Avengers, å se et knippe superhelter samarbeide mot en felles fiende. Det resulterer i betydelige mengder av fantasifull action. Dessverre er fienden av den sedvanlige sorten, en digitalt skapt kjempe med skummel stemme som bare er ond for å være ond.

Steppenwolf er ikke særlig interessant, og forunderlig inkonsekvent i sin logikk. Når Justice League-heltene invaderer hans hovedsete i en nord-russisk by, sier han «la dem bare komme», selv om han vet hvilken trussel de utgjør. Slike slappe manusavgjørelser er med på å trekke ned helhetsinntrykket.

Anmeldelse: Mord på Orientekspressen er et for trygt og ufarlig mordmysterium

Produksjonen av Justice League ble preget av en personlig tragedie i Zack Snyders nærmeste familie, som gjorde at han overlot fullførelsen av filmen til manusforfatter Joss Whedon. Han skal ha gjort en del endringer og spilt inn flere nye scener, men det er umulig å se noen tonale problemer i filmen.

Justice League fremstår som et rent Zack Snyder-produkt, på godt og vondt. Den er ganske solid på actionområdet, men virker litt likegyldig på historiefronten. Da er det like greit at spilletiden holdes nede på to timer.

Alle figurene har egne filmer på gang, og det er lov å se frem til det, spesielt Wonder Woman 2, men den første samlingen av disse DC-heltene fungerer ikke så godt som det var lov å håpe.

Om FILMEN

Justice League
 • Justice League
 • Slippdato: 15.11.2017
 • Regi: Zack Snyder
 • Utgiver: SF Studios
 • Originaltittel: Justice League
 • Aldersgrense: 12
 • Sjanger: Action, Sci-fi

 • Mercutio

  Hvis anmelderen ønsker å se mer humor så får han vel gå og se en komedie i stedet? Men jeg mistenker det er nok en sammenligning med marvel, der familievennlig humor og generiske actionscener har definert «oppskriften» på superheltfilmer. Jeg elsket Batman vs Superman, nettopp pga de utrolige actionscenene og det faktum at hele filmen omhandlet det faktum at disse superheltene sjelden er særlig heroiske. Superhelter er blitt super pga at de kan sloss, ikke noe annet.

  • BrannEbest

   Du sier just hva jeg selv skulle si… liker også at dc holder seg til historiene vi kjenner fra bladene med bare små små vrier…
   Marvel klarte til og med å snu den beste hulk historien om til en film om thor….

  • Crisp

   Marvel sine historier er latterlig enkle de også ja, så enig der! Setter faktisk like godt pris på DC sine mer mørke føringer enn Marvels påtatt «fjollete».
   Men Captain America-filmene har bedre historier av Marvels filmer dog!

  • Lars Busk Grinde

   Heilt einig. Godt skrevet. Regissøren av Thor: Ragnarok har jo sagt at han spurte seg sjølv korleis ville ein 6-åring ha laga filmen og fulgte det han kom fram til. Eg tenker då at eg heller ser BvS: Dawn of Justice extended 100 gonger til enn å sjå Ragnarok…
   Når eg skal sjå ein actionkomedie so kan eg vurdera ein Marvel-film. Ein kan jo tydeleg sjå at anmeldarane stille høgare krav til DC enn Marvel.

   • Mattis Finstad Hansen

    Nå elsket jeg Thor: Ragnarok herfra til helvete, men jeg setter stor pris på den mørke og alvorlige settingen i DC-filmene. Godt at to relativt like franchiser kan være såpass ulike på lerretet. Jeg setter pris på begge leire og hva de har fått til de siste årene.

  • Olav Gundersen

   Jeg tror ikke mangel på humor er det største problemet.
   Snyder er bare opptatt av å ta deg fra et visuelt vakkert øyeblikksbilde til det neste. Historien betyr ikke noe og karakterene er bare der for å posere for kule øyeblikksbilder. Du kan klippe ut massevis av visuelt vakre korte øyeblikksbilder i filmen men som helhet blir filmen lite spennende.

