2017: Årets beste spill

Her er våre 10 favoritter

Knusende skuffelser, «loot box»-kontroverser, «early access»-problematikk og noen strålende spillopplevelser – for et spillår det har vært! Nintendo har vist at Switch-konsollen absolutt er verdt pengene, og PlayerUnknown’s Battlegrounds har omsider fått lanseringsdato.

Men hva var de beste spillopplevelsene i år?


2016: Årets beste filmer | Årets beste spill | Årets beste TV-serier


Forseggjorte spill laga med kjærlighet går igjen på vår toppliste over de beste spillene i år. Spill der du merker at utviklerne brenner for det de driver med og enten har tatt en franchise til nye høyder, videreutviklet noe kjent, eller skapt noe helt nytt og unikt.

Dette er vår subjektive liste, og mange store spill fra året som har gått har falt ut til fordel for våre personlige favoritter. Du savner kanskje Destiny 2, FIFA 18, eller Splatoon 2? Eller var The Evil Within 2 ditt favorittspill i år? Sonic Mania?

Vi vil gjerne høre dine favoritter – sett opp din egen toppliste i kommentarfeltet!

Assassin’s Creed Origins
Bayek er helten i Assassin’s Creed Origins. (Foto: Journalistens skjermdump, Ubisoft).

Med Assassin’s Creed Origins puster Ubisoft nytt liv i en spillserie som hadde mistet fremdrift. Origins er det beste Assassin’s Creed-spillet på flere år.

Spillet skryter av en stor og åpen spillverden som skriker etter å bli utforsket, og med en oppdragsstruktur som ikke er fullt så lineær som tidligere blir det en mer dynamisk opplevelse enn i de tidligere spillene.

Selv om Ubisoft har fornyet seg fremstår Assassin’s Creed Origins fremdeles som for gjenkjennelig og trygt, det gjorde at spillet ikke nådde helt opp på terningen, men dette har uansett vært en av mine aller mest fornøyelige spillopplevelser i år.

– Marte

Les anmeldelsen av Assassin’s Creed origins her!


Resident Evil: Biohazard
Resident Evil 7: Biohazard. (Foto: Capcom).

Et mørkt, falleferdig hus i skogen. Dører som knirker, kakerlakker som kravler og gamle bilder som stirrer på deg fra veggene – slik starter Resident Evil 7: Biohazard – et skrekkspill som virkelig får det til å gå kaldt nedover ryggen på deg.

Det syvende spillet i Resident Evil-serien er en skikkelig jævlig spillopplevelse – på den bra måten. Spillet plasserer deg i en skremmende verden du må prøve å flykte fra, og nervene er rimelig frynsete før historien er over.

Med dette spillet har serien gått fra tredjepersons perspektiv til førsteperson. Dette gjør at spillopplevelsen kommer mye tettere på, samtidig som klassiske skrekkgrep blir mer virkningsfulle. Når synsfeltet er snevrere, blir angsten for det som gjemmer seg i skyggene større.

Med VR-briller på ble spillopplevelsen naturlig nok enda skumlere – det er ingen tvil om at Capcom nok en gang har laget et solid skrekk- og overlevelsesspill.

– Marte

Les anmeldelsen av Resident Evil 7: Biohazard her!


Wolfenstein 2: The New Colossus
Wolfenstein II. (Foto: Kock Media / Bethesda Softworks).

Wolfenstein 2: The New Colossus er en dystopisk nazi-syretripp på steroider – noe som i dette tilfellet er en bra ting.

Spillet er en intens og underholdende cocktail bestående av høylytt Rambo-action, sniking, øksedrap, gale nazister, sjarmerende frihetskjempere og en solid dose bekmørk humor.

Handlingen fortsetter der Wolfenstein: The New Order sluttet – på 60 tallet, i en verden hvor nazistene vant andre verdenskrig – og lar oss bli med på en fullstendig utroverdig, men likevel fantastisk underholdende historie.

Bortsett fra en og annen svulstig patriotisk replikk, og et par oppdrag som minner i overkant om hverandre, koser jeg meg fra start til slutt.

