Jeg har alltid hatt en forkjærlighet for cheesy sitater: Når skuespillere leverer dårlig dialog med så stor/så liten innlevelse at det blir morsomt!

Her har jeg som spillinteressert vært bortskjemt. Jeg vil faktisk hevde at skuespillet i spillbransjen lenge fortonet seg som en eneste stor B-film.

Tidligere var det ikke uvanlig at de som programmerte også skrev manus til spillet. Hvis man trengte noen stemmer var det bare å ta en rask telefon til en kamerat, søstera til sjefen, eller en eller annen seksmenning i nabobygda. Alternativt kunne man slenge inn noen tilfeldige folk fra gata, gi dem en femtilapp og si «LES!».

Når man kombinerer dette med en oversettelse som minner om Google translate på en infernalskt dårlig dag, er det ikke til å unngå at det blir mye rart.

Nedenfor finner du de fem mest cheesy lydklippene jeg klarte å finne. Alle spillene på denne listen er japanske. Tilfeldig? Antagelig ikke!

Deep Fear

 

Deep Fear(1998) var Segas forsøk på å ta opp kampen med Resident Evil. På samme måte som i det spillet styrte du karakteren din i tredjeperson. Kameravinklene var filmatiske, og designet for å skape mest mulig spenning. Spillet fant sted i en undervannsbase kalt «The Big Table(!)» .

Som så mange andre spill fra denne tiden ser det heller grøtete ut idag(Foto: Sega)

Historien var delvis inspirert av James Cameron- filmen The Abyss. Du er John Mayor, en tidligere marinesoldat. Naturligvis blir det trøbbel når slemme mutanter dukker opp, og sannelig er det ikke en UFO med i bildet også!

Spillet kom ut til spillkonsollen Sega Saturn, og selve spillbarheten skal ikke ha vært så ille.

Manuset og stemmene var en helt annen sak…

I klippet under kan du høre en av tidenes verste karakterer, Dubois. Det er som å høre Monty Python når de skal være kvinner, bare at dette ikke var ment som humor, men som drama.

[audio:https://p3.no/filmpolitiet/wp-content/uploads/2011/12/deep-fear.mp3|titles=Deep Fear]

Shining Force Neo

 

I Shining Force Neo(2005) er det nok en gang en ung mann som skal redde verden fra ondskapen. Dette er plottet i stort sett alle japanske rollespill, så det var ikke dette som vekket min oppmerksomhet.

Neida, nok en gang skal selve spillet være relativt ålreit: Det er et actionrollespill inspirert av middelalderen. Mens de fleste japanske rollespill er turbaserte(man angriper etter tur og har god tid til å gjøre taktiske valg og vurderinger) slåss man her i sanntid.

Det første jeg bet meg merke i med Shining Force Neo, var ryktene om at stemmene til den engelske versjonen ble utført av en barneteatergruppe.

I tillegg har nok et elller annet gått tapt i oversettelsen. Selv om man kan jo spørre seg: Har de prøvd å være cheesy med vilje?

Jeg falt virkelig for sitatet nedenfor. Det er som et omvendt haiku-dikt. Mens man i et haiku skal presse masse mening inn i noen få linjer, har man her klart å lage en setning som er helt tom for mening! Vakkert!

[audio:https://p3.no/filmpolitiet/wp-content/uploads/2011/12/shining-force-neo-2.mp3|titles=Shining Force Neo]

"For lenge siden het dette slottet det gamle slottet!" (Foto: Sega)

Resident Evil

 

Det mest kjente spillet på denne lista, og uten tvil også det beste spillet! Da det kom ut i 1996 var det et friskt pust for de som higet etter noe annet enn søte verdener med pinnsvin og rørleggere. Spillet startet survival-horror sjangeren, og har inspirert spillskapere over hele kloden.

Spillet åpner med at to politiagenter kommer til en forslitt, skummel herregård. Huset skjuler mange hemmeligheter, og det viser seg at en mystisk organisasjon kalt Umbrella Corporation har alt annet enn gode hensikter.

