Ung og gira på Gud

Mens statskirken mister medlemmer opplever flere av de største frikirkene i byene en økende popularitet blant unge voksne.

– Her får du taler som ligner på TED Talks og moderne lovsanger som høres ut som musikken på P3.

Daniel Joachim Kleiven beskriver en typisk gudstjeneste i Filadelfiakirken på Grünerløkka. Det siste året har han kommet hit hver søndag for å være en del av noe større.

– Det er viktig å være en del av et fellesskap som kan minne deg på meningen med livet, sier han.

P3 sjekker ut en dåp i en pinsemenighet i Oslo. Foto: Christian Breidlid, NRK P3

Unge fyller gudstjenestene

Daniel Joachim er slett ikke alene om å oppsøke dette miljøet. Til tross for at flere og flere melder seg ut av statskirken i dag, opplever alle pinsemenighetene som P3 har vært i kontakt med at gudstjenestene deres fylles opp som aldri før.

– I vår 100 år lange historie har det aldri gått så mange i kirken vår som nå. Vi har til og med måttet utvide med flere kirker, forteller Anders Hegertun, pastor i Filadelfiakirken Oslo.

Daniel Joachim kaller pinsemenigheten Hillsong Oslo for «hipstermenigheten over alle hipstermenigheter», og pastor David Hasseløy forteller at søndagsgudstjeneste her har gått fra å ha ca. 90 besøkende i snitt på søndager i 2012 til over 500 besøkende per dags dato. Det er stort sett unge mennesker rundt 25 år.

Søndagsgudstjenesten på Hillsong er fylt til randen av unge, troende mennesker. Foto: Christian Breidlid, NRK P3

Forsker i religionspedagogikk, Morten Holmqvist, tror ikke det er snakk om en økning av antall unge kristne, men heller en omflytting og sentralisering av unge mennesker generelt.

– Stadig flere unge mennesker, inkludert kristne, flytter til større byer. Her finner mange en ny og viktig tilhørighet i frikirkemiljøet.

Hillsong Oslo, Filadelfiakirken Oslo og Salt Bergen er tre av de største pinsemenighetene i Norge. Til tross for en mer liberal form, i den forstand at de ikke har en offisiell liturgi, er pinsemenighetene mer konservative på en del områder, bibelsyn spesielt, forteller Holmqvist.

Tidligere denne høsten har P3-programleder Silje Ese sett nærmere på selvmordsproblemet og nakenbyen Montalivet i minidokumentarserien P3 Sjekker Ut. Nå ønsker hun å utforske hva det er som gjør at stadig flere unge, kristne mennesker i dag trekkes mot frikirkemiljøet.

Se minidokumentaren «P3 Sjekker Ut: Tro»:

 

– Følte meg som et forferdelig menneske

Selv hadde Silje kristne venner og gikk på en kristen videregående skole, men som ung og skeiv følte hun aldri noen tilhørighet.

– Jeg prøvde faktisk å bli kristen en periode, men jeg klarte rett og slett ikke å tro.

Programleder Silje Ese gikk på kristen skole og hadde kristne venner, men hun klarte aldri å tro selv. Foto: Christian Breidlid, NRK P3

Hun opplevde et miljø som ikke var åpent for homofili.

– Når du sitter i klasserommet, og den største hemmeligheten din er at du er homofil, da er det veldig vanskelig å høre læreren snakke om at homofili er den største synden i verden og at ekteskap kun er mellom mann og kvinne. Det gjorde spesielt vondt da venner rakk opp hånda og sa seg enige i det læreren sa. Da ble jeg helt knust og følte meg som et forferdelig menneske.

Synet på homofili i pinsebevegelsen er blitt kritisert for å være gammeldags og konservativt. Leder av Hillsong Norge, Jostein Krogedal, mener at pinsemenigheten tar i mot alle mennesker med åpne armer.

– Dette er plassen for alle, uavhengig av om du er homofil, baptist eller superkristen.

Fant tilbake til Gud

Daniel Joachim er siviløkonom og gründer med filosofi som sin store lidenskap. I tillegg reiser han rundt og holder seminarer om tro, fornuft og vitenskap.

– Jeg opplever at seminarene drar fulle hus over hele landet, på alt fra universiteter til bedehus, så dette er tydeligvis noe som engasjerer ungdommer i dag.

Daniel Joachim Kleiven drar på Hillsong på Grünerløkka hver søndag. Foto: Malene Bjørgaas

I likhet med Silje har også Daniel Joachim hatt perioder da han var yngre hvor han har slitt med å tro på Gud. Han var usikker på om en naturvitenskap lot seg kombinere med kristen tro.

– Jeg begynte å tvile da jeg gikk på videregående og stjal Illustrert Vitenskap av storebroren min. Jeg var altfor nysgjerrig til å nøye meg med for enkle svar og ønsket å komme til dypet av ting. Jeg slo meg ikke til ro med at Gud sto bak menneskets eksistens, og desto mer jeg lærte om naturen, jo mer overflødig ble Gud og kristen tro, forteller 30-åringen.

Etter å ha lest seg opp på et dypere nivå gikk det opp for han at han hadde stilt feil spørsmål hele veien.

– Gud er ikke svaret på hvordan naturen har utviklet mennesket. Det ville vært for enkelt. Men Gud er grunnen til hvorfor vi har en natur med lovmessighet i utgangspunktet. Gud er Eksistensen selv, som alle eksisterende ting og hele universet avhenger av. Å være kristen gir meg et veldig godt utgangspunkt til å stole på fornuft, etterstrebe sannhet, studere vitenskap og ha en mer nyansert forståelse av virkeligheten.

Gjennom deltakelse i Filadelfiakirken opplever Daniel Joachim et sted med reflekterte, gjennomarbeidede taler og et levende fellesskap som brenner for å skape en positiv forskjell i verden.

Å tro blir hipt

Pastor Sigurd Bekkevold i Salt Bergen tror at tradisjonelle verdier i en moderne innpakning er med på å trekke unge mennesker til menighetene.

– Vi legger mye innsats i å kommunisere budskapet på en måte som unge folk i dag forstår og kan relatere seg til, og selv om innholdet er gammelt i formen, er innpakningen ny og fersk. Vi er en gjestfri og inkluderende kirke, og det engasjerer både unge, voksne og familier.

Silje opplever at møtene hun deltar på i pinsemenigheten minner mer om en popkonsert der Jesus er stjernen på scenen, enn en tradisjonell gudstjeneste.

– Det er som en kul konsert, bare krydret med noen bibelvers og mye fokus på kjærlighet, forteller hun.

På søndagsgudstjenestene i Hillsong synges moderne, pop-aktige lovsanger. Foto: Christian Breidlid, NRK P3

Religionsforsker Holmqvist mener også man kan snakke om en endring i trospraksis blant unge mennesker.

– Dagens generasjon er ikke redd for å teste ut og prøve nye ting. Tidligere var det de som var mest frempå som deltok i for eksempel nattverd, men i dag er dette blitt et veldig populært ritual å delta på for mange. Dette gjelder også moderne lovsang.

Moderne lovsang kjennetegnes ved bruk av musikalske sjangertrekk fra populærmusikk som pop, rock og elektronika. Sjangeren er blitt så populær at da Den norske kirke lagde ny salmebok i 2013 inkluderte de flere moderne lovsanger.

Det er kanskje ideen om å sprite opp et tradisjonelt budskap for å tiltrekke flest mulig unge mennesker, som har skapt en grobunn for store, kristne arrangementer. Et eksempel på dette er det populære klubbkonseptet Jesus Loves Electro, et DJ-kollektiv tilknyttet Filadelfiakirken som kombinerer house-musikk og lovsang. Siden 2010 har de spilt for fulle menigheter i Norge og utlandet.

– En bred markedsføringsstrategi

Om du har vært i Oslo sentrum de siste ukene, så har du mest sannsynlig sett de fargesprakende reklameplakatene som promoterer for en «himmelsk aften» på trikker, bussholderplasser og T-baner. Denne helgen inntar nemlig Håpets Festival Oslo Spektrum. Arrangementet er gratis og kan skilte med flere internasjonale og norske lovsangledere og kristne popartister.

 

– Håpets Festival er en kristen festival med mye musikk og vitnesbyrder fra yngre mennesker om deres liv i tro på Jesu Kristus, forteller festivalsjef Hans Mannegren.

Arrangøren bak festivalen er Billy Graham Evangelistic Association, en kristen, ideell organisasjon som får midler gjennom donasjoner og frivillig arbeid. Festivalsjefen forteller at de reiser rundt og setter opp liknende festivaler 5-10 ganger i året rundt omkring i hele verden. Mannegren forteller at Gud leder dem til de ulike landene gjennom bønn.

Ord som Gud, Jesus og kristen er ikke brukt én eneste gang i reklameringen for Håpets Festival, og heller ikke på Facebook-siden til arrangementet. Hvorfor det?

– Vi har satset på en bred markedsføring for å appellere til Ola og Kari Nordmann. Vi vil åpne opp og gi følelsen av at dette er for alle, selv for de som vanligvis ikke er interessert i å komme på slike arrangementer, sier Mannegren.

Er ikke sjansen for at enkelte kan føle seg lurt når dere ikke tydeliggjør hva arrangementet egentlig er, nemlig en kristen festival?

– Man forsøker å holde seg relevant til enhver tid. De som tar turen hit vil ikke bli skuffet, og hvis det ikke skulle være noe for dem, så står døren åpen. Det er så mange unge mennesker som føler tomhet og ensomhet, og kanskje det er nettopp dette de trenger.

Hailey Johnson kom fra USA til Norge for å jobbe. Her fant hun Hillsong-miljøet, og bestemte seg for å bli døpt. Foto: Christian Breidlid, NRK P3

Programleder Silje tror også at folk som har hatt det tøft eller som trenger et miljø, fort kan trekkes mot det kristne miljøet. Selv opplevde hun at hun ble «rørt med bismak» av å delta på gudstjenestene.

– Det kjentes vondt å være tilbake i et kristent miljø og fremdeles føle seg utenfor, men hvis 15-åringer som mangler tilhørighet og retning i livet kommer på et sånt møte, så er det ikke rart de blir revet med. Jeg opplevde jo også en en varm stemning med mye fokus på kjærlighet – og hvem vil vel ikke ha det?

 • Arnhild Gjendem

  JESUS LEVER fortsatt om Ole Hallesby, Hans Nielsen Hauge og de gamle trosheltene er døde! Halleluja! Kristendommen gir FRIHET, GLEDE, HÅP og FREMTID til nye generasjoner! HERLIG! PS!Det er enda ledige plasser i Oslo spektrum i helga! Gå på ticketmaster og bestill deg gratisbilletter til Håpets festival! Velkommen!

  • Henning N. Nygaard

   Ta det rolig a, Jan Hanevold.

   • aribara81

    Trodde mobbing var et utdatert fenomen i kommentarfeltene…

    • Kjetil Hauge

     Ikke syting tydeligvis. Støtter du seriøst folk som Hanevold?

