Moonrise Kingdom-lydspor

  • Derek
  • En serie skapt og skrevet av Ricky Gervais
  • Serien har premiere på Netflix torsdag 12. September
  • Kalles en ”Netflix original”, men ble produsert i 2012 og har tidligere gått på britiske Channel 4
  • Første sesong inneholder 7 episoder

Rundt middagsbordet hjemme hos en ung Ricky Gervais har tydeligvis spørsmålet: «Hvordan var dagen din?» resultert i historier om prostatasøl, griske kjerringer som venter på morsarven og helsearbeidere med hjerter av gull.

– De fleste av kvinnene i min familie jobber på pleiehjem eller eldrehjem, så jeg hadde en haug med historier fra de siste 20–30 årene som jeg kunne utforske, sier Gervais på telefon til Filmpolitiet.

Kulissene for serien er et kommunalpreget lite britisk gamlehjem. Gervais spiller selv hovedpersonen Derek, en glad, naiv og lite smart 49-åring som hjelper til på hjemmet. Vi følger både pleiere, pårørende og beboere som i en liksom realityserie – i samme mockumentary-stil som The Office.

– En «fake» dokumentar og vanlige folk som blir studert – det er en veldig fruktbar plass for meg, forklarer serieskaperen.

Andre ting en kan dra kjensel på fra Gervais-land er en sedvanlig mutt Karl Pilkington som spiller Dereks venn, og vaktmester på hjemmet, Dougie.

Anmeldelse: Derek S01 E01-04: – Det nærmeste Ricky Gervais har vært «The Office» siden…vel, «The Office»

Verdens beste bestevenner! (Foto: Netflix).
Verdens beste bestevenner! (Foto: Netflix).

Inspirert av outsideren

Ricky Gervais har både ide, manus, regi og hovedrollen i Derek. Gamlehjemmet fikk han gjennom sin egen familie, figurene fant han ved å observere menneskene som lever i utkanten av det sosiale samfunnet, de vi ofte ser bort fra og ignorerer.

– De er folk som kanskje samler på tognummer eller autografer. Jeg har alltid vært fascinert av hvordan deres hverdagsliv er: Hva gjør de? Hva er i livene deres? Hva får de til å stå ute i kulden hele dagen for å samle autografer?

Opprinnelig var ideen at serien skulle handle om en autografjeger som med sin barnlige naivitet møtte kjendiser og sa alle de gale tingene, men Gervais droppet kjendisene og fokuserte enda mer på figuren Derek.

– Det er viktig i komedien. Du skal kunne plassere figuren hvor som helst. I banken, på en date, i Disneyworld – du vil vite hva dine favorittfigurer gjør i ulike situasjoner. Sånn at uansett hvor man putter Derek, så liker du hva som skjer.

Gervais har tidligere sammenlignet Dereks tilstedeværelse med folk som Mr. Bean eller Baldric i «Den sorte orm».

Les også: Gervais aktuell for «The Muppets»-film

Prøver å lage en helt

Med høye skuldre, stram strikkejakke og underbittet på gløtt, ville det ha vært lett å gjøre narr av Derek. Og mange briter som var bekymret for at Gervais, som har harselert med massevis av Hollywood-stjerner på flere Golden Globe-utdelinger, skulle gjøre narr av funksjonshemmede i Derek.

– Jeg tror folk gjorde sine antagelser før de hadde sett serien. De regnet med at det skulle være slemt fordi det handlet om en gruppe outsidere, og at vi skulle le av dem.

Men der vi tidligere har ledd av Ricky Gervais som den over-selvsikre David Brent i The Office, vil serieskaperen at vi skal le med den godhjertede Derek.

– Vanligvis så spiller jeg folk som er forferdelige, de er flaue, men Derek er en helt. Han er snill og oppriktig.

– Jeg lagde ham slik fordi jeg ville at godhet skulle trumfe alt. Hvis du alltid er snill, så er det på en måte ingenting annet som betyr noe. Det er beskjeden jeg vil ha fram.

Gamlehjemmet er også en plass Gervais har stor respekt for, og serien tar seg tid til å vise fram litt av det dramaet som daglig utspiller seg i sofagruppene hvor folk tilbringer sin siste tid på jorden.

– Jeg har mistet min mor og min far, og alle mine besteforeldre er døde, og de opplevelsene sitter dypt.

Les også: Life’s too short, S01: – Stort ego – liten kropp!

Noen av beboerne i gamlehjemmet der Derek jobber. (Foto: Netflix)
Noen av beboerne i gamlehjemmet der Derek jobber. (Foto: Netflix)

– Å være fornærmet betyr ikke at du har rett

Selv om ”Derek” har godheten i bunn, så betyr ikke det at Gervais har mistet viljen til å provosere.

– Det finnes ikke noe jeg ikke vil vitse om, men det kommer an på hva vitsen er.

I Derek er det rikelig med tiss, bæsj og oppkast på menyen. Og det er fullt mulig å gapskratte av demens, onani på offentlig toalett og hovedpersonens manglende sosiale antenner. Dermed er det godt mulig Gervais vil skape kontroverser også denne gangen.

– Hvis jeg fortalte 10 vitser om 10 tabuemner, så er det folk som ville le av 9, og vite at de var vitser. Men de klarer ikke å le av den ene vitsen som treffer dem. Fornærmelse er ikke et spørsmål om rett og galt, det handler om følelser – og følelser er personlige. Det er som jeg alltid sier:

– Selv om du er fornærmet, betyr ikke det at du har rett.

Derek har Netflix-premiere torsdag 12. september. Les også Birgers anmeldelse av første sesong.

Hva syns du om Ricky Gervais’ figurer?