I anledning premieren på Toy Story 3, er det vår fordømrade jobb å sette opp en liste over de fem beste Pixarfilmene noen sinne, altså de som har utmerket seg ved å sette standarden for alle etterfølgende filmer og etterlatt oss kinogjengerne med følelsen av at fiksjonen kan være vakrere enn virkeligheten.

Akkurat nå driter vi i om vi er tjue, tretti eller førti år, denne lørdagen skal vi få pøst ut alt vi elsker med Pixars filmer. Og den vi, etter forhandlinger, plasserer på en femteplass….er…..

#: 

Oppdrag Nemo

Den nydelige klovnefisken Nemo smeltet oss fullstendig i 2003, og satte det animerte livet i havet på kartet. Kanskje spesielt for klovnefiskene sin del, som måtte finne seg i å bli fanget i stor skala siden Nemo var så fantastisk nydelig en hovedrolleinnehaver. Akvariebutikkene levde herrens glade dager, selv Oppdrag Nemo ikke fremstilte fiskehold i hjemmet som noen idyll. Livet som skilpadde derimot, var rene festivalsommeren og livet som måke bestod av det enkle ordet «MINE?».
Oppdrag Nemo skildret de store avgrunnene under vann så vi måtte trekke til oss føttene, og ga oss tårer i øynene allerede fra filmens dramatiske begynnelse. Det høres ikke ut som en femteplass, og det sier vel allerede sitt om Pixars merittliste.

Videoen under viser litt av Ellen DeGeneres‘ herlige stemmeskuespill og under der igjen kommer fjerdeplassen på lista.

#:

Monsterbedriften

Monsterbedriften vrælte og brølte seg inn i filmhistorien i 2001, og når ungene hylte av skrekk i sengene sine, skrek vi i av latter i sofaen. Den herlige ekstreme yrkesstoltheten monstrene la i vrælene sine og ungene som ble dritredde, appellerte til rampen i oss. En ide som kom fra løse luften, som er helt fjern for oss voksne og samtidig relevant fordi vi alle har vært barn.
Putt inn mye god slapstickhumor og velskrevne monsterfigurer og du har en suksess!
Godt nytt, forresten: Oppfølgeren til Monsterbedriften skal komme nøyaktig elleve år etter den første, nemlig 2.november 2012. Med både Goodman og Crystal.

I videoen under ser du den klassiske presentasjonen av konflikten, hvor Sulley og Randall kjemper om å bli bedriftens beste skremmer. Og under der igjen kommer tredjeplassen på lista.

#:

Se Opp

Det hadde ikke gått langt inn i Se Opp før tårene trillet nedover kjaken. Den fantastiske fireminutters montasjen som viser Carl, den gamle ballongselgeren, og hans fortid med sin kone Ellie var noe av det fineste på film i 2009. Vi har dessverre ikke lov til å legge videoen her, men søk på ‘Married Life Carl and Ellie’ og se filmen.
Legg til fantastisk flyaction, en diger fargerik fugl, et flygende hus som styres via lange tau fra inne i stua, en eventyrlig jungel med de klassiske jungelfarene og klippene i tåkehavet, og du har en film som favner generasjoner. Gratulerer til Se Opp med tredjeplassen!

Under finner du Pogos hyllest til Se Opp. Sørg for å se til i alle fall to og et halvt minutt ut, der gamlefar begynner å scatte! Under videoen finner du andreplassen på ukas topp fem-liste!

#:

Toy Story

Toy Story begynte hele greia. Det var den vi så først, og det var den som ga Pixar anledningen til å bli det Pixar er i dag. Toy Story traff et eller annet, med sin blanding av ekstrem barnevennlighet og uimotståelig voksenhumor. Figurene i Toy Story er blitt allemannseie, og de fortjener hvert eneste gram av kjærlighet.
Toy Story er morsom og skummel, på grensen til makaber og hjertens god på den enestående «må sees i jula»-måten. Toy Story er Filmpolitiets hjertebarn blant filmene på dagens topp fem-liste.
Her er DJ Synds «You’ve Got a Friend In Remix» HYPER MIX, klippet som en musikkvideo med høydepunkter fra de to første Toy Story-filmene og med en utbredt bruk av autotune. Under der igjen: FØRSTEPLASSEN!!

#:

Wall-E

Alle gikk og gledet seg til WALL-E, for apokalypsen er kanskje noe av det mest fascinerende vi mennesker vet om; en dag må det ta slutt, og vi vet det. Vi dras mot undergangen fordi den bryter med livet vi lever; et liv vi stort sett er tilfreds med på innsiden, men som vi ser er ødeleggende på omverdenen.
Og WALL-E viste oss én av apokalypsens versjoner: en nydelig og sandblåst apokalypse, hvor den siste av opprydningsrobotene pliktoppfyllende og modig stabler og stabler. Kinosaler verden over hilste EVE med et kollektivt inn- og utpust når hun kom inn i hans liv. Han var ikke den eneste gjenlevende roboten likevel!!!

I WALL-E ser vi den fineste filmromansen mellom to roboter noensinne, en hoveddatamaskin som nikker både til den ene og den andre sci-fi-filmen, heseblesende action i et gigantisk romskip og, viktigst av alt: Vi får sett oss selv i perspektiv. Det er vel her WALL-E kjører opp på førsteplassen; Den vesle, uviktige roboten er tålmodig, arbeidssom og har et stort hjerte. Kvaliteter vi tvinges til å veie opp mot menneskene i romskipet, som forlot jorda når den knelte.

Under ser du filmen som viser WALL-Es hverdag; den hardføre kakkerlakken, samlemanien og den ensformige stablingen av metallskrap. Til minste detalj et mesterverk. Filmpolitiet hyller WALL-E som Pixars til nå største bragd, og ser frem til nye femten år med filmkunst!

Fra Birgers anmeldelse av WALL-E: «Jeg skrev lenger opp at ”WALL-E” kommer til å bli lovpriset om 100 år. Det er ingen vits i å vente – lovpris den i dag!»

Dagens topp fem-liste er et resultat av Filmpolitidemokratiet, og de vi til slutt stod igjen med og måtte ofre til fordel for Oppdrag Nemo, var Toy Story 2 og De Utrolige. Det aner oss at du kan ha innsigelser på vårt topp fem-utvalg blant Pixars spillefilmer, og det skulle bare mangle. Du er jo glad i film, du også! Fyll inn mangler i kommentarfeltet og god lørdag!

Tidligere topp fem-lister finner du her:
Topp 5: Actionfilmer fra åttitallet!, Topp 5: Filmmonstre!, Topp 5: Kleine filmpar!, Topp 5: Leonardo DiCaprio!, Topp 5: Jackie Chan-filmer!, Topp 5: Filmvåpen!, Topp 5: Skjørtejegere!