– Fredrik

Les anmeldelsen av Wolfenstein 2: The New Colossus her!


NieR: Automata
Nier Automata. (Foto: Square Enix)

Om man tar et stykke silke, ruller det inn i fløyel, legger det på en velurpute og strør på en spak sommervind – da begynner man kanskje å nærme seg noe som føles like elegant og sømløst som NieR: Automata gjør i sine beste øyeblikk.

Spillet leker seg med sjanger, fortellerstruktur og filosofi på en underholdende og overraskende måte, og gjør det hele til en spillopplevelse helt utenom det vanlige.

NieR: Automata er en krysning mellom et åpent rollespill, et hack and slash-basert actionspill, et plattformspill og et arkadespill. Det minner meg om Zelda: Ocarina of Time – bare med flere stormannsgale roboter, seksuelle antydninger og blodige drap.

Dette er en imponerende elegant og fascinerende opplevelse. Nier: Automata er et spill som tilsynelatende tar slutt hele tiden, men som likevel aldri tar slutt.

– Fredrik

Les anmeldelsen av Nier: Automata her!


Tekken 7
Kazuya i traileren for Tekken 7. (Foto: Namco Bandai).

De beste slåssespillene gir deg litt juling i virkeligheten også. Etter to dager med intens Tekken 7-spilling har jeg vondt i fingrene, håndleddene, øynene og merkelig nok i det ene låret. Jeg har opplevd sjeleknusende nederlag, følelser som minner om sorg, og enkeltepisoder med intenst raseri.

Til tross for dette har jeg storkost meg mer enn jeg har med noe annet Tekken-spill på tjue år.

Tekken 7 er etter min mening det et Tekken-spill skal være – et slåssespill som både ser kult ut og føles tilfredsstillende, uansett hvor god man egentlig er.

Det er en kjensgjerning i slåssespillsjangeren at noen foretrekker å febrilsk trykke på helt tilfeldige knapper på kontrolleren, mens andre liker å faktisk vite hva de gjør. Personlig foretrekker jeg sistnevnte, men lever ikke alltid etter læren. Uansett hvilken taktikk du sverger til er Tekken 7 en underholdende affære.

– Fredrik

Les anmeldelsen av Tekken 7 her!


Xenoblade Chronicles 2
Xenoblade Chronicles 2. (Foto: Nintendo).

For en som elsker japanske rollespill var Xenoblade Chronicles 2 en skikkelig godbit i vintermørket. Nydelig animasjon, artige og rare rollefigurer, en spennende historie og et kampsystem som bygger opp til stilig action er elementer som gjør dette til et virkelig underholdende spill.

Vi tar turen til Alrest, en planet der befolkningen lever på kroppene til enorme titaner som svømmer rundt i det enorme skyhavet som oversvømmer planeten. Titanene er de eneste landområdene på planeten, men de har begynt å dø ut. Drømmen om det mytiske landet Elysium er det eneste håpet, og vår helt Rex legger ut på oppdrag for å finne det.

Spillet er kjempesvært og du kan lett bruke 100 timer på å utforske Alrest, gjøre sideoppdrag og forbedre rollefigurene dine. Noe smårusk er det selvfølgelig her og der, men dette er fortsatt en av de artigste spillopplevelsene for min del i år.

Xenoblade Chronicles 2 kan nok bli «for japansk» for noen, spesielt om du velger å spille med japanske stemmer slik som undertegnede, men er du glad i sjangeren er spillet en sann fornøyelse.

– Marte


Cuphead
Cuphead. (Foto: StudioMDHR Entertainment Inc.)

En av høstens snakkiser på spillfronten, Cuphead, er en virkelig godbit og et heseblesende virvar av et plattformspill. Indieutvikleren StudioMDHR Entertainment har laget en lystig, artig og en rett og slett dritvanskelig spillopplevelse.

Det som gjør Cuphead så bra er ikke bare de skrullete brettene, men den grafiske stilen som er en hommage til 30-talles ofte surrealistiske tegnefilmer.

Denne tegneserieestetikken er en merkelig blanding av guffen og kul, noe som gir Cuphead en unik visuell stil som er fascinerende å hoppe ut i.