     • aribara81

      Haha. Overhodet ikke

  • Siv_Hagen

   Slutt å skrik

  • Jn Sæther

   Jesus lever.. spiller på Roma og han nr 10 på ryggen .

   • Arnhild Gjendem

    Dette er Jesus, Guds Sønn! Han som døde på korset, men sto opp igjen! Derfor feirer vi PÅSKE i Norge og over hele verden! HALLELUJA!

    • Henrik Elseth

     Du støtter Hege i Human rights watch, så dér ryker din kristne tro fullstendig.
     Skam deg for du taler med 2 tunger!

   • Henrik Elseth

    God approves.
    @Maradona

  • Erlend Bæver

   ÅJAAAAAA!!!!!!

  • Kjetil Hauge

   Hvorfor skal jeg tro på deg foran naboen min som er hindu?

 • magnusfraverdensrommet

  Huff

 • Jan Johansen

  Og derfor sitter de gamle hjemme og ser på pengeprofeten, Hanvold.

  • Arnhild Gjendem

   Jesus var ingen pengeprofet heldigvis! Han FRELSTE/ FRELSER fortsatt folk og ga og gir fortsatt EVIG LIV! UHYRE STERKT!

   • Kjetil Hauge

    Det har jeg aldri sett noen bevis for

 • Ronny H Hagen

  Skulle ein tur på Plata, men bomma på veien og endte på Hillsong. Nå får jeg ikke LAR eingang.

 • ulf utstrand

  Jeg synes at det er godt at vi tenker mer enn bare vitenskap og fakta, å fornekte Gud som et fenomen, i vår tro, er kanskje som å fornekte seg selv som et åndelig vesen, jeg er ingen god kristen, men jeg er heller ingen satanist, jeg tror at bibelen kan være et alternativ til all form for sosialpornografi, i disse tider, derfor synes jeg at hipsterbevegelsens «oppvåkning»….er absolutt et alternativ til mange andre former for verdigrunnlag…blant oss.

  • Henrik Elseth

   Så du hevder at motsatsen til å være kristen er å være satanist?
   Dét var ikke særlig kristent.

  • Kjetil Hauge

   Jeg synes at det er godt at vi tenker mer enn bare vitenskap og fakta, å fornekte Tannfeen* som et fenomen, i vår tro, er kanskje som å fornekte seg selv som et åndelig vesen.

   *(bytt gjerne ut med Tor, Odin, C’Thulu, Julenissen….etc)

   • ulf utstrand

    Kjetil …jeg skal til tannlegen på mandag….men tannfeen er en dyr faen.

    • Starlessandbibleblack Sabbath

     Han tar betalt for å lindre din smerte også.
     Men på sikt har du godt av det! (Det hjelper kanskje ikke evig, så Tannfaen har kanskje ikke like mye å love bort som visse andre.)

   • ulf utstrand

    eller deg og ditt tomme intet, om vitenskapen bestemmer seg for at du ikke finnes…finnes du ikke…ok ?

    • Kjetil Hauge

     Fint at du demonstrerer at du ikke vet hvordan den vitenskapelige metode fungerer. Vitenskapen «bestemmer seg» ikke for noen ting. Den vitenskapelige metode går ut på å følge bevisene der de fører. Den vitenskapelige metode består av 7 trinn der første trinn er å gjøre en observasjon. Enhver som møter meg kan enkelt observere at jeg eksisterer, så å konkludere med at jeg ikke finnes ville derfor være direkte uvitenskapelig. Du kan selvsagt gå inn i filosofiens verden og gruble over om vi eller noen ting eksisterer i det hele tatt, men det har ingenting med den vitenskapelige metode å gjøre.

     • ulf utstrand

      jammen takk for svar Kjetil…jeg har nok sagt mange «stygge» ting heromkring , og derfor opplever jeg at jeg blir utestengt fra sosiale medier…tror ikke det har med viten å gjøre , midt i mot tenker jeg, om jeg har en tro, og blir spottet med spett generelt er ikke det greit, men for fanden mann, vitenskapen kan trekke tenner, fjerne smerten, men som vitenskapen beviser, sitter man også tannlaus etterpå. Og så må man jo også med bachelor, statsviten og proffessor i sosiologi gå til NAV etterpå……

      • ulf utstrand

       og lære å tale på nytt.

       • ulf utstrand

        …fordi det er for mange av mange som kan de samme ting, som sier det samme, som gjør det samme om og om igjen….hei Kjetil…kan du ikke bare gjøre verden ..din om til et sted mange kan leve i…uten at du hele tiden må fortelle meg …at du er den suverene.

      • Kjetil Hauge

       Den vitenskapelige metode har også forsket frem datamaskinen/nettbrettet/mobilen du sitter og skriver på, for ikke å snakke om selve internett. Skulle vi helle lagt ned våre vitenskapelige fakulteter? Slutte å utforske? Slutte å stille spørsmål ved ting?

  • Kristendommens verdigrunnlag er en skam for menneskeheten.

   • Andreas Krüger

    Er det en skam at du blei elska , uansett hva du gjør , er det en skam at det er en levende Gud som sier jeg elsker deg, du er verdifull i mine øynene ? Trist at du dømmer Gud og Jesus pga dine erfaringer med kristne eller det hva du synes om de. Vi er også mennesker vi, vi er ikke fullkommne, vi gjør feil men vi har det inni hjertet å blei forandra.

 • Anita Klepaker Hansen

  Flott at P3 beskriver den kristne ungdomskulturen som er gjeldende i Norge, og rundt i verden. Det er fremdeles mange av oss som ønsker å følge Jesu budskap, samtidig som vi lever et integrert liv i samfunnet slik det er i 2017. Og det er fint at det vises i media, såpass fordomsfritt som denne artikkelen 👍

 • Jo Øiongen

  Nei takk til alle religioner med utgangspunkt i Midtøsten. Vi trenger ikke mer skam og frykt i verden.

  • Arnhild Gjendem

   Jesus Kristus,Guds Sønn bringer ikke skam og frykt heldigvis, menTRO og HÅP, GLEDE og FRED! Du må skjeldne mellom Islam og kristendom! De er HELTforskjellige! Du må ikke kaste ut barnet med badevannet!

   • Henrik Elseth

    Grusom fortid er en fellesnevner.

   • Jo Øiongen

    Eh, nei… Det finnes et helvete, ergo en spiller på frykt for å holde menigheten i folden under den ene «sanne gud».

    • Kjetil Hauge

     «Det finnes et helvete»

     Nope!

     • Jo Øiongen

      Ikke i vår verden nei.

      • Kjetil Hauge

       Finnes i fantasiverden ja, enig i den

   • Kjetil Hauge

    Bah! Som eks kristen og medlem i en lignende frimenighet så kan jeg absolutt bekrefte at miljøet og troen bringer med seg skam, skyldfølelse og selvforrakt. Skam og skyldfølelse fordi du som tenåring har seksuelle tanker f.eks. som er tabu og forbudt i disse miljøene.

    Kristne og religiøse generelt ser ofte veldig happy ut der de står og synger med hendene i været, men den egentlige sannheten er at alle troende inderst inne er livredde. Redde for å ikke være god nok, redsel for å ikke ha gjort nok, fordi tenk hvis….selv om jeg har gjort mye bra, men tenk hvis…en dag når jeg dør….eller hvis jeg dør i morgen….at jeg ikke er god nok for Himmelen??
    ALLE religiøse har stunder der de har slitt eller sliter med denne tanken uten at de tør å innrømme det. Så det er absolutt fryktbasert.

    • aribara81

     Nei, det stemmer simpelt hen ikke. Her kan du ikke snakke på vegne av alle kristne, selv om du det du selv har opplevd er reelt. Kjenner meg ikke igjen i det du skriver overhodet. På langt nær ALLE har ikke denne frykten. MEN veldig trist å høre om alle som har kjent på den. Det er tragisk. De som har bidratt til å spre den type frykt har missa poenget, spør du meg, og mange andre med meg.

     • Kjetil Hauge

      Jeg har meget vanskelig for å tro på at du aldri har tenkt tanken på at du kan havne i Helvete og hva det ville innbært. Nye Testamentet er full av trusler om hva som skal skje med de som er «uverdige». Pinsemenighetene bruker dette som et effektivt verktøy. Jeg er sjeleglad for å være fri denne konstante psykiske terroren. Jeg vet at det finnes mange på psykiatrisk avdeling med bakgrunn i diverse karismatiske menigheter.

      • aribara81

       Det er en jungel av såkalte karismatiske menigheter, men det er ikke mange som er sprøe som de du viser til. Jeg har gått i diverse karismatiske menigheter i 20 år, men kjenner meg ikke igjen i helvetesfrykt og psykisk terror. Det finnes alltid retninger som tar ting alt for langt, dessverre. Heldigvis hindrer ikke det at andre tar avstand fra slikt. Tro meg, så er det få jeg blir så provosert over som de som sprer og spille på frykt. Hadde folk bare fått erfare sjelefred, nåde og ekte glede, tror jeg man kunne se at dette er ekte vare. Skriver om mine erfaringer, og helvetesfrykt har jeg aldri hatt. Anerkjenner selvsagt at du har helt andre opplevelser, som jeg blir veldig lei meg av å høre om.

    • Andreas Krüger

     Absolutt trist, det du har opplevd. Må på vegne av oss som tror og lever med Jesus be om tilgivelse. Kjenner meg igjen i det du skriver, har også følt meg skyldig foran Gud fordi jeg klarte ikke det med seksualitet men hvis du ser lignelse av den fortapte sønn i Lukas 15, 11-32 da ser du at Gud er full av kjærlighet og dømmer oss ikke. Hvis jeg har en kjæreste da er det mer og mer for meg viktig å ha felleskap med det menneske jeg elsker og jeg forandrer meg, forandrer mine holdninger, måten jeg gjør ting for at den andre er glad i meg.

     • Kjetil Hauge

      Det var nå ikke din feil, så du har ingenting å be om unnskyldning for. Det er viktig for meg å understreke at det ikke var pga dette jeg forlot min kristne tro. Jeg forlot den fordi jeg fant ut at denne troen var like menneskeskapt som alle andre religiøse troer der ute. Det var vanskelig å bryte, men også frigjørende på en måte. Var litt som når Neo våkner opp i første Matrix filmen.

 • ulf utstrand

  Hei Jo…men så kan du jo heller ikke regne med at noen stiller opp med levedyktige alternativer ,, til eksistensielle levegrunnlag, om alt kun skal være basert på vitenskap, som i hvordan overleve kun på basis av det materielle……det er jo , Jo ikke slik verden har overlevd så langt……Mange kriger ..ja…vil det jo alltid være, fordi noen har alltid noe mer enn de andre….men å ekskludere tanken på at det finnes en Gud ..blant annet…er fremdeles det samme som å kappe av venstre hånd….fordi jeg onanerer bare med høyre….

