nrk.no

Enkel guide til vennskap

Kan man gi bort en venn på Finn? Svaret får du her!

Folkens! Venner kommer i forskjellige former. Noen er enorme, noen er som gamle kråker, andre som grusomme gamle spissmus. Noen bruker parykk (av ulike grunner), noen driver egne bedrifter, andre er toppforskere. (Kilde: nye Roald Dahl).

Men innimellom har man bare lyst på et friskt pust, et nytt tryne å menge seg med.

Dermed kommer spørsmålene krypende. For hvordan skaffer man seg egentlig en helt ny venn? Uten fadderuke? Uten klassevors? Uten konserter på studentbaren? Må man dra på vennedate? Gå bort til fremmede?

Hvem henger de «voksne» med? Og hvis de er lei av dem de henger med, hvordan finner de nye?

Vær så snill og hjelp meg

«Spør en venn», får man ofte høre hvis man er i knipe. Men i jakten på venner må vi kanskje forhøre oss med en ekspert isteden.

P3 snakker ofte med både psykologer og sosiologer, men i dette tilfellet ser jeg på akademikere som litt for perfekte, på grensen til det kjedsommelige – og Viggo Venneløs er (heldigvis) ikke det. Les heller psykologers perspektiver på hvordan du slår opp med en venn her, og hvordan du takler ensomhet her.

Siden det nå i all hovedsak handler om å få seg flere venner, tar denne P3-nettjournalisten en prat med vår venn Magan Gallery (27) – guden over alle vennejaktere. Til sammen har han kanskje fem veldig gode venner (dope). For tiden er komikeren fra Arendal aktuell i den nye serien «Vennejakten».

Magan Gallery (28) henger i løse lufta fra skycoasteren på tusenfryd. Han smiler skremt i kamera, har på seg en blå hjelm, en rød redningsvest og en svart genser.
TØY GRENSENE: Magan Gallery tror det er viktig å komme seg ut av komfortsonen, så hvorfor ikke prøve skycoasteren? Foto: ITV Studios Norge.

Tro det eller ei, men det han ser på som viktig for å bli kjent med andre, er å bli kjent med seg selv. Hva er det du har lyst til å gjøre, hva er det du er nysgjerrig på, men aldri gjør? Det er dette du må begynne å gjøre, tror han – så kommer vennskapene rullende på løpende bånd i møte med likesinnede. Likevel er det viktig for han å poengtere:

– Som vennegud synes også jeg at relasjoner er krevende.

Det er krevende å ha venner, og kanskje enda mer å holde på dem. For Magan er det alfa og omega, og en grunnleggende verdi, å ha følgende på plass:

«Skal man holde på venner, må man vokse sammen».

– Og være forståelsesfull, kul og raus, legger han til.

Og med disse ordene begir vi oss inn i selve vennejakten, men frykt ikke – vi skal høre mer fra vår tids ypperste wingman senere.

Finn (.no) en venn

For ordens skyld (ansvarsfraskrivelse): Jeg har brukt mine egne venner som kilder i saken, men for at det skal virke som jeg ikke har noen venner, kaller jeg de avbildede herved for P3s mannekenger.

Det er mange andre der ute som trenger en venn. I ekte Andrew Tate-ånd (menneskehandel) bestemmer jeg meg derfor for å donere bort en venn. Naturlig nok er det ingen av vennene mine som går med på dette, tenker jeg, og det tenker kanskje du også.

Men her tok jeg grundig feil. Jeg møter barndomskompisen min på Blindern, og sammen gir vi han vekk på Finn. Det var ikke verre enn å sende han en melding, kanskje er det så enkelt generelt i livet også?

Anbefalt: Det lønner seg å sette i gang en skikkelig fotosesh her, det er gøy for både deg og stakkaren som skal gis vekk, og det gir annonsen et profesjonelt preg (har jeg blitt fortalt).

