Opium og England

Urørtfinalistene Brightons inspirasjonskilder.

Til tross for Brightons store kjærlighet til England, tror de at et gjennombrudd hadde vært vanskelig der borte. Da er det bedre å gi sin homage gjennom Urørt med låta St. James Society, som de spiller live i Popsalongen i dag.

Vi har snakket med Tom Strømø, vokalisten i Brighton som står for Urørts mest catchy indiepoplåt med heftigst engelsk-uttale.

Hør Brightons låt i Urørtfinalen her: [audio:https://p3.no/wp-content/uploads/2011/01/Brighton.mp3|titles=Brighton – St. James Society]

Les også:

2011 blir crazy! – Forza
Med Lynch som Muse – Machine Birds

Da Brighton var Ukas Urørt skrev nemlig Urørtredaksjonen følgende: Er det lyden av en kystby i East Sussex vi hører? Er det svensk powerpop?? Nei, det er norske Brighton! St. James Society er en mektig og lekker sensommerhit.

Les også: – Vanvittig bra! – Artister om Urørtfinalen

For man hører fort hvor Brighton vil høre hjemme. Selv om gutta fra Haugesund har hatt beina godt planta på det norske vestlandet, har inspirasjonen fra dronningens land vært utrolig viktig.

– Jeg har vel vært i England en god del. Tidligere gikk det båt fra Haugesund fra Newcastle, og jeg fikk litt kontakt med landet, for det var en del engelskmenn i Haugesund også, men det har jo vært den britiske musikken som har vært det aller viktigste.

– Jeg er jo litt angolfil, og det vises gjennom musikken, kanskje gjennom uttalen av ord og sånne ting, sier Tom.

Les også: Et enormt kick! – Møt Urørtprogramlederne

Har Brighton det som må til for å vinne Urørtfinalen? (Foto: Privat)
Har Brighton det som må til for å vinne Urørtfinalen? (Foto: Privat)

Brighton består av Tom, Fredrik, Stian, Øyvind, og Magne, som alle har vokst opp i Haugesund. Bandet ble til på videregående, bortsett fra noen småpauser for å jobbe med andre band, har de alle holdt sammen.

– Vi er jo en kompisgjeng, og tre av oss bor sammen. To i bandet gikk på barneskolen sammen, og vi har kjent hverandre nesten hele livet, så vi er ganske godt sveiset sammen, sier Tom, og det er tydelig at kameratskapet er noe av det som skal sikre Brightons videre suksess.

Sjekk ut da Brighton vant sin plass i Urørtfinalen.

Suksessfaktorne

Men det er mye som må til for at man skal klare seg som musikere, og Tom tror det er mange faktorer som spiller inn når det gjelder å slå gjennom.

– Du må jo ha kvaliteter i låtene dine, jobbe hardt, og jeg tror du må ha litt flaks med timingen også for at folk skal like det du lager, sier Tom.

– Vi er veldig opptatt av melodier, men vi har ganske forskjellig musikksmak i gjengen, så vi blander litt og er veldig kresne på hva vi gjør. Det blir ofte mye krangling om hva vi skal gjøre selv om det bare varer i noen sekunder av en sang, sier Tom.

Låta St. James Society er blant annet inspirert av den selvbiografiske Confessions of an English Opium-Eater av Thomas De Quincey.

– St. James Society var et filantropisk samfunn som forsøkte å kurere folks avhengighet av opium ved å gi dem heroin tidlig på 1900-tallet, fortalte Tom da Brighton var Ukas Urørt.

Stemme-rekord

Da Brighton duellerte mot Bloody Beach for å komme til Urørtfinalen ble det satt stemmerekord med 17.456 stemmer. Kanskje noen av de stemmene kom på grunn av Brightons herlige stemmevideoer?

Det ser ut som om Brighton har med seg mange i ryggen når de går til kamp i Urørtfinalen, og Brighton er utrolig takknemlige for responsen de har fått.

– Støtten har vært helt utrolig, det er folk som kommer bort til deg når du er ute og forteller deg at de har kjempetrua, og at de har stemt mange ganger på oss, det er jo utrolig hyggelig, sier Tom.

Håper på Urørt-effekten

Det er er mange eksempler på hvor langt man kan komme bare med å være Urørtfinalist. Flere av årets største norske artister som Lars Vaular og Kvelertak har vært innom P3s musikktjeneste, og Brighton mener Urørt har hjulpet dem å vises bedre i det norske musikklandskapet.

– Hvis vi hadde vunnet Urørt, hadde jo mange flere fått øynene mer opp for oss. Vi har vært ganske anonyme, og før vi ble Ukas urørt var det ikke mange som hadde hørt om oss, bortsett fra folka i Haugesund, sier Tom.

Brighton håper på et år med mange spillejobber, og gleder seg allerede stort til både Urørt og By:larm, hvor de skal opptre. Det er enda en stund før guttene tenker på spillejobber i sitt musikalske hjemland, men det står ikke på viljen.

– Det hadde nok vært vanskeligere å slå gjennom der borte, men jeg tror det er musikk som kunne slått an i England. Det er noe vi tenker på, men det er viktig å få et godt fotfeste i Norge først, sier Tom.

Vil du være med på å gi Brighton eller noen andre Urørtfinalister et godt fotfeste? Stem på din favoritt til Urørtfinalen på P3.no!