  • Arnhild Gjendem

   Du kan prøve! Kristendommen er en erfaringstro! Jeg prøvde og JETT om jeg fikk SE og ERFARE! Nå snakker jeg med Jesus Kristus og han snakker til meg gjennom Bibelen sitt eget Ord! Uhyre SPENNENDE! Nå skal vi jo snart feire JUL, feire at Gud ble født inn i verden som et lite barn! DYBDE på DYBDE for den som søker! HERLIG! Ikke akkurat et enkelt liv fordi her i Norge blir du veldig sett ned på som kristen, forakta og spytta på av medier gang på gang. Men livet med Jesus er meningefylt og gir STOR GLEDE!

   • Henrik Elseth

    Nåvel, Jesus ble jo ikke født i jula da, og kristne blir så absolutt ikke sett ned på, men folk flest har vokst ifra overtro og bryr seg rett og slett ikke.

    • Arnhild Gjendem

     Denne reportagen viser jo tvert om at ungemennesker bryr seg om JESUS!

     • Henrik Elseth

      Noen unge mennesker.
      Jesus ble fortsatt ikke født i jula.
      Forøvrig var han mørk og ikke hvit.

      • Andreas Krüger

       Tror heller ikke at det er så viktig om Jesus ble født i jula, heller hva slags hudfarge han har hatt, heller ikke hva vitenskap mener om ham.Viktig for meg er at jeg vet at jeg er elsket, at jeg har oppleved å få fred i hjertet , at jeg har en levende relasjon med en levende Gud.All verdens religioner har frykt for sin Gud.Min Gud sier til meg : Jeg elsker deg, du er høy aktet i mine øynene , jeg er glad i deg , uten at jeg må prestere noe….dessuten Folkens , tror dere på strøm ? Ha dere mulighet å se strøm ?Nei, men Du kann skru på lampa og se at det lyser.

       • Henrik Elseth

        Nå må jeg le litt av deg her..
        Strøm kan enkelt forklares, det samme kan ikke sies om usynlige skikkelser på himmelen.
        Mageplask! 😂

   • ulf utstrand

    jammen er du et pseudonym for Elin Brodin..eller lignende…..hun er promuslim…og du står for meg som projesuitt…..jeg har for lenge siden presisert at jeg er ingen ting av de bestandeler…men jeg respekterer den Lutheranske reformasjon, vår tilgang på religion på et språk vi forstår, ikke kun løgn og latin…..ikke strekk den med Jesus og ribbefett for meget….jeg er ingen god kristen…jeg er heller ingen satanist…..GOD JUL.

 • Pål Fostervold

  Av 63 forskningsprosjekter gjennomført fra 1928 til 2012 viste 53 at religiøse er dummere enn ikke-religiøse. 35 av dem viste en betydelig forskjell. Til sammenligning var det bare 2 som viste det motsatte. Så da blir det å åpent bekjenne seg til en religiøs tro det samme som å rope ut til verden «Jeg er mindre intelligent!» Tenk over det før du slår deg på brystet og fordømmer og ser ned på ikke troende – du snakker til/om folk som er smartere enn deg!

  • Arnhild Gjendem

   Hvilke forskningsprosjekter viser du til?

   • Pål Fostervold

    nå trenger jeg ikke å lese noen forskningsresultater for å forstå at dette er tilfelle, men det var greit å få mitt syn på saken grundig dokumentert. http://www.side3.no/–religise-er-dummere-enn-ikke-troende/3660991.html

    • Ann Kristin Karstad

     Vet ikke om jeg ville stolt blindt på de forskningsresultatene du henviser til. Kvaliteten på de 63 studiene var nemlig ikke så god. Sitat fra sida du henviser til:

     «Forskerne advarer også om flere av undersøkelsene som ligger til grunn for forskningen er til dels kraftig kritisert for mangler og forenklinger.»

     Jeg skal ikke si at du tar feil, men jeg ville vært litt forsiktig med å komme med så bastante påstander basert på så omstridt forskning. Påstandene dine er på ingen måte «grundig dokumentert».

    • aribara81

     side3.no leverer forskning på høyt nivå, ser jeg..

  • HalvdantheBlack

   Men husk at det ikke gjelder ALLE som ikke er troende. Husk dessuten at det ikke finnes noe mer troende enn den politiske venstresiden, for de tror til og med på noe som er motbevist, mens vi kristne tror på noe som hverken kan bevises eller motbevises. SÅ er det altså gjerne riktig, for de er jo ikke særskilt oppegående. Hm, visste du at undersøkelser viste at frontkjemperne var generelt sett smartere enn de ‘gode’ nordmennene?

  • Exuptro

   Artig at du skriver det. Streber du etter å være «mer» intelligent enn andre? Er det det som er definisjonen på et godt liv? Måten du formulerer deg på er veldig interessant.. «Tenk over det før du slår deg på brystet og fordømmer og ser ned på ikke troende – du snakker til/om folk som er smartere enn deg!», vel.. Det utsagnet der kalles vel å skyte seg selv i foten?

   Hilsen en såkalt «mindre intelligent» kristen

   • Pål Fostervold

    For det første: det heter ikke en «såkalt» mindre intelligent kristen. Det heter en «mindre intelligent kristen». For ordens skyld, dette gjelder ikke kristne spesielt, det gjelder religiøsitet i alle former. Jeg orker ikke gå inn på noen større diskusjon på dette temaet, jeg nøyer meg med å dele at det er grundig dokumentert at religiøse er mindre intelligente enn ikke troende. Grunnen til at jeg ikke bryr meg om å diskutere dette er at selve fundamentet til religiøse mennesker er tro, ikke kunnskap eller viten. Således blir det litt hund og katt, hvis vi skal diskutere – vi ville ikke forstå hverandres synspunkter, fordi vi står forankret på hver vår side, og dermed blir det meningsløst å krangle om dette. Jeg bare benytter anledningen til å gni det inn 🙂

    Og ja – jeg streber etter å være så intelligent som mulig, og for den saks skyld så flink som mulig til så mye som mulig. Burde jeg ikke prøve å ta ut potensialet mitt i den korte tiden jeg er her på jorden?

    Videre er det vel ingen hemmelighet at mange troende fra forskjellige religioner ser på ikketroende som mindreverdige. Min kommentar var rettet mot denne type holdninger (som kristendommen IKKE er fri for, selv om andre religioner kanskje er verre)

    • Andreas Bentzen

     Hva med sosial intelligens? :p

    • Exuptro

     Vel, du får tro hva du vil om meg siden du er så vågal og kaller meg bastant «mindre intelligent kristen». Hva du definerer som intelligens ville vært spennende å høre, da du tydeligvis har en klar oppfatning av hva det er. Måles intelligens i karakterer, utdannelse, antall venner..?

     Jeg er heller ikke interessert i å gå inn i en uendelig diskusjon, jeg synes det bare er veldig fascinerende å treffe på en person med et så utpreget tunnelsyn. – Ikke minst fordi du baserer kunnskapsgrunnlaget ditt utelukkende på økologiske studier. (så ja, det vil være meningsløst å krangle om noe som ikke har kausalitet)

     Så bra du er av den typen som ønsker å nå sitt fulle potensiale – kan forsikre deg om at du ikke er den eneste.

     Dette er grunnen til at jeg i det hele tatt kommenterte ditt innlegg – her jeg er fullstendig uenig med deg. At religioner ser ned på ikke-troende som mindreverdige. Hvis du klarer å se dine kommentarer objektivt vil det gå opp et lys for deg – det er du som er nedlatende. Om du i tillegg leser de andre kommentarene av de jeg i aller høyeste grad kaller ikke-religiøse vil det bare underbygge mitt syn.

     Personlig er jeg åpen for alle typer mennesker. Til informasjon ser jeg heller aldri ned på noen. Jeg er den personen som går bort til de jeg ser har det vanskelig og ønsker å hjelpe – og nei det er ikke bare fordi det er jobben min, det er fordi jeg ønsker at alle skal ha det godt da alle mennesker fortjener å bli sett.

     • Pål Fostervold

      Jeg kan lage en definisjon av intelligens for deg , det finnes mange mange flere som omhandler forskjellige typer for intelligens, men jeg vil presentere min egen for å prøve å forklare hvorfor jeg utrykker meg i generaliserende og bastante ordelag når det gjelder sammenhengen mellom religiøsitet og intelligens:

      «Når en voksen person som lever i den vestlige verden i det 21 århundre, og ikke har en historie med psykiatriske lidelser bak seg, tror på julenissen, da er den personen mindre intelligent.»

      Dette er ikke en påstand engang – bare en enkel fakteoppsummering. At det finnes mange som tror på julenissen hjelper liksom ikke, julenissen er julenissen, samme hvordan du vrir og vrenger på det.

      Jeg vil gjerne presisere at jeg i denne tråden ikke er ute etter den enkeltes personlige tro, og gleden/støtten/meningen med livet man opplever ved å ha en religiøs tro. Det er aldeles ikke noe galt med å tro på det man vil, selv julenissen, men ha moderate forventninger til at resten av verden skal ta dere på alvor når dere begynner å snakke om ham som om han eksisterer.

      • Exuptro

       Vel, definisjonen din er helt ok det, men det er en ting du glemmer. Vitenskapen vil aldri være komplett. Det vil alltid komme et paradigmeskifte. Så din kunnskap/intelligens per dags dato er kanskje ikke så mye verdt om 200 år da du mest sannsynlig har trodd på en huleboerteori. Akkurat som da Kopernikus kom med et nytt verdensbilde. Så ja – jeg vil påstå at selv du på din høye hest må erkjenne at du tror på Rudolf da ditt vitenskapelige kunnskapsgrunnlag vil forandres fram i tid. – så da er vi kanskje like intelligente du og jeg?

       Jeg tok en kikk på artikkelen du så stolt refererte til – da dette tross alt er hører med til en del av jobben min. Har skrevet dette en annen plass også, men har kkke fått svar fra deg: artikkelen har en korrelasjonsverdi på -0.08. Siden du referer til forskningsartikler håper jeg du skjønner hva det betyr? Det betyr at den sammenhengen de har sett er så minimal at det er nok av bias som gjør at denne artikkelen ikke holder mål. Samtidig nevner de ikke konfidensintervallet noe som i seg selv gjør hele artikkelen useriøs. Det nytter ikke å lese de store overskriftene til nettaviser og sluke alt rått. Påstanden som jeg reagerte på er gjort til skamme – du ser ikke forskjell på intelligensen til en troende mot en ikke-troende. Lykke til videre.

    • borris

     Du retter din kritikk mot de som du mener ser ned på andre, med å se ned på kristne og mene alt du er bedre enn kristne med å oppføre deg likt som disse kristne som ser ned på andre.

     Og for ordens skyld kanskje ikke-troende har mer kunnskap om vitenskap fordi de er avhengig av vitenskap for å finne meningen med livet, mens kristne og religiøse har kunnskap, ja faktisk kunnskap, om Gud og åndelighet. Det kommer med andre ord an på hvilken intelligens du ser etter. Guds fred!

    • Karl Henrik Nesse

     Når potensialet i den korte tid som beskrives at en er her på jorden er forbi, – hva skal den overlegne intelligensen ta ut potensialet sitt i da? Og er en da fortsatt enig med seg selv om egne konklusjoner, at døden er avslutning og ikke fortsettelse på livet når man så åpner øynene i en annen dimensjon av virkeligheten bak dødens gåtefulle skodde? Stikkord: Den rike mann og Lasarus. Referent: Jesus Kristus. Formål: Realitetsorientering.

    • Starlessandbibleblack Sabbath

     Hvis du streber etter å være så intelligent som mulig, så synes jeg du burde slutte å bedømme folk etter gjennomsnittet for den båsen du liker å plassere dem i.

  • aribara81

   Du bør trolig være rimelig intelligent for å fastslå den logiske tenkerekka der. Den forskningen er vel såpass dyp i analysen at den i alle fall ikke plasserer alle religiøse troende i en og samme bås?

   • Pål Fostervold

    Det regner jeg med at den gjør. Noe annet ville være svært vanskelig å forstå.

    • aribara81

     Ok, en rimelig millimeterpresis forskning da. Hovedproblemet til ateister er at de plasserer alle religiøse i en og samme kategori. Samme rasen liksom.

  • borris

   Kjære Pål. Her tror e du har misforstått en hel del om ka det vil si å være en kristen. Som kristen ser vi ikkje ned på andre. Vi tror ikkje vi e mer intelligente enn andre. Vi e like fulle av synd som dei som ikkje e kristne. Men vi har innsett det sjøl. Å at vi trenge Jesus for å leve ett fullverdig og meininga løst liv. Vi vil bare at dokke skal oppleve d samme. Vi e ikkje kristne for å heve oss over andre.

   • Henrik Elseth

    Jeg er da ikke ‘full av synd’!
    Fei for egen dør, og hold ikke-troende utenfor.

    • borris

     Hold ikke-troende utenfor hva? Hva ser du på som synd forresten?

     • Henrik Elseth

      1. Når det blir sagt i kommentaren jeg svarte på at; «Jeg er like mye full av synd som ikke-kristne», da ber jeg om å bli holdt utenfor.
      Troende sier at vi alle er syndere og det bør de slutte med, det er å dømme andre etter prinsipper uten relevans for vedkommende.
      Det er fordømmende og negativt.

      2. Jeg burde ha skrevet synd i anførselstegn.
      Personlig bruker jeg ikke ordet overhodet, så mitt svar til deg må være ingen verdens ting.
      Verden er grusom, og religion står sentralt i de aller fleste konflikter, både historiske og pågående.
      Kanskje den største synd begås av misjonærer?
      De tror de er bedre enn andre, og vil snu opp ned på deres liv, basert på, igjen, prinsipper vedkommende ikke har.

      • borris

       Synd blir vel da bare ett anna ord for ondskap. Men kan du forklare ka som e godt i verden. Visst der ikke finnes synd(eller moral) hvem bestemmer hva som er godt og vondt. Å hvordan får du følelsen av at misjonærer mener de er bedre?

       • Henrik Elseth

        Ærlig talt, nå leker du struts.
        Skal jeg forklare deg hva som er godt i verden? Håpløs forespørsel.
        Jeg kan dog forsøke å forklare noe av det onde;
        Sadistisk utnyttelse av barn i guds navn.
        Her står religion i en særstilling, og uansett hva du måtte mene så vet du at det er korrekt, innerst inne.

        Synd eksisterer ikke, mennesker er ikke født onde, dette handler om arv & miljø.

        Ja, misjonærer ser ovenfra og ned når de mener andre menneskers tro og kultur er feil.

        Men, mot dumskap kjemper selv gudene forgjeves..

    • Andreas Krüger

     Du er ikke full av synd.Meningen av ordet synd er å miste målet , dvs. du går i en retning og finner ut etterhvert at Du har gått i feil retning.Er det ikke slik at du snu for å gå i den riktige retning ?

     • Henrik Elseth

      Jeg har da ikke ‘mistet målet’.
      Óg, jeg skylder ikke på en fantasifigur for mine egne feil.

    • Starlessandbibleblack Sabbath

     Du har sikkert gjort en del drit i livet ditt, du som alle andre.

     Jeg har. Og siden jeg ikke bare kan be om tilgivelse hver kveld, så har jeg faktisk dårlig samvittighet over det.

    • Vidar Haugen

     Joda, du ER full av synd!
     Hvorfor provoserer det deg så voldsomt å bli fortalt det…?

   • Pål Fostervold

    Det er godt å høre at det finnes kristne som deg. At det finnes kristne som har forstått at kristendom baserer seg på nestekjærlighet og tilgivelse, ikke menneskeforakt og fordømmelse. Jeg kan bare beklage på dine vegne at store deler av verdens kristne (og religiøse) ikke er så reflekterte som deg.

    • Vidar Haugen

     Det nytter ikke å komme med en kortversjon av «hva kristendom baserer seg på»… Nestekjærlighet og tilgivelse er viktige «ingredienser» – men da må jeg spørre; «tilgivelse» for HVA? Jo – for SYND! Fra 1. mosebok til siste kapittel i Johannes’ åpenbaring, går begrepet «synd» som en rød tråd! Og å forsøke å lage en kristendom UTEN å ta med dette begrepet, blir helt umulig. Det blir «et falskt evangelium»! At noen oppfatter det som fordømmelse – når det i virkeligheten er snakk om det som kan FJERNE fordømmelsen – er jo både ironisk og trist. Men det kan jo ikke føre til at kristne slutter å forkynne hele evangeliet?

   • Starlessandbibleblack Sabbath

    Som kristen ser vi ikkje ned på andre.

    Jeg har møtt mange kristne som ser ned på andre. Og jeg gjorde det selv da jeg var kristen.
    Fint du er bedre enn hva jeg var, men du bør ikke tro at du kan uttale deg på vegne av hele kristenheten. Med mindre du er paven.

  • DavidAndersen

   Dette er faktafeil, Pål. Hvilke forskningsundersøkelser referer du til? Kilder etterlyses.
   Forskning som er gjort på dette viser at religiøse mennesker er normalt fordelt over alle samfunnslag og klasser, både oppover og nedover og representerer et godt tverrsnitt av befolkningen. Faktisk var det heller en høyere prosent religiøse blant f.eks matematikere og fysikere på høyt nivå i undersøkelser utført i USA.

   • Pål Fostervold

    vel – det er ikke scientologkirkens forskingsprogram som er kilden min, som din ser ut til å være. http://www.side3.no/–religise-er-dummere-enn-ikke-troende/3660991.html

    • Exuptro

     Siden du referer til forskningsartikler er det vel vanlig å lese de først og ikke bare lese avisartikler? Er korrelasjon på -0.08 vet du kanskje hva betyr siden du viser til forskning? Blir høl i huet å bruke denne artikkelen som argument.

  • Sindre Sundet Nilsen

   Det er også gjort undersøkelser i USA på at evangelikale kristne har mindre utdanning enn den vanlige amerikaner. Lett å trekke konklusjon at mindre utdanning betyr mindre smart. Og at jo enklere man er, jo lettere er det å omfavne troen på en Gud. Tror heller at det er materialisme som hindrer folk i å tro, den vestlige verden er den minst troende, altså den rikeste. Har man alt man trenger har man ofte ikke behov for en Gud like sterkt som når man ikke eier en dritt, ikke vet hvor og når man får spise igjen, og er desperat til å finne en mening med tilværelsen. Når nøden er stor er troen ofte nærmest. Selv vokst opp i akademikerhjem, vi var relativt smarte i vår familie, vant noen Abel konkurranser på videregående. Tror kanskje jeg har sjanse på å bli Mensa medlem (innbiller meg det ihvertfall). Men når jeg stilte spørsmål om hvorfor jeg var til, fant jeg ikke noe godt svar… Livet var og er meningsløst. Det tok livet av meg! Jeg orket ikke leve lenger, selvmordstanker kretset rundt i hodet, jeg fantaserte om hvordan jeg kunne gjøre det slutt, kniv over håndleddene, kaste meg utfor et stup osv… Jeg valgte den beste måten å dø på. Jeg gav mitt liv til Han som har gitt Sitt liv for meg (ja, jeg snakker om Jesu død på korset) Den latterlige, idiotiske klisjeen om at Jesus døde på korset for all verdens synd, for alle mennesker slik at hver den som tror på Ham ikke skal gå fortapt, men ha evig liv. Den jeg hadde latterliggjort og forkastet hele livet, for de kristne VAR idioter som kunne tro på det. Jeg valgte å bli en av dem. Og jeg gikk all in! Erfaringen er at i det idiotiske og latterlige som evangeliet er, så er det kraft! Fordi det holder, det Jesus har gjort var og er nok til at jeg kunne leve et meningsfylt liv, fri fra all frykt, glad i meg selv og alle andre, selv de som kommer til å stemple det jeg skriver her som BULLSHIT osv. På forhånd Gud velsigne dere 🙂 I dag er jeg en av pastorene i en frimenighet, og mitt største Gudsbevis er at jeg selv tror, for det var tidligere helt uaktuelt. Det måtte snø i helvete før det skulle skje. Første boka jeg leste som troende var «snø i helvete» av David Åleskjær. Er man mindre intelligent dersom man tror? Nei, man er ikke det, man har analysert, tenkt og konkludert at det må finnes noe bakenfor det man kan se, noe eller noen som står bak. Det er ikke dumt, det er intelligent 🙂 Jeg beundrer (og synes synd på) alle ikke troende for å ha funnet mening i tilværelsen alene, jeg trengte Jesus for å få det til!

 • ulf utstrand

  Hvem snakker du til Pål Fostervold ?

 • ulf utstrand

  Ooh….dette er trist…fordi man blir ekskludert av de intelligente, ikke integrert i et samfunn sammen med de andre veltenkende vesener, og de kristne ble blant annet bare hengt på korset…fy faen så dumme de var….vel….tenker nå at vi som tror litt på en verden som ikke kan defineres i hjel med vitenskap, ja…vi er jo ikke bare naive…vi må jo være simpelthen landslaget i grøfta for lenge siden.Hvordan ble vi henvist dit ?

 • Henrik Elseth

  Folk får tro hva de vil, jeg tror på mennesket.

  • Andreas Bentzen

   Tror du like mye på alle mennesker? Hvis ikke – hvilke(t) menneske(r) tror du mest på? Hvordan vet i så fall hvem du kan tro på og ikke? 🙂

   • Henrik Elseth

    Jeg tror på MENNESKET.
    Me -We
    M.Ali

    • Andreas Bentzen

     Hvor har det onde sitt opphav. Hvis ikke ondskapen kommer fra eller allerede er i mennesket, må det vel finnes en ond kraft utenom som påvirker og «former» mennesket i en negativ retning da…? Hva med det gode? Er mennesker født gode?

     • Henrik Elseth

      Ja, og den ‘kraften’ heter arv & miljø.

   • Starlessandbibleblack Sabbath

    Ethvert virkelig menneske eksisterer i virkeligheten … trur eg.
    Det skiller dem fra en god del guder jeg har hørt om.