Skjermbilde av annonsen som lå ute på finn. Profilbildet er en liten P3-smiley. 
Dette står i Finn-annonsen: «Pent brukt venn gis vekk. Kvaliteter: Lur, god samtalepartner, morsom, uredd

Jeg gir bort han her til en som er på vennesøken! har du lyst til å le, ha en fin samtalepartner, en problemløser - en venn av typen god! Frykt ikke, løsningen er her. Få denne vennen helt gratis! Fortell litt om deg selv - kanskje blir dette et vennskap livet ut!

Gis bort mot henting».
HÅPEFULLT: Kunne denne annonsen gi oss nye venner? Foto/grafikk: Skjermdump/Veronica Falsen Hiis, NRK P3.

Spenningen stiger idet annonsen er publisert og barndomskompisen sin skjebne ligger i hendene på en tilfeldig Finn-jeger. Etter noen titalls sekunder tikker det inn to meldinger fra folk i vennenød, og brått blir vi usikre på hva vi har satt i gang.

Så skjer det utenkelige: Finn fjerner annonsen. Språkbruk som «useriøs», «støtende» og «meningsytringer» blir brukt fra mulighetenes marked.

Hva skulle vi gjøre nå? En av Finns presse- og kommunikasjonsansvarlige svarer at annonsen havner utenfor en bestemt kategori, derfor blir den slettet.

– Torget er en markedsplass for kjøp og salg og er ikke tilrettelagt slik at man kan lete etter vennskap der. 

En anonym person står med skinnjakke foran en blitzopplyst murvegg. Personen er anonymisert med en firkantet, gul boks som fjes, med P3-genererte uttrykk.
LEKENDE LETT: Selg inn vennen din med morsomme bilder. Foto/grafikk: Frida Wattne Lindland/Veronica Falsen Hiis, NRK P3.

Nei, et vennskap kan vel kanskje ikke kategoriseres, tenker jeg. Synd. Ny plan: Barndomskompisen får beskjed om å ta med seg en ukjent venn og møte opp utenfor en blokk i Oslo.

Vennepakten

Ett hett tips til fra Magan før vi går videre: Noe du ikke bør gjøre i et gryende vennskap, er å være needy. Det er viktig å ha hvert sitt liv uten for mye kontaktpress. Det er også viktig å ikke dytte vennene sine ned. Ærlig skal man være, men:

– Med en vennskapspakt har man en avtale om å dytte vennen sin oppover.

Utenfor blokka i Oslo samler de seg: Venner som kjenner hverandre godt og venner som aldri har sett hverandre før. De skal på byttekveld, i regi av undertegnede, og forhåpentligvis inngå nye vennskapspakter.

I stedet for å bytte klær, skal de bytte venner! Til og med Magan svarer ja til å være med på dette en kveld – finnes det en tydeligere oppfordring? Venneguden har talt! Faktisk forteller han at han gjerne skulle ha byttet bort alle hvis han kunne. Og hvem vil han bytte til seg?

– Helst vil jeg ha venner som gir meg flere instagramfollowers med tilgang på kulere fester enn de jeg er med på nå. De bør også ha rent rulleblad, fast jobb og innboforsikring.

Jaså. Kanskje er du på jakt etter det samme? Opplegget her er enkelt: Inviter antall ønskede venner (eller uvenner) på fest og be vennene dine ta med en eller flere venner de vil bytte mot nye venner – en ypperlig måte å bli kvitt en venn du kanskje er lei!

Byttekveldens sjargong

Still deltakerne opp på rekke og rad og la hver og en plukke og mikse den eller de vennene de synes virker som en passende match. (Hvis dere vil, kan dere diskutere angrerett på forhånd.)

Fire anonyme personer kikker opp i kamera. Ansiktene er anonymiserte med gule og svarte, firkantede bokser, med p3 sine egne emotikoner. En av de anonyme viser "hang loose"-tegn med fingrene.
HØYSPENNING: Disse var blant dem som var tatt med for å byttes vekk. Foto/grafikk: Frida Wattne Lindland/Veronica Falsen Hiis, NRK P3.

Åtte venner av generell ulik sort blir invitert. Les: noen gode venner, noen perifere venner, en venn av en venn, en kollega, et familiemedlem og en kjæreste. Nå er det deres ansvar å ta med seg en passende byttevenn. Vil de klare det?

