The Tree Of Life (Foto: SF Norge).
Kan den mystiske 'The Tree Of Life' vinner priser i kveld? (Foto: SF Norge).

– Jeg håper at Terrence Malik vinner for The Tree of Life, som jeg mener var den beste filmen i fjor, men jeg tror nok at Michel Hazanivicius ligger godt an med The Artist. En film som ligger Oscar-akademiets hjerte nær, forteller filmanmelder Birger Vestmo om kategorien Beste regissør og Beste film, som deles ut under Oscar-utdelingen i kveld.

LES: Slik følger du Oscar-utdelingen med NRK

Vestmo får følge av flere internasjonale filmskribenter, blant annet Salon.coms Andrew O’Hehir. Han mener den franske stumfilmen vil vinne, selv om han ikke mener den fortjener det.

The Artist er enkel lettvekts underholdning, og jeg kan se nøyaktig hvorfor den appellerer til de nostalgiske og kriserammede bransjefolkene i akademiet, skriver han i en syrlig analyse av en av de andre Oscar-nominerte filmene; The Descendants.

Unison hyllest på utdelinger

Den amerikanske filmkritikeren Roger Ebert peker på filmens lange triumfferd på forskjellige prisutdelinger, blant annet på gårsdagens Independent Spirit Award. Filmen vant blant annet beste film, beste regissør og beste mannlige skuespiller, på utdelingen som er myntet på uavhengige filmskapere.

The Artist sin selvsikre ferd [gjennom prisutdelinger] har vært så dramatisk at det var nødvendig å stoppe opp og tenke over at denne prisutdelingen, som skal støtte en ny bølge amerikansk kinofilm, har kastet seg inn i hyllesten av en svart og hvit stumfilm.

Programleder for kveldens TV-sendinger på NRK, Filmbonanzas Vegard Larsen tror derimot at ringreven bak blant annet Taxi Driver og The Departed vil vinne for sin barnefilm.

– Min spådom er at Martin Scorsese vinner Beste regissør for Hugo Cabret, fortalte han til Filmpolitiet under radiosendingen på fredag. – Det er en deilig filmopplevelse, en Dickens-aktig historie om George Melies og den finner sted i et fantastisk i Paris på 30-tallet.

MENING: Stem på dine Oscar-favoritter, vinn fet filmpakke

Vinner Scorsese enten beste regi- eller beste filmpris vil det være første gang disse prisene går til en 3D-film. Larsen tror at filmen kan appellere til akademiets medlemmer.

– Den er velspilt, den er velgjort, og han bruker 3D slik det skal brukes. I det hele tatt er det en romantisk feelgood-film for folk som er interessert i film. Det er ikke en typisk blockbuster, den går kanskje litt seint i svingene.

Fransk storeslem

I kategorien Beste mannlige skuespiller er det mange som regner med at The Artist-skuespilleren Jean Dujardin stikker av med prisen. Han har i likhet med filmen og regissøren reist land og strand rundt, og kjøpt seg ny og stor troféhylle.

Muldvarpen (Foto: SF Norge).
Gary Oldman spiller overbevisende i 'Muldvarpen' (Foto: SF Norge).

– Jeg heier på Gary Oldman, håper han vinner, forteller Vegard Larsen videre. – Han gjør en fantastisk prestasjon i Muldvarpen, en av de bedre filmene jeg så i fjor. Likevel ville jeg satser pengene på hovedrolleinnehaveren fra The Artist, som også syns at utvelgelsen fra akademiet har vært litt konservativ og feig i år.

– Michael Fassbender er en åpenbar mangel i denne kategorien, påpeker Vestmo. Det har også vakt oppsikt i europeiske medier at filmen Shame ikke ble nominert for beste film. Vestmo er likevel enig i at Oldman bør vinne prisen for Beste mannlige skuespiller.

FILMBONANZA: – Oldman er som en skilpadde, mener regissøren av Muldvarpen

– En rollefigur som virkelig matcher den berømte TV-figuren Smiley fra TV-serien som filmen er basert på, mener Birger Vestmo.

Meryl Streep har uttalt at hun ønsker at prisen går til Voila Davis for hennes rolle i Barnevakten. Streep har lenge blitt regnet som favoritt til prisen Beste kvinnelige skuespiller for sin skildring av den britiske statsministeren Margharet Tatcher. Mens filmbladet Empire sine sjefer er ganske sikre på seier til Streep mener The New York Times at Davis vil vinne.

Avisa peker på at mens Barnevakten er nominert til beste film, fikk Jernkvinnen kun en skuespillernominasjon og en nominasjon for smike.

Rango er et sikkert kort

I de mindre kategoriene er det ingen store overraskelser på lager. De andre nominerte for prisen Beste animasjonsfilm blekner i forhold til Rango.

TOPP 5: Johnny Depp – sjekk lista her

– Det er ikke et Pixar-år, men det er også nå kun en kandidat. Gore Verbinskis Rango er en skrudd fortelling om en kameleon som blir sheriff (stemmelagt av Johnny Depp) i en liten småby – til og med i 2D – med fargerike figurer, skriver The New York Times sin skribent Melena Ryzik.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Rango. (Foto: United International Pictures)
Johnny Depp har stemmen til Rango. (Foto: United International Pictures)

I kategorien beste utenlandske film er det mange som ser til iranske Nader og Simin – Ett brudd, en film som Birger Vestmo gav terningkast 5.

Nader og Simin - Et brudd (Foto: Arthaus)
Nader og Simin - Et brudd (Foto: Arthaus)

– Denne historien kunne fortelles hvor som helst, bare med noen kulturelle justeringer. Regissør Asghar Farhadi skildrer et Iran jeg sjelden ser på film. Det er velkomment. Han gjør også en flott jobb med å skildre menneskeskjebner vi kan identifisere oss med. Her er ingen skurker, bare vanlige mennesker som forviller seg inn i et moralsk dilemma, skrev han i sin anmeldelse i desember i fjor.

Et sterkt norsk håp

– Dette er en skikkelig tåreperse som er Hollywood verdig, i en røff skandinavisk innpakning, skriver magasinet Time på sine nettsider om den norske kortfilmen Tuba Atlantic. Skribenten Richard Corliss er ikke blitt overbevist av noen av de nominerte i kortfilmkategorien, men tror likevel filmen vil stikke av med prisen.

VIDEO: Se den Oscar-nominerte kortfilmen her

– Jeg ville at Oskar skulle fortsette slik han gjorde, å møte døden på sine egne premisser. Da slo deg meg at om en film kan vekke en slik misantropi, kommer nok akademiet til å elske den og gi den en pris, avslutter han i sin oversikt over kveldens favoritter.

Avisa The Los Angeles Times mener derimot at den irske kortfilmen The Shore kan trekke det lengste strået.

– Regissør Terry Georges bakgrunn og de nærværende skuespillerne gjør dette til den mest åpenbare vinneren, skriver Glenn Whipp.

Skal du følge kveldens direktesending? Husk å stemme på dine favoritter her.