    • Andreas Bentzen

     Ikke vanskelig å tro at det man ser faktisk eksisterer. Troen blir først utfordret når man skal ta stilling til det man ikke selv ser, hører, føler, smaker og lukter.

     • tanglyng .

      Tror du radiobølger eksisterer ?

     • Starlessandbibleblack Sabbath

      Det er tydeligvis mange som tror på det som står skrevet, enten det er at en nigeriansk advokat vil overføre millioner til dem eller noe like vidløftig.
      Fornuftige personer tar sånne løfter med en klype salt, og setter i hvert fall ikke livet over styr uten dokumentasjon på det hele.

  • Steffen Paus

   helt enig. relgion er roten til alt vondt!

 • ulf utstrand

  Og derfor sitter alle vitenskapelig bevist der hjemme og onanerer med to tomme hender…….

 • Steffen Paus

  total hjernevaska å hypnotiserte.. ikke rart det er krig i verden!

  • DavidAndersen

   Steffen, det kan virke som dette med tro utfordrer deg? Ellers skjønner jeg ikke hvorfor du skulle bli så provosert. Hva har disse menneskene med krig å gjøre?

  • tanglyng .

   Mener du at dette avler vold og krig ? Budskapet om kjærlighet…? Lurer på hvem som er hjernevasket her…

   • Ja, «kjærlighet» basert på løgn fører ofte til ufred.

    • tanglyng .

     Forklar gjerne hva du mener med kjærlighet basert på løgn.
     Det er reporteren som sier at hun sitter igjen med en god følelse, ikke ufred som du snakker om…

 • Ollee

  Helt enig med P3, mye bedre om disse tullingene heller gira seg på noe partydop og ranet noen i streeten enn noe så åndskjedelig som å gå i en frikirke.

  • aribara81

   Mener P3 dette? Nytt for meg

 • Faith is religious belief which is held without evidence….

 • Kjetil Hauge

  • Guru Malla

   Han her vil vel ha oss til å ikke tro at S*tan er virkelig også .. TL;DV

   • Kjetil Hauge

    Ja tenke seg til! En gang sa han til og med at Julenissen ikke var virkelig også…LOL liksom

    • Guru Malla

     Beware … 😛

 • Mads Sandbakken

  Dette er ikke religion, men en pengemaskin. Proev aa google: Billy Graham- Net worth.

  Ja, det er gratis inngang, men ikke proev aa si at de som styrer denne butikken er drevet av edle kristne hjerter.

  Disse er ogsaa her jeg bor i Arktisk Canada, de pumper folk full med sang og positivitet og saa kommer utrope om penger. Eller som de liker aa kalle det; donasjoner.

  Det er ogsaa en veldig god artikkel i Walrus magazine fra Oktober 2016 som gaar disse gutta i soemmene.

  Sjekk ogsaa «Samaritan’s Purse»….

  • Joachim Osmundsen

   Først og fremst ønsker jeg å beklage at du opplever det slik! Jeg vil ikke si at alt i kristne kretser er perfekt, og fullkomment – det har du rett i! For min egen del har jeg ikke opplevd meg presset i særlig grad til å gi, men følt frihet til å gjøre det jeg vil! Jeg skulle ønske du også gjorde det!

   Jeg for min del tror at det er viktig å forstå at kirken er ikke først og fremst en kirke, men mennesker. Du sår inn i menneskers liv, og det er viktig å ha det perspektivet! De fleste pastorer som jeg har både sett og vært på besøk hos lever nøkterne liv, ofte med lite. De viser stor gjestfrihet, og generøsitet, og modellerer et genuint liv. Jeg vil si at det er sterkt overdrevet at pastorer lever utsvevne pengelystige liv – dette stemmer i veldig liten grad – særlig i Norge!

   Jeg er for øvrig tungt involvert i kristent arbeide, og opplever at jeg har en del å si i forhold til dette. Det er minst like mye svartmaling av kristne ledere som det er dritt hos dem.

   • Mads Sandbakken

    «– Vi har satset på en bred markedsføring for å appellere til Ola og Kari Nordmann. Vi vil åpne opp og gi følelsen av at dette er for alle, selv for de som vanligvis ikke er interessert i å komme på slike arrangementer, sier Mannegren.

    Er ikke sjansen for at enkelte kan føle seg lurt når dere ikke tydeliggjør hva arrangementet egentlig er, nemlig en kristen festival?

    – Man forsøker å holde seg relevant til enhver tid. De som tar turen hit vil ikke bli skuffet, og hvis det ikke skulle være noe for dem, så står døren åpen. Det er så mange unge mennesker som føler tomhet og ensomhet, og kanskje det er nettopp dette de trenger.»

    Og den brede markedsfoering betales av noen? Synes bare folk maa vaere klar over at dette ogsaa er en business som fyller et behov i dagens samfunn og som kapitaliseres og skaper store verdier for de som eier virksomheten. Jeg maa gjerne korrigeres om dette ikke er korrekt.

    Denne artiklen setter lys paa hva som skjer i min del av verden:

    https://thewalrus.ca/inside-the-controversial-us-evangelical-movement-targeting-canadas-indigenous-people/

   • Mads Sandbakken

    Ikke for aa vaere ufin, men du sier: «For min egen del har jeg ikke opplevd meg presset i særlig grad til å gi, men følt frihet til å gjøre det jeg vil! Jeg skulle ønske du også gjorde det!»

    Saa du foeler en viss grad av press til aa gi? Og det tror jeg det er flere av heia-gjengen her som gjoer ogsaa desverre.

    Ogsaa proever du aa insinuere at jeg ikke gir… Ja, du har rett at jeg ikke gir ei krone til denne gjengen, men jeg bidrar med frivillighet og penger til masse lokale initiativ for aa hjelpe de som ikke har det saa lett, og som sliter med fattigdom, uten tilgang paa mat, samt at jeg har vaert frivillig trener i barneidretten hele mitt voksne liv. Disse sterke kristne lederne som setter opp show for dere er ikke de jeg vil se paa som trenger donasjoner i dagens samfunn.

    Dette er en massiv rekrutteringskampanje av unge nordmenn med penger paa bok, og som allerede kan aa donere gjennom internett og disse er lavthengende frukt for denne beveglesen.

    • Joachim Osmundsen

     Hei, ikke misforstå meg – jeg insinuerer ingenting. Det jeg ønsker å påpeke er at når du sår inn i kirken så sår du først og fremst inn i mennesker, ikke i underholdning og show! Ta en parallell inn i din hverdag; Når du trener barn i fotball – hva er det du egentlig bruker pengene på – kjøring, brus og boller? Jeg forstår deg som en person som er glad i mennesker, og ønsker å bygge dem opp – og at bollene og brusen helliggjør intensjonene og målene du har for disse små menneskene!

     Når det gjelder press til gi så er det viktig at vi faktisk har vår frie vilje til å gjøre det vi vil. Jeg har opplevd veldig sterke oppfordringer, men aldri følt meg manipulert til å gjøre noe. Jeg tror dette er noe av bekymringen til mange, at de føler seg manipulert og brukt. Sannheten er det at ofte kan en velment oppfordring ligne på manipulasjon! Jeg synes det er synd at dette er en stor oppfatning blant mange – at kirken bare bryr seg om det du har i lommeboka – og ikke verdsetter deg som et individ, og at ledelsen i kirkene modellerer dette! I de fleste frikirker har man muligheter til å finne fellesskap f.eks. gjennom det man kaller «lifegroups», eller andre slags grupper med fokus på å vokse som menneske, og bygge vennskap med andre. Jeg tror at oftest, dersom man deltar på flere kirkemøter over noen uker vil man bedre kunne se en helhetlig invitasjon – ikke bare til gi, men til å være en del av. Når man er en del av noe er det naturlig å så inn i det du er en del av – dette vet nok du en del om!

     Hvorfor har man gudstjenester? Jeg tror det må sees utifra en kontekst der man ser helheten. Mennesker søker etter tilhørighet, fellesskap, trygghet, formål – altså de helt grunnleggende tingene. Jeg vil foreslå at gudstjenester er til for å bringe mennesker inn i dette med et fokus på også å bringe andre inn i samme konteksten. Til og med human-etisk forbund er jo på mange måter samme greia her!

     Jeg vil foreslå at de færreste kirker driver med kjøp og salg av menneskelige tjenester – at er gratis! Men du er oppmuntret til å gi av deg selv – fordi da har man mulighet til å bygge noe stort! Det er helt klart at kirken ikke bare lever at luft og ånder, men er avhengig av ressurser i form av arbeidskraft/frivillighet, kapital og kollekt – hvorfor er det rart?

     • Mads Sandbakken

      Det er ikke rart!

      Det som er rart er at disse Kristne superstjernene som far og soenn Graham og Joel Oesteen og deres bevegelser er fritatt fra skatt, og at denne Håpets Festival i Oslo Spektrum er en rekrutteringskampanje for aa faa flere betalende troende.

      Jeg synes ogsaa mange av teknikkene de bruker i sin «kristendom» er manipulasjon og loegn, og de er ekstremt dyktige i aa overbevise folk om sin tro.

      Det aa ikke vaere klar over inntjeningsmotivet ved slike events som Håpets Festival er naivt og skummelt. Saa jeg oensker bare aa oppfordre de som drar dit aa ta det hele med en god klype salt og skepsis. I historiene om Jesus trengte han ikke lysshow og pop-musikk som kostet millioner av kroner. Han trengte ikke Oslo Spektrum.

      Hvis de som arrangerer dette ikke hadde trodd at det vil foere til et pluss i regnskapet saa hadde de ikke gjort det.

      • Joachim Osmundsen

       Takk for videre respons. Når det f.eks. gjelder Billy Graham så er han antakeligvis den personen som har håndhilst på, og pratet fremfor det største publikumet i verdenshistorien. Hans budskap virker for meg alltid å ha vært klart – og uten noe motiv for rikdom, men der kollekten har dekket arrangementene. Tror det er viktig å huske på at tidene nå er annerledes, og at måten arrangementer finansieres på i disse dager ikke er lik som før. Det er faktisk et stort problem i kirken at det er få som gir i kollekt enn du tror! Slike store arrangementer kan ikke finansieres av kollekt i seg selv, fordi det blir for uforutsigbart. Dette er også en generell trend at mange vil være med på moroa uten å betale, men at dette beveger man seg i en viss grad vekk fra – i alle fall arrangementer utenom vanlige samlinger.

       Kanskje disse tingene vil forklare litt av problemstillingen. For øvrig er det ingen tvil om at når man bringer inn de super-store navnene så tar de seg ofte veldig godt betalt! Noe av grunnen er at de er høyt etterspurte, og velger å sette grensen deretter for å begrense seg selv. Andre grunner er ofte at de store navnene bringer med seg et stort apparat rundt dem, som øker priser betraktelig! Alt i alt er det av og til noen som til slutt tjener store summer på forskjellige arrangementer. Det kan fort bli farlig å spekulere i hvordan og hvorfor de bruker pengene, fordi vi vet lite om det!