OBS: Det kan kanskje virke som om dette arrangementet krever allerede eksisterende venner, men du kan alltids invitere naboer, kolleger, folk fra Tinder eller bare én du kjenner som kan ta med seg veldig mange venner.

Allerede ved invitering kommer nederlaget. En perifer venn, en kollega og et familiemedlem avslår ved første øyekast. Hvordan skal dette gå, egentlig? Har jeg blingset fullstendig – tør ikke folk møte opp når de vet målet er å snakke med fremmede mennesker? Blir det rett og slett for kleint?

 En person står med ryggen delvis til kamera, opplyst av blitz mot en betongvegg. Ansiktet er anonymisert ved hjep av en gul, firkanted boks og hjerte-øyne og en stor munn.
UKJENT: Bak inngangsdøra var det ingen som visste hva som ventet. Foto/grafikk: Frida Wattne Lindland/Veronica Falsen Hiis, NRK P3.

Nei da, etter hvert er det noen som er gira. De fleste skjønner ikke hva dette er, og andre skjønner heller ikke hvorfor de i det hele tatt må ta med seg noen. Uansett er jeg nødt til å klekke ut en plan for hvordan mannekengene skal få en best mulig brukeropplevelse etter – tross alt – å ha byttet bort en venn.

Derfor søker jeg nok en gang inspirasjon hos Magan. I episode tre av P3s nye serie forteller han noe à la dette: «Skal du bli kjent med nye mennesker, må du bruke alle verktøyene du har». Mitt verktøy blir å ringe en ekspert på såkalt «speedfriending».

Prate, smile, løfte

Viktor Sanden er en av gründerne bak selskapet Speedfriending AS, som arrangerer nettopp speedfriending rundt omkring i Norge og verden. I tillegg har de utviklet appen Speedfriending, en slags venne-tinder.

På speedfriending møter de superekstroverte de mer introverte, som regel i alderen 20–35, forteller han. Og for at samtalen ikke skal dø helt ut eller kun ende opp i small talk, har de spørsmål deltakerne må svare på – i alt tar en runde 7 minutter.

Her melder man seg på til et arrangement, ofte på en bar eller kafe, og møter andre på jakt etter venner. Det virker rett og slett for kleint for undertegnede, men heerreguuuud, kudos til de som tør.

Derfor jo de nye venneparene – mannekengene – bryne seg på nettopp dette.

To hender møtes i et fast håndtrykk for første gang.
LÆR DEG ET SIGNATURTRYKK: Velg foretrukket handshake med omhu. Foto/grafikk: Frida Wattne Lindland/Veronica Falsen Hiis, NRK P3.

Etter at de har byttet til seg et nytt vennskap, tar jeg inspirasjon fra hjerneslagkampanjen: prate, smile, løfte. De må altså gjennom både bæring av hverandre, temasamtaler og en aldri så liten kviss. Ingen av dem fikk slag. Samtalen går også overraskende bra uten alt mikkmakket fra min side – hvem skulle trodd, mennesker klarer faktisk å bli kjent helt på egen hånd!

Så er spørsmålet: Er man fornøyd med å ha byttet vekk en venn? Naturlig nok vender de opprinnelige venneparene gradvis tilbake til hverandre igjen i løpet av kvelden – men – jeg tror ikke noen er misfornøyd med å ha fått en ekstra venn i dag.

En anonym person sitter på ryggen til en annen. De er anonymisert med en svart og en gul boks, med P3-genererte emotikoner oppå.
KONTAKT: For å bryte isen er det lurt å løfte hverandre opp. Foto/grafikk: Frida Wattne Lindland/Veronica Falsen Hiis, NRK P3.

Avslutningsvis kan du jo for all del nøye deg med de vennene du (ikke) har og dyrke vennskapene så langt det lar seg gjøre. Hvem vet, kanskje finner du ut at vennen din har en kul venn, eller at hun teite i klassen har noe for seg. Eventuelt kan du jo si som DJ Khaled: «no new friends».

Vil du faktisk ha ekte tips til gode vennskap og se venneguden Magan in action? Den nye P3-serien får du her:

MER OM VENNSKAP:

Siste fra P3.no: