2012 har vært det store året for oppfølgersesonger. De fleste storseriene er nå på sesong tre eller mer, det har ikke kommet mange nye serier på banen, og bare noen få av dem har bemerket seg.
Likevel har dette vært et spennende serieår. Streaming-tjenestene har for alvor gjort sitt inntog, og norske TV-kanaler er raskere på ballen med å levere ferske episoder av internasjonale serier.
Vi i Filmpolitiets redaksjon har latt oss sjokkere og skremme, vi har blitt både rørt og underholdt av seriene som har gått på norsk fjernsyn i 2012. Dette er vår liste over de ti beste!
Les også: Årets beste spill 2012!
Boss
Kelsey Grammer er kanskje best kjent som artige Frasier, men han gjør også mer hardtslående roller.
I Boss spiller han den karismatiske Chicago-ordføreren Tom Kane, som har fått en dødelig diagnose, en nervesykdom i rask utvikling. Han bestemmer seg for å skjule det for alle, for å kunne fortsette å styre byen.
Grammer er også produsent for denne serien, som kanskje låner mye fra andre samtidsserier, men som likefremt er minneverdig – ikke minst på grunn av gode skuespillerprestasjoner og sterkt drama.
Shameless S02
Sommer, sol og varme møter oss i andre sesong av Shameless, og åpninga bærer preg av at det skal skje mer i den kommende sesongen. At Frank er en ubrukelig fyllikfar i en kaotisk familie er allerede godt etablert, slik at vi kan lene oss tilbake og ta del i Gallagher-familiens sommersysler.
Den ustabile hverdagen til familien har både mørke og lyse sider, og er det noe manusforfatterne i Shameless gjør med stor bravour, er det å balansere mellom det dystre og lette i denne skrudde familien.
Shameless skiller seg tydelig ut i segmentet «komedier» ettersom den er en figurdrevet dramaserie som både er morsom, hjerteskjærende, engasjerende, drøy på de rette stedene (brystvorter FTW), og forfriskende fri for opplagte løsninger og intetsigende dialoger.
Birgers største serieøyeblikk i 2012:
Mitt høydepunkt fra en tv-serie i 2012 er fra Mad Men. Gjennom fem sesonger har jeg vært vitne til det spesielle forholdet mellom mentor Don Draper og protesje Peggy Olson i et reklamebyrå på Manhattan i 1960-åra.
I episode 11 av sesong 5 river hun seg endelig løs og søker nye utfordringer. Scenen er stille og konsentrert. Følelsene skjules, men stikker frem. Det handler ikke om romantikk, men en dyp gjensidig respekt.
Don mister en kollega som kanskje mer enn noen annen har sett hans ekte jeg, mens Peggy forlater en slags farsfigur som hjalp henne opp og frem i reklamebransjen.
Draper takler Peggys budskap med påtatt fatning og likegyldighet, men alle som har fulgt serien forstår hvilket jordskjelv dette er.
American Horror Story: Asylum
Et mørkt og dystert galehus der du kan høre de innsattes skrik gjennom veggene, en streng nonne som i all hemmelighet sliter med å tøyle sine lyster, en lege som liker å eksperimentere med den menneskelige kroppen.
American Horror Story: Asylum smører tykt på med vante skrekk-klisjeer, men når det er gjort så bra som det er her, kan du bare kose deg med frydefulle grøss i sofakroken.
Klikk her for Martes anmeldelse av American Horror Story: Asylum!
American Horror Story ble en suksess da det kom i 2011, og andre sesong av serien skuffer heller ikke. I Asylum får vi et gjensyn med flere av skuespillerne fra første seosng, blant andre den fabelaktige Jessica Lange som vant både en Golden Globe og en Emmy for sin rolle som Constance Langdon i første sesong.
Nå spiller hun imidlertid en helt ny rollefigur. American Horror Story: Asylum har nemlig ingenting med den første sesongen å gjøre. Dette er en helt ny historie med helt nye figurer, noe som fungerer overraskende bra.
Game of Thrones S02
Game of Thrones er et intenst karakterdrama med solid manus og dyktige skuespillere. Andre sesong fortsetter eventyret på mesterlig vis. Dette er en serie der fantasyfantaster og dramaelskere kan møtes i skjønn forening.
Dramaet fengsler deg fra første til siste stund i hver episode, du kjeder deg ikke et sekund! De timeslange episodene flyr forbi og gjør deg sulten på mer.