       Tilbake til kjernen så synes jeg det er sterkt beklagelig om du personlig føler at du ikke har blitt verdsatt når du har vært i kirken for annet enn lommeboken din. Kanskje det ville vært til en stor nytte både for deg selv og for vedkommende kirke å ta en prat rundt disse tingene?

  • Vidar Haugen

   ALT er gratis. Kollekter og «donasjoner» er frivillig.

 • Jeg ser det herjer mange fordommer om hva kristne (eller religiøse) tror på her, mens andre kjenner mer på behovet for å fortelle andre i et kommentarfelt at de er mye dummere enn seg selv. Smigrende. Det interessante er når man oppdager at folk flest gjerne ikke er så dumme. De har ofte grunner til å tenke som de gjør, men det kan friste å ta den lette utveien med å slå seg på brystkassa fremfor å oppsøke disse, om man ikke kjenner så mye til det selv. 😉

  Om noen derimot skulle vært villige til å få utfordret fordommene sine, og ta steget mot mer forståelse og en ny og mer nyansert virkelighetsforståelse, kan eksempelvis dette være et fint sted.
  https://www.danieljoachim.org/2016/05/gud-og-andre-diktatorer-hvem-onsker-vel-ikke-a-vaere-ateist/

  Denne podcasten kan dessuten være interessant og lett tilgjengelig for de fleste her. I de første episodene forklares (1) hva som er galt med slik nyateisme, og (2) hvorfor det er en myte at kirken har vært i krig med naturvitenskap.
  https://soundcloud.com/user-249331877/1-nietzsche-og-nyateistene
  https://soundcloud.com/user-249331877/2-bjorn-are-davidsen-om-kirke-vs-vitenskap

  Det burde være nok til å skape en flott helg. Enjoy! 🙂

  • Kim André Fladen

   Gir mening

  • Epikorus

   » Å være kristen gir meg et veldig godt utgangspunkt til å stole på
   fornuft, etterstrebe sannhet, studere vitenskap og ha en mer nyansert
   forståelse av virkeligheten.»
   Veldig nysgjerrig på når og hvordan vitenskap(fornuft) og religion(tro) ble kompatibelt? Her er det noe jeg ikke har fått med meg

   • Jess. Det du ikke har fått med deg er nok seriøs kunnskap, snarere enn et par av disse vanlige (og for lengst motbeviste) karikaturene som befinner seg i enkelte deler av populærkulturen. Det er fort gjort. Det kan skje når man holder seg til for mye tro og for lite fornuft. Ingen klandrer deg. Men heldigvis finnes det en lett medisin:
    – Les mer faglitteratur. Les mer filosofi, religionsfilosofi og vitenskapshistorie. For å gjøre det veeeldig enkelt, kan du starte med å lytte på podcast nr. 2 over.

    Lykke til! 🙂

    • Jon Rauk

     «Hovmod står for fall», heiter det seg. Ver forsiktig så du ikkje ender opp som eit spegelbilete av dei du ønskjer å distansere deg frå. Svaret på «nyateisme» er ikkje «nykristendom». I mine auge er ikkje argumenta du legg fram på bloggen din på langt nær så vasstette som du trur, men om dei så var det, så ville den sjølvgratulerande tonen din framleis ta seg særs dårleg ut. Det inviterer i alle fall ikkje til dialog. Kan hende er du tilfreds med å preike for kyrkjelyden, men noko seier meg at du hadde sett føre deg noko meir enn det.

   • Martin Ellingsen

    Uten tvil ved munken og filosofen Thomas Aquinas på 12/1300-tallet, som forsøkte å samle og forklare all sekulær kunnskap og vitenskap innenfor rammene av ett kristent trossystem. Men også ved Augustin som på 300-tallet argumenterte for behovet og måten man sammenfatter naturvitenskap og Bibeltolkning.

    Men uten tvil må de ha vært kompitable når Den katolske kirke etablerte massevis av universiteter over hele Europa og var vitenskapens største bidragsyter gjennom århundrer. Sør f.eks. Etter siden «catholic church and science» på Wikipedia. 😉

    Vitenskap slik vi kjenner et vokste opp i og rundt kirken, med dennes verdensbilde som fundament. Tro som ikke er fundert på fornuft er regnet som offisiell vranglære i den katolske kirke (google; fideisme).

   • Vidar Haugen

    Det er MANGE som ikke helt har fått med seg dette, så du er IKKE aleine der! Men problemstillinga er vel ikke å GJØRE det kompatibelt, men å slutte å oppkonstruere motsetninger…?

    • Starlessandbibleblack Sabbath

     Problemstillingen er ikke oppkonstruert. Religion er en maktmiddel for å sementere meninger. Vitenskap er en metode for å endre mening i møte med virkeligheten.

  • Kjetil Andersen

   Er litt nysgjerrig, og håper du kan utdype noen ting.
   – Er det slik at historiene om Gud og menneskene i bibelen slik den er fortalt stemmer? Dvs, mener du at Adam og Eva, syndefloden, Moses, Job osv er ekte historier?
   – Hvorfor er det slik at man velger ut enkelte lover og regler i bibelen som skal være gjeldende, mens andre lover og regler ikke lengre er aktuelle? Tenker da f.eks på at kvinner nå kan være prester, man kan spise hva man vil osv, mens f.eks homofile ikke kan gifte seg? Og hvordan praktiserer du lovverket ifra bibelen?
   – Er det bare tilfeldig at det finnes mange andre (og eldre) religioner som har svært mange liknende elementer i seg (Syndeflod, oppstandelse, helbredning osv) som bibelen?

   Hadde satt pris på om du svarte på disse spørsmålene.

   • Bengt

    Du har et par interessante spørsmål som jeg fikk lyst ti lå svare på.
    Det er her mange kristne har misforstått. Alle bud og regler som står i bibelen står i gamle testamente som er skrevet før Jesus ofret seg selv. Der er blant annet de 10 bud skrevet. De ti bud og alle de andre lovene er skrevet til jødene og tilhører egentlig jødedommen. Det ble gitt til Moses av Gud, Moses fikk oppdraget å formidle de 10 bud og alle de andre lovene. Uansett så kom Jesus og ofret seg selv på korset,der han døde for dine og mine synder. Ålså alle har brutt de 10 bud og de andre lover. For det som var umulig for menneskene nemlig å klare å holde loven det klarte Jesus. Og så skjedde det da Jesus sa rett før han døde » det er fullbragt. Han gjennomførte dett.
    Derfor som Jesus sa i Johannes evangelium kapittel 16 vers 9 » Synden er at de ikke tror på meg» Ålså det finnes egentlig bare en synd og det er at folk ikke tror på Jesus. Du skal ikke følge lovene som er skrevet ned i mosebøkene. Fordi Jesus oppfylte loven for oss. Gjennom å dø og stå opp igjen. Bibelen sier i det nye testamentet ( det som er skrevet etter Jesu død og oppstandelse) Da inngikk Gud en ny pakt med menneskene. Nå ble det gjeldene det som var før moseloven kom nemlig TRO. Det står i Paulus brev til Romerne kapittel 4.vers .13 til 16
    » For det var ikke ved loven Abraham og hans ætt fikk løftet om å arve verden, men ved den rettferdighet en får ved tro. 14 Er det de som holder seg til loven, som er arvinger, da er jo troen meningsløs og løftet opphevet. 15 Loven fremkaller vrede, men der det ikke finnes noen lov, finnes det heller ikke noe lovbrudd. 16 Derfor fikk Abraham løftet fordi han trodde, så alt skulle være av nåde»
    Idag er det NÅDEN OG TRO som er gjeldene og ved å tro blir vi erklært rettferdig fremfor Gud. Alt vi trenger å gjøre i dag er å TRO på Jesus og bekjenne dette. Vi har fått ett forbud om å IKKE følge den skrevne lov. Det står skrevet I Paulus brev til Galaterne Kapittel 3
    » Men de som holder seg til lovgjerninger, er under forbannelse. For det står skrevet: Forbannet er hver den som ikke holder fast ved alt som står i lovboken, og gjør det den sier. 11 Og det er klart at ingen blir rettferdig for Gud ved loven, for det står skrevet: Den rettferdige skal leve ved tro. 12 Loven spør ikke etter tro, men sier: Den som lever etter budene, skal ha liv ved dem. 13 Men Kristus kjøpte oss fri fra lovens forbannelse da han kom under forbannelse for vår skyld. For det står skrevet: Forbannet er hver den som henger på et tre. 14 Slik skulle Abrahams velsignelse komme til folkeslagene i Kristus Jesus, så vi ved troen skulle få Ånden som det var gitt løfte om.»
    Håper du ble litt klokere eller kanskje ikke?

    • Starlessandbibleblack Sabbath

     Vi har fått ett forbud om å IKKE følge den skrevne lov. Det står skrevet

     Her ble man klok, ja.

 • 050986

  Når den offisielle versjonen av kristendommen er søvndyssende og fordummende, er det godt å vite at noen brener for noe.

 • mollerida

  Jeg tror på Jesus Kristus som min frelser å Herre.Det holder for meg,og har holdt siden 1972 da jeg ble frelst.Amen.

 • Roy Gamsgrø

  Franklin Graham, som mener at homofile ikke skal kunne gifte seg eller adoptere, som støtter Putins antihomolover, der homofile ikke får lov til å si at de er lykkelige…

  Og dette skal handle om kjærlighet?

  • Vidar Haugen

   Så den norske «lakkmustesten» på kjærlighet, er om homosex omfavnes og godtas? Det å si NEI til seksuelle perversiteter og egoisme, det å prioritere BARNAS «rettigheter» (til en mor og en far, f.eks…), handler selvsagt (også) om kjærlighet! Og det å «lyde Gud mer enn mennesker», det å forholde seg til BIBELEN framfor hva som er «Politisk Korrekt», handler om kristendom…

   • Det overtoriske vrøvlet ditt handler ikke om kjærlighet, det er ren uforfalsket ondskap Du er indoktrinert med sinnsvakt tøv. Bli voksen.

   • Starlessandbibleblack Sabbath

    Bør homofober og religiøse gærninger få lov til å få barn, eller bør man prioritere BARNAS rettigheter?

    Hvor mange trollkvinner har du forresten avlivet i det siste?

   • Henrik Elseth

    ‘Seksuelle perversiteter’.
    Er det sånn du omtaler homofili?
    Så mye for nestekjærlighet..