Idag kryr det av zombier i spillbransjen(Dead Rising, Dead Island osv.), og det kan man delvis takke dette spillet for.

En klassisk scene fra det originale Resident Evil til Playstaton (Foto: Capcom)

Selv om atmosfæren og spillbarheten fikk anmelderne til å trykke på skamros-knappen, var ostefaktoren ganske så høy. B-film replikkene kom som perler på en snor, og den største klassikeren av dem alle finner du nedenfor.

[audio:https://p3.no/filmpolitiet/wp-content/uploads/2011/12/resident-evil.mp3|titles=Resident Evil]

Hvis det finnes en pris for mangel på innlevelse, bør den gå til mannen i lydklippet under. Skuespill på høyt plan!

[audio:https://p3.no/filmpolitiet/wp-content/uploads/2011/12/resident-evil-klipp.mp3|titles=Resident Evil skrekk]

Anmeldelse: Dead Island

Dynasty Warriors 5

 

Dynasty Warriors er en kjent og kjær spillserie for mange. For de som ikke kjenner til serien, dreier det seg stort sett om å ta rotta på durabelige mengder fiender på en gigantisk slagmark. Man spiller i tredjeperson, og spillene er meget løst basert på historiske hendelser.

For å virkelig kose deg med disse spillene, må du også overvinne store mengder latterlig dialog:

Se for deg at du står klar på slagmarken. Bak deg har du en enorm hær. Hvilke ord skal du rope for å oppildne troppene dine? Hvilke inspirerende ord skal få dem til å knuse fienden? Uansett hva du ville ha sagt i en slik situasjon, du ville neppe sagt dette:

[audio:https://p3.no/filmpolitiet/wp-content/uploads/2011/12/Dynasty-Warriors-5.mp3|titles=Dynasty Warriors 5]

"Angrip med raskheten til rødt hår!". Nei, det funker ikke på norsk heller (Foto: Tecmo/Koei)

Hva har man egentlig tenkt her? Er «å angripe med raskheten til rødt hår» et japansk uttrykk? Er dette noe man kan si for å forvirre fienden i et kritisk øyeblikk? Neimen om jeg vet!

Castle Shikigami 2

 

Det er mye å ta av når det gjelder stemmeskuespill i spill. Forferdelige manus, merkverdige oversettelser og katastrofale skuespillerprestasjoner.

Etter å ha tenk meg litt om, er det imidlertid ingen tvil. Det mest cheesy spillsitatet tilhører dette japanske skytespillet fra 2003. Spillet er et av de beste innen sin sjanger: Skytespill der hele skjermen blir fylt med fiender, og der suksess krever gudelignende koordinasjon.

Japanske skytespill er ikke enkle! (Foto: XS Games/Taito)

Nok en gang står verden i fare, og nok en gang må en tenåringsgutt trå til. Som du kan høre i lydklippet under, han går virkelig inn for oppgaven:

[audio:https://p3.no/filmpolitiet/wp-content/uploads/2011/12/Castle-Shikigami-2.mp3|titles=Castle Shikigami 2]

«I like girls, but now it`s about justice» er så cheesy at det forundrer meg at jeg ikke har sett det på t-skjorter og denslags.

Sitatet topper listen fordi det er innmari catchy, og har akkurat passe «han sa HVA sa du?» faktor.  Siden det topper listen, skal du få nok et gullkorn fra Castle Shikigami 2:

[audio:https://p3.no/filmpolitiet/wp-content/uploads/2011/12/enda-mer-castle-shikigami-2.mp3|titles= Castle Shikigami 2 bonus]

Alle klippene ovenfor er hentet fra nettsiden audioatrocities.  Du bør også sjekke ut denne videoen av en fyr som bringer liv til mange av de verste spillsitatene der ute.

Har du andre eksempler på merkverdige spillsitater? Fyr løs i kommentarfeltet nedenfor!