Da Game of Thrones først dukket opp på TV-skjermen ble folk bergtatt av historien, det gode manuset, og ikke minst de overbevisende rollefigurene. Andre sesong fortsetter sterkt, HBO leverer et godt karakterdrama som fengsler deg med sine politiske intriger.
Etter å ha sett sesong to, gleder vi oss enda mer til fortsettelsen. Ikke minst fordi nordmannen Kristofer Hivju spiller en sentral birolle!
Andreas sitt største serieøyeblikk i 2012:
Det er vanskeleg å ikkje spoile noko her, men i siste sesong av Sherlock når hovudpersonen sjølv står på kanten av eit stup, legg seg framover og startar siste ledd i det som nok er ein nøye uttenkt plan starta telleapparatet i hovudet mitt.
Å avslutte med ein slik cliffhanger er noko eg elskar, det fører meg rett til internett der eg prøver å suge til meg flest mogeleg teoriar.
Det hjelper jo at serien ellers er ein av dei beste eg har sett dei siste åra, med ein herleg dynamikk mellom seriens to hovudpersonar Sherlock og Watson. Eg sitrar allereie etter tredje sesong, som ser ut til å kome mot slutten av 2013.
Sherlock S02
Sherlock er ein herleg vinkling på krimserien generelt og på Sherlock-figuren spesielt. Dette er historier som har blitt fortalt så mange gongar at ein skulle tru me var lei, men sanneleg har Steven Moffat og Mark Gatiss klart å friske han opp, og gjere han klar for den moderne verda.
Når eg no anbefalar serien på det sterkaste, anbefalar eg ikkje berre det som hender på skjermen, men ei stemning og eit univers eg vart fullstendig oppslukt i.
Den britiske serien Sherlock er laget av Mark Gatiss og Steven Moffat som er manusforfattere for serien Doctor Who, noe som ikke overraskende har farget dette moderne dramaet om Sherlock Holmes og hans kompanjong Doctor Watson.
Les også: Sesong tre av Sherlock er utsatt.
Benedict Cumberbatch er troverdig som en Holmes som for det meste holder seg inne i sin egen hjerne, uten mye hensyn til verden utenfor, mens Martin Freeman er trygg som den pålitelige Watson.
Life’s Too Short
Warwick Davis har blitt typecastet mer enn de fleste. 1 meter og 7 centimeter høy på sokkelesten har ført ham til roller i filmer som Star Wars VI, Harry Potter, Willow og Leprechaun.
Anmeldelse: Harry Potter og Dødstalismanene – Del 2 – En voldsomt spennende finale!
Hvorfor ikke lage en dokumentar om livet som showbiz-dverg? Den tanken slo nok moromannen Ricky Gervais og hans kompanjong Stephen Merchant. Resultatet er mockumentaryserien Life’s Too Short, en klein og hysterisk morsom fortelling om en mann som nekter å leve som funksjonshemmet. Ricky Gervais selv beskrev serien slik i et intervju med BBC.
Dette er enda en naturalistisk og observerende komedie. Hverdagslige problemer, personlige skavanker og sosiale blundere er i fokus – bare med en dverg i hovedrollen.
Serien er usedvanlig velskrevet, setter sosiale situasjoner på spissen og plasserer kjente gjesteskuespillere i utfordrende roller. Davis spiller en ond versjon av seg selv, og tuller med egne fordommer og tanker rundt mennesker med funksjonshemminger.
Vaktsjef Marias største serieøyeblikk i 2012:
Liam Neeson som en beksvart og suicidal-trist versjon av seg selv i Life’s too short der han forklarer Ricky Gervais og Stephen Merchant at han vil bli komiker.
Det hele kulminerer i en ganske fin debatt der han ikke skjønner hvorfor ikke en improv-sketsj om hvordan han har fått AIDS fra en afrikansk prostituert ikke kan være akseptabel humor.
Mens vi befinner oss i Liam Neeson-land: Family Guy-episoden som parodierer Taken starter med at Peter og Lois ser på Ethiopian Hoarders… Tenk litt på den.
Homeland S02
Homeland bruker svært liten tid på å hente frem den intense spenningen fra første sesong.
Bare minutter inn i første episode blir jeg revet med av terrordramaet som utspiller seg. Jeg heier på Carrie og vil at hun skal klare å takle terroristene og få den anerkjennelsen hun fortjener. Samtidig er jeg nervøs og stressa på vegne av Brody, og holder pusten når det ser ut til at han er i ferd med å bli avslørt.
Homeland vippet seriemester Mad Men av tronen da den første sesongen håvet inn et drøss med Emmy-priser under prisutdelingen i september.
I andre sesong fortsetter manusforfatterne og skuespillere Claire Danes og Damian Lewis å imponere, og det er ikke overraskende om det regner Emmy-nominasjoner over serien til neste år også.
Broen
Broen er velspilt, velregissert og vanskelig å legge fra seg – alt det jeg vil at en dansk eller svensk eller hvilken som helst spenningsserie skal være.
Iblant får jeg den gode, gnagende følelsen av at ingenting er som det ser ut til og at avsløringene kommer til å rive opp alt med rota. Dét er en god følelse. Det skorter ikke på makabre og oppfinnsomme vendinger i Broen, og jeg finner ikke en eneste ting å sette fingeren på.
Når den svenske politietterforskeren Saga Norén og den danske politietterforskeren Martin Rohde finner et lik på broen mellom København og Malmö, blir dette starten på intenst mordmysterium.
Den dansk-svenske produksjonen Broen tok norske TV-seere med storm da den ble vist på NRK i januar, og hadde omlag 600.000 seere i snitt.
Nå venter vi spent på andre sesong av serien som skal sendes i september 2013.
Runes største serieøyeblikk i 2012:
Å se Jeff Daniels sette seg for første gang bak skrivebordet i nyhetsstudioet i tv-serien The Newsroom er øyeblikket jeg husker best fra serieåret 2012.
Aaron Sorkin tok med sin nese for politisk persondrama fra det hvite hus i West Wing inn i kringkastingshusenes ganger og studioer.
Dramatikken, konfliktene, historiene og kameraene – det er utrolig å tenke på at Daniels en gang har spilt i Dum og Dummere.
Girls
Girls er en etterlengta serie for oss som driter i designklær og champagnebrunsjer på Upper East Side. Dette handler om jenter som prøver å finne ut hvem de er og hvordan man kommer seg helskinna gjennom tjueåra.
I Girls møter vi forfatterspiren Hannah, spilt av Lena Dunham som også er skaperen av serien. Piloten starter med at foreldrene forteller henne at de ikke har tenkt å brødfø henne lengre, og at hun nå må klare seg sjøl i storbyen New York. Fullstendig urettferdig, selvfølgelig.
Forresten: Ta med deg kjæresten eller kompisen din, han kommer til å like det han også!
Girls er en vittig og smart serie som er en forfriskende motpol til Gossip Girl og andre serier fulle av syltynne jenter med sansen for champagne og designerklær.
Hovedrollen Hannah hadde nok ikke takket nei til et glass champagne hun heller, men i motsetning til mange andre kvinner i film og TV-bransjen har hun en normal kroppsbygning med et par kilo ekstra på hofta. Det er deilig å se en dame som faktisk ikke sliter med konstant sultfølelse!
The Walking Dead S03
Tredje sesong starter flere måneder etter avslutningen i sesong to. Pågangsmotet sheriff Rick Grimes og gjengen hadde mens de bodde på gården i forrige sesong er strippet vekk – tilbake står en håpløs og desillusjonert gruppe mennesker.
Fokuset i serien er fortsatt på de mellommenneskelige relasjonene og dette er en av grunnene til at jeg liker The Walking Dead så godt. Serien er mer enn bare hjernedøde zombier, den er en velskreven dramaserie med interessante rollefigurer, som helt tilfeldigvis har havnet i en postapokalyptisk verden.
Dette er et deilig stykke blodig zombiedrama!
Andrew Lincoln overgår seg selv i rollen som sheriff Rick Grimes og hever tredje sesong av The Walking Dead til et helt nytt nivå.
Serien har kommet seg over den kneika som andre sesong var og zombiebramaet er nå bedre enn det noensinne har vært!
Tredje sesong introduserer oss for «the Governor», spilt av David Morrissey, og han bringer noe til serien som den sårt har trengt – en antagonist som det er interessant å prøve å forstå.
Les også: David Morrissey om rollen som «the Governor».
Martes største serieøyeblikk i 2012:
Jeg skjønte fort at tredje sesong av The Walking Dead kom til å bli bra, men det var med den fjerde episoden i sesongen at jeg forsto hvor bra det skulle bli.
[SPOILER] Da kona til sheriff Rick Grimes, Lori, døde fikk Andrew Lincoln virkelig vist hvilken dyktig skuespiller han er. Ricks desperasjon og totale fortvilelse over konas død og hvordan det skjedde, er til å ta og føle på.
Denne episoden setter standarden for resten av sesongen og er noe av grunnen til at sesong tre av The Walking Dead er den beste så langt.