Husker du filmen Red Dawn fra 80-tallet? Du vet filmen der Patrick Swayze og Charlie Sheen spiller to brødre som blir vitne til starten på 3. verdenskrig. Filmen der kommunistiske styrker fra Cuba og Sovjet invaderer USA og ungdommen rømmer til fjells og starter en motstandsbevegelse.

Les også: Charlie Sheens undergang

Hvis du er fan av überpatriotiske og antikommunistiske Red Dawn så har du kanskje fått med deg at det kommer en nyinnspilling av filmen? Red Dawn anno det 21. århundre er riktignok litt annerledes enn originalen fra 1984!

Lea Thompson i Red Dawn fra 1984. (Foto: MGM/UA Entertainment Co.)

Siden Sovjetunionen er oppløst er det lite sannsynlig at de sovjetiske styrker invaderer USA. Derfor ble det bestemt at Kina skulle være den invaderende makten i nyinnspillingen av Red Dawn.

Filmen ble spilt inn i 2009, men ble satt på vent i 2010 da filmselskapet Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) fikk økonomiske problemer.

Må være kompis med Kina

Etter at et utdrag av manuset lekket ut til nettstedet The Awl, fikk filmen skarp kritikk fra en av de største kinesiske avisene.

Med overskrifter som “USA spiller inn film om den kalde krigen på nytt for å demonisere Kina” og “Amerikansk film sår fiendtlige frø mot Kina”, var det tydelig hva kineserne mente om å bli fremstilt som den store, stygge ulven.

MGM sliter med økonomien for tiden, og med fare for å ikke få filmen distribuert i Kina, har gutta rundt bordet kommet på en fiffig løsning: Det er ikke lenger kinesiske styrker som invaderer USA i Red Dawn. Neida, skurkene blir nå digitalt omgjort fra kinesere til nord-koreanere!

I 2010 ble Kina det femte største box office-markedet utenfor USA, med 1,5 milliard dollar i omsetning!

I en artikkel hos latimes.com fra denne uken kan vi lese at filmskapere driver med digital sletting av kinesiske flagg og militære symboler i filmen. De erstatter til og med dialog!

Amerikanske medieselskaper har ingen dollar på spill i Nord-Korea, så hvis noen blir støtt av filmen her har det ingen konsekvenser for distribusjonen av filmen.

Hva dette gjør med filmens troverdighet, kan man imidlertid spørre seg om. For som en skrev på nett: skal vi liksom tro på at et land som nesten ikke har råd til å ha lyset på om natta, virkelig skal kunne invadere USA? Tror ikke det!

Husker du ikke Red Dawn? Se traileren for originalfilmen her!

Så troverdig som mulig

Mange som var unge i USA på 80-tallet har sterkt forhold til den originale Red Dawn, og er derfor bekymret for at alle forandringene skal ødelegge filmen.

Produsent Tripp Vinson uttalte seg i dag til Aint It Cool News og sa at publikum ikke trenger å være bekymret og at filmselskapet har passet på å få ting så troverdig som mulig.

– Endringene som er gjort i Red Dawn de siste ukene ble gjort i samråd med virkelig smarte folk som tilbringer sine dager med å finne dommedagscenarier for militæret og regjeringen.

– Den typen mennesker som kjenner begrensningene til det nordkoreanske militæret. Den typen mennesker som kan tegne et bilde av hendelser som kan føre til noen veldig skumle ting skjer med landet vårt.

– Jeg kan forsikre dere, vi lyttet godt til de menneskene, spesielt med hensyn til hva det nordkoreanske militæret har kapasitet til, forteller Tripp Vinson.

Skal vi tro Vinson, MGM og deres rådgivere så har altså Nord-Korea faktisk et militære som er sterkt nok til å invadere USA. OMG, tredje verdenskrig er på vei!

Hvilket forhold har du til Red Dawn? Si din mening i kommentarfeltet!