At 30-talls-hommagen er komplett med bildestøy og ellevill jazzmusikk gjør Cuphead til en fryd å spille.

– Marte

Les anmeldelsen av Cuphead her!


Super Mario Odyssey
Mario er kaptein på egen skute i Super Mario Odyssey. (Skjermdump, Nintendo).

Super Mario kom tilbake i år, i et nytt spill som nærmest bobler over av sjarm og pur moro. Nintendo har vært kreative når det gjelder både form og innhold i Super Mario Odyssey, og det er helt tydelig at dette er et spill laget med kjærlighet.

Spillet er spekket med små vink til gamle spill og har for eksempel nostalgiske sekvenser der Mario plutselig befinner seg i sideskrollende 8-bits-grafikk.

Super Mario Odyssey er så lekent og variert at det er umulig å ikke storkose seg. Jeg tror faktisk jeg må gå så langt som å si at dette er det beste Super Mario-spillet jeg noensinne har spilt.

Etter over 30 år med Super Mario er det utrolig at Nintendo fortsatt klarer å overraske med en slik spillperle. Jeg er rett og slett imponert.

– Marte

Les anmeldelsen av Super Mario Odyssey her!


The Legend of Zelda: Breath of the Wild
The Legend of Zelda: Breath of the Wild. (Foto: Nintendo).

Det er få som er så gode på å skape den episke eventyrfølelsen som Nintendo, og med The Legend of Zelda: Breath of the Wild har de gjort det bedre enn noen gang tidligere. Her blir du kastet ut i en enorm spillverden og et spennende eventyr som engasjerer fra første sekund.

Spillet er utfordrende, men aldri urettferdig – du har full frihet samtidig som du har en spennende historie som driver deg videre. Når Nintendo nå har gjort kongeriket Hyrule til en helt åpen spillverden for første gang, har de samtidig perfeksjonert konseptet.

Det er en fryd å spille The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Den enorme spillverdenen og den spennende historien gjør spillet til et episk eventyr, med meg som den store helten i det. Samtidig har spillet det herlige glimtet i øyet serien alltid har hatt, i form av rare sideoppdrag, artige rollefigurer, og tullete dialog.

Nintendo har mer eller mindre fulgt den samme oppskriften for Zelda-serien i årevis. Det er en oppskrift som fungerer, men når de nå omsider videreutvikler serien har de tatt den til et helt nytt nivå. The Legend of Zelda: Breath of the Wild er det beste Zelda-spillet til nå – kan det bli bedre enn dette?

– Marte

Les anmeldelsen av The Legend of Zelda: Breath of the Wild her!


Horizon Zero Dawn

Ved første øyekast kunne Horizon Zero Dawn se ut som nok et generisk actionrollespill. Men en gripende historie, og det som kanskje er den flotteste spillverdenen som noensinne er laget, gjør dette til et spill det er ekstremt vanskelig å legge fra seg. Postapokalypsen har aldri sett så bra ut som i Horizon Zero Dawn!

Aloy er en av de tøffeste spillfigurene på flere år. Hun er en figur man virkelig bryr seg om og som man lar seg engasjere av – et virkelig kjærkomment tilskudd til lista over interessante kvinnelige rollefigurer.

Det er morsomt at Guerilla Games, et spillstudio som bare har utviklet skytespill tidligere, har laget et så massivt og gjennomført rollespill. De bruker riktignok en velkjent oppskrift som mange har brukt før dem, men spillet er så velgjort at det ikke har noe å si.

Selskapet har klart det kunststykket det er å kombinere en drivende god historie med en gjennomgående solid spillopplevelse – det er lenge siden jeg har blitt så oppslukt av et spill!

– Marte

Les anmeldelsen av Horizon Zero Dawn her!


 • Jostein Grindalen

  Legit liste! Horizon Zero Dawn ———->

 • Kristian Aamodt

  Jeg savner Persona 5!

  • Dr. Schnabel von Rom

   Enig! Det er ikke stort å utsette på denne lista hvis man holder seg til AAA-spill, men Persona 5 burde være på enhver topp 10-liste over vestlige utgivelser i 2017 (om man ikke insisterer å bruke det japanske utgivelsesåret 2016).

 • Sinton

  Ikke nødvendigvis helt enig med rekkefølgen, men mange gode spill her.

 • Tor Bjarte Kolshus

  Bare action, platform og action-rpg? Ingen strategi eller simulatorspill? Tydelig hva slags sjanger anmelder liker, men burde ikke en liste over de beste spillene for året inneholde smakebiter fra et bredere spekter?

  • MoRi86

   Har det i det hele tatt vært noen bra strategispill i år? Du har diverse DLC`r til Warhammer Total War, Europa Universalis og Stelaris m.fl men alle de er minimum et år gamle, simulatorspill skjenner jeg ikke så mye til må jeg inrømme.
   En slik liste mener skal være de 10 spillene redaksjonen i filmpolitiet mener er de beste uavhengi av sjanger, du skal ikke kvotere inn x antall fps, rts, turn based starategi, rpg, jrpg, sportpill etc etc etc.

   • Tor Bjarte Kolshus

    Vel, det har vært rundt 30 strategititler i år +/- et par. Blant dem var Battlebrothers, en perle av et spill der du leder en gruppe leiesoldater i en dødelig verden. Et slags survival militær strategi, med resurser, permanente skader, mat, forsyninger og utstyr. En god kombinasjon av rpg elementer og strategi. Så var det Stars in Shadow, et spill i 4x-turn-based sjangeren. Hvis man likte Master of Orion 2, så vil man med en gang se hvor spillet har sin inspirasjon fra. Tooth and Tail, et spill som tok RTS tilbake til sine grunnleggende røtter, en spesiel tittel hvor man styrer en faksjon i en verden hvor dyr spiser dyr, bokstavelig talt. Så var det Total War: Warhammer II, en stand-alone tittel som både er et glimrende spill selv uten Total War: Warhammer, men kombinert er det superbt da det gir tilgang på den største Total War kampanjen noen sinne.

    Så har man også et ton av spill jeg ikke har prøvd, som Battlestar Galactica Deadlock, Dawn of War 3, Blitzkrieg 3, Dungeons 3 og Halo Wars 2, bare for å nevne noen. Disse er bare de jeg kommer på uten å gå på Steam eller sjekke nettet. Så ja, det har vært strategilanseringer i år. Skal sies at jeg vet Dawn of War 3 og Blitzkrieg 3 fikk litt kjøligere kritikk, men flere av disse spillene fikk også strålende resyme.

    • MoRi86

     Damn året er så langt så jeg glemmer nesten de spillene som kom ut før sommeren. Serlig Battle Brothers er jeg enig i at var et knallspill.
     Jeg tror at filmpolitiet lider litt under at de har begrenset med ressurser. De skal både dekke spill, film og serier, kombinert det med at strategispill ofte krever 50-100t++ for gi de en rettferdig anmeldelse så tror jeg de sliter.

    • Arnfinn

     Battle Brothers!!!

 • YESSSSSSS, Horizon!

 • Tyralyon

  Synes dere traff bra med listen over årets tv-serier, men her er jeg litt mer usikker… Så sant ikke forklaringen er at dere rett og slett bare ikke har spilt Divinity: Original Sin 2? Burde minst vært inne blant topp 5.

  Edit: Eller er forklaringen at dere ikke har en gaming-PC? Veldig konsoll-fokusert denne listen.

 • jokke77

  Ghost Recon wildland er verdens beste spill nå som player vs player er kommet

 • Mattis Finstad Hansen

  Kan stille meg bak denne listen, med noen plasseringsforandringer her og der. Har dessverre ikke fått rørt noen av dem enda selv, mest pga økonomi, men Twitch for the win. Ser veldig frem til å spille Horizon Zero Dawn selv.

 • Erik

  Ganske så enig med denne lista utenom par plasseringer. Men for meg er Zelda en helt klar vinner. Selv med et så gammelt spillserie så klarer Zelda Botw å overraske meg fullstending. Er så gjennomført det spillet 😀

 • Julius Mikkelsen

  Horizon på topp blir litt merkelig for meg. Det gjør veldig mye kult med combat, men progresjon føles fortsatt som et Assassin’s Creed spill. Ville heller sett Persona 5 på listen.

 • Kun to originale IPs. Bransjen overlever ikke slik i lengden.

  • Tor Asbjørn Bekkelund

   Du må gjerne utdype det utsagnet, albajos.

   Sony knuser Microsoft på eksklusive spilltitler, og Sony er ledende på VR. Jeg har ikke spilt noe i VR selv, men har noen venner som har PS4 Pro og VR som f.eks. elsket Resident Evil 7 i VR. Capcom har et godt samarbeid med Sony – det viser historien.

   MS kjøper bare for det meste opp enkelte selskaper, men når ikke Sony på eksklusive titler og de er bare likestilt med Nintendo på eksklusive titler, og Nintendo har for øvrig har vokst på 3. partsutviklere.

   Konsoller har vokst i popularitet de 15 siste årene, og det gir Microsoft noe å bryne seg på (takk og lov). Microsoft har ikke sjanse til å nå Sony på antall solgte spillkonsoller, og det skal vi være glade for.

   Nintendo Switch har vært en eneste suksess for Nintendo i sammen de ulike variantene av 2DS og 3DS-konsoller, og det er noe som gir et godt utvalg for gamere.

 • Morten Larssen

  Dette var jo en ren konsoll-spill liste, og dermed ganske begrensende ovenfor begrepet ‘Årets beste spill’ – hvor er PC-spillene og mobil-spillene? Mange spennende og fantastisk gode og morsomme spill-opplevelser der også! En liste som dette er som å lage ‘Årets beste låt’ liste, men begrense seg til vinyl-utgivelser… 😉

  • Daniel Nilssen

   Nuvel. 6 av 10 spill på denne lista er tilgjengelig på PC, så ren konsoll-liste blir vel å ta litt vel hardt i.

   • Morten Larssen

    De er alle utviklet med konsoll som lead-platform, men noen har også PC-versjon ja, det er dog ikke HELT det samme… Ingen av disse er designet for å bli spilt med keyboard og mus for eksempel.

    • Snorre McCookie

     Nå tildags er vel de fleste PC-spill også utviklet med kontroller over tastatur og mus.

  • Andreas Lillebø

   Jeg er ganske sikker på at Filmpolitiet nesten utelukkende tester konsollspill. Stort sett konsoll titler som blir anmeldt. Svært sjelden PC exclusives blir testet (Tror aldri jeg har lest en anmeldelse av et rent PC-spill her på filmpolitiet…)

   Prove me wrong! 😉

   • Det er ikke bare spill vi har anmeldt som har vært med i vurderingen, men altså alle spill vi har spilt i år, på privaten også. Vi anmelder også spill til PC, men når det ikke er eksklusivt for PC er det som regel konsoll vi tester på fordi det er det vi får tilsendt av distributørene.

    • Morten Larssen

     Hei, Marte! Da risikerer dere jo at distributørene til en stor grad styrer det dere har tilgjengelig å anmelde på. I PC verden har det i flere år vært primært online publishing som gjelder og det er et helt annet bilde på distribusjonssiden. Dermed vil jo svært mange Steam-lanserte spill gå under radaren på redaksjonen, ettersom dere nok mye sjeldnere får tilsendt koder fra de mange mindre, men minst like spennende, utviklere og publishere som går rett på Steam.

     • Som sagt så er det IKKE bare det vi anmelder som er med i vurderingen. Vi spiller på fritiden også. 🙂

  • Lars Petter G. Bøe

   Divinity er PC exclusive.

  • Vidar Smestad

   Måtte jo komme sytete innlegg fra derp’-rasen.

 • Lasse Skaansar

  Hva med PUGB (playerunknown battleground) som har slått «alle» rekorder, som har solgt over 24 millioner kopier?! På rekordtid. Greit nok optimaliseringen er slik som den er det er jo ‘early access men det er veldig «intenst» spill, og vokser stadig med økende populæritet. Dere nevner jo til og med spillet, men gir ikke plassering på lista…? Har litt problemer med å ta lista på seriøst.

  • Johan Simonsen

   Nå har ikke jeg spilt noen av spillene i listen, men jeg har prøvd Pubg. Om denne listen hadde kommet om to uker kunne det kanskje blitt med. Men spillet er ikke ferdig ennå.

   Det er heller ikke hverken nytenkning eller dybde i spillet what so ever.

   Men er det underholdende? Så absolutt! Et spill som får meg til å skynde meg hjem for å spille for første gang på 20 år! (har ikke hatt samme glede ved noen spill siden Unreal).

  • Gamle Aker

   Fått ganske dårlig kritikk på steam reviews

   • Lasse Skaansar

    Samme om det er dårlig kritikk på steam? Det er jo underholdende! De aller fleste som gir kritikk på spillet har jo dødt så mange ganger at dem er lei av spillet, dårlig med lagg til tider noe som man må kunne forvente i et ‘early access’ stadie.

    • forfaen

     Jeg har over 200 timer spilt på pubg, men med alle bugsa, samt den horrible fps’en ville det vært umulig for meg å sette spillet på noen topp-liste om det i det hele tatt hadde vært released. Samtidig prioriterer de mikrotransaksjoner, nytt stort map og xbox utgave når det heller burde prioritert å fått spillet stabilt. Skulle nesten tro de prioriterte alt som ga de mer $$$.

   • Marius Pettersen

    Det er i hovedsak pga miljøet var misfornøyd med betalbare loot crates i en liten periode. Siden utviklerne lovet at det ikke skulle komme under early access.

   • Olav Gundersen

    Steam reviews handler etterhvert 90% om økonomi og 10% om gameplay. Hvis spillet slipper en DLC eller noe slikt får de umiddelbart en haug med dårlige reviews.

  • Alfabetet

   dårlig spill da. masse bugs og lagger hele tiden. spillet er bare populært pga twitch

   • Lasse Skaansar

    Det er jeg uenig i! Ja, det er noen bugs her og der. Av og til så må man trykke på ‘restart lobby’ for å komme i spillet, og noen ganger så må man trykke flere ganger for å loot ordentlig, men det må man jo regne med når det er ‘early access’.

    Er heller ikke bare populært pga. twitch, men pga. alle gamere prater jo om det!

   • Paul Løland

    Hehe.. Alfabet, viss man kan selge 22 millioner eksemplarer før spillet er lansert pga twitch så skal jeg begynne å lage spill i morgen. Utsagnet faller på sin egen urimelighet… og flere gamere jeg har snakket med sier det er det beste spillet på mange år, men det er selvfølgelig smak og behag.

   • Marius Pettersen

    Bare fordi det har tekniske utfordringer, som tross alt er naturlig i alpha/beta-fasen, så betyr ikke det at et spill generelt sett er dårlig. Jeg har over 450 timer i det og er langt ifra lei – til tross for tidvis plagsomme buggs. Begynte å spille før det i tok av på Twitch, men det er naturlig at et spill som får så mange følgere på både Twitch og YouTube tiltrekker seg nye spillere også.

  • Slike lister pleier som regel kun å ha med spill som er offisielt sluppet – så ikke early access. Det er utvikleren selv som har valgt 2018 som året de skal være med i konkurransen om slike plasser 🙂.

  • Gert

   Det har ikkje komt ut heilt enda men det hadde sikkert komet på ein god plass.

 • zteinr

  Zelda fortjener å vinne kun basert på håndarbeidet som ligger bak. Horizon ser kanskje bedre ut men det kan ikke måle seg i spillbarhet.

  • Iki

   Kan ikke måle seg med mikrotransaksjonene heller…

 • Gamle Aker

  Hellblade Senua’s Sacrifice burde vært på listen. Viktig spill som ble sluppet

 • Holger Lockertsen

  HZD er klar vinnar også hos meg, men for meg er spelåret 2017 ellers berre interessant pga SW Battlefront II, Gran Turismo Sport og CoD WWII.

 • Truls Johnsen

  Absolutt en verdig vinner. Selv har jeg spilt det meste av sjangere av pc spill siden jeg fikk min Commodore 64 i 84, og jeg har også testet ut mye rart på lånt konsoll i «nyere» tid. Gikk til det radikale skritt å kjøpe min første konsoll (Ps4Pro) i en alder av 47, og med den fikk jeg oppleve Horizon. Uten tvil er det noe av det bedre jeg har opplevd i alle mine spilleventy, i gjennom 3 tiår med rivende spillutvikling. Det er nettopp det dette spillet er; en opplevelse å spille. Har ikke opplevd maken, ikke siden Masseffect, som gir samme feeling. «Frozen Wilds» DLC’en spilles i skrivende stund, og den gjør ikke akkurat skam på spillet, for å si det slik. 👍

 • Kjell Fossen Hals

  Divinity Original sin 2??????

  • Lars Petter G. Bøe

   Ja? 😛

 • Persona 5 burde vært på lista isetdenfor Xenoblade Chronicles 2 ! Syns også Warhammer 2 fortjener topp ti plass.

 • Lars Andersen

  AC:O er kjedelig ift 2’erne og Black Flag.

 • Kristian Nilsen

  FIFA 18 2017: Årets beste spill beste spill 2017 masse like 2017, årets beste spill hilsen kristian fra tromsø

  • Tyralyon

   Fifa 18 er vel ikke engang det beste fotballspillet i år, så…

 • melbye

  Gledelig overrasket å se Xenoblade nevnt, absolutt fantastisk. Selv synes jeg Zelda var det beste spillet i år

 • Hawkuno

  For meg var Zelda og Mario to skuffelser.

  I mindre grad Zelda, for det var mye godt å spore, og jeg spilte i godt over hundre timer… Men det slet meg ut til slutt med voldsomt mye repetisjon; og mangel på dungeons med særpreg (de fire guddommelige beistene føltes altfor like… For ikke å snakke om de dusinvis av relikvieskrinene). Og de gode tingene forsvant litt i at det var for mye annet som ikke var så godt; som for eksempel at for hver gode karakter med personlighet, så var det ti som var lett å glemme. Samme med oppdrag; der det ble litt MMO-preg over det hele når man for n’te gang skal vise fram et våpen eller gi noen ti bær eller hva pokker det var.

  I det hele tatt kunne dette spillet lett halveres uten å miste noe viktig på veien. Utviklerne ble nok forført av størrelsen de endelig kunne sette på verden. Men størrelsen er ikke alt, og et godt spill burde avsluttes mens man fortsatt har lyst på mere; om ikke annet så fordi det innbyr til å spille det igjen. Og til å spille neste spill i serien.

  Men der Zelda slet meg ut, så var Mario Odyssey flere hakk verre. For første gang så sluttet jeg å spille et rent Mario-plattformspill fordi jeg kjeda meg mens jeg spilte (der jeg normalt slutta når øynene begynte å bli altfor firkanta). Og jeg har spilt Mario-spill siden 1989, inkludert utallige timer med spilling og gjenspilling av Super Mario Galaxy 1 og 2; som jo er selve Standarden med stor S for hvordan man skal lage 3D-plattform.

  Og grunnen til at de er Standard er fordi, spesielt i Galaxy 2, hver eneste stjerne å finne er en utfordring å hente; og med det mener jeg at du må bruke ferdighetene dine som spiller for å få tak i dem. Selvsagt er det ikke så mange av dem som er direkte vanskelige (med unntak av noen komet-stjerner, og banene i verden 7), men det er mer enn nok, spesielt dersom du er ute etter å gjøre et komplett spill med alle stjerner. Og selv de som går greit å skaffe seg kan føles vanskeligere enn de faktisk er, fordi Nintendo kan tricksene som skal til for å lure meg der.

  For en person som liker å få tak i alt i et spill, så er Super Mario Galaxy 2 et utsøkt skrevet kjærlighetsbrev.

