Tomas Alfredson på filmfestivalen i Venezia. (Foto: AP Photo/Joel Ryan)
Tomas Alfredson på filmfestivalen i Venezia. (Foto: AP Photo/Joel Ryan)

– Det handler ikke om hvordan man ser ut, men hva man utstråler, forteller Tomas Alfredson.

Etter at han tok en hel filmverden på senga med sin tolkning av vampyrsjangeren i La den rette komme inn, kom det mange internasjonale tilbud til den svenske regissøren. Med Muldvarpen (orig. tittel: Tinker, Tailer, Soldier, Spy) gjør han seg kjent på den internasjonale filmscenen.

Trykk på bildet øverst i saken for å se videointervjuet!

Hovedrolleinnehaver Gary Oldman (kjent fra blant annet Leon (1994), The Dark Knight (2008) og Harry Potter-filmene)  er blitt nominert til en Oscar for beste mannlige hovedrolle i spionthrilleren som handler om jakten på en dobbeltagent i den britiske etteretnings på 70-tallet.

ANMELDELSE: La den rette komme inn – en vakker vampyrfilm

– Ser på dem som dyr

Alfredson har hentet inn en stjernelag til Muldvarpen. Colin Firth spiller ‘Tailor’, John Hurt spiller en mystisk etteretningssjef og Tom ‘Bane’ Hardy (skurken i den nye Batman-filmen journ. anm.) er agenten som varsler om dobbeltagenten.

Oldman spiller rollen som Smiley, den pensjonerte agenten som blir kalt inn for å avdekke mysteriet.

– Det er slik at veldig mange filmskapere har en forutinntatt mening om hvem som passer til hvilke roller i filmen, det mener jeg er ganske så trist. Så jeg forsøker, når jeg maler frem persongalleriet, å se på dem som dyr. Om denne figuren er det dyr, hvilket dyr ville han eller hun vært da, undrer Alfredson.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Fra innspillingen av 'Muldvarpen'. (Foto: SF Norge AS)
Fra innspillingen av 'Muldvarpen'. (Foto: SF Norge AS)

I en spionthriller som Muldvarpen er det viktig å ha skuespillere som faktisk klarer å formidle den stramme spenningen i John le Carré sin roman med samme navn fra 1974. For Gary Oldman sin rollefigur, så Alfredson for seg en skilpadde.

ANMELDELSE: Muldvarpen – må oppleves av spionfilmelskere

– Da får man friere fantasi når du skal velge. Det handler ikke om hvordan man ser ut, men mer om hva man utstråler. I denne filmen var denne teknikken veldig hjelpsom, Oldman gjør jo vanligvis ikke slike roller som dette. Han er mer kjent for å spille smårare skurker og figurer, forklarer Alfredson til Filmbonanzas journalist Kjartan Aarsand før han fortsetter. – Det handler om hans tempo, det er en godhjertet figur. Men han har også et veldig beskyttende skall, og han skynder seg langsomt og sikkert.

Regissøren har likevel ikke fortalt dette til skuespillerne, som rett og slett blir overrasket da Aarsand spør dem om det.

– Jeg har aldri hørt om en regissør som gjøre det på den måten. Det var interessant, forteller Colin Firth og legger til: «Det er noe alle dramastudenter har vært innom på skolen».

Hva tror du om Tomas Alfredsons videre karriere internasjonalt? Legg inn din mening i kommentarfeltet under!

Eksklusivt: Filmbonanza med på innspillingen av Kon Tiki-filmen