 • Morten O

  Samme anmelder ga The Avengers en 5’er. Rart at Avengers kan få en 5’er med tanke på historien i den filmen kontra Justice League. Kan nevnes at samme anmelder har gitt Iron Man 2 og Thor 2 en femmer også. Han har faktisk gitt så og si alle Marvel filmene 5’er…

  Virker som om han har basert anmeldelsen her på en sammenligning av Avengers. Det blir jo totalt tåpelig. Også presterer han å rakke ned på historien, etter å ha gitt filmene nevnt over en 5’er….?

  • Jomar Bakkeli

   Han nevner Avengers 2 ganger. (At DC håper JL skal bli like stort som Avengers og at begge filmene inneholder en knippe superhelter). Hvordan dette blir å basere anmeldelsen på en sammenligning skjønner ikke jeg. Han kan ikke late som om Avengers ikke finnes heller. Og denne filmen ville ikke eksistert uten Avengers. Så det er naturlig å nevne dem.

   Og sånn rent av nysgjerrighet, hva er feil med historien i Avengers sammenlignet med JL?

  • AkselAnkerHenriksen

   Nja, han ga jo Avengers 2 en firer, og det er absolutt en av av de svakeste Marvel filmene historiemessig.
   Forøvrig er det mer enn bare god historie som skiller DC og Marvel, og Birger er inne på det: Marvel er rett og slett jevnt over flinkere til å få deg til å bry deg om rollefigurene. Det finnes selvfølgelig unntak, ingen bryr seg om Hawkeye, og i Wonder Woman er det vanskelig å ikke bry seg om hva som skjer med Diana og Steve.
   Så kan du sammenligne med de to Batman-filmene til Snyder. Hvem er det meningen at du skal heie på der? Alle ‘heltene’ er jo selvsentrerte drittsekker. Aller mest har en sympati for folkene rundt dem som var så uheldige å ende opp i en slik uforskyldt situasjon hvor en liten gruppe forvokste mammadalter sørger for at verden rundt dem raser sammen.

  • rattus_norwegicus

   Han ga Batman v Superman en femmer. Og den var dritt dårlig. Slutt å dikte opp konspirasjoner og nyt filmen hvis du liker den.

   • Svein Larsen

    Personlig tipper jeg at NRK’s filmanmelder er den som tar seg selv veldig alvorlig. Uansett, jeg skal se filmen, og jeg er sikker på at jeg liker den.

 • MrTerje

  Akkurat sett den på kino selv, og må si meg helt enig med Birger her. Selv elsker jeg Man of Steel men synes Batman V Superman var ok+. Men dette var dritt. Ikke noe engasjerende historie i det hele tatt, og antagonisten var svært lite spennende. Dette er problemet i alle DC-filmene i større eller mindre grad, mens denne filmen i tillegg sliter sterkt med dårlig CGI, merkelig klipping i tid (de skal visstnok ha fått beskjed fra WB om å holde seg under 2 timer, noe som er helt absurd for en grandios film som dette), og musikken er generisk.

  Til alle dere i kommentarfeltet som mener at anmelderen er forutinntatt når det gjelder DC og gir Marvel automatisk bedre score: bullshit. Det virker som om at alle DC-fanboys tror at alle som ikke liker DCEU-filmene tror at det handler om stemningen og seriøsiteten. For noen, kanskje. Men det fundamentale problemet til filmuniverset ligger i historiebyggingen deres. Ting har aldri noe sammenheng. Batman er her og prater med de folka, så i neste scene er han der og prater med de folka, og så er han plutselig på andre siden av jorden og prater med de folka. Alt som blir sagt skal inn med teskje, og scenene har ingen sammenheng. Alt som skjer må til enhver tid ha noe med hovedplottet å gjøre, virker det som. Det er ikke god filmskaping.

  • rattus_norwegicus

   Er den Oscar-vinnende antagonisten i The Dark Knight en lite spennende antagonist? Javel? 😀

  • Crisp

   Enig i mye her. Musikken er generisk. Den godeste Danny Elfman tror jeg trenger et avbrekk, eventuelt noen som tør å si at han går på tomgang gitt!

   CGI var påfallende synlig alt for mye, i alt for mange scener, og hvorfor man ikke heller går for en «menneskelig» og ekte skuespiller i rollen som den onde skjønner jeg bare ikke. Det ville vel blitt både mer interessant og billigere også?! Dette (også) funket langt bedre i Wonder Woman!

   Nå tok plutselig Joss Whedon over regien på slutten da, grunnet en personlig tragedie for Zack Snyder, men likevel synes jeg ikke dette merkes nevneverdig? Likevel godt at de holdt seg under 2 timer, noe som i stor grad er nok spør du meg…

   Generelt skjønner jeg ikke denne, og andres, klaging over hvor selvhøytidelig filmen og visse karakterer er. Hvorfor SKAL de på død og liv være så jæklig morsomme og fjollete tullete da? Tegnerseriene er i stor grad dørgende alvorlige, og tematikken tilsier da i aller høyeste grad også at det ikke faller seg naturlig å komme med morsomme onlinere i tide og utide, det er bare sykt irriterende! Heldigvis er Batman og Wonder Woman voksne nok til ikke å fjolle bort dommedagsscenarioene, selv om jeg har skjønt at mange misliker dette alvoret i filmene…

   • Marius Waage

    Hvis du skal lage noe gravalvorlig, så må du i det minste ha en god historie å fortelle og ha veldig greie på hva du holder på med. Christopher Nolan er dyktig, derfor klarte han dette, det er ikke mange som klager på at Batman Begins of The dark knight er alvorlige og mørke filmer.

    Se på Tim Burtons Batman fra 1989, som jeg fortsatt ser på som den beste batman filmen som er laget. Det han gjorde var å lage en absurd tegnfilm aktig atmosfære med en drøss av selvironi og satire. Men likevel var den svært alvorlig i bunnen, og det fungerte.

    Superman fra 1978 er også laget korrekt. Her balanseres det alvorlige med en klype humor på svært god måte. Dette er fordi disse filmene er laget av Nolan, Burton og Donner. De er særdeles dyktige regissører med mange svært gode filmer på reportoaret. Zack Snyder er ikke av samme kaliber, derfor vil han mislykkes hver gang han prøver. Så enkelt er det.

    Han kunne kommet unna med det om han tilførte noe mer «fjoll». Som for eksempel i 300. Der kom han mye unna med den heller svært kjedelige historien ved å gjøre den absurd. Det er moro å se «superhelter» parodiere seg selv. Men det kan også gjøres dønn alvorlig, men da må man ha skikkelig peiling på hva man holder på med.

 • Olav Gundersen

  DC må virkelig snart kvitte seg med Zack Snyder for å få litt mer liv inn i filmene sine. Det er grenser for hvor interessant det er å se hans desperate forsøk på å lage et mørkere Nolan-inspirert filmunivers uten å være i nærheten av å lykkes. Snyder er bare opptatt av å lage pene actionsekvenser uten sjel, og jeg er ihvertfall fryktelig lei av slowmo scenene hans.

  • Mattis Finstad Hansen

   Jeg er uenig. Jeg liker veldig godt flyten i filmene hans og jeg setter pris på det mørkere og alvorligere universet han får frem. Det er godt å se at han er villig til å ta steget bort fra hva Marvel gjør om dagen, noe de til gjengjeld gjør veldig, veldig bra.

 • Jokkelimokkeli

  Spoiler i anmeldelsen din Birger.

  «Figurenes ulike superkrefter blir vist frem i all sin prakt, enten det er The Flash sin hastighet, Aquamans håndtering av vann, Wonder Womans styrke, Supermans lasersyn eller Cyborgs kontroll over teknologi.»

  At Supermann kommer tilbake bør du ikke si da det skal være en overraskelse for publikum at han overlevde.

  • Magnus Lien

   Og ved å eksplisitt poengtere det her sikrer man at alle får det med seg, send en mail du.

  • AkselAnkerHenriksen

   Zack Snyder er kanskje ikke et filmgeni, men han kan business, og en Justice League film uten Superman er dårlig business.
   At Superman er med er ingen spoiler.

  • Olav Gundersen

   Enig i at det var unødvendig å nevne det, men det var vel ikke direkte en overraskelse at Supermann lever? Det hintes kraftig om det i traileren og.

   • Jomar Bakkeli

    Årets dårligst skjulte hemmelighet.

 • 050986

  Gal Gadot har bare EN oppgave i filmer hun viser seg i: å stråle med puppene og lårene. Hva mer tregs?

  • Crisp

   Du har tydeligvis ikke sett ‘Wonder Woman’ (heller)….

 • Sjarlatan

  Kan virke som at Wonder Woman vil bli stående som DC sin «one hit wonder».

  • Marius Waage

   Det håper jeg virkelig ikke 🙁 Du mener foresten DCU, ikke DC. Men ja, det ser ikke lyst ut det her. DC skulle aldri ha gitt Snyder ansvaret for dette her, han er en svært dårlig historieformidler. Men det er jo mange gode DC filmer før DCU. Superman (1978), Batman (1989), Batman Begins (2005), The Dark Knight (2008), V For Vendetta (2005) plus noen til.

   Så kan jo få det til. Men ja det ser ikke pent ut for DCU akkurat nå.

 • Jomar Bakkeli

  Meh, denne var da langt bedre enn en 3er. Syntes den var fin. Historien er tydelig, ikke en uforståelig lapskaus som BvS. Og den er jo egentlig bare et bakteppe for å la de ulike karakterene komme frem. Det er superheltene som er fokus her, ikke skurken. Superheltene og hvordan de lærer seg lagarbeid. Og her var filmen god, alle fikk vist både styrker, svakheter og utvikling. Alle hadde en relevant rolle. Og den var morsommere enn tidligere fra DC. Helt klart deres beste hittil.

 • Mattis Finstad Hansen

  Vet du hva? Jeg må være ærlig å si at jeg liker denne filmen og ikke minst de foregående, individuelle filmene. Ja, jeg er en av dem. Heh.

  Supermann er død, verden går til helvete og Bruce Wayne føler skyld for hendelsene i BvsS og prøver å samle sammen nye og gamle helter for å redde verden på ny. Historien er verken revolusjonerende eller særlig dyp, men som som superheltfilm fungerer den helt kurant. Med seg på laget får Batman (Ben Affleck) med seg Wonder Woman, igjen spilt av fantastiske Gal Gadot, Aquaman, spilt av Jason Momoa, som de fleste kjenner fra Game Of Thrones, samt Flash og Cyborg, spilt av de mer ukjente (for meg) Erza Miller og Ray Fisher. De gjør alle gode roller, selv om jeg synes både Batman og Aquaman blir litt anonyme til tider. Kanskje mest Aquaman. Batman stiller litt bedre pga den naturlige lederrollen og vinner litt på det.

  Igjen er det Gal Gadots Wonder Woman som står sterkest i Justice League. Gal Gadot spiller fantastisk og ikke minst er Wonder Womans kampscener morsomme og effektfulle. Erza Millers Flash er også en karakter jeg vil dra fram, siden Justice League-filmens versjon av Flash er den beste så langt i mine øyne. Masse humor og masse action gjør seg alltid godt for de litt mer ukjente, unge rollene og Flash er intet unntak her.

  Action er forøvrig cluet i denne filmen. Som sagt; historien er ikke blandt de sterkeste i denne sjangeren, men som effektfilm fungerer den godt. Jeg synes likevel det er en litt anonym hovedskurk vi får servert og selv om han er hardtslående og ser kul ut, er han ganske forglemmelig i lengden. Aquaman heller ikke verdens kuleste superhelt. Jeg synes de har gjort litt lite ut av karakteren i denne filmen, men ser ikke helt hva de skulle gjort anderledes heller. Men det kan bare være meg da; Aquaman har aldri vært noen favoritt i min bok.
  Når det er sagt, så kommer det en plot twist ute i filmen som bringer en kjærkommen og god karakter inn i hendelsene som gjør et veldig godt inntrykk. Skal ikke si så mye om det, men jeg setter pris på hvordan de gjorde siste delen i Justice League.

  For som jeg startet med, så må jeg si jeg liker både Justice League og de foregående filmene. De har en helt annen flyt enn Marvelfilmene og de er mørkere og seigere. Jeg setter pris på sånt. Jeg kan skjønne at folk, ut i fra hva vi får servert fra Marveluniverset, rynker på nesen og kan være negative til DC Universe sine forsøk, men for meg betyr det heller lite. Jeg blir underholdt, jeg liker karakterene og jeg liker virkelig godt flyten i filmene. Selv om Marvel står sterkere for meg, spesielt med årets filmer, gir jeg tommel opp for Justice League og DC Universe og ser frem til de neste filmene.

 • Nye Konto

  Historien du ALDRI får fra Hollywood, gjengen som reiser over sydpolen for å se med egne øyne om verden er en rund planet eller om vi er innesperret inne i et terrarium med en endevegg! Du kan sikkert gjette hvorfor Hollywood ALDRI lager en slik «eventyr-historie» for oss!

  • Kjetil E Aasen

   Beste kommentaren idag XD

   • Nye Konto

    Tross tidevann der havvann beveger seg frem og tilbake, og såkallt magma-bevegelse, så er tiltaksen til jorda superskarp på 23.4 grader, og sentripetalakselerasjonen stopper aldri! Tror du vi svever rundt? Den Jesuitiske «heliosentriske» modell er en bløff!

    • Kjetil E Aasen

     Det jeg alltid har lurt på, hvorfor lyver de om at jorden er rund og ikke flat?

     • Nye Konto

      – Bl.a annet fordi ellers ville alle tatt med seg borreutstyr og forsøkt komme seg ut. De ønsker holde hemmelig hva som er der ute, hva det enn er.
      – Det er også lettere i RE få folk til å akseptere fiktive styringssystemer, som kapitalisme, markedsøkonomi, demokrati, kommunisme etc. Børsene er jo fiktive, det er ingen som faktisk jobber der fysisk med økonomi.

      • Kjetil E Aasen

       Forstår, vi vanlige folk er bare sheeple og du er en del av en liten, utvalgt elite av intelligente folk som har sett sannheten. Det gir mening. Det må være digg å være helten i sin egen verdensomspennende spionfortelling.

       • Nye Konto

        Jeg tilhører ikke eliten, gjorde jeg det ville jeg ikke fortalt deg disse tingene!

        • Kjetil E Aasen

         Nei, men jeg tipper det føles ganske ålreit å være mer opplyst enn 99.99 prosent av verdens befolkning. Jeg hadde iallefall følt meg spesiell.

        • Nye Konto

         Ja kanskje, men også svært frustrerende! Uansett, den nyttårstalen fra Dronningen av England fra 2015 kan alle se!

        • Kjetil E Aasen

         Jeg hadde iallefall følt meg litt som James Bond. Imellomtid, tror jeg bare at jeg går tilbake til sauflokken jeg.

        • Nye Konto

         Filmpolitiet tillater ikke links, ellers skulle jeg linket til en(1), eneste, youtube-video!

        • Kjetil E Aasen

         «Flat Earth in 5 minutes?»

        • Nye Konto

         Hell Fire Clubs , Knights Templar and First Ladies in Drag Decoded av rosette delacroix

        • Kjetil E Aasen

         Sorry, når jeg forsto at dette var et spill med «prikk til prikk» med uendelig antall prikker som man kan forme til hvilket-som-helst bilde man selv ønsker, forsto jeg at dette ikke går noen vei.

         Når nivået på empiri er: «Denne kvinnen er høy, konklusjon: mann i drag» så forstår jeg at Rosette Delacroix vet fint lite om hvordan man fører bevis. Det hele blir bare Dan Brown på syre, en fyr som er kjent for å være en like god historiker som Stephen Hawkinng er god i friidrett.

         Jeg anbefaler selvfølgelig et introduksjonskurs i vitenskapsmetode, Ex.Phil og/eller Ex.Fac. Men dette kan være litt mye å be om, så har jeg et par obligatoriske nøkkelord som alle som driver med historie burde ha innabords.

         Stikkord:
         Verifisering og falsifisering
         Confirmation bias
         Karl Popper
         Teori vs. hypotese
         Definisjon på pseudovitenskap
         Bevisføring: kvantitet vs. kvalitet

         I’m signing off

        • Nye Konto

         Så at du drev å skrev noe, men du droppet det.

 • Svein Larsen

  Snart kommer Godless og Knightfall, man har mye å se frem imot.

 • 050986

  I have seen wonders and I have seen women, but only one wonderwoman. Hun er ikke med i denne filmen.