  I Super Mario Odyssey så er majoriteten av månene heller «ufordring å finne». Med andre ord, så snart du vet hvor de er, så er det mer eller mindre alt du trenger å vite. Spesielt kjedelig er det å skulle bare kjøpe en måne på hvert nivå. Eller sparke borti hver eneste stein du passerer fordi det kan være en måne gjemt i en av dem. En så gedigen fantasiløshet i å utplassere måner er en fornærmelse mot alt Mario-spillene har stått for. Selv de blå myntene i Super Mario Sunshine var mindre irriterende å hanskes med.

  Og snakker om fantasiløst: Hoppetau-utfordring.

  Seriøst. Hvem pokker var det som satte seg ned og tenkte at hoppetau er et minispill som Mario-serien trengte? Den mest patetisk repetitive formen for hopping, plassert i en spillserie som har gjort som mål å konstant finne nye og oppfinnsome måter å gjøre hopping morsomt på? Ja, jeg vet det er en bitte-liten del av spillet, men jeg klarer ikke å la være å irritere meg over hvor totalt malplassert dette føles.

  Og bare for å ha det nevnt: Jeg vet hvorfor de gjorde dette med månene. På grunn av Switch. På grunn av at man skal kunne spille i fem minutter av gangen, og få seg noe nytt hver gang. Fordi de ville gjenskape Mario 64 full av småbiter man kan knaske på når man har litt tid til overs.

  Men det hjelper ikke. Selv når jeg tok med Switch på jobben og spilte på den måten, så ble det ikke mindre repetitivt. Det ble ikke mindre kjedelig. Og jeg orker ikke engang tenke tanken på å skulle gå gjennom dette spillet en gang til. Gjenspillbarheten til et spill der man stort sett skal huske hvor alt sammen er, er mer eller mindre null og niks for meg; og ikke bare fordi jeg har særdeles god hukommelse på slike ting.

  For en person som liker å få tak i alt, så er Odyssey det største, mest intetsigende gjespet.

  Håkon Sønstebø

 • René

  Har spilt Zelda, Mario og HZD. For meg så koste jeg mest med Horizon. Det ble litt for kjedelig å gå rundt å samle ting uten en ordentlig historie eller meningsfulle side quests. Likte også Resident Evil ser fram til å spille Not a hero dlc.

  Min goty liste etter hva jeg spilte for første gang i år

  1.Blood and Wine
  2. Horizon Zero Dawn
  3. Resident Evil VII
  4. Wolfenstein 1
  5. Mafia III

  Spill som jeg gleder meg til å spille er AC- Origins, Wolfenstein 2 og South Park TFBW

  • Tord Laudal

   blood and wine må jeg få fullført skulle jeg lagd en slik liste vil den sett veldig rar ut har bare fullført to spill fra 2017 og en haug av eldre spill.

 • Tord Laudal

  Siden det er en liste over deres 10 favoritt spill ville jeg anta det er en litt tilfeldig top 10? Ikke spilt hzd , cuphead eller re 7 enda, re 7 for jeg nok til jul, kan hende jeg kjøper hzd complete på jul salg, og cuphead er på ønske listen. Skal også ha switch etter hvert og ac origins og wolfenstein blir nok også prøvd. Uansett skulle jeg likte å se Divinity 2 her eller persona 5 ( traff meg på så mye punkter at jeg sliter med å finne noe det kunne gjort bedre, et nært perfekt jrpg som det for blitt og er kanskje mitt all time favoritt spill, dog subjektivt). Men, ja meninger det å. Skal også få spilt hollow knight… Men, ja er den ikke tilfeldig så er det jo litt kult at der ikke kjøre veldig safe med mario og botw på 1 , men faktisk hzd, allikevel, er det rart og ikke se p5 blitt nevnt en eneste gang.

 • Rune Meier

  En slik liste uten Divinity Original Sin 2 blir helt useriøs…

 • Vidar Smestad

  Meh… HZD hadde en fenomenal mainquest og en utrolig vakker verden. Men det var også alt. Kampsystemet ga lite, fiendene var få og sidequestene var dritkjedelige. Jeg ga rett og slett blaffen i de og karakterene som man liksom skulle føle så mye for. Sammenlignet med f.eks. Witcher3 så blir HZD temmelig middels.