 • Vidar Haugen

  Interessant «reportasje».
  Men hvorfor MÅ det brukes en ikke-troende – og til overmål «skeiv» – person som «journalist»…?
  Ville Nrk brukt MEG – en kristen anti-islamist – for å lage en sak om unge MUSLIMER…? Tviler jeg sterkt på, gett…

  • Andreas Krüger

   Hei Vidar. Etter min mening fordi Silje Ese er en søkende person som har har følt noe av Jesus Kjærlighet inni seg og ble møtt av Gud. Når du har en møte med den levende Gud da er det noe som skjer med deg. Du ble ikke urørt. Synes det er så trist at hun har blitt såra av kristne fordi hun er skeiv, Gud ser først og frems mennesket menneske og ikke våre holdninger.Se på Lukas 18, 10-14.Hilsen Andreas

   • Vidar Haugen

    Så du tror Nrk valgte henne som reporter, i et lite lønnlig håp om at hun både ville bli omvendt selv og dessuten lage en god og ikke minst objektiv reportasje…? DET er vel i overkant naivt? GUD ser etter mennesket – og FORSTÅR mennesket, det er riktig. Men våre holdninger er i høyeste grad en vesentlig del av dette, og velger man bevisst å «leve i synd», er det – iflg. Bibelens ord, det farligste noe menneske kan gjøre! Verken du eller jeg veit hva som «såra» henne, og det kan meget vel være fullstendig uakseptable replikker eller handlinger fra kristne mennesker! Men hvis det var den enkle beskjeden om at «det står i Bibelen at homosex er synd», er jo ikke det noe noen har sagt FOR Å SÅRE! Selvsagt er også homser ELSKA av Gud! Og Gud rangerer ikke synder slik vi gjør det… Men samtidig står det klart at «Gud HATER synden»! Og den som ikke tåler – eventuelt blir «såret» av – å bli fortalt at noe faktisk ER galt, ER «synd» – de vil ALLTID få et kjempeproblem i møte med det kristne evangeliet! Som faktisk HANDLER om synd, nåde, tilgivelse og frelse! Og på DEN bakgrunn, mener jeg altså at det var helt feil av Nrk å engasjere DENNE reporteren til å ta DETTE oppdraget!

  • Ken Tvedt

   Parallellen din funker ikke helt. Ettersom Skeiv ikke i seg selv betyr anti-kristen. Eller anti-kristenfundamentalist for den slags skyld.

   • Vidar Haugen

    Parallellen funker utmerket – hvis du bare ser den! For spørsmålet var om Nrk ville brukt en person som klart er i OPPOSISJON til det temaet/gruppa/SAKEN vedkommende skulle lage reportasje om! For denne reporteren går jo klart ut med at hun IKKE tror, og at hun lever et liv – som «skeiv» – som hun veit er ansett som syndig blant de hun her skal lage reportasje om. Hun viser jo også i reportasjen, at hun overhode ikke engang PRØVER å være en nøytral og objektiv reporter! Hvilket selvsagt heller ikke JEG ville vært – dersom jeg laga en artikkel om unge, ivrige MUSLIMER! OK?

  • Henrik Elseth

   Hvordan i all verden kan man være kristen og samtidig anti ovenfor 1.3 mrd. mennesker?
   Du min gode mann, du er en ond person.

   • Vidar Haugen

    Nå TROR jeg ikke det er fullt 1,3 mrd. ISLAMISTER her i verden…! Jeg er ikke anti-MUSLIM, men jeg har intet til overs verken for hard-core islamister, eller selve ideologien islam! (Og folk som uten videre kaller en person de ikke kjenner for «en ond person», sågar basert på en misforståelse eller tolkningsfeil, stiller jeg et par spørsmålstegn ved… 😉 )

  • Starlessandbibleblack Sabbath

   Nei, jeg tror ikke det. Putt inn «intolerant» før «kristen», og se om du skjønner forskjellen.

   • Vidar Haugen

    Så du mener en må være «tolerant» overfor islamisme og islamister, for å kunne lage en reportasje om unge MUSLIMER…? Interessant…, men kanskje helt korrekt 😉

    • Starlessandbibleblack Sabbath

     Nei, men jeg har lest hva du skriver i denne tråden.

 • Frøken Fjeld

  Huff, la nå disse kristne (og andre religiøse) folka få tro på hva dem vil.. Om de blir så tilfredsstilte av å samles i menigheter rundt om, for å synge litt sanger mens de strekker armene i været og lukker øynene, – så la dem drive på.
  Det er jo en ganske «snill form» for kollektiv vrangforestilling de driver med her.
  Men å si at religion ikke er årsaken til at det er kriger i verden, er vel på kanten naivt vel…? For det finnes jo faktisk ingen Gud …

  • Niontiin

   Hele livet er i bunn og grunn en kollektiv vrangforestilling, hvor livsverdier varierer fra sted til sted.

   Uenighet skaper krig, intet mer, intet mindre. (religion, økonomi, ressursfordeling, ledere, farge, lokasjon, kultur…)
   Helt fantastisk om du kan vise oss hvordan du fant ut at det ikke finnes noen Gud, selvsagt! Hva vet vi?
   Verden kan være et digitalt eller spirituelt fengsel eller skole, være skapt av en eller flere skapere, være en eneste stor tilfeldighet uten plan eller kanskje bare en absurd drøm. Vi kan ikke komme med annet enn spekulasjoner i mangel på perspektiv.

   ..hvem vet, kanskje alle tar feil, og «livet» kun er en betalt ferie fra en annen tilværelse.
   Ingen kan iallfall komme og si hva din mening med livet er eller skal være. Det er friheten vi har her i Norge, i motsetning til mange andre land i verden.

   • Frøken Fjeld

    Nei, jeg kan ikke bevise at det ikke finnes noen Gud selvfølgelig. Men sånn jeg ser det, kan det ikke finnes noen Gud.. Men hvis jeg tar feil, så vil jeg påstå at Gud må være en syk syk faen, som har skapt oss mennesker så destruktive og selvutslettene. Finnes ikke noen «fri vilje» som kan pakke inn det iallefall.

 • Line Konstali

  En flott dokumentar. Trist at Silje ikke følte seg velkommen. Hun virker som en flott jente som kunne bidratt med mye i en menighet.

  • Arild J

   Ja , det er jo hennes skyld at hun ikke følte seg velkommen. Pensumet hadde ingen ting med det å gjøre.

   Arild Johannessen

   • Kjetil Hauge

    Jeg var medlem av en lignende menighet den gang jeg var troende (ateist i dag). En jente i ungdomsgruppa vår stod frem som lesbisk, jeg trodde umiddelbart at hun skulle bli frøset ut…men du verden så feil jeg tok. De ivaretok henne alle sammen fra pastor til minstemann i ungdomsgruppen. Har ikke mye til overs for religion og menigheter lenger, men skryt skal gis der skryt fortjenes. Det paradoksale er jo at de faktisk gjorde motsatte av hva Bibelen instruerer….bare viser at vi alle er bedre enn både Bibelen og Koranen 🙂

    • Daniel

     Det skjer mye slike paradokser hos de fleste kirker i Norge og internasjonalt i dag dessverre. Sekulalisering kalles det. Kirker i dag tilpasser liturgien utifra hvordan omgivelsene ønsker det. Kirken idag har satt synd og omvendelsen til side pga. risken av å skremme folk vekk. Som ender at alle tror på en Gud, men oppfører seg som om Gud ikke finnes. Det er faktisk bedre for ett menneske å være agnostikker eller ateist enn å kalle seg en kristen når kristenlivet er kun en identitet eller markering. «Get busy living or get busy dying» er ett utrykk som kan brukes her og. Gud ser ikke etter folk som går halvhjertet for Ham, søndagskristne som kun lever ett kristent liv en-til-to ganger uken. Han ser etter hjerteknuste folk som har innsett at de er syndige mennesker og ønsker å ha Gud som sin mester i sitt liv. De erklærer sitt eget liv og alt de eier som ikke lenger dems, men alt blitt levert til Gud og har den intensjonen å følge Guds vilje.

     Jeg er en disippel selv og er fortsatt på utkikk ett en kirke som fokuserer på å danne disipler istedenfor å danne en plass ungdommer kan få sosial tilhørighet.

     Lang kommentar, jeg vet, jeg bare følte for å skrive dette til deg.

     • Kjetil Hauge

      Nei, det er ikke sekularisering. Sekularisering betyr kun at man ikke skiller stat og religion. Det betyr ikke a-religiøs, det betyr ikke forskjellig tolkning av Bibelen. Sekularisering er en bra ting da det hindrer teokrati slik de har i Saudi Arabia og Iran.

      Ganske utrolig at du kan si «dessverre» at en jente som stod frem med sin legning ble godt ivaretatt. Hva syns du menigheten skulle gjort i stedet? Bannlyst henne? Eller følgt Bibelen og steinet henne?

      «Gud ser ikke etter folk som går halvhjertet for Ham, søndagskristne som kun lever ett kristent liv en-til-to ganger uken.»

      Åååhh som jeg husker denne doktrinen her. Takk gud (pun intended) at jeg ikke har denne destruktive troen lenger. Kun designet for å gi folk dårlig selvbilde, dårlig samvittighet og selvforakt. Hvor blir det av denne frie viljen som de kristne hele tiden snakker om? Er det slik at Kristendommen er en gjerningsreligion allikevel og så snart du er en troende så er du en slave for en usynlig gud som krever at du gjør en jobb som en allmektig gud hadde fint fikset selv?

      Universet vårt er over 15 milliarder lysår i alle retninger, kanskje enda større men det er så langt vi klarer å observere. Universets størrelse og skala har ikke blitt skikkelig kjent før den siste tiden med mer moderne teknologi. Den guden du beskriver er ikke en gud som kunne laget dette. Den guden du beskriver er en sint liten stammegud fra Midtøsten. Du burde helle bruke tiden din på noe mer produktivt, religion er ikke bra for deg.

      • Daniel

       Jeg tror du må lese min kommentar igjen for her har du misforstått mye.

       Først av alt, Sekulalisering: «Sekularisering er betegnelsen på den prosessen hvor religionens rolle blir mindre viktig i et samfunn.» – Wikipedia. Les Boken «Når livet sekulariseres».

       2. Jeg sa at mange paradokser, som du beskrev at kirken gjorde det motsatte av det bibelen, skjer mye av i kirken i dag. Sa jeg det var galt av kirken å ta imot henne med kjærlighet? Nei, men kirken skal heller ikke oppmuntre henne til å fortsette, det er tross alt en synd å ha sex med det samme kjønn. Og nei, i følge bibelen så skal man slettes ikke steine eller bannlyse homofile. Les John 8:7.

       3. Å gi hele sitt hjerte for Gud betyr ikke at man skal plutselig gjøre så mye eller oppnå så mye i Jesu navn. Du har garantert ikke prøvd det før siden du er så imot det, men jeg har opplevd det som en fantastisk velsignelse i mitt liv. Vanskelig å forklare gjennom tekst hvordan å gi alt til Gud er en bra ting for alle, og ikke en forbannelse. Det er noe som bare må prøves.

       4. Fri vilje blir kompleks når man snakker med et liv med Jesus. Ja, du har alltid fri vilje til å gjøre akkuratt det du vil. Det ligger i vår natur, en gave som Gud har gitt oss. Han ønsker jo ikke roboter. Men som en tjener som har en jobb å gjøre for sin mester så har han sine plikter, hvis tjeneren bryter en regel så for det konsekvenser. Så i frykt for å miste jobben så gjør tjeneren jobben sin. Så du kan si den frie viljen til å gå imot mesteren eller følge ham er der, men siden han ikke ønsker å miste jobben gjør han mesteren sin vilje framfor sin egen. I tilfelle med Gud så gjør du ikke hans vilje fordi du frykter konsekvensene av å ikke gjøre det, men fordi du har innsett at ditt liv er så mye bedre med han som styrer skuta enn når du gjør det.

       5. Gud trenger oss å gjøre hans vilje. Han kunne fint gjort alt sammen selv, men det er det som er så fantastisk med Gud. Han vil at vi skal være en del av hans planer og gjerninger. Han ønsker å samarbeide med oss. Vi har faktisk autoriteten som guds barn, over demoner, over sykdom. Vi kan høre fra Gud selv hver dag og vi kan til og med si nei til Gud hvis vi ikke er enig med hans planer.

       PS! Jeg skrev ikke til deg fordi jeg var imot det du sa. Jeg skrev for å informere. Men du responderte med aggresivitet.Jeg tilgir deg for det og jeg håper det indre sinnet ditt vil forsvinne i den nærmeste tiden. Gud elsker deg man, jeg håper og ber du vil oppleve det snart.

       • Kjetil Hauge

        Synd du oppfatter meg som aggressiv da jeg responderer aldri i sinne, men med skepsisk tankegang. Kanskje du oppfatter meg som aggressiv fordi jeg kritiserer din personlige tro og derfor tar du det personlig?

        2. Så hva skal kirken gjøre med henne? Pray the gay away? Hun er den hun er, kirken oppfordrer henne verken til det ene eller andre. Hun var velkommen som han var, verken mer eller mindre. Hva hun eller andre velger å gjøre bak lukkede dører på soverommet er verken din eller min business. I 3 Mosebok 20:13 så står det at homofile skal drepes btw. Og jo GT gjelder fremdeles (Matt 5:17)

        3. Da jeg var 18 år så døpte jeg meg på ny selv om jeg var døpt som baby. Så jeg var ganske seriøs om min tro den gang og jeg var hellig overbevist om at jeg var frelst og at Jesus var i mitt hjerte osv osv osv. Men det var bare en illusjon, enda en menneskeskapt løgn. Når jeg ser tilbake på det hele så finner jeg det helt utrolig at jeg kunne ha trodd på noe så usannsynlig i det hele tatt. Religion er et mektig, men farlig verktøy for kontroll av mennesker.

        4. Ja akkurat, du har fri vilje men du har ikke fri vilje allikevel. Dette blir bare en dum rund-dans som du selv klarer å se mangel på logikk i. Skjønner at kristne må ty til denne mentale gymnastikken da for å få det til å virke logisk.

        5. «Vi har faktisk autoriteten som guds barn, over demoner, over sykdom.»

        Hmm…nei det har vi / dere ikke. Demoner finnes ikke utenom i eventyr. Sykdom har dere heller ikke autoritet over fordi da hadde vi aldri hatt behov for verken legevitenskap eller sykehus. Hvorfor utrydder dere ikke alle verdens sykdommer til i morgen hvis dette stemmer?
        Faktum er Daniel at når du «snakker med Gud», så snakker du egentlig med deg selv.

  • Guttorm Are Gjerløw

   Eller bidratt med mye hvor som helst ellers, hvor det faktisk kunne gagne noen.

 • Arnhild Gjendem

  Vikingene sluttet å drepe og herje i møtet med kristendommen! De brant for å dele troa selvom de gjore det på helt feil måte, de gjorde det på den måten de var oppdradd og levde på. Gradvis vokste kristenretten frem og volden ble ingen løsning på konflikter lenger. De lærte tilgivelse og forsoning og nestekjærlighet! De hadde møtt KVITEKRIST, de hadde møtt kraften, de hadde sett alle underne, miraklene og helbredelsene! De bare VISSTE at dette var DEN RETTE TROA og den ville de dele! Vi har også møtt Jesus, Guds Sønn! Vi bare VET at han lever han som FRELSER, gir oss evig liv, fred og glede! Vi har sett underne og opplevd FRIHETENog GLEDEN!

  • Olliken Sampen

   Vi burde få Åsatroa tilbake nå som kristendommen endelig er på vei ut. Den er mye mer underholdende.

  • Arild J

   Nå må du ikke glemme at Norge ble tvang- kristnet. Ikke ulikt hvordan IS tvinger radikal islam på noen i dag. Jeg blir deprimert når jeg ser hvordan unge i dag kaster bort tid og energi på dette tøvet. Gamle ørken religioner som er et resultat av mange andre utdødde religioner.

   Arild Johannessen

   • Arnhild Gjendem

    De har møtt Jesus, Guds Sønn! De har fått fremtidsrtro og håp OG GLEDE i hjertet! Det trenger man faktisk i dag i denne urolige verden!

   • Arnhild Gjendem

    Ja, man kan bli deprimert når man ser hvordan Islam går frem veldig også i Norge, men kristendommen er HELT annerledes! Det ser du tydelig på de land som bygger på kristendommen. Hele Europa er bygget på kristen grunnmur. «Det mest typiske bygg i Europa er en katedral» skriver Karsten Alnes. Her i Europa har vi ihverfall hatt pressefrihet og ytringsfrihet. Men flyktningene strømmer jo ut av land bygget på Islam…..

    • Ken Tvedt

     «Her i Europa har vi ihverfall hatt pressefrihet og ytringsfrihet». Som IKKE er bygget på kristendommen.

   • Bjarne Rosenkrone

    At Norge ble Tvangs kristnet er jo og en måte å si det på, men sannheten er vel den at Olav den hellige som kristnet Norge ønsket å ha en felles tro i landet sitt. Jeg ser i kommentarene her at noen sammenligner Jesus med Hitler, de er en dårlig sammenligning. Ingen steder i bibelen står de at Jesus utryddet mennesker, heller tvert om, han reddet mange mennesker. Men å gå i detaljer om dette er for komplisert. Men der imot Profeten Muhamed han var terrorist. Men de er de ingen som snakker om, de kan komme opptøyer og de som verre er. At mange unge mennesker nå finner i sammen i Kristne organisasjoner og lag, synes jeg er bra. For uansett om man mener Norge ble kristnet med tvang eller ikke, så er dette landet bygget på en kristen tro, en kirke som skal være åpen for alle, jeg sier ikke at den er det, men den burde være det. Til slutt vil jeg minne alle om at i 1814 fikk Norge en Lov som vernet folket mot staten, 203 år senere er denne loven så mye omskrevet og tolket på så mange forskjellige måter at i dag er de en Lov som verner Staten mot folket

    • Arild J

     Så det er greit at Olav den hellige hogde hodet av de som ikke ville bli kristne , men når Muhammeds folk gjør det samme blir det feil. Personlig syntes jeg begge religioner avslører sitt sanne ansikt ved slike handlinger. Dere driver jo på enda , USA som er et dypt religiøst land , kriger forsatt i mitt-østen . Irak er ødelagt og Israel /Palestina er en evig komflikt .

     Arild Johannessen

  • Lars Andersen

   Regner med du troller, for ingen tror på noe sånt. Kristendommen har brukt vold og undertrykkelse for å komme til makta, og det er ikke stor forskjell på å tro på Jesus og å tro på Hitler. Bortsett fra at sistnevnte har vi bedre dokumentasjon på pga kortere tid siden.

   • Arnhild Gjendem

    De brant for å dele troa med andre. De SLUTTET å drepe i møtet med kristendommen! HALLELUJA! De fikk lære:»Du skal ikke drepe!» Sakte tok det inn og sluttet med volden!

    • Ken Tvedt

     Dette må være satire.

    • Lars Andersen

     Du får google «steile og hjul». Vet du hvem som drev med det?

   • Starlessandbibleblack Sabbath

    Jo, det er kjempeforskjell. Se på hva en milliard kristne tror på. Det er ikke det samme som hva de som tror på Hitler, tror på.
    At du tror det er liten forskjell på han veldokumenterte jødeutrydderen og han jøden vi ikke egentlig vet om eksisterte, betyr ikke at de som tror på noen av dem tror det samme om dem som hva du innbiller deg.

    • Lars Andersen

     Tror du tilhengerne av Hitler mente han var ond og slem? Nazismen var like grusom som kristendommen, men ingen av tilhengerne tror de er/var like ille som de andre.

     • Starlessandbibleblack Sabbath

      «like grusom som»? Nei, NSDAP var langt, langt grusommere enn Den norske kirke.

      • Lars Andersen

       Så du mener DNK er en historisk god representant for kristendommen?

       • Starlessandbibleblack Sabbath

        Mye mer enn Hitler. Og hvorfor trekker du inn «historisk» i hva de kristne faktisk tror på? Fordi du ikke kan argumentere mot disse personene, så du heller vil bygge en stråmann av kristne drittsekker som er døde?

        • Lars Andersen

         Hitler er også død og historisk.

         • Starlessandbibleblack Sabbath

          Så disse tåpelighetene dine skyldes at du ikke klarer å se forskjell på
          hva personer som nå er døde, trodde på
          og
          troen på en person som nå er død?

          Eller at du tror folk som leser deg ikke gjennomskuer det?

          • Lars Andersen

           Jeg tror folk flest som tror på Jesus har et avslappet forhold til den kristne historien.

          • Starlessandbibleblack Sabbath

           Og likevel likestiller du disse med ideologiske nazister.

  • Henrik Elseth

   De fleste vil forandre sin tro når alternativet er halshugging.
   Fjols.

  • Iryna Nilsen

   Gud elsker deg. du er verdifull for Jesus ❤❤❤Salme107.

  • Jau

   Norge ble kristnet med sverd.

 • Bjarne Rosenkrone

  I alle menigheter og i andre forsamlingslokaler er de folk som ikke føler seg velkommen. De er ikke noe nytt, Dagens samfunn er lagt opp til at noen skal mobbes, dette som en Prest som heter Kjell Mangen Bondevik en gang sa, vi skal avskaffe mobbingen i skolen. De viste Bondevik var løyn, og han gjorde ingen ting for å avskaffe de heller tvert i mot. Men de er synd at folk ikke føler seg velkommen i et Guds Hus

  • Arild J

   Hadde du følt deg velkommen hvis de hadde sakt du var et misfoster?

   Arild Johannessen

   • Bjarne Rosenkrone

    Jeg er blidt kalt både de ene og de andre, men jeg overser det. Personlig har jeg aldri møtt et Misfoster. Jeg har aldri kalt et menneske ett misfoster. Min erfaring er, at de som ikke alltid utseendet med seg, er de absolutt snilleste og de mest omsorgsfulle personer. P.S Morgan Kane var ikke et misfoster men svar for enkelte ting

    • Arild J

     Jeg snakker om legning , ikke utseende.

     Arild Johannessen

 • Raymond Smith

  Det ser veldig sunt ut må jeg si??.. Not! En sekt gjeng dannes., av hyperkristene idioter.

 • Raymond Smith

  Hjernevasking?

 • Arnhild Gjendem

  Ungdommene strømmer til…..»en varm stemning med mye fokus på KJÆRLIGHET- og hvem vil